The Death of Melody

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...
User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: The Death of Melody

Post by трубадур » Mon Oct 07, 2019 11:15 am

Много станаха темите изведнъж.

Начи - дори да цитираш само топ песните, пак мелодията не липсва дори в тях. Виждам как идеята "малеее, поп музиката сега е толкова по-слаба откъм мелодия, спрямо тая отпреди 15 години (га бритни спиърс беше на върха на света бтв), що тъй бе, братя?" може да предизвика някакъв интерес, но не се прави тъй. Като се прави изследване не се тръгва със заключението и да си избереш само примерите, които го подкрепят. Какъвто е и случаят с първия клип.

Преди няколко години отново имаше подобно изследване и глей кой беше включен в него - софтуерни инженери и математици, и пр. люде. Нема никой, който официално да има понятие от музикална теория, барем композитор или дори тон режисьор да беха плеснали. Нито един от групичката не е директно свързан с музика. Просто пуснали песните през програмата и вадят само сухи данни, като пропускат много важен компонент в анализа. А той е, че не разбират от музика, както професионалист, занимаващ се с нея ежедневно, би разбирал от нея.

Въобще музикалната неграмотност е влудяващо нещо. И всичко иде от това, че се смята за филър в даскало и поради същата причина имаме тия глупави съдебни дела. Вторият клип не го гледах, само видях дело и веднага придобих флашбеци от кейса на кейти пери, който тя загуби, именно щото журито е музикално неграмотно, каквито са нормалните хорица. Ся защо защитата на пери не успя да обори толкова елементарен кейс, където ставаше дума за 3 или 4 ноти, типична последователност, които дори не носят мелодията, ами са само пълнеж за текстура, това е друга тема. Но тая катастрофа с музиката и съдилищата трябва да спре. Защото е почти същото като някой да се изрепчи и осъди писател щото ползва тая последователност от думи "претрепа се кат гангренясала пичка насред селски пазар" щото деда му я ползвал за първи път преди илядо години.

Музиката си има история и език, и има последователност, ама хората действат сякаш това е така, само последните 100 години, откак имаме записи и може да сверяваш, виж тва самите ноти кой го бръсне за слива и че в действителност музиката може да се пише и на хартия и можеш да сверяваш кой какво прави и от какво се вдъхновява векове назад. И това остава неясно за народа (или по-точно не го взимат предвид), щото пак - в даскало на това се гледа като на проспан час. От което следва и лесната манипулация на незнаещите. И така стигаме до "тая последователност е моя, брат, дай ми 2 милиона, ся" и хората се съгласяват, което е такава нелепица и толкова може да затлачи положението наистина в поп музиката, че мамата си ебало. И в на кейти пери говорим за страничен елемент в музиката. I want my tears back на Nightwish e почти Dance of death на iron maiden и светът е по-добро място, че имаме 2 хубави песни, вместо да се съдят за глупости. В песента на найтуиш се вижда уважението и желанието за надграждане към предшественика им. По-бърза песен е, по-весела, въпреки текста, с як фолклорен елемент, ама част от мелодията и половината соло са извадени от мейдън. Т.е. много по-зверско задигане е от елементарната прогресия при кейти пери и след подобни съдилища и отсъждания ще е много по-лесно да клеймиш глупости, заради тоя глупав прецедент. То целият албум на nightwish (имагинериум) е толкова дива заемка от ван хелен и айрън мейдън, че даже не знам как не са осъдени, щото там има толкова повече мегдан за вихрене на адвокати, отколкото това тука:
https://soundcloud.com/rapzilla/flame-j ... comparison

Да знам, друга тема вече е това, ама видях съдилища и още ме дръжи това глупаво решение и какъв демидж може да нанесе в бъдеще, породено от музикалана некомпетентност.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4053
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: The Death of Melody

Post by Litz » Thu Oct 10, 2019 12:02 am

Спотифая ми пусна Деспасито след Ливин Ла Вида Лока и се замислих. И двете са мега хитови песни на пуерториканци. Втората е много larger than life, по-богата е, по-мелодична е. НО разбирам що Деспасито е толкова елементарна. Тя е много по-клубно танцувална от Лудия Живот. При тва на Рики Мартин трябва яко кършене, което в днешно време никакъв шанс да стане в днешно време. Ако ще танцуваш, ще е някакво по-обрано. Ма няма лошо.

