За и против сексуалното образование в училище
Moderator: Moridin
Военното обучение може да ходи да мре. Ако младите хора ги учеха не как да стрелят по други млади хора, които нищо не са им направили, а как да гасят пожари на Витоша, примерно, нямаше да имам нищо против. Хубаво е и да не спират интелектуалното развитие на по-учените младежи с месеци наред, за да им поизпразнят главите от излишни мисли, да не би да са запомнили нещо от университета...
Или с други думи - good fucking riddance.
Бтв педерас/т е от най-дебилните думи в българския език. Употребата й предполага "хомосексуалист", въпреки че реалното й значение е само и единствено "човек, който пецка момченца".
Или с други думи - good fucking riddance.
Бтв педерас/т е от най-дебилните думи в българския език. Употребата й предполага "хомосексуалист", въпреки че реалното й значение е само и единствено "човек, който пецка момченца".
- Snusmumrik
- Merchant
Моите пет копейки по темата.
Гласувах с третата опция, отчасти от чиста проклетия, отчасти по следните съображения:
1. Смятам, че сексуалното просвещение на децата действително трябва да бъде предоставено на родителите, евентуално въоръжени със съответния набор книжки, филмчета и трезв, модерен подход към проблема. Това в идеалния случай. Който, естествено, у нас, пък и на много други места по света е малко вероятен.
2. Възпитателната роля на началното училище, да не говорим за прогимназията, беше мъртва като мамутчето Люба още по времето, когато бях a wee lad (началото на 90-те), а направо не ми се мисли как е положението сега. Това го казвам основно във връзка с хомофобията - вероятността няколко урока по толерантност да вземат връх над възприетото от родителите и улицата клони към абсолютната нула.
3. Има го и много важният момент, че никакво сексуално образование не може да спести на никого всичките индивидуални прелести и ужаси на половото съзряване. Това е нещо, което всеки си преживява сам и няма теория, дето да му дойде на помощ.
Та общо взето, все тая. Трябва да има някой, който да обясни на момиченцата, че не ги е клъвнал петелът отдолу, на момченцата - че мокрите гащи сутрин не са срамни и на всички вкупом - че навън бродят много лоши болести и трябва да се пазят, но даже и това да се случва в училище, нищо няма да се промени забележимо.
Гласувах с третата опция, отчасти от чиста проклетия, отчасти по следните съображения:
1. Смятам, че сексуалното просвещение на децата действително трябва да бъде предоставено на родителите, евентуално въоръжени със съответния набор книжки, филмчета и трезв, модерен подход към проблема. Това в идеалния случай. Който, естествено, у нас, пък и на много други места по света е малко вероятен.
2. Възпитателната роля на началното училище, да не говорим за прогимназията, беше мъртва като мамутчето Люба още по времето, когато бях a wee lad (началото на 90-те), а направо не ми се мисли как е положението сега. Това го казвам основно във връзка с хомофобията - вероятността няколко урока по толерантност да вземат връх над възприетото от родителите и улицата клони към абсолютната нула.
3. Има го и много важният момент, че никакво сексуално образование не може да спести на никого всичките индивидуални прелести и ужаси на половото съзряване. Това е нещо, което всеки си преживява сам и няма теория, дето да му дойде на помощ.
Та общо взето, все тая. Трябва да има някой, който да обясни на момиченцата, че не ги е клъвнал петелът отдолу, на момченцата - че мокрите гащи сутрин не са срамни и на всички вкупом - че навън бродят много лоши болести и трябва да се пазят, но даже и това да се случва в училище, нищо няма да се промени забележимо.
Last edited by Snusmumrik on Sat Aug 18, 2012 12:13 pm, edited 1 time in total.
- Interpreter
- Forsaken
@ Amelia:
Разбира се, по въпроса за защитата оставам на различно мнение, но уважавам твоето по волтеровски
Няма завоевание, докато на територията не стъпи човешки крак, а ако истамбулските резервисти все пак решат да си направят неделен пикник в Бургаския вилает, с твоето неглеже ще гледаш созополските вампири през крив макарон. А с Цайса ние ще се разберем по мъжки.
@ AlDim: Тънката разлика между формите педерас/педераст в разговорния български поддържам твърдо, в качеството си на теренен филолог и културен антрополог, а мнението на колега, пребиваващ в Скалистите планини, ми е ирелевантно
@ Zeiss: Вярно ли е това, което твърди Амели? Бързо обещай пред строя да не стреляш по бъдещи майки и личности с различна сексуална ориентация, за да не ти набия канчето по главата, и ми докладвай вражеското разположение! - В.Р., о.з. полковник от разузнаването.

