A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]
Еми ние си бехме он-топик... Ся, ако ще шарят много по сериала, и мен няма да ме кефи толкова, колкото ако не шарят. Самият материал няма нищо общо със закснайдеризми, тъй че ако го карат по-натурално, сериалът само ще спечели.
Между другото, странно ми стана, когато в едно от пръдъкшън (баси КОЛКО яко изглежда на кирилица тва) филмчетата обясняваха, че оцветяват в по-ярки нюанси декорите и дори prop-food-а в King's Landing, понеже искали средиземноморски привкус в атмосферата. Верно, че четох книгите преди 4-5 години, ама не помня да е имало такава атмосфера в столицата...
Между другото, странно ми стана, когато в едно от пръдъкшън (баси КОЛКО яко изглежда на кирилица тва) филмчетата обясняваха, че оцветяват в по-ярки нюанси декорите и дори prop-food-а в King's Landing, понеже искали средиземноморски привкус в атмосферата. Верно, че четох книгите преди 4-5 години, ама не помня да е имало такава атмосфера в столицата...
Last edited by Trip on Wed Feb 09, 2011 3:20 pm, edited 1 time in total.
И аз преди сто години съм я чела, ама средиземноморска атмосфера е последното нещо, с което бих свързала King's Landing. Отделно, че на мен най-устойчивата ми медитераниън асоциация е тесни уличики и много бяло. Та съвсем странни стават работите с шареното и яркото. Но може пък на екран да е добре.
Иначе, то може би е ясно отдавна, ама аз сега разбрах, че пилота ще го режисира Том Маккарти. И се чудя това индикация за какво е точно. От една страна този е вторият по трагичност (не в древногръцкия смисъл) мъжки персонаж от „2012”, от друга - и двата му режисьорски опита, без да са нещо особено, всъщност не бяха в никакъв случай лоши.
Иначе, то може би е ясно отдавна, ама аз сега разбрах, че пилота ще го режисира Том Маккарти. И се чудя това индикация за какво е точно. От една страна този е вторият по трагичност (не в древногръцкия смисъл) мъжки персонаж от „2012”, от друга - и двата му режисьорски опита, без да са нещо особено, всъщност не бяха в никакъв случай лоши.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.
Дано да значи по-скоро хубави неща. Преди да гледам Властелина, помня, имах същите опасения като сега - кви са тия пичове, дето не съм ги чувал, ще докарат ли визията и т.н. Тук поне кастът ми е минимум извествен (преди 8-9 години не знаех кой е НИТО ЕДИН от каста на LoTR), а и Мартин уж надзирава там какви ги вършат.
Правилно ли помня, че и БиБиСи додават парички за сериала, бтв?
Правилно ли помня, че и БиБиСи додават парички за сериала, бтв?
То и материалът в Пазителите не предполагаше закснайдеризми, ама...Самият материал няма нищо общо със закснайдеризми, тъй че ако го карат по-натурално, сериалът само ще спечели.
Проблемът тук е същия като в игралната индустрия и в тоя тип евтини продукции - като палавника Спартакъс: за да се направи по-филмово и скъпо изглеждащо преживяването, се чопват и екстраполират напосоки уж филмови похвати (каданси, тежки филтри, задъхани монтажи, шейки камове), без да се стопля елементарната идея, че те отдавна не са проява на стил или вкус, защото куцо и сакато ги абюзва като невидяло. Принципно сло-мо-то е много силен похват, когато е използван пестеливо и в комплект с добър сторителинг, музика или саунд дизайн (хващането за ръцете в Селото, или моментът, в който Форест се облещва и нахвърля да бие онзи дето шамароса Джeни, Джен

Принципно, единственият сериал на HBO, в който има визуална недоклатеност с подобна мотивация, е True Blood, но да речем, че там концепцията някак го оправдава. Така че, аз всъщност много разчитам Троновете наистина да се окажат "средновековно" Сопрано и залитането с музиката да е единствената неадекватност.
Обикновено връзката BBC-HBO по отношение на парите е в обратната посока. Този път нямат никаква намеса.
Сло-мо-то е опасен похват, не защото е много използван, а защото по свой начин е хипербола. И като всяко преувеличено нещо може да има както правилния ефект на стилистичната фигура, така и да е просто кич. Сега, понеже нямаме мерна единица за измерване на ефективността на похвата, аз съм сигурна, че много хора могат да кажат с точно същата тежест на аргументите, че онова хващане на ръцете, което с теб толкова харесваме, им е детинско и чийзи. Също така, много вероятно е аз самата да го кажа за примера от Форест (ако си го спомнях
).
Само не приемай това като покана за спор, моля те, че сме напълно офтопик.
Мисълта ми е просто, че освен ако не е нещо изцяло out of proportion, каквото това със совата очевидно не е, функционалността на такива гръмогласни прийоми като каданси, филтри и гръмки музикални кулминации е субективен момент.

Само не приемай това като покана за спор, моля те, че сме напълно офтопик.

If I never meet you in this life, let me feel the lack.
А, аз оставям съвсем настрана въпроса за субективизма. Просто ми е ясна мотивацията определени похвати да се пльосват за щяло и нещяло, както примерно ми е ясна мотивацията за правенето на чалга. Не че мога да докажа обективно, че чалгата е много кофти музика - същото е и с кадансите. Те просто са ходене по лесното - wow ефект с минимум усилия.
- Spoiler: show
Бих искал да попитам дали ще има някой запален фен на сериала, който да го качва в арена или замунда? Всички без HBO ще бъдем благодарни 

В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.