LOTR&Wheel of time

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Azumi
Commoner

Post by Azumi » Mon Aug 30, 2004 11:51 pm

Ам..."Окото на света" и "Великоя лов" са от една година - 1990 , но в случея годините не са от такова значение ... от километри си личи класика като властелина и една имитация като WoT
"Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал."
Дж. Ф. Кенеди
"Mоже да вървя бавно,но никога назад!" - Ейбрахам Линкълн

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 30, 2004 11:53 pm

Мда, от километри си личи, че Властелина е надценен боклук, който дори и бозица като Колелото превъзхожда по всичко. :D Така де, щом ще правим такива нетърпящи възражение изводи и аз искам да се включа.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

coldie

Post by coldie » Mon Aug 30, 2004 11:53 pm

:)
За годините на издаване не споря(все още),нека направя справка:)
И Ян,"прилика" е нещо различно от "откраднато,преписано...и т.н."
Радвам се че поне използва по-точна дума:)
п.с.Аз споменах,че въобще не съм всезнаещ в сферата на фентъзито,но имах впредвид,че преди колелото са само тези две истории,поне от световноизвестните....

Azumi
Commoner

Post by Azumi » Mon Aug 30, 2004 11:58 pm

Matrim wrote:Мда, от километри си личи, че Властелина е надценен боклук, който дори и бозица като Колелото превъзхожда по всичко. :D Така де, щом ще правим такива нетърпящи възражение изводи и аз искам да се включа.

Определени има и по-добри книги от "Властелина" за това не споря.Но според мен "Колелото" не може да се сравни с него , макар и боза...
"Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал."
Дж. Ф. Кенеди
"Mоже да вървя бавно,но никога назад!" - Ейбрахам Линкълн

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Aug 31, 2004 12:05 am

coldie wrote::)
но имах впредвид,че преди колелото са само тези две истории,поне от световноизвестните....
Личи си, че в общи линии нищо не си чел....
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

coldie

Post by coldie » Tue Aug 31, 2004 12:07 am

Азуми,това беше много глупаво изказване:)
М/у другото айде да се опитате да познаете на кого е адаптацията върху Конан за филма а Арни?

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Aug 31, 2004 12:09 am

coldie wrote:Азуми,това беше много глупаво изказване:)
М/у другото айде да се опитате да познаете на кого е адаптацията върху Конан за филма а Арни?
Наш Боби Джордан :)

Това не е голяма реклама, да знаеш:)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

coldie

Post by coldie » Tue Aug 31, 2004 12:14 am

Не не не било с тая цел,просто факти,а и не бях напълно прав.
Ето списък с книги писани от Р.Джордан с истинско име Джеймс Ридли Дж.
(освен Колето на времето)
---
Сериите за Конан
Conan the Invincible
Conan the Unconquered
Conan the Magnificent
Conan the Victorious
Conan the Triumphant
Conan the Defender
Conan the Destroyer //
---
С историческа насоченост:
The Fallon Blood
The Fallon Legacy
The Fallon Pride
---
Усетърн:
Cheyenne Raiders
---

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 31, 2004 11:21 am

Аз пък не съм съгласен, че Колелото превъзхожда Властелина. В своята цялост пък съвсем. Това, че първите няколко книги даваха заявки за нещо по-добро, не значи, че заявките са изпълнени и определено не са. Властелина е върло надценен, но достойнствата му са си неоспорими в крайна сметка.

А че има около стотина по-добри книги от него САМО в жанра, не спори никой :р
And you can't dance with a devil on your back...

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Aug 31, 2004 12:09 pm

Аз пък не съм съгласен, че Колелото превъзхожда Властелина. В своята цялост пък съвсем. Това, че първите няколко книги даваха заявки за нещо по-добро, не значи, че заявките са изпълнени и определено не са. Властелина е върло надценен, но достойнствата му са си неоспорими в крайна сметка.

А че има около стотина по-добри книги от него САМО в жанра, не спори никой :р
Абс. вярно според мен:p Тъй де, Колелото беше далеч по обещаващо и интересно като история, па макар и изплагиатствано от Властелина и Фионавар, но в крайна сметка цялата постройка се срути, докато Лордът поне си е завършен. А освен с комплексния свят и мащабите на действията не мисля, че Колелото превъзхожда с нещо далечния си братовчед:p
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

coldie

Post by coldie » Fri Nov 26, 2004 2:29 pm

Каква стара тема...
Гледах напоследък пак властелините,тая история може да се преразкаже в 10 изречения...
Толкова е праволинейна,че...но явно Толкин е добър разказвач.Филмите-патос до безкрай,Завръщането на краля от началото до края изтезава с тази меланхолично-трагична мелодия.Дали да не бях писал в раздел 'филми'?
Мдаа,може книгите да са по-добри,пък и тая история е писана доста отдавна.Други нрави,други разбирания...
Ама каква забава беше в ДЪГА,вй тоя линк вижте, http://endorion.org/gallery/comics/lord ... 1str39.jpg
Тука съм се заливал от смях като го чета.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Nov 26, 2004 2:46 pm

