Бузлуджа! Шок! Ужас! @_@
Moderator: Moridin
- Lubimetz13
- Mistborn
Да, от чисто благоустройствена гледна точка, тоя мавзолей беше голямо говно върху София. Също като паметника "200 000 години Българска надгалактическа империя" пред НДК, който от ден на ден се разлага и напоследък съвсем е заприличал на изяден от анорексия шестопръст крак с подагра. За самия НДК, дето е като гнездо на динозаври, захвърлено върху залято със сива боя сметище, няма даже да отварям дума.
Бе много грозота, много нещо. Отчайвам се.
Първо снимката вероятно е правена (отдалече), когато още беше чистичък, бял и здрав и второ това една сграда да здрава, чиста и дори бяла не я прави красива. Половината мутробарок е чист, бял и здрав.
Иначе мавзолеят си мязаше на бетонен бункер и си беше бетонен бункер всъщност...
Иначе мавзолеят си мязаше на бетонен бункер и си беше бетонен бункер всъщност...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- Moridin
- Global Moderator
Ще ми кажеш ли каква точно му е архитектурната разлика например със сградата на Булбанк до (още по-абсурдната) статуята на София? Като изключим напълно невръзващите се сини стъкла на Булбанк.
А ако по-късно е бил надраскан, мръсен и запустял (дефинитивно това, което всъщност прави сградите наистина грозни, в противен случай са просто незабележителни, или най-много неуместни), в което леко се съмнявам, поне до 89та, тогава - точно както и с чинията на Бузлуджа - просто е трябвало да го изчистят. А и на негово място наистина НЯМА градинка, има просто тревясал бетон.
А ако по-късно е бил надраскан, мръсен и запустял (дефинитивно това, което всъщност прави сградите наистина грозни, в противен случай са просто незабележителни, или най-много неуместни), в което леко се съмнявам, поне до 89та, тогава - точно както и с чинията на Бузлуджа - просто е трябвало да го изчистят. А и на негово място наистина НЯМА градинка, има просто тревясал бетон.
This is it. Ground zero.
Сградата на Булбанк е частна. Невероятно грозна е, но поне не е държавна и респективно наша собственост и отговорност. Виж, статуята е друго недоразумение, за което бих гласувала с две ръце да махнат, но поне не е заела много място и е сложена между платната.
Докато мавзолеят стоеше като хай-тек бетонна кръпка в тази общо взето старинна част на София. Можеше да го пребоядисат и да го ползват за мол, но за мен така дори като някакво подобие на естрада е по-добре.
Виж, ако разрушат части от стара София за молове и паркинги (новината в абсурдистана) наистина ще е невероятно гадно.
Докато мавзолеят стоеше като хай-тек бетонна кръпка в тази общо взето старинна част на София. Можеше да го пребоядисат и да го ползват за мол, но за мен така дори като някакво подобие на естрада е по-добре.
Виж, ако разрушат части от стара София за молове и паркинги (новината в абсурдистана) наистина ще е невероятно гадно.
I don't wanna die
- The Dragon
- Elder God
Сградата на Българска външнотърговска банка е била държавна и построена с държавни париMorwen wrote:Сградата на Булбанк е частна. Невероятно грозна е, но поне не е държавна и респективно наша собственост и отговорност

А мавзолея си беше готин. Даже съм ходил да видя Жорето докато мумията му беше още там.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Аз също не знаех за таз "летяща чиния", не ми се е случвало да се катерча дотам:) Сори Марфе, ако незнанието ми за съществуването на това чудо на архитектурата те шокира:)
Аз лично съм за запазване на всякъкво видови паметници, ако са особенно противни или не на място може да се местят, но да се рушат е безсмислено прахосничество.
Таз чиния найстина става за туристически обект и си е престъпно да се оставя да се руши.
За мавзолея - според мен градинката/бетонна естрада е по-грозна и от него:? Самия той можеше да се ползва за нещо - да речем за хранилище на ценни картини или за музей със всичката техника дето е имало в него.
Аз лично съм за запазване на всякъкво видови паметници, ако са особенно противни или не на място може да се местят, но да се рушат е безсмислено прахосничество.
Таз чиния найстина става за туристически обект и си е престъпно да се оставя да се руши.
За мавзолея - според мен градинката/бетонна естрада е по-грозна и от него:? Самия той можеше да се ползва за нещо - да речем за хранилище на ценни картини или за музей със всичката техника дето е имало в него.
- Interpreter
- Forsaken
Lubimetz13 wrote:Да, от чисто благоустройствена гледна точка, тоя мавзолей беше голямо говно върху София.
Стилът, ако не се лъжа, се казва неокласицизъм и е едно от по-красивите течения в архитектурата изобщо, половината по-красиви градове в Европа и (особено) САЩ бъкат от такива сгради и никой не е тръгнал да ги бута по естетически критерии. А мавзолеят отвън беше мраморен. И беше една доста красива сграда, напълно връзваща се с околните (справка БНБ).Morwen wrote:хай-тек бетонна кръпка
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Не знам, може би защото е строен за 6 дни са спазени само основните правила на неокласицизма - симетричен е и има колони. От там нататък беше много ръбат, правоъгълен и приличащ на бетонна кутия, облицована с мрамор.
Доста се различава като естетическо усещане от дадените като примери за неокласическа архитектура сгради тук http://en.wikipedia.org/wiki/Neoclassical_architecture например.
Иначе БНБ донякъде прилича на Мавзолея, но ЦУМ И Президенството имат доста по-негеометрични форми.
Доста се различава като естетическо усещане от дадените като примери за неокласическа архитектура сгради тук http://en.wikipedia.org/wiki/Neoclassical_architecture например.
Иначе БНБ донякъде прилича на Мавзолея, но ЦУМ И Президенството имат доста по-негеометрични форми.
Last edited by Morwen on Wed Sep 03, 2008 12:34 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
Те ти тази снимка от същия линк:

- Spoiler: show

PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
Или пък ето това:
http://showcase.netins.net/web/creative ... morial.htm
http://showcase.netins.net/web/creative ... morial.htm