@ AlDim: Тънката разлика между формите педерас/педераст в разговорния български поддържам твърдо, в качеството си на теренен филолог и културен антрополог, а мнението на колега, пребиваващ в Скалистите планини, ми е ирелевантно

@ Zeiss: Вярно ли е това, което твърди Амели? Бързо обещай пред строя да не стреляш по бъдещи майки и личности с различна сексуална ориентация, за да не ти набия канчето по главата, и ми докладвай вражеското разположение! - В.Р., о.з. полковник от разузнаването.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Zeiss_optik
- Arcanist
Това:Roland wrote:Че кой го отрича това? Тук иде реч за съвсем конкретна информация, която в общия случай заради родителска немарливост е ДЕЗинформация.
В идеалния случай децата трябва да научават това, което се учи (т.е. да получават обективна информация) от хора, които са специалисти в областта и от никой друг. Това касае колкото математиката и химията, толкова и биологията и процеса на полово съзряване. В реалността обаче всеки родител иска да превърне, съзнателно или не, детето си в свой клонинг. Виж го Цайса - сложил библия и пушка, синът му посегнал към тях и той отдъхнал "thank god, православен е и не е педераст, I'll keep it." Ами, пич, ти сложи ли кукла на Кен до пушката? Ей така, малко реалистичен да ти е експеримента.Snusmumrik wrote: Има го и много важният момент, че никакво сексуално образование не може да спести на никого всичките индивидуални прелести и ужаси на половото съзряване. Това е нещо, което всеки си преживява сам и няма теория, дето да му дойде на помощ.
Назадничавият сексизъм беше към Цайса, за който жената е някаква вещ, която трябва да си стои в къщи, да готви и чисти и да ражда деца. Как се е ограничил само до две, не знам. Истината е, че ако той беше в Щатско, щеше да е талибангелист от най-мръсния и гнусен тип и тоя разговор в момента нямаше да го водим, защото войнстващото му християнство нямаше да му позволява изобщо да комуникира с уроди като нас -либерално мислещи социалисти, разбираш ли...Interpreter wrote:Роланд, ако беше проследил по-внимателно постовете ми (след първото преднамерено крайно изказване, породило впрочем две полезни дискусии и извадило форума от лятна дрямка), щеше да разчетеш логиката в тях.Roland wrote:Назадничавият ти хетеронормативен сексизъм не е интересен никому тук, а освен това не е по темата.
Валери, ти хубаво ще им го обясниш това на децата полит-коректно, но така както го казваш, продължава да звучи като нещо, което се случва някъде си на някой друг и не ги касае. И което е по-важно - не споменаваш и дума за това на какво точно се дължи тази различност (или по-скоро на какво НЕ СЕ, а именно - на избор, сексуални извращения етц.). Трябва някакси да отразиш това, че ако един добър процент от човечеството е като минимум бисексуално - т.е. има щения към собствения си пол, дори да не са ексклузивни - то в класната стая, в която ги обясняваш тия работи, има сериозен шанс поне едно момченце или момиченце да се чуди защо се усеща различно от останалите. Ей ТЕЗИ деца трябва от много малки да им стане ясно, че е ок да са такива, каквито са, че няма да ги изхвърлят от къщи (освен ако не са на Цайса децата, ама ако са - шанс) и че с нищо не са по-долна порода хора от съучениците си.
Впрочем, откога хетеросексуалната позиция стана "назадничав сексизъм" и откога различната от моята позиция стана нетърпима? Нали уж за коректността говорим и в двете теми? И какво правим в едно бъдещо, преимуществено бисексуално общество, с хетеро малцинството? Обругаваме ли го, деправираме ли го, или какво?
Когато не обяснявам на какво се дължи тази различност, то е защото и аз не знам - има различни мнения по въпроса. Затова просто я отчитам като факт. (Мога да предполагам само, че изборът се дължи на индивидуална психология, социално влияние и пр., но и в това не съм сигурен - може би някой вещ психолог и/или сексолог би го обяснил по-добре, чел съм само в книжки, че най-ерогенната зона у човека бил мозъкът, но знам ли.) Като казвам на младежите, че цивилизованият човек уважава другия по делата му, а не по сексуалната му ориентация, аз предлагам И оръжие за самозащита на тези, които може да се чувстват различни. И не, не държа тази лекция пред малки дечица, нито бих препоръчал да се прави по гореизтъкнати от мен причини (обективната опасност от субективни крайности).
