The Wheel of Time
Re: The Wheel of Time
Репликата на Моарейн "If the White Tower does not bend the knee to Rand al'Thor, he will lose the Last Battle" е меко казано нелепа на фона на текущата ситуация, но Hollywood gonna Hollywood. Поне визуално изглежда прилично, с изключение на айилските копия, които все едно са купувани от AliExpress за по два долара.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Sneak Peak с първите 11 минути на 3-ти сезон
Edit: Понеже Амазон затриха клипа - нов линк.
Edit: Понеже Амазон затриха клипа - нов линк.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
Голяма мелодрама, голямо нещо. Сюан продължава да е идиотка. Поне изглежда добре, че сценарият ще е предимно крака е ясно отдавна.
Amazon продължават с тийзърите. "Ексклузивен клип" с Ранд, Лан, Егвийн, Авиенда и умрял заек.
Инфодъмпът е бая зле. Авиенда и тя.
Инфодъмпът е бая зле. Авиенда и тя.
Инфодъмпът е дъното просто, да не говорим, че в Колелото така откровено героите да споделят важна информация се случва точно никога.
И актрисата, която играе Авиенда издекламира пророчествата толкова равнодушно все едно говори за времето.

При тоя кастинг, не ги виждам да екранизират колебанията на Ранд между трите девойки. Да си се взима с Елейн и да ни спестят поне тия терзания

Много хора говорят за колапс при сценаристите, въобще. Въобще, и особено в Холивуд. И когато имаш такъв готов сценарий - самата книга, дали има необходимост от упражнения. Вместо да се орежат и съкратят разни сюжетни линии и по-скоро събития.
Вече не съм на мнението, че трябва да се придържат дословно към книгата, обаче просто не виждам смисъл да се измислят различни разклонения в сюжета, при положение, че те са по-слаби.
От доста години се наложи "модата" във всевъзможни сериали да има различни сценаристи за различните епизоди. И това е въведено при положение, че даден сериал има съвсем базова идея, където е необходимо епизодите да се пишат на парче, което явно е някаква ретроспекция от прословутите сапунени сериали.
Но когато има нещо готово, какъв е смисъла да се насосва на парче?
И наскоро чух един коментар за един друг сериал. Което звучеше много логично. Не е ли по-добре, един такъв сезон да не бъде сниман епизод за епизод, или два по два, а да бъде направено като един игрален филм, който да бъде разделен на части - епизоди?
Съгласни ли сте, че и в случая в сериала има много протяжни и досадни сцени, има и страхотни сцени. Но пак в крайна сметка получаваме нещо, което не е по книгата, но пък следва динамиката на книгата. Само че книгата е книга от 15 хиляди страници? И ако в една такава дебела поредица изглежда нормално да има множество антракти, в екранизация, която трябва да сбие, да отсее и да представи толкова много материал, било то и да го променя, изобщо не ми изглежда добре.
Визуално също не е добре. Честно казано, не знам как да го коментирам всичко това. Не се получава, и предните сезони някои епизоди започват да дават надежда, че върви на добре, после следват много и много глупости.
Вече не съм на мнението, че трябва да се придържат дословно към книгата, обаче просто не виждам смисъл да се измислят различни разклонения в сюжета, при положение, че те са по-слаби.
От доста години се наложи "модата" във всевъзможни сериали да има различни сценаристи за различните епизоди. И това е въведено при положение, че даден сериал има съвсем базова идея, където е необходимо епизодите да се пишат на парче, което явно е някаква ретроспекция от прословутите сапунени сериали.
Но когато има нещо готово, какъв е смисъла да се насосва на парче?
И наскоро чух един коментар за един друг сериал. Което звучеше много логично. Не е ли по-добре, един такъв сезон да не бъде сниман епизод за епизод, или два по два, а да бъде направено като един игрален филм, който да бъде разделен на части - епизоди?
Съгласни ли сте, че и в случая в сериала има много протяжни и досадни сцени, има и страхотни сцени. Но пак в крайна сметка получаваме нещо, което не е по книгата, но пък следва динамиката на книгата. Само че книгата е книга от 15 хиляди страници? И ако в една такава дебела поредица изглежда нормално да има множество антракти, в екранизация, която трябва да сбие, да отсее и да представи толкова много материал, било то и да го променя, изобщо не ми изглежда добре.
