The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Aug 16, 2006 8:11 am

Това какво ще да рече?
High level sarcasm. You don't have to understand. :mrgreen:

п.п. Откакто приключих с I Hope They Serve Beer in Hell на Tucker Max, A Clash of Kings ми стана кенефната книга. Всеки ден като отида да си свърша работата прочитам по 1-2 странички (какво да се прави, за разлика от Тъкърчо не може да ме задържи по-дълго от времетраенето на акта). Досега цяла кенефна седмица Кателинката пристига и се намества в лагера на негово величество крал Ренли, не без две последователни пре-подробни описания на някаква грозна рицарка, няколко разговора относно аристократични титли, както и задължителният отчет на всички матраци, столове, дрехи и т.н. в наличие (явно фентъзи авторите черпят много вдъхновение от омировия каталог на корабите).
Любим цитат засега: "Is there any creature on earth as unfortunate as an ugly woman?".

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Wed Aug 16, 2006 10:57 am

За Грегор:
Spoiler: show
Съгласен съм, че е превърнат в някакво чудовище. Не забавяйте за непобедимия поборник, понесъл невероятно тежка броня. Някак си е свързано с жените, които дават на Кибърн предполагам.
За Сандор:
И аз като изчетох няколко пъти главата с гробаря ми мина през акъла надеждата, че това е Клегейн, криещ си лицето и куц заради раната на крака си. Само две неща не ми се връзват:
Предполага се, че той се е покаял и вече служи на боговете, което не му подхожда. И все пак, възможно е пък.
Второ, как са намерили шлема му.
И все пак подкрепям тази теория.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Aug 16, 2006 11:22 am

Абе нещо много спекулации се събраха, а май полза никаква - каквото и да правим, историята около Грегър и Сандор Клегейн едва ли ще се развие преди шестата книга, така че засега толкоз. И не вярвам в "Танц с дракони" да има още сюжетни линии за събитията, случващи се в речните земи, Предела и Кралски чертог, защото май нещата са разделени доста териоториално този път.

Но при всички положения, заявявам отново че некромантските нотки ме дразнят откровено, и ще е жалко, ако имат по-голяма роля в последните две (засега) книги.
This signature is not yet rated

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Aug 16, 2006 12:17 pm

AlDim wrote:
Не, защо, разбрах го, просто исках да си уточня дали наистина тонът ти тук е толкова груб и заядлив, колкото изглежда.

Edit: :mrgreen:
Като сложа едно смайли дали постът ми ще мине за сарказъм?
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Aug 16, 2006 12:22 pm

Ghibli wrote:
AlDim wrote:
Не, защо, разбрах го, просто исках да си уточня дали наистина тонът ти тук е толкова груб и заядлив, колкото изглежда.

Edit: :mrgreen:
Като сложа едно смайли дали постът ми ще мине за сарказъм?
То си грубее на общо основание, не му обръщай внимание :) Така се чувства значим.
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Aug 16, 2006 12:25 pm

Бих предпочела да не ми се налага да свиквам.

/край на офтопика
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Couatl
Sorcerer

Post by Couatl » Tue Aug 22, 2006 3:02 pm

Искам само да се покая, да посипя главата си с пепел и да кажа: Мартин може и да не е писал фентъзи във втората и първата половина от третата книга, но до края на третата определено показва, че смята да продължи като такова. Жалко само, че (май) всичките фентъзи обещаващи сюжети ги е сложил в началото като подправка и е копнеел за една средновековна Франция/Англия/Италия/Византия, където да изживява сексуалните си фантазии и да си измисля интрижки.
...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Aug 22, 2006 3:20 pm

Да ти кажа честно, ако това са му сексуалните фантазии на Мартин нещо му е много бедно фентъзито, както казваше един форумен класик. :lol:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Couatl
Sorcerer

Post by Couatl » Wed Aug 23, 2006 1:34 am

Аз имах предвид по-скоро мистериозно зародения у него компелкс да праска сестра си ;)
...

sauron
Paragon

Post by sauron » Wed Aug 23, 2006 8:05 pm

абе при други фентъзи автори се срещат и по-потресаващи сексуални фантазии- например да се зачеват деца от вече мъртви бащи :<
А има и още :mrgreen:
Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Nov 27, 2007 2:15 pm

Завърших четвъртата книга. Разни мисли:
По съм склонен да определя книгата като фентъзи. Винаги съм си падал по умерената фантазия, където като се случи нещо свръхестествено и наистина прави впечатление. Страхотно напрежение имаше в сцената, в която Сам и Джили изпълзяха през кладенеца примерно(при все че това си бяха просто Сам и Джили, пак беше страшно преди да се разбере). Такъв момент трудно може да се постигне в книга, пълна с магове и орки.

За мен поредицата е страхотна, поне до този момент. Има някои неща, които дразнят разбира се - основното е плявата. Начи има страшно много глави, в които не се сучва абсолютно нищо. Какво толкова се случи със Санса в четвъртата книга? Или с Церсей... Мартин можеше в една глава да опише как съсипва кралството, а не да разтегля локуми, които дори не са интересни. Но нека да предположиме, че на някой му е интересно да чете как една курва-интригантка управлява кралство, ок такива хора има, но на кой му бяха нужни главите със Санса и сополивия Робин? Давам примерн основно с четвъртата книга, понеже от нея са ми най-свежи спомените, но същото което казвам се отнася и за останалите 3.