Както казах малко по-горе, темата за секса е отговорна и деликатна, и трябва да се поднася внимателно и постепенно, според възрастта.
Колкото до владеенето на оръжие, Амелия, само допреди няколко години всяка година в казармата влизаха по 100 000 младежи, за да се научат да боравят с АК с КПД до 1200 м при права единична стрелба от упор и 500 м по движеща се мишена при автоматичен режим. Това не прави всички тях убийци на майки и "педерасти".
И накрая ще се повторя, че за мен дискурсът все пак е И вид интелектуална игра, тъй че не винаги сме точно това, на което изглеждаме или на каквото се правим в нея.
В тази връзка съм убеден, че в реалния живот нито Цайса е разпенен фашага, нито Амели - разпасана хипарка. Тъй че стига с квалификациите, моля
Сега по твоя въпрос. За теб може тия работи да са интелектуална игра, за мен това е животът ми и ме касае лично. И в това си качество те уверявам, че за хомосексуалността знам няколко вселени повече от теб, и че нАуката - всичките нАуки всъщност - си нямат хал хабер на какво се дължи. Nature vs Nurture спорът си върви, учените се пънат да изолират някакъв дефинитивен ген, рейджинг религиозните идиоти се пънат да го изкарат някакъв духовен провал, който е просто въпрос да си кажеш "не бе, не бива" и да ти "мине", но освен да ти кажа от личен опит, че вторите са олигофрени и са меко казано в грешка, друга конкретна информация няма как да ти дам, понеже просто няма.
И заради това именно е супер важно на децата да им се обясни, че да, то може и да им се случи и на тях, но в това няма нищо лошо и срамно.
And you can't dance with a devil on your back...
- tigermaster
- Elder God
viewtopic.php?p=271960&highlight=%F4%E0 ... %E8#271960Interpreter wrote: В тази връзка съм убеден, че в реалния живот нито Цайса е разпенен фашага, нито Амели - разпасана хипарка.
Не искам да взимам страна, само да кажа, че Цайса преди време в прав текст си заяви, че е фашист, желаещ военна диктатура.
Добре е това да се знае.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
- Interpreter
- Forsaken
Хм, това го бях пропуснал. Ами, освен да пожелая на Цайса да посмекчи дрибъла, ако вече не го е направил, де. Щото и ние можем да разглабяме и сглабяме АК за 5 сек. по норматив със завързани очи, нали. Пасадо - пасадо, ама втори път не мисля да мине.tigermaster wrote: viewtopic.php?p=271960&highlight=%F4%E0 ... %E8#271960
Не искам да взимам страна, само да кажа, че Цайса преди време в прав текст си заяви, че е фашист, желаещ военна диктатура.
Добре е това да се знае.
Тайгъре, имам един близък. Много готин човек, чудесен специалист в областта си, добро семейство, синът му успява в живота и всичко. Но какво му стана на тоя човек, откак се пенсионира взе много да чете. От оная литература, нали се сещаш? За великия еврейски заговор, за българите атланти и пр. След като ме подхвана първия път да ме просветли, натрих му хубаво носа като му показах хилядата места, където теорията му издиша, и оттогава като се видим избягваме темата.
Тъй. Отклонение се получи, извинявам се за което. Да се връщаме на Аномандъра, че времето си тече.
- Zeiss_optik
- Arcanist
Че аз и сега искам военна диктатура от типа на тази в Испания и Чили. И отново в прав текст заявявам, че политическите ми убеждения са фалангистки и са развитие на фашистката идея за корпоративната държава. В това може да види проблем само онзи, който е слабо запознат с десните идеи.
... в чийто правописен речник между другото, не съществува понятие "сексизъм". А в тълковния е обяснено като вид фикция. Защото ако този термин имаше някакво реално съдържание - би следвало да зачеркнем половината Омир и Овидий, почти цялото творчество на Шекспир, Шилер, Хайне, Пушкин, Гогол, Чехов, Тютчев и т. н., както и да забраним оперите на Моцарт и Верди. Някой желаещ да застане на тяхно място? Нека вдигне ръка.
