11-ти септември

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Sep 12, 2006 1:07 am

Ъъъъ, не че нещо, но да обвинявате Буш е все едно да обвинявате маймунките в зоопарка. Не мислите ли, че за да си злодей от световен мащаб, за какъвто го представяте, всъщност трябва да имаш нещо в главата. Човекът може да носи отговорност за световните дела толкова, колкото и хлебната плесен - щото толкоз му е интелекта. Не виждате ли че и той, нещастникът, е една марионетка в ръцете на корпорациите?
А за това, че 3000 американци са нищожна част от безвременно отишлите си хора на тая земя съм съгласна, обаче не съм съгласна да се омаловажава тая част. Нито която и да е друга. Това са хора - някой ги е родил, някой ги е отгледал, някой ги е обичал. Не ми пука дали са американци, ливанци, иракчани, сомалийци - мъчно ми е за всичките. За едни от тях се говори повече - неприятно, но не и безсмислено. За тези неща трябва да се приказва.
По отношение на хляба, който аз изхвърлям, докато някъде хора мрат от глад - цинично е, наистина, но кво се предполага да направя? Да почна да пращам всеки ден по куриер в Африка квото не изядем в къщи? Много обичам да се драматизира с това. Или пък да дарявам част от 250 - левовата си заплата за каузата ли, що ли? Не ставайте смешни. Нито ние сме затънали в имане точно в нашата държавица, че да се чувстваме презадоволени и виновни, нито пък някога тази неравномерна дистрибуция на блага ще се промени, дори целия свят да почне да налива средства - шибаното земно кълбо не е с еднакъв климат навсякъде. И о, чудеса, западната цивилизация не е виновна за това.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Belphegor
Farmer

Post by Belphegor » Tue Sep 12, 2006 8:25 am

@@@
Last edited by Belphegor on Mon Mar 26, 2007 9:45 pm, edited 1 time in total.
@HdlL - Някой ден ще разбереш...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Sep 12, 2006 9:27 am

Ми не, няма да те извиня. Щото е цинично да се биеш в гърдите, как ти пука за иракчанската домакиня, загинала от зле насочена бомба, а не ти пука за американската домакиня, която по случайност се е намирала в обладан от фанатици Боинг. Познаваш лично иракчанката и американката може би? Туй едно на ръка. А, и нещо друго - пак не се разбра що им се падало на гадните американци, на тези 3000 човека, които са излезли здрави и прави от къщи и никога не са се върнали. С какво точно са допринесли за разгръщането на американските имперски амбиции по света? Вината им е, че просто живеят там? Ами така погледнато - прав си, нека им, верно. А другия път да внимават добре къде ще се родят и да им бъде обица на ухото!

Второ, с какво точно те обиди Любимеца, че не разбрах? Щот не му се мре при терористичен акт и го заявява? Ми и аз го подкрепям, и на мен не ми се мре, а ти, като долен член на консуматорското общество, още повече на държава, пратила войски в Ирак, при достатъчно добро желание можеш и публично харакири да си направиш в знак на добронамерен катарзис. Нали ще ме извиниш, че аз пък лично не желая да участвам в подобни глупости? Ми не съм член на сектата Давидова клонка все пак!

И да, действително темата е пълна с детинщини. В нея става въпрос основно за смъртта на 3000 души в името на Джихад. В 21 век. Не в 14-ти, в 21-ви. Джихад. Свещена война. Защото някакъв богат тип внезапно е осенен от Аллах, който обещава на хашашините 40 девици в рая, ако успеят да гътнат колкото се може повече неправоверни.

Говорите за Сомалия. Дето Морво вика, в Сомалия и имаха палав диктатор с изчанчено чувство за хуманизъм плюс две основни враждуващи племенни фракции. И никога не успях да си отговоря на въпроса как съзнателен човек, който е наясно, че притежава единствено дърта крава и половин декар земя, смята, че ще е в състояние да изхрани три жени и петнайсет деца. Ей от такива глупости и лоши сметки обикновено произтича грозното лице на световния глад, виновниците за който не са нито жертвите на 11 септември, нито жертвите на 11 март, нито консуматорското общество, нито аз! А бе изобщо...
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue Sep 12, 2006 10:14 am