Виж сега, Толкин се чете на книга, комиксите и филмите по него само формално си приличат някак. За мен филмите бяха разочарование, макар че сами по себе си са зрелищни. Но не са точно Толкин, нали.
Пък и ако може да се вярва на Марфа, и десетото колело доста лесно се преразказвало - състояло се главно от закуските на Елейн и плата за рокля на Файле, ако не бъркам.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

coldie

Post by coldie » Fri Nov 26, 2004 3:06 pm

Никой обективно настроен четец не може да каже подобно нещо..да знам това е налагащият се бъзик-закуски,плетки,къдели...това е някаква свещенна глупост,може би така е модно-да си антиджорданист в тея среди(на фентази почитатели,аз даже не съм някой голям почитател,просто харесвам),в частност...Ето я другата глупост,виж колко сме гръндж и модерни,ние сме КУУЛ,небрежни сме, и ние с такива глупости не се занимаваме,така звучат противниците,или пък са прекалено заядливи,направо злобни,да не говорим за тея дето бият на снобизъм,че и тука има такива.
Света на Колелото е мн по-обширен и богат.В всичките си описания на пейзажи,рецепти и т.н...е та те може би са в повечно,на мен ми допадат,така си представяш атмосферата още по истински.МОЖЕ би най-слабата страна на Джордан и Колелото е поне за мен МАЛКОТО ПРЯКА РЕЧ.
Аз харесвам Властелина,но наистина е една наивно-праволинейна история,и сигурно там и е чара.10 изречения.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Nov 26, 2004 3:31 pm

Ох, Колди, мъко моя, не сме куул, не сме дори колд, просто след един определен обем готварски рецепти и модели на рокли отивам и си купувам "Списание за жената ", тъй като там са по-добре описани, пък тематиката е същата.
Ок, сигурно светът е по-богат и историята е по-обширна. Поне първите три-четири-пет тома. Обаче се предвижда да е в 12 тома и незнайно колко странични книги. И по някое време става твърде разтеглена, то не остана неописан таван на кръчма в тоя свят, да му се не види. Затова Колелото ми идва в много, а не заради грънджа (???).
А това, че можеш да събереш Властелина в 10 изречения, може би си е твоя грешка? И се дължи на това, че не си чел книгата, примерно? Щото великия холивудски патос и забавните разкази в картинки не са представителни, както вече споменах.

И, а по-леко с обвиненията в снобизъм, надменностт и злоба, а? Щото са необосновани, само ти се изкарваш твърде злонамерен към юзърите тук.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

coldie

Post by coldie » Fri Nov 26, 2004 4:09 pm

Нищо лично.Има и такива,може и аз да съм от тях,ти да не твърдиш,че всички тука са еталон за човеци.Не съм и конкретизирал,така че...А и говорех принципно.
Аз съм си направил труда да се запоная с Толкин в много отношения,и съвсем мирно и кротко тука си пиша,а ти не си узряла за нормален разговор показваш.Може би си още малка.С годините ще дойде...
Както и да го въртиш,сюжетните линии в Колелото,са много по разнообазни,но за сметка на това не са архаиични.Всяка една малка историйка е като едно малко колелце,което учасвта в движението.Не може да се каже че има 1 главна линия,и всички останали са просто допълнение,историите се развиват както само за себе си така и в общия контекст,и виаги съм се удивлявал как Р.Дж. успява да навърже толкова много персонажи,събития.
Властелина също има своите достойнства,но ако някой сериозно иска да направи качествено сравнение,трябва да мисли многостранно,има куп факти които трябва да се разгледат,като почнеш от това за времето на авторите,семейство,и класова принадлежност...
Не мога да си представя,че хора написали такива бестселъри,не са интелигентни и способни,и затова е смешно да бъдат обиждани и обвинени в некадърност.
Знаеш ли още колко мога да пиша...
И нека ти повторя пак - coldie не е инспирирано от cold.

Рол: Не, чадо, не можеш още много да пишеш, поне не тук и поне не ако си мислиш, че ше държиш тоя тон на хората. ТИ не си дорасъл да знаеш, че като кажеш на някого в лицето "ти си тъп, не разбираш от нищо и не че *теб* искам да обидя, но само пълен кретен би казал това, което каза", той става, как беше, а да - агресивен. Така че по-кротко с определенията кой за какво е дорасъл и за какво не, щото и без това си ми антипатичен, ама остро, и не ми трябва много. Ай-сиктир бе...

coldie:Ами аз нямам думи просто-тая злоба,която излъчваш,и то към човек когото не познаваш...
Аз всъщност не обидих никого,може би ти се разпозна някъде из думите ми...незнам.
Имаш мания за величие и неповторимост но не отговаряш на изискванията.А ,че някой не е дорасъл,показват действията му.
НО ДА СМЕ НАЯСНО,не ме обвинявай за неща които не съм казал,не съм обидил никого.На никого не съм казал 'тъп',нито съм го загатнал дори.Дааа,гадна ЗЛЪЧ има в думите ти.
Заплахи,заплахи,тъжна работа.Антипатичен съм бил,"Ай сиктир бе" ми вика,ти си "модератора" с главно М човече,поздравления.Та както можеш го приеми,аз месеци не бях влизал тук и не ми е проблем пак да не влизам.
И най-важното-как бих могъл да пиша с желание при стеклите се обстоятелства,ти ме плашиш,но не осъзнаваш,че аз вече не горя от желание да присъсвтам тук.
А ето и малко цитати от алтернативен форум:
"Да и съм горд да бъда един от тези критици. За мен всеки, който се осмели да се сравни с Толкин е пълен боклук(за автора говоря). Нямам и намерение да му чета книгите. Не съм казал, че книгата е лоша. Напротив. Може би е много хубава, но за мен тази история свършва преди да е почнала. Толкоз по въпроса.'
"Ех де да беше Властелина...Нямаше да заспивам. Това е "Колелото на Времето" За трети път се опитвам да се накарам да я прочета."
Интересен факт е как човек изкривява реалността си и заживява в всой собсвен свят в който той е кралят,центърът,хлябът и ножът,трагично е нашето общество,и фактите от всички области говорят за това.И така...
Last edited by coldie on Fri Nov 26, 2004 5:03 pm, edited 1 time in total.