... в чийто правописен речник между другото, не съществува понятие "сексизъм". А в тълковния е обяснено като вид фикция. Защото ако този термин имаше някакво реално съдържание - би следвало да зачеркнем половината Омир и Овидий, почти цялото творчество на Шекспир, Шилер, Хайне, Пушкин, Гогол, Чехов, Тютчев и т. н., както и да забраним оперите на Моцарт и Верди. Някой желаещ да застане на тяхно място? Нека вдигне ръка.
Hemos pasado!
Interpreter, само щото подхващаш темата:
Психолозите не могат да определят и какво точно в поведението може да предизвика развиването на определен тип сексуалност, защото всичко това започва в най- ама най-ранна възраст - когато освен това, ти се оформя вкус към определени неща и (уж вродена) нетърпимост към други. В този период променливите са толкова много, че е невъзможно да се изолира определен универсален патерн, който да бъде посочен с пръст като "виновник".
Идеята обаче е, че всичко в крайна сметка опира до получаването на удоволствие. И ако в най-ранна възраст някакво случайно събитие е накарало детето да получи удоволствие от нещо, което да речем е по-характерно за другия пол, то това може да е тригерът, който нататък да подтикне това дете да търси подобен тип удовлетворение и в крайна сметка да доведе до оформяне на определен тип сексуалност (щото сексът е ултимативното получаване на удоволствие).
Значи, в цялата тази работа детето има точно нулев пръст (изключвайки евентуална генетична предразположеност) и всичко е влияние на средата отвън, което влияние то не може да контролира на тази възраст. Така че, всяко изречение, което съдържа "избор" и "хетеро/хомосексуалност" в себе си, показва абсолютна неинформираност на подателя.
Второ - тъй като "началният" тригер може да е напълно абстрактен, случаен, и привидно нямащ каквото и да било общо с евентуална бъдеща сексуална ориентация (в смисъл - може и да затрупаш синчето си с кукли, и то пак да стане бръснато неонацистче като порасне; както и можеш, точно като Цайса, да го накараш да барне патлака на 2 годинки, и после по случай 16-тия си рожден ден, то да те запознае с патлака на гаджето си)... та поради това, че в крайна сметка оформянето на определено сексуално предпочитание е следствие от верижна реакция с почти случайно начало, дори най-близките хора до детето - родителите му - не могат да направят нещо сериозно по въпроса.

и защото Роланд каза, че за учените това още е сива зона, да пробвам да внеса малко светлина, щото всъщност на ниво принципи не е кой знае колко сложно. Сексуалната ориентация не може да е свързана изцяло с някакъв "ген на хомосексуалността" защото би отмряла еволюционно през поколенията - в крайна сметка, предава се този генетически материал, който спомага за по-ефикасно предаване на генетическия материал. Т.е. не е Nature. Или поне не в чиста или в основна степен.Когато не обяснявам на какво се дължи тази различност, то е защото и аз не знам - има различни мнения по въпроса. Затова просто я отчитам като факт. (Мога да предполагам само, че изборът се дължи на индивидуална психология, социално влияние и пр., но и в това не съм сигурен - може би някой вещ психолог и/или сексолог би го обяснил по-добре, чел съм само в книжки, че най-ерогенната зона у човека бил мозъкът, но знам ли.)
Психолозите не могат да определят и какво точно в поведението може да предизвика развиването на определен тип сексуалност, защото всичко това започва в най- ама най-ранна възраст - когато освен това, ти се оформя вкус към определени неща и (уж вродена) нетърпимост към други. В този период променливите са толкова много, че е невъзможно да се изолира определен универсален патерн, който да бъде посочен с пръст като "виновник".
Идеята обаче е, че всичко в крайна сметка опира до получаването на удоволствие. И ако в най-ранна възраст някакво случайно събитие е накарало детето да получи удоволствие от нещо, което да речем е по-характерно за другия пол, то това може да е тригерът, който нататък да подтикне това дете да търси подобен тип удовлетворение и в крайна сметка да доведе до оформяне на определен тип сексуалност (щото сексът е ултимативното получаване на удоволствие).
Значи, в цялата тази работа детето има точно нулев пръст (изключвайки евентуална генетична предразположеност) и всичко е влияние на средата отвън, което влияние то не може да контролира на тази възраст. Така че, всяко изречение, което съдържа "избор" и "хетеро/хомосексуалност" в себе си, показва абсолютна неинформираност на подателя.