Визуално също не е добре. Честно казано, не знам как да го коментирам всичко това. Не се получава, и предните сезони някои епизоди започват да дават надежда, че върви на добре, после следват много и много глупости.
Книгата и телевизията са различни медии. Неща които работят на хартия, не винаги се пренасят добре на екран, така че твърдението че имат готов сценарий, не е коректно. Имам голяма база на която да стъпят, което е различно.coldie wrote: ↑Thu Mar 13, 2025 5:57 pmМного хора говорят за колапс при сценаристите, въобще. Въобще, и особено в Холивуд. И когато имаш такъв готов сценарий - самата книга, дали има необходимост от упражнения. Вместо да се орежат и съкратят разни сюжетни линии и по-скоро събития.
Тук отново смесваш две различни медии. Телевизията си има своите правила на заснемане, киното си има неговите. В единият случай снимаш нещо, което се консумира ежеседмично и трябва да има начало, завръзка и някакъв завършек, който да те накара да се върнеш пак след седмица. В другия случай снимаш нещо, което се консумира наведнъж. Не е толкова просто да заснемеш един непрекъснат наратив от 8-10 часа и после да го нарежеш (апропо, то и филмите не се снимат във вида, в който излизат). Това е малко като да запишеш 1 час музика наведнъж и после да я нарежеш на парчета и да кажеш - ей това ми е албума. Не работи, освен ако не си ей тази група

П.П. Първите три епизода вече са налични.
П.П.П. И още един откъс:
Цялостно, ще отговоря. Тази идея, която чух, защо не един сезон на даден сериал, който има готов плот да не се заснеме, като един осемчасов филм, който да бъде разрязан на осем части, вместо да се снимат осем отделни части, които да се сглобяват в един сериал.Yan wrote: ↑Thu Mar 13, 2025 8:18 pmКнигата и телевизията са различни медии. Неща които работят на хартия, не винаги се пренасят добре на екран, така че твърдението че имат готов сценарий, не е коректно. Имам голяма база на която да стъпят, което е различно.coldie wrote: ↑Thu Mar 13, 2025 5:57 pmМного хора говорят за колапс при сценаристите, въобще. Въобще, и особено в Холивуд. И когато имаш такъв готов сценарий - самата книга, дали има необходимост от упражнения. Вместо да се орежат и съкратят разни сюжетни линии и по-скоро събития.
Тук отново смесваш две различни медии. Телевизията си има своите правила на заснемане, киното си има неговите. В единият случай снимаш нещо, което се консумира ежеседмично и трябва да има начало, завръзка и някакъв завършек, който да те накара да се върнеш пак след седмица. В другия случай снимаш нещо, което се консумира наведнъж. Не е толкова просто да заснемеш един непрекъснат наратив от 8-10 часа и после да го нарежеш (апропо, то и филмите не се снимат във вида, в който излизат). Това е малко като да запишеш 1 час музика наведнъж и после да я нарежеш на парчета и да кажеш - ей това ми е албума. Не работи, освен ако не си ей тази група![]()
П.П. Първите три епизода вече са налични.
П.П.П. И оче един откъс:
От гледна точка на амплитудата, и на консумацията, това все пак е сериал, чиито сезони се появяват през една или две години, засега. Серии не излизат всяка седмица, или всеки месец.
Трите епизода, които пуснаха, ми се струват нормирани като една двадесета част, или по-малко, екшън сцени спрямо говорене. И екшън сцените хващат окото. Обаче в диалозите почти няма щекотливи моменти, и са доста монотонни.
Като някой, който е чел книгата, съм се абстрахирал от това, че в екранизацията не се предават доста от не просто ключовите, а интригуващите диалози, и пак се опитах да си представя как този сериал би се възприел от някой, който не е чел многотомника. И наистина не виждам позитиви, дори от тази гледна точка.
Излизат много сериали, и на мен ми се струва, че за Амазон това е пореден сериал и не виждам иноваторство.
За каста, много неодобряван, за мен някои успяха да се впишат, тези от нас които са чели поредицата сме си изградили определена визуална представа за доста от персонажите. Някои артисти, напук на представите успяха да заживеят в ролите си. Други все още не мога да ги възприема.
Засега много ми допада ролята на Файле.