Бтв проблемът е донякъде и в тва, че са всеки пети white millennial/ gen z е freelance music producer / dj (в превод от английски означава "работя в кол център/ като с сервитьор, но пускам два крака у звукообалака и искам да съм куул"). Тва в повечето случаи са хора, които са тотални лаици на тема музика. Докато повечето олд скуул диджеи са си музиканти нали. Та така.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20227
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: The Death of Melody

Post by Xellos » Fri Oct 11, 2019 5:43 pm

Попадна ми едно старо TED-че днеска на тема The transformative power of classical music с Benjamin Zander. Интересно е.

https://www.youtube.com/watch?v=r9LCwI5iErE
"Широко сме отворили вратата на посредствеността и тя си тече като буйна река. Плодовете от нея ще се събират някоя есен…“

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19281
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: The Death of Melody

Post by Moridin » Sun Oct 13, 2019 9:51 am

@трубадур изгледай въпросното видео бтв, ще ти налее още масло :mrgreen:
(в смисъл, човекът казва същото, каквото и ти, и определено разбира бая от музикална теория, което лесно може да се види из останалата част от канала му, и от професията му)
This is it. Ground zero.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20227
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: The Death of Melody

Post by Xellos » Tue Oct 15, 2019 5:30 pm

Напоследък неимоверно ме нерви как се е напълнило още повече из тубата /или поне на мен ги предлага/ с некви пълни хоуммейд клипове на анонимни оръфляци, който "react" на нещо си. Кой е толкоз малоумен да ги гледа, как те гледат тъпо в уеб камерата и евентуално дрънкат глупости докато върви някаква иначе яка песен. :dunno: Нямам предвид тия със спец ефектите и каскадите, дето уж са професионалисти, не че и тяхното не е лигава история, ма поне е техническа тъпня с някво барем полезно инфо.
"Широко сме отворили вратата на посредствеността и тя си тече като буйна река. Плодовете от нея ще се събират някоя есен…“

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: The Death of Melody

Post by трубадур » Tue Oct 15, 2019 5:40 pm

Май тва е заместителят на приятели и после как се запознах с макя ти. Има доста самотни хора и предполагам попаднали на сходно мислещ с тях пичага/пичоса в тубата, е некво споделяне на емоция с жив човек, макар и пасивно. Едно време се диреха сериали, където да се чувстваш като част от тълпата, ма бяха актьори по сценарий, ся това минава за по-чисто, оти нали нормален човек с "уж" човешка реакция, барабар с коментарите, е няква човешка комуникация.

Това ми е единствената хипотеза за чумата от тоя тип инфлуенсъри... едно време ме дразнеше термина content creators, кой да знае, че ще избие в дори нещо по-дебилно. Извън react канала, който има бая високо прадъкшън валю и може да си позволи и знаменитости да му гостуват (и няколкото тесно специализирани канали, които повече влизат в детайли за различни професии и обясняват, отколкото да реагират), риакт каналите водят до втрисащите реализации за човешката раса. А именно - самотата и смазващият мързел, защото явно на голяма част от населението му е по-лесно просто да върви някаква такава безмозъчност покрай ушите и очите, отколкото да се опита да си подобри ситуацията или да се опита да създаде нещо. :dunno:

@Moridin тоя пич верно е от наще, а и продуцент и реален музикант, ясно е защо и той ще се дразни от такива глупави съдилища, това такъв демидж може да докара, жална му майчица

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: The Death of Melody

Post by coldie » Sun Jan 12, 2020 4:50 pm

Еми да, като цяло за мейнстрийма е така. Ако сравним мейнстрийма от предишни декади, еми доста по-добре е. Но това важи само за мейнстрийма.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest