Понеже темата ми е интересна, да добавя няколко неща от мен. Да, аз смятам, че Хитлер е изверг (това май го казах вече из предишните страници), но освен това съм убеден, че той е в най-добрия случай жалък подражател на Сталин. Забележете, че жертвите в мирновременна Германия са няколко хиляди, докато тези в Съветския съюз през същия период надвишават няколко милиона. Спомнете си още, че войната започва със споразумение между Хитлер и Сталин за подялба на Източна Европа.
Затова се радвам на края на втората световна война и го празнувам на 8 май, когато Германия капитулира пред ВСИЧКИ съюзници. Отделната капитулация на 9 май е прищявка на Сталин и е неговия начин да унижи падналия враг. На тази дата не се радвам - в случая съм съгласен с Шайхири (а и аз го казах по-рано), че тя бележи триумфа на Сталин - не на руския народ, Роумър. Уважам адски много народа на Русия за борбата му срещу нацизма, не мога да уважавам ръководителите му обаче. Btw, знаете ли, че в периода юни-юли 1941г. малко над 100 000 руски войници са разстреляни в изпълнение на заповед на Сталин, която предвижда смъртна присъда за всеки, който отстъпи от бойното поле?
Та, не мога да се съглася с това твърдение:
Demandred wrote: Колкото и да е бил ужасен комунизма, според мен един победил нацизъм щеше да е по-лош.
Хитлер е бил маниак, но маниак почти на смъртно легло през 1945г., и по-всяка вероятност победилият нацизъм щеше да се реформира както победилия комунизъм 10 години по-късно. А и, както казах по-горе, в мирно време нацизмът е причинил смъртта на стотици пъти по-малко хора. Това са спекулации, естествено, но няма причини да се смята, че след края на войната нещата биха стояли по различен начин.
По въпроса за Чехия. RRSunknown, през 1938г. тя е на 4-то място по БВП на глава от населението в света. Германия, която тогава е след нея, се възстановява (в западната си част) за 10 години след войната и към 1958г. е някъде в топ 5 по индустриално производство. Чехия и до днес е далеч далеч от челните места. ТОВА е, което причинява комунизмът.
И един много сериозен офф: Радващо е, че всички тук отричат насилието над хора по расов признак. То обаче е само едното проявление на тенденция, популяризирана от трудовете на Маркс - да се налага насилие над хора по какъвто и да е колективен признак. Лично за мен смъртта на милиони евреи е точно толкова страшна, колкото и тази на милиони кулаци.
EDIT:
Хитлер е явление в световната история. Човек, който катализира енергията и стремленията на един народ, изправен пред икономическа, политическа и социална разруха след Версайския договор.
Dwight, ти вярваш ли си наистина?
Още един:
Това не го бях видял
От друга страна важното е какво празнуваш, а не дали си го направил на грешната дата. Тук никой не празнува нищо, свързано със Сталин.
Под него съм готов да се подпиша.