Ужасно много глупости в първите три епизода.
- Целият екшън в Бялата кула беше wtf.
- Мат се размотава с рога из Тар Валон и даже плаща да му рисуват портрет.
- Всички говорят на висок глас за Ранд като Дракона в Тар Валон (особено след събитията в предния сезон и опита на Сюан да го плени)
- Айлките се разхождат открито из Тар Валон, все едно това си е най-обичайното нещо на света.
- Моарейн и Ланфеар работят заедно.
- Елейн и Авиенда си станаха близки в библейският смисъл.
- Цялата линия на Мургейз, която беше извадена като от Temu версията на Game of Thrones. Особено рязането на гърла на жени и деца.
- Продължаващите опити да накарат човек да съчувства на Лиандрин
- Гавин и Галад (и разпътните новачки...)
- Самаел е егати странния избор
Сред малкото позитивни неща
+ Shohreh Aghdashloo е страхотна и прави Елайда да изглежда интересна
+ Руарк е много яко кастнат, същото важи и за Чиад (която можеше да е доста яка Авиенда)
+ Принудата на Рахвин беше показана доста добре. Начинът, по който всички го поглеждаха за част от секундата с недоумение и после изведнъж ставаше любимият чичо ми хареса.
+ Лая Коста като Могедиен е ултра крийпи
На кантар съм за идеята да разменят последователността на Тийр и Руйдийн. Файлето изглеждаше доста... екзотично.
- Целият екшън в Бялата кула беше wtf.
- Мат се размотава с рога из Тар Валон и даже плаща да му рисуват портрет.
- Всички говорят на висок глас за Ранд като Дракона в Тар Валон (особено след събитията в предния сезон и опита на Сюан да го плени)
- Айлките се разхождат открито из Тар Валон, все едно това си е най-обичайното нещо на света.
- Моарейн и Ланфеар работят заедно.
- Елейн и Авиенда си станаха близки в библейският смисъл.
- Цялата линия на Мургейз, която беше извадена като от Temu версията на Game of Thrones. Особено рязането на гърла на жени и деца.
- Продължаващите опити да накарат човек да съчувства на Лиандрин
- Гавин и Галад (и разпътните новачки...)
- Самаел е егати странния избор
Сред малкото позитивни неща
+ Shohreh Aghdashloo е страхотна и прави Елайда да изглежда интересна
+ Руарк е много яко кастнат, същото важи и за Чиад (която можеше да е доста яка Авиенда)
+ Принудата на Рахвин беше показана доста добре. Начинът, по който всички го поглеждаха за част от секундата с недоумение и после изведнъж ставаше любимият чичо ми хареса.
+ Лая Коста като Могедиен е ултра крийпи
На кантар съм за идеята да разменят последователността на Тийр и Руйдийн. Файлето изглеждаше доста... екзотично.
По-рядко ми се иска да давам fast forward, значи все пак има подобрение.
Но може би защото вече го гледам на 4К телевизор, та визуално би имало подобрение при мен дори ако сериалът е останал на същото ниво.
Доста глупости има, включително и мега-дървен диалог като репликата на Мин "I'll bring it up with management". Жалко, че са кастнали актриса като Оливия Уилямс, но са направили Мургейз същинска Церсей за много бедни.
Случват се някави супер важни неща и така си висят в нищото. Голям кютек насред Тар Валон и... нищо. По-умряла реакция и от тая в книгите, където Черните бягат след далеч по-скромна и по-малко публична битка. Елейн каза на майка си, че се е била с Отстъпник и Изцерила Дракона и нищо. Все едно й каза, че си е купила нов кон or something.
При Мат положението е най-зле, направо ми иде да кажа "Look how they massacred my boy". Човекът, който най-малко искаше да споделя каквото и да е дори и с най-близките си в книгите (до степен на идиотизъм) сега разправо буквално на всеки срещнат, че е надул Рога и има натрапчиви спомени от други животи. За камата от Шайдар Логот май съвсем са забравили, не че е голяма загуба, но поне да го бяха излекували набързо и да се свършва.
Мин и нейния бял блейзър е без коментар просто.
Перин изненадващо става засега и Файлето бива.
Ранд пак свири втора цигулка твърде често и любовта на сценаристите към Ланфеар е доста досадна.
