Не разбрах ничии доводи. Не разбирам казуса с "The Sound of Silence". Мен лично тази песен ме конотира (иха!) с испаноезичната й интерпретация в изпълнение на Хосе Фелисиано. Така се случи, че за пръв път я чух в негово изпълнение, чак после научих историята й. Въпросната песен съм я виждала, по-скоро чувала, като част от бекграунд на редица филми, включително любовни. Това, че тя е била част от сцена във филм, независимо колко добър е филмът, по никакъв начин не я изключва автоматично от участие в някой друг филм, защото вече била резервирана за този.
Изключение би било да е мелодия, написана за съответния филм, която после се появява като бекгрунд в друг, макар това да би имало някакво обяснение. Но нито Валкюрите са запазени за "Апокалипсис", нито "Тишината" е запазена за "Абсолвента", нито "Полегнала е Тудора" е запазена за "Доктор Холивуд".
И между другото, военните филми са предназначени и за мъжка, и за женска публика. Не вървят с етикетче по полов признак. Снощи гледах "Писма от Иво Джима" и после го сънувах. Много ми въздейства тоя филм.
Мдам, точно. Общо взето казваш това, което вчера нямах време да драсна в подробности
Само да вметна, че Тарантино доста успешно съставя музиката на филмите си почти изцяло от подбрани оттук и оттам култови темички. Други режисьори също го правят, в което не виждам нищо лошо. Така или навяват определени спомени за предишните филми, в които са били използвани темите, или се опитват да пресъздадат определено чувство, което темите предизвикват. Конкретно подборът на Снайдър в The Watchmen е доста логичен и на мен ми допада.
Но да се върнем за малко към "танкването" на Apocalypse Now:
"Apocalypse Now performed well at the box office when it opened in August 1979. The film initially opened in one theater in New York City, Toronto, and Hollywood, grossing USD $322,489 in the first five days. It ran exclusively in these three locations for four weeks before opening in an additional 12 theaters on October 3, 1979 and then several hundred the following week. The film grossed over $78 million domestically with a worldwide total of approximately $150 million.
The film was re-released on August 28, 1987 in six cities to capitalize on the success of Platoon, Full Metal Jacket and other Vietnam War movies. New 70mm prints were shown Los Angeles, San Francisco, San Jose, Seattle, St. Louis, and Cincinnati - cities where the film did financially well in 1979. The film was given the same kind of release as the exclusive engagement in 1979 with no logo or credits and audiences were given a printed program."
Вивиан, имам странното чувство, че бъркаш финансовите трудности покрай снимането на филма (които никой не отрича) с последвалия му голям успех в бокс офиса.
При бюджет от 30 милиона, едва ли трябва да си математик, за да сметнеш какви са печалбите при 150 милиона бокс офис.