Голяма тема се е извила, гледам, и големи спорове - още малко и глави ще започнат да хвърчат. Мисля да хвърля и аз моите пет стотинки (толкова рано сутрин акъла ми повече и не струва :wink:). Значи, не мисля, че тези хора са си заслужили да умрат в атентат на откаченяци-фанататици. И съжалявам жертвите - като хора - по един абстрактен начин (все пак не ги познавам, а и цялата история ми е твърде далечна като разстояние). Не смятам, че на когото и да било му се пада да бъде убит, само защото е роден и възпитан в ценностите на даден обществен строй.
Но цялото това раздуване на трагедията и опитите и за превръщане в символ на нещо си ме дразнят неимоверно много. 3000 убити? Я кажете, кой от вас знае/помни/чувал е за геноцида в Руанда 1994? Защо никой не се сеща да говори за 6 април и последвалите го 3 месеца на невероятна касапница на цивилни, в която жертвите се оценяват на близо милион? Аз самият разбрах за това от един-единствен филм. Не съм чувал някой някога да е споменал в новините, или да се говори за това, или поне да се отбележи 10 годишнината от "събитието". Може би защото там са измрели африканци в сламени колиби, а не американци в огромни небостъргачи, да? Ей затова изобщо нямам никакво намерение да приема отбелязването на 11 септември като каквато и да било специална дата, освен поредния случай на човешката лудост. И ако ви се занимава, поразровете се в мрежата за кланетата в Руанда, и вижте как от ООН не са си мръднали пръста да ги спрат. Паралелите с Ирак и Сърбия и изводите ще оставя на вас...
Elves dig rocket launchers.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 12, 2006 10:31 am

Belphegor wrote:Е ще ме извинявате, но на мен повече ми пука за загиналите в Ирак, Сомалия, Камбоджа, Виетнам, Първата и Втората световни войни, отколкото за арогантните янки.
И аз не мисля да те извиня. За мен хората са си хора, отказвам да ги деля на нации. И ако един такъв ужас е по-известен от други, то намирам за напълно нормално да се говори повече за него. Какво значи "що никой не говори за еди кога си, когато измрели еди колко си невинни"? Ами не е толкова широко известен случай, затова не се и говори. Ако някой ме запознае с тези събития, ще съжалявам и за техните жертви. Разбира се, малко от тях наистина ще са се случили в рамките на един ден с този размах, но това не променя нищо.

Не виждам обаче КАК това, че има други случаи, за които се говори по-малко, трябва да променя отношението ми за този, за който знам АЗ.

Впрочем, Белфегор, в Първата и Втората Световни войни са измрели доста повече "янки", отколкото на 11-ти. Значи за тях ти пука повече, отколкото за новите жертви? И после Любимецът лепял етикети.

Заставам твърдо зад казаното от него, както и Марфа. За мен границата на американофобията трябва да се начертае ПРЕДИ 11-ти септември и вместо да надаваме вой, че, видиш ли, еди къде си имало повече жертви или други, или такива, за които самите американци са виновни, и как те си били виновни и т.н., просто да се сетим, че сред тези хора можеше да има наши роднини, озовали се случайно там в този миг.

И малко да се засрамим...
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Sep 12, 2006 11:17 am

Рол - гледам си споменал 11 септември и 11 март преди няколко поста. А можеш ли без да гуглиш да кажеш датите на Норд Ост и Северна Осетия? За тях поне знаеш всичко? Защо не ги отбеляза? Или наистина имаш двоен стандарт за събитията.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Tue Sep 12, 2006 11:43 am

Голяма тема,голямо нещо:)Аз също не деля хората на нации и не мисля,че е правилно за едни да не ти пука,а за други да:(Това,че нещастните американци са повечето глупави и са манипулирани от правителството си не значи,че трябва да ги разчистват по такъв начин.Също така и иракчаните и всички с подобна на тях съдба не са виновни,че фанатиците им обръщат религията както на тях им е изгодно,за да си вършат безочията:(А нашите са в ирак,защото са платени и им дават незнам колко долара на час беше,а тук няма как да изкарат пари да си хранят семействата,затова са там.Мислите ли,че ако имаха друга алтернатива щяха да си наврат главата в торбата?

едит:ето малко главни букви,Морви:П
Last edited by herairness on Tue Sep 12, 2006 12:01 pm, edited 2 times in total.
Image

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 12, 2006 11:48 am

Ако herairness сложи и няколко главни букви, ще съм напълно съгласна с нея.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 12, 2006 1:29 pm

The Dragon wrote:Рол - гледам си споменал 11 септември и 11 март преди няколко поста. А можеш ли без да гуглиш да кажеш датите на Норд Ост и Северна Осетия? За тях поне знаеш всичко? Защо не ги отбеляза? Или наистина имаш двоен стандарт за събитията.
Нито аз съм споменал 11 март, нито имам някаква представа от другите дати. Не са ми надули главата с тях, не съм ГЛЕДАЛ НАЖИВО в момента, в който се случват, и т.н. За какви двойни стандарти ми говориш, баси?! Може ли така да се излагаш, все едно става дума за спорт или оценяване на спортни танци, а не за човешки живот? Не, животът на американсктие жертви не ми е по-ценен от този на останалите, просто ми е СЪЩО толкова ценен и съм ПО-съпричастен, защото се е случило в моето време пред очите ми и защото, както продължаваш да игнорираш, е най-големият подобен случай от много години, ако изобщо досега е имало такъв. И мисля да спра да пиша тук, най-малкото отговаряйки на латернаджийски отговори, просто щото и аз почнах да се чувтсвам като латерна :?