Егвийн ей така се чупи от Кулата все едно не е зубрачка номер едно в цял Рандланд.

Доста глупости има, включително и мега-дървен диалог като репликата на Мин "I'll bring it up with management". Жалко, че са кастнали актриса като Оливия Уилямс, но са направили Мургейз същинска Церсей за много бедни.
Случват се някави супер важни неща и така си висят в нищото. Голям кютек насред Тар Валон и... нищо. По-умряла реакция и от тая в книгите, където Черните бягат след далеч по-скромна и по-малко публична битка. Елейн каза на майка си, че се е била с Отстъпник и Изцерила Дракона и нищо. Все едно й каза, че си е купила нов кон or something.
Копаят дъното. Май и "фино" критикуват браковете с малолетни, с които е прочут Game of Thrones. Чакам в четвърти сезон Лиандрин да се разплаче след спомена за убитото и кученце и междувременно смело да се бори с расизма, трансфобията или друг такъв наболял проблем, който ще й донесе здраво лайкове в интернет.Продължаващите опити да накарат човек да съчувства на Лиандрин
При Мат положението е най-зле, направо ми иде да кажа "Look how they massacred my boy". Човекът, който най-малко искаше да споделя каквото и да е дори и с най-близките си в книгите (до степен на идиотизъм) сега разправо буквално на всеки срещнат, че е надул Рога и има натрапчиви спомени от други животи. За камата от Шайдар Логот май съвсем са забравили, не че е голяма загуба, но поне да го бяха излекували набързо и да се свършва.
Мин и нейния бял блейзър е без коментар просто.
Перин изненадващо става засега и Файлето бива.
Ранд пак свири втора цигулка твърде често и любовта на сценаристите към Ланфеар е доста досадна.
Егвийн ей така се чупи от Кулата все едно не е зубрачка номер едно в цял Рандланд.
И то минути след като Моарейн дръпна цял реч как било важно да не се набиват на очи. Хайде, да речем, че селските момци са наивни, но айилките се предполага да имат опит в разузнаването.- Айлките се разхождат открито из Тар Валон, все едно това си е най-обичайното нещо на света.
Превю
Четвъртият по-биваше... май. Опитите да сбутат доста неща в малко време обаче не им се получават добре.
+ Беше отлично решение, че Джошуа Страдовски участваше в пътуването назад във времето и играеше всички персонажи, обаче в едно 70% от случаите гримьорите си бяха оставили ръцете и резултатът беше комичен, а не епичен/трагичен. Това с гримирането ми прави впечатление и в разни блокбъстъри, та очевидно е проблем на Холивуд.
~ Това, че Мат остана в Кулата, прави вкарването на линията с обесването и лисиците малко трудна за обяснение. А Мин вече имаше видението за Мат на дръвчето.
- Виденията на Моарейн започнаха добре и изведнъж рязко деволвираха до "31 начина Ланфеар да ми пререже гърлото". Кому е нужен този Game of Thrones the Temu Edition vibe не става ясно. Да не говорим, че на Амазон всъщност не им стиска да покажат някой гол бедър и Моарейн си влезе съвсем облечена
- Севана, Куладин и Шайдо бяха тотал щета. Нека ги облечем в черно, та да се виждат отдалече и да се знае, че са лошите. Така и така режат от материала, дано по-бързичко го гътнат Куладинеца.
- WTF е тая любов към очната линия у айлците? Все едно имат подписан рекламен договор с Maybelline.
"Maybelline - устоява дори на жегата в Айлската пустош!"
"Нема жега, нема студ, с Maybelline you just look good!"
- Цялата врътка с "ще се появи със зората и ще му пари под краката..." Те буквално бяха 10 айлци на кръст в този епизод и всички го проспаха идването на Каракана.
Как да е, малко пооправи бакиите на предните три.
+ Беше отлично решение, че Джошуа Страдовски участваше в пътуването назад във времето и играеше всички персонажи, обаче в едно 70% от случаите гримьорите си бяха оставили ръцете и резултатът беше комичен, а не епичен/трагичен. Това с гримирането ми прави впечатление и в разни блокбъстъри, та очевидно е проблем на Холивуд.
- Spoiler: show
~ Това, че Мат остана в Кулата, прави вкарването на линията с обесването и лисиците малко трудна за обяснение. А Мин вече имаше видението за Мат на дръвчето.