Сексът в поредицата е груб и на моменти неприятен, да. Обаче изгражда някаква представа за времето и мястото, което Мартин описва. Може би на моменти да е бил в излишък, но по добре малко повече отколкото нищо. А специално аз последните 1-2 сесии на Тирион и ... как и беше името, курвата му(да кажем), просто ги прескочих :). Не ми бяха приятни, вече си бях изградил представата онази част от характера на джуджето, която секс сцените разкриват, така че - по диагонал.

Хрътката, Давос и Бриен са живи, не съм 100% сигурен, но достатъчно, за да съм готов да се обзаложа. Доказателство: в края на всяка книга има референс към главните действащи домове и ъъъ групировки. Та там имената на тези, които са умряли, са обградени със {}. При въпросните трима няма такова нещо.

Голяма част от персонажите не са ми симпатични. Интересно ми е да чета, какво се случва с трях, ама не ми харесват. Санса, Церсей, Кейтлин, Тирион, Сам... ужаст. Истински ми допадаше единствено Принц Оберин, ама него набързо набързо го заклаха. Сега ми останаха само Мийра и Джойен. А и Джайм ми харесваше преди да го осакатят, после заприлича на брат си.
Look at the darkness...
...around me.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Tue Nov 27, 2007 3:18 pm

Може и да прозвучи като голяма изненада, обаче на мен лично главите със Санса ми се видяха къде къде по интересни и богати на действие от примерно тези с Бриен.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Nov 27, 2007 3:21 pm

Защо да е изненада, все пак в главите на Санса основно става въпрос за интригите на Кутрето, които са едно от най-интересните неща в поредицата. Пък и самата Санса отбелязва сериозен напредък в интелектуално отношение. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Nov 27, 2007 3:32 pm

Е, покрай неуспешното управление на курвата-интригантка се случиха сума ти неща. Основно именно благодарение на нейните глави ни се разкриха огромните религиозни промени, които настъпват в кралството, примерно, и които ще имат, сигурен съм, огромно влияние върху случващото се по-нататък.

А Мартин ни занимаваше със Санса поради две причини:
Първо, за да ни разшири хоризонтите като включи подробно описание на голямата Източна територия във Вестерос (същото прави в същата книга и с Железните острови и Юга, както и със Браавос)

Второ, за да ни запознае в подробности с плана на Кутрето, който, подобно на религиозните фанатици, сигурно ще има огромна политическа роля в ставащото по-нататък. Да не говорим, че Старките кажи-речи вече не съществуват, а планът на Кутрето включва именно съживяване на Властелините на Севера и сключване на съюз между тях и Изтока.

Хрътката и аз мисля, че е жив, той е онзи накуцващия брат в манастира, където отседна за кратко Бриен. Давос също е жив, естествено. Мартин трябва да е идиот, че да ни занимава две книги с него и после да го убие offstage. За Бриен...ше видим. :) Малко скапан клифхенгър, така или иначе, щото ше разберем кво става с нея най-рано в края на "Танц с дракони", а най-вероятно чак в шестата книга...

Колкото до персонажите - айде, сега, не е честно да си избираш за любимци само пичовете ;). и Оберин, и Дж...айм си бяха тотално шаблонни персонажи, когато всичко си им беше наред. Честно казано, според мен Мартин добре е осъзнал това и затова уби Оберин в края на трета книга, за да вкара в играта дъщерите му, които изглеждат далеч по-интересни от баща си, най-вече с противоречащите си цели. Дж...айм пък в никакъв случай не прилича на брат си. След като му отрязаха ръката той е персонаж, стремящ се към положителност и правилност в постъпките си, докато Тирион винаги просто е обичал да играе Играта на тронове и да се докаже/да се отърве от сянката на баща си (накрая реши тоя проблем като се отърва от баща си).

В смисъл, компонентите, които изграждат Дж...айм са много по-различни - любов към сестра си, желание да се покаже достоен за Командир на Кралската стража, желание да оправи донякъде тоталния хаос в Кралстово, желание да разпали искриците на колкото там лична чест му е останала (затова беше и целия епизод с обсадата на Ривъррън, щото се беше заклел именно пред Кейтлин) и т.н.

Мийра и Джойен пък са толкова епизодични персонажи досега, че не схващам кога са имали време да ти харесат :) Сигурно обаче в петата книга Мартин доста ше се занимава с тях.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Nov 27, 2007 7:52 pm

Според мен Санса, Кутрето, Сам и така любимия на всички(особено той) Джон Сняг са далеч по-клиширани персонажи от Джайм и Оберин. Все пак първия прави деца на сестра си, а втория на половината дорнски жени... е той е леко клиширан, да :), но ми харесва.
Колкото до Джойен и Мийра, еми не са чак толкоз малко епизодите с тях. А и ми допада блатната им нация като цяло :). Тук таме, разпръснати из четирита тома, се споменават Жабарите и винаги ми е било интересно да чета за тях.
Look at the darkness...
...around me.