Freddy Krueger
Adept

Post by Freddy Krueger » Tue Sep 12, 2006 1:43 pm

за мен лично това е датата, в която исляма показа истинското си лице. Жалко, че САщ не почете жертвите си като хората. Ако Буш беше сериозен, досега щяха да хванат оня луд козар бен ладен и да го удавят в паприкована сланина.
Иначе Бог да прости хилядите невинни жертви.
FREDDY vs JASON
Winner Kills All

Killua
Ascendent

Post by Killua » Tue Sep 12, 2006 2:24 pm

Freddy Krueger wrote:за мен лично това е датата, в която исляма показа истинското си лице. Жалко, че САщ не почете жертвите си като хората. Ако Буш беше сериозен, досега щяха да хванат оня луд козар бен ладен и да го удавят в паприкована сланина.
Иначе Бог да прости хилядите невинни жертви.
не е зле да погледнеш филмчето, към което Сайбириън даде линк преди няколко страници :) на мен поне ми беше много интересно
shadow dance nikoga ne luje

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Sep 12, 2006 2:36 pm

Нов атентат в Дамаск, без жерви. Абе защо просто не гръмнат Hoover Dam - целия югозапад умира икиномически след това. Ограничени цивилни жертви - огромни икономически.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 12, 2006 2:39 pm

От които никой не страда после? Ама и ти си един човеколюбив...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Sep 12, 2006 3:09 pm

Последно мнение по темата, защото наистина имаше някои изказвания, които предпочитам да не коментирам в детайли. Основният ми проблем е, че в момента когато хората започнат да пренебрегват човешкото страдание, където и да се е случило, пътят до истинския шовинизъм и цялото насилие, което го обгражда е много кратък. Добре, съгласен съм че 11 септември е един от най-шумно прокламираните атентати. Да, наистина повече от милион жертви са дадени в Руанда, да не говорим за гражданиските войни в Конго, Кот д'Ивоар или други африкански страни, които са продължавали с десетилетия. Също така съм съгласен че всеки ден в Ирак умират стотици невинни хора, които не са виновни, че САЩ са решили да се доказват като велика сила в тяхната страна.

Само че фактът, че дадено страдение се отразява по-шумно от друго в медиите не е и не може да бъде причина да се твърди, че американците са си го заслужили. В противен случай, пътят до екстремизма е изключително кратък. Не казвам, че някои от американофобите тук ще станат терористи, но е много лесно като веднъж си проявил безразличие или омраза, да си затвориш очите по-късно. Освен това е много по-лесно да повярваш на поредния мегаломан, който развива световни конспиративни теории, опитвайки се да прикрие собствената си немощ с расистки послания (тъкмо си имаме един такъв, мисля че не е нужно да споменавам кой е).

Така че и аз се присъединявам към Марфа, Любимеца и Рол, и не мога да извиня никого, който преднамерено пренебрегва което и да е страдание, където и да се е случило. Защото алтернативата е да те заслепи омразата, което причинява само страдание на другите, включително и на най-близките ти. А когато те заслепи омразата, много е лесно да се подведеш по акъла на някой друг, а не да разсъждаваш сам. На мен също не ми харесва политиката на Джордж Буш или Владимир Путин например, но това не може да е причина да съм безразличен, когато американци или руснаци страдат. Така че единственото, за което моля, е да се опитаме да бъдем малко добри хора, защото никой не ни е дал правото да сме съдници на едни или други.
This signature is not yet rated

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Sep 12, 2006 3:09 pm

Има 6 000 000 000 души на тази планета. Представи си по колко обич се пада на всеки. Наистина една сериозна депресия в щатите ще ми дойде като джакпот от тотото. Много възможности за бизнес и растеж се откриват в такъв случай. ако може да е 2009та година най-добре.

Едит: Не можем да сме добри. Не и в този свят. Дори и да ни се иска. Света е много по-циничен и злобен от нас. Ще ни премаже без да се замисли.