- Виденията на Моарейн започнаха добре и изведнъж рязко деволвираха до "31 начина Ланфеар да ми пререже гърлото". Кому е нужен този Game of Thrones the Temu Edition vibe не става ясно. Да не говорим, че на Амазон всъщност не им стиска да покажат някой гол бедър и Моарейн си влезе съвсем облечена

- Севана, Куладин и Шайдо бяха тотал щета. Нека ги облечем в черно, та да се виждат отдалече и да се знае, че са лошите. Така и така режат от материала, дано по-бързичко го гътнат Куладинеца.
- WTF е тая любов към очната линия у айлците? Все едно имат подписан рекламен договор с Maybelline.
"Maybelline - устоява дори на жегата в Айлската пустош!"
"Нема жега, нема студ, с Maybelline you just look good!"
- Цялата врътка с "ще се появи със зората и ще му пари под краката..." Те буквално бяха 10 айлци на кръст в този епизод и всички го проспаха идването на Каракана.
Как да е, малко пооправи бакиите на предните три.
Мога да кажа, че като никога епизодът много ми хареса, макар и да не ми се видя баш шедьовъра, за който вече е обявен в разни кътчета на интернет. Бях много скептичен към това Джоша да играе всичките се прародители, но момчето се справи отлично и показа, че е крайно време да му дават по-интересен материал, а не да го държат в миманса.
Актрисата, която играеше майката на първия айилец, който хвана копието и уби с него враг беше страхотна в около минутата си екранно време.
Искаше ми се да бяха показали и малко от Войната на силата през погледа на айилците както е в книгата, но продължава тенденцията хич да не я споменават, камо ли нещо повече.
Севана не изглежда като мутреса (и няма дълбоко деколте, горкия Джордан сигурно се върти в гроба), дано да не им щукне да е Лиандрин 2.0, защото и самата Лиандрин ми идва в повече, а тъпотата на Севана е основната й отличителна черта все пак.
И да, доста хайпват Ланфеар vs Моарейн, нищо, че за Ланфеар всички в тоя Век без "Луз Терин" са й тотално през центъра. Ще ми се мисля, че ще имат топките да утрепят и двете в края на сезона, но едва ли.
Актрисата, която играеше майката на първия айилец, който хвана копието и уби с него враг беше страхотна в около минутата си екранно време.
Искаше ми се да бяха показали и малко от Войната на силата през погледа на айилците както е в книгата, но продължава тенденцията хич да не я споменават, камо ли нещо повече.
Севана не изглежда като мутреса (и няма дълбоко деколте, горкия Джордан сигурно се върти в гроба), дано да не им щукне да е Лиандрин 2.0, защото и самата Лиандрин ми идва в повече, а тъпотата на Севана е основната й отличителна черта все пак.
Както върви, Шадар Логот може да остане единствения по-така впечатляващ декор в целия сериал. Поне една по-големичка сграда да бяха показали в Руйдийн, едва ли CGI-я щеше да ги разори.Руйдийн отдалече изглеждаше доста впечатляващо. После влязохме в евтин холмаркски сериал от 90-те. Направо не мога да разбера къде отиват парите от бюджета.
Е, в миналия епизод имаше цици в айилската сауна, напредък!Виденията на Моарейн започнаха добре и изведнъж рязко деволвираха до "31 начина Ланфеар да ми пререже гърлото". Кому е нужен този Game of Thrones the Temu Edition vibe не става ясно. Да не говорим, че на Амазон всъщност не им стиска да покажат някой гол бедър и Моарейн си влезе съвсем облечена
И да, доста хайпват Ланфеар vs Моарейн, нищо, че за Ланфеар всички в тоя Век без "Луз Терин" са й тотално през центъра. Ще ми се мисля, че ще имат топките да утрепят и двете в края на сезона, но едва ли.
Да, доста тъпо беше как Лан и Егвийн отидоха сами да посрещнат Ранд и аилците са буквално два файтона хора засега, дано да се увеличат поне за един автобус народ да докарат.Цялата врътка "с ще се появи със зората и ще му пари под краката..." Те буквално бяха 10 айлци на кръст в този епизод и всички го проспаха идването на Каракана.
Откъс от 3х05.