Второ - тъй като "началният" тригер може да е напълно абстрактен, случаен, и привидно нямащ каквото и да било общо с евентуална бъдеща сексуална ориентация (в смисъл - може и да затрупаш синчето си с кукли, и то пак да стане бръснато неонацистче като порасне; както и можеш, точно като Цайса, да го накараш да барне патлака на 2 годинки, и после по случай 16-тия си рожден ден, то да те запознае с патлака на гаджето си)... та поради това, че в крайна сметка оформянето на определено сексуално предпочитание е следствие от верижна реакция с почти случайно начало, дори най-близките хора до детето - родителите му - не могат да направят нещо сериозно по въпроса.
OMFG... в чийто правописен речник между другото, не съществува понятие "сексизъм". А в тълковния е обяснено като вид фикция. Защото ако този термин имаше някакво реално съдържание - би следвало да зачеркнем половината Омир и Овидий, почти цялото творчество на Шекспир, Шилер, Хайне, Пушкин, Гогол, Чехов, Тютчев и т. н., както и да забраним оперите на Моцарт и Верди. Някой желаещ да застане на тяхно място? Нека вдигне ръка.

Last edited by Silver on Sat Aug 18, 2012 8:28 pm, edited 1 time in total.
- Interpreter
- Forsaken
Силвър,
Твърде интересно и заслужаващо внимание мнение.
Което само доказва тезата ми, че сексуалната тема (особено под-темата за ориентацията) е твърде деликатна, за да бъде обсъждана в училище, особено пък в ранния курс, и особено от хора без нужната компетентност. То пък кой ли е компетентен, впрочем.

Което само доказва тезата ми, че сексуалната тема (особено под-темата за ориентацията) е твърде деликатна, за да бъде обсъждана в училище, особено пък в ранния курс, и особено от хора без нужната компетентност. То пък кой ли е компетентен, впрочем.
- Interpreter
- Forsaken
Zeiss_optik wrote:Че аз и сега искам военна диктатура от типа на тази в Испания и Чили. И отново в прав текст заявявам, че политическите ми убеждения са фалангистки и са развитие на фашистката идея за корпоративната държава. В това може да види проблем само онзи, който е слабо запознат с десните идеи.

Между дясното и крайно дясното има огромна пропаст, както и между лявото и крайното такова. Тия двете, крайните, ние вкъщи ги трепем като мухи, с вестника и по шорти. Иначе, то Платон в "Държавата" също може да се разчете като парче фашизъм, само че аз неговата държава няма да правя. А ти ако щеш, направи си такава виртуална, с отец Николай за духовен водач.
Пак ти казвам: мирни малко, че ще строявам

- Zeiss_optik
- Arcanist
Off:
A, той е апокрифен, но като начало - можеш да ми провериш правописа.Interpreter wrote:Цайс, кажи моля те кога "десните идеи" издадоха правописен речник и къде да си го купя, че си колекционирам.

... и се надявам, че нямаш големи проблеми с идентификацията им. Защото фалангизмът е развитие в посока към консервативното начало.Interpreter wrote:
Между дясното и крайно дясното има огромна пропаст
Е, специално по отношение на възпитанието на децата (както и в някои доста по-фундаментални идеи), идеалната държава на Платон всъщност е родна сестра на онази от "Манифестът".Interpreter wrote:Иначе, то Платон в "Държавата" също може да се разчете като парче фашизъм
Hemos pasado!
- ProxyFantasy
- Paragon
Дефиницията на "Сексуално образувание" е... малко куха.
Не мисля, че има млад човек, който да не знае, че трябва да се използва презерватив. Също не смятам, че има младеж/девойка, които да не са се поинтересували за полови органи и така нататък.
Не знам какво ще бъде това сексуално образувание, но нормално теория без практика трудно се получава... Освен да инициира "осмокласниците" към опити на наученото...
ПС. Домързя ме да прочета осемте страници, но това нямаше да промени мнението ми, по никакъв начин.
Не мисля, че има млад човек, който да не знае, че трябва да се използва презерватив. Също не смятам, че има младеж/девойка, които да не са се поинтересували за полови органи и така нататък.
Не знам какво ще бъде това сексуално образувание, но нормално теория без практика трудно се получава... Освен да инициира "осмокласниците" към опити на наученото...
ПС. Домързя ме да прочета осемте страници, но това нямаше да промени мнението ми, по никакъв начин.