Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Sun Feb 21, 2010 12:04 am

The Boy in the Striped Pyjamas - John Boyne
Поредната книга за Холокоста, тоя път от гледната точка на детето на високопоставен немски офицер, който бива изпратен в Аушвиц. В един момент хлапето среща едно еврейско хлапе и почват да си говорят (щото нашето хлапе, което е на девет години, няма идея какво аджеба става около него и що всички тия хора са толкова слаби). Като цяло адски добре написана книга, някак си си личи, че е мислено над всяка дума: всяко изречение си е точно на мястото, всичко е казано по най-точния и прост възможен начин и освен това е въздействащо, макар че не мога да кажа защо точно. Цяло удоволствие е да я четеш, хем че детето е много истинско. Ако случайно ви падне в ръцете, препоръчвам :)

The Giver - Lois Lowry
Пак хлапе, тоя път на дванайсет, живеещо някъде в бъдещето, в напълно утопично общество. Всяка сутрин споделя сънищата си, всяка вечер - изпитаните през деня чувства, кара колело до училище, играе с приятелчетата и никога не лъже. Най-големият му страх е да го отлъчат от обществото му, макар че не знае какво се случва тогава. Когато един ден не изяжда ябълката си в училище, а я донася вкъщи, се чува обявление по високоговорителите, което казва, че ябълките се ядат в училище, и то се засрамва ужасно... А това е само повърхността, има много по-дълбоки неща и начинът, по който са разкрити, е страхотен. Като език е приятна, но не феноменална, героят не можа да грабне, макар че второстепенните бяха много добри, обществото е чудесно като идея и много добре описано... абе като цяло всъщност много добра книга. Пак препоръчвам, ако ви падне :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Feb 22, 2010 6:05 am

Изчетох Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief. Като цяло съм много доволен. Езикът е свеж, приятно саркастичен и без да е някакъв връх в литературата, не намерих нещо, което съществено да ме дразни. Сюжетът е две идеи по-елементарен от нужното, като повечето обрати са предвидими буквално от първия хинт, който се очаква само да обърка читателя. При все това обаче не само не съжалявам за четенето, ами се и зарибих да изчета следващите части. За който иска да убие две вечери с нещо по-YA ориентирано, което обаче не е пълно малоумие, това е идеално четиво.
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Feb 26, 2010 3:25 pm

Окръг Форд, Гришам да пише повече разкази! Най-добрата книга, която съм чел тази година последните 3-4 месеца :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Feb 26, 2010 9:22 pm

Alexis wrote:Мда, съгласна съм. Пърси е доста свестен като за персонаж в тийн боза. Но книгата е прекалено предвидима. Пророчеството в нея е толкова болно лесно за разтълкуване, че чак е досадно и само като го чух,
Spoiler: show
знаех кой ще е предателят.
Не, че не съм си поръчала всичките 5 де :).
По-нататък има даже някои леки клонежи към плот-туистс, които всъщност са не толкова предвидими. :D
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Feb 27, 2010 2:38 am

Изчетох последно Чунът на Бога на Артър Кларк,Вещерът:Огнено кръщение на Анджей Сапковски и Странният Случай с доктор Джекил и господин Хайд на английски.Ба то верно че unabridged и е от 19 век ама пък ебати езика ебати чудото.Ама най-накрая разбрах какво е hitherto. :P Вещерът тази книга е малко по-комедийна според мене,пък и по-лека почетох я за 3 часа.Чукът на Бога ми е малко мудна но е изключително четивна,като 1984.Мисля като събера повечко пари да си купя Властелинът на пръстените на английски. :D
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Feb 27, 2010 1:00 pm

А аз съм си взел една книга, която доста ми харесва, четивна е и е интересна - "Слънце недосегаемо"
И я бавя вече около месец и половина, прочел съм едва 300 страници за толкова време. Епично малко. И си нямам представа защо, при положение, че книгата е страхотна.
Случвало ли ви се е нещо подобно? :?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Feb 27, 2010 4:24 pm

Случвало ми се е. Вариантите са два - книгата НЕ Е страхотна, но ти си се самонавил, че е поради тази или онази причина; или книгата е страхотна, но информационно те удавя и имаш нужда от почивка.
And you can't dance with a devil on your back...

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Feb 27, 2010 10:34 pm

Е, "страхотна" си е леееко хиперболизирано. Но е наистина добра и ми харесва.
"Да пробудиш драконче" го прочето за два часа, примерно...
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Mon Mar 01, 2010 8:14 pm

Catherynne Valente - In the Night Garden :heart:

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Mar 04, 2010 4:16 pm

Прочетох "Огнено кръщение" и "Град от кости", ревюта в следващия брой.

Иначе бавно и с наслада си чета "Диамантената ера" в оригинал.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Mar 04, 2010 5:57 pm

Yan wrote:Иначе бавно и с наслада си чета "Диамантената ера" в оригинал.
Ха! И аз, от няколко дни насам :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Thu Mar 04, 2010 6:38 pm

Прочетох четирите книги от поредицата „Дневниците на вампира”.
Всъщност „четири” книги е пресилено казано, защото първите три си бяха тотално една книга. Някак нямаха отделно начало и край, просто си бяха едно цяло, разделено в три тома. Първите два тома не ми харесаха особено. Бяха лесни за четене, де, но все пак историята си беше бозава и се случваха малко неща. Трети том обаче беше хубав, той наистина ми хареса много. И финалът беше страхотен.
Последната книга също ми допадна като цяло. През цялото време беше много добра, много интересен и увлекателен сюжет, много по-добро развитие на персонажите и докато я четях бях доста доволен. Но последните пет страници ме разочароваха страшно много. Именно те ми напомниха, че това е все пак тинейджърска литература, която трябва да се чете в гимназията, по възможност в ранните класове. Ще ми се финалът на третия том да беше финал на историята.
Цялостно бих дал на поредицата между 5.5 и 6.5 от 10.
But goddamn,
you got me in love again

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Thu Mar 04, 2010 9:42 pm

Прочетох "Бойно поле Земя" на Л. Рон Хабърд.

Леко наивна, но като цяло приятно четиво. Сега гледам и се чудя "Мисия Земя" да чета ли? Почнах я уж, ама нещо не ми спори... дали е продължение на горната поредица, или? Хм, ще видим.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Mar 04, 2010 11:35 pm

Сега гледам и се чудя "Мисия Земя" да чета ли? Почнах я уж, ама нещо не ми спори... дали е продължение на горната поредица, или?
Не е продължение. И имай предвид, че последните 5-6 тома на "Мисия Земя" са много по-зле от първите няколко, а последните 2 са практически нечетивни монументални бози.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Fri Mar 05, 2010 9:54 am

Амин. Мисия Земя е точно като графиката на цените на жилищата в момента - със всеки следащ том качеството отива надолу. Но пък първите 2-3 тома са доста готини за сметка на това, а и Апарата толкова силно да напомня за нашенската държавна действителност...
И, да, Мисия Земя няма абсолютно нищо общо с Бойно поле Земя, и аз първоначално се бях излъгал и за това почнах да си я купувам.
Elves dig rocket launchers.