За и против пиратстването на игри

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu May 10, 2012 10:13 am

+800000

никой тук не "оправдава" пиратството.
но независимо дали го оправдаваш или не, е все тая за пиратстващите (вкл. нас, плз никой в тая тема да не го раздава света вода ненапита)

просто това е реалността и бизнесът или ще изгине, или ще се приспособи, предлагайки достатъчно добра алтернатива на хората, за които моралният въпрос има значение (по всяка вероятност мнозинството, особено при наличието на законови наказания)

Под това, че със закони няма да стане, имах предвид, че законите can only go that far. Нищо от порядъка на ACTA никога няма да мине през гражданското общество и е страничен ефект в случая, че този факт облаготелства пиратите.

Презумпцията за виновност е отречена сигурно още в римското право. Оттук нататък всякакви опити да се следи предварително интернет активност са в противоречие с духа на повечето демокрации (както и всички граждански организации показаха в случаите с ACTA, SOPA & POPA). А ако това не се случва, шансовете да се справиш технологично с пиратството и да го наказваш са честно казано никакви.

Това е проста икономика, друзя. Един бизнес или е адекватен на обстоятелствата, или изчезва. Това е истината за разпространителите. Да не мислите, че Форбс може да си позволи открито да защитава (морално) пиратството? Щом са написали такава статия, може би трябва да се замислите, че моралната страна не решава въпроса.
This is it. Ground zero.

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Thu May 10, 2012 11:04 am

Не знам какво сте писали 8 страници, но аз много сериозно обмислям да набия един "хак" на бокса преди съвсем да остарее морално, щото ми писна вечно да нямат нищо от това, което ми трябва по тия наши гейм магазини за 360ка.
Пазаруването от Playasia, Ебей и други подобни пък ме изкарват извън нерви със всичките си усложнения и допълнителни такси за доставка. Коронен номер беше когато си закупих един Мас Ефект от някакъв рандъм пич и той не дойде. После ми прати второ копие и то пристигна заедно с първото.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 10, 2012 2:20 pm

По тази логиката всеки проект - архитектурен, арт, математически, инжинерна разработка просто може да бъде преписан и никой не е ощетен .

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 10, 2012 2:36 pm

RRSunknown wrote:По тази логиката всеки проект - архитектурен, арт, математически, инжинерна разработка просто може да бъде преписан и никой не е ощетен .
Какво значи математически проект? Искаш да имаш копирайт върху питагоровата теорема ли? Само аз мога да смятам хипотенузи -урааааа.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 10, 2012 2:45 pm

Еми моята диплома беше математическа. Решението на даден проблем с математически похвати е математическо - ако някой ти препише решението и завърши с него според теб има ли потърпевши защото определено оригинала си стои.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 10, 2012 2:49 pm

Примерно на мен ми се мотае един диск от 2002-а със сорс кода на windows 2000.
Количество конкурентни ос базирани на него - 0.
Ако утре ти дам плановете на Будж де Араб или онзи 4 километров японски мост ще можеш ли да си построиш един в задния двор?

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu May 10, 2012 2:51 pm

Пак забихте в блато ама аре...
Когато предмет на патента е продукт (изделие, устройство, машина, съоръжение, вещество и др.), притежателят на патента има право да забрани на трети лица да ползват или произвеждат продукта, както и да търгуват с него. Когато предмет на патента е метод, притежателят има право да забрани на трети лица да прилагат метода, както и да ползват или да търгуват с продукта, директно получен при използване на метода.
Та, за техническите там има някакви Патенти, което не пречи и на най-големите корпорации като Майкрософт, Гугъл, и тн. да се скъсват да се съдят взаимно за тях. Все пак въртят се милиончета. :mrgreen:

примерно :Д
Съдът в Манхайм, Германия, забрани разпространението на Windows 7, Internet Explorer, Windows Media Player и игровата конзола Xbox 360 на територията на страната заради патенти на Motorola за видеокодека H.264, които Microsoft нарушава с изброените продукти. Според информация на сайта FOSS Patents забраната няма да влезе в сила веднага, а междувременно пък от Европейския съюз разследват Motorola за вероятна злоупотреба с патенти, така че развръзката по случая може да се окаже в полза на Microsoft. От софтуерния гигант коментираха, че Motorola няма право да наложи изпълнението на решението, и компанията ще апелира разпоредбата.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 10, 2012 2:57 pm

The Dragon wrote:Примерно на мен ми се мотае един диск от 2002-а със сорс кода на windows 2000.
Количество конкурентни ос базирани на него - 0.
Ако утре ти дам плановете на Будж де Араб или онзи 4 километров японски мост ще можеш ли да си построиш един в задния двор?
Смешно сравнение правиш. От кражбата имат полза само хора които разбират от материала, могат да я приложат.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 10, 2012 3:09 pm

Аз разбирам от C както и C++. Доста хора които са го виждали също разбират.

А използвайки термина кражба мнението ти тежи колкото облаче топъл водород.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 10, 2012 3:13 pm

Добре, приятелю добре - няма смисъл да спорим :lol:

Добре че програмистите винаги имат мениджъри които да се грижат за бзинеса иначе щяха да умрат гладни раздавайки си сорсовете.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu May 10, 2012 3:22 pm

Сравнението отново е некоректно.

Пиратството с цел извличане на (финансова) изгода, естествено е ОГРОМНО престъпление, което обаче просто не се случва, а когато се случи е лесно установимо и наказауемо.

Преписването на дипломна работа с цел дипломиране е именно това.

Пиратството с цел ЛИЧНА УПОТРЕБА е съвсем друга бира.
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 10, 2012 3:58 pm

RRSunknown wrote:Добре че програмистите винаги имат мениджъри които да се грижат за бзинеса иначе щяха да умрат гладни раздавайки си сорсовете.
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat

всеки продукт на тази компания е open source. 1 милиард приходи, 120 милиона печалба. Горките програмисти там - ребрата им се броят. Ми той и хром е с отворен код. И мозила. И джава, и nodejs хтмл е отворен стандарт. и Апач и MySQL и ужасно много още неща. Това са големи продукти и проекти. И ги има вече над 10 години.

И енджините на дуум 3 и куейк 2 са с отворен код вече.

Едит: всъщност това е базов въпрос към дивелъпъра - ако ти каже че сорса е ценен сам по себе си, не го взимай на работа.

Едит2: По самата си природа всеки уеб сайт е с отворен код.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu May 10, 2012 4:13 pm

Хахах, в някакъв ред на мисли антипиратската реклама в бг си е винаги баси автогола :)

RRSunknown wrote:
Spoiler: show
Image
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 10, 2012 4:20 pm

Xellos wrote:Хахах, в някакъв ред на мисли антипиратската реклама в бг си е винаги баси автогола :)

RRSunknown wrote:
Spoiler: show
Image
Я раздуй каква е тази кампания.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu May 10, 2012 4:23 pm

търси за Блатечки и пиратство
This is it. Ground zero.