Трябва ли да се чества краят на Втората световна война?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Sat May 10, 2008 7:54 pm

Itilon wrote: И един много сериозен офф: Радващо е, че всички тук отричат насилието над хора по расов признак. То обаче е само едното проявление на тенденция, популяризирана от трудовете на Маркс - да се налага насилие над хора по какъвто и да е колективен признак.
с риск да решиш, че съм ти вдигнал мерника - това е нелепо.
насилието по колективен признак съществува откакто съществуват различни колективни групи - дълбока древност, демек.
има ли смисъл да изброявам всичките етнически, религиозни и класови сблъсъци случили се откак има писана история?

да се изтъква маркс като едва ли не подбудител и популяризатор не е много смислено, още повече като се има предвид, че и маркс, и енгелс предвиждат безкръвна смяна на обществения строй почти навсякъде. пролетарската революция е опция.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat May 10, 2008 7:57 pm

Следейки целия грандиозен спор, останах с впечатлението, че принципните позиции на всички много или малко съвпадат като цялата аргументация се върти около конкретната дата. За да не навлизам в детайли по отношение на различните позиции, бих казал, че датите в историята понякога са доста "игриви" и просто символични. За масовия гражданин, който не е специализирал с история или международни отношения, който не навлиза в дълбоки и безпринципни разсъждения кой диктатор е пряко или косвено отговорен за убийството или изтезанието на повече хора, за опустошаването или разрушаването на повече територия, за да могат да се степенуват в диктаторска скала по значимост на нещастията, които са причинили на света, за масовия гражданин с малко будна съвест, е достатъчно поне веднъж в годината да си припомни, че човечеството преди 50 години е било впримчено в най-ужасната и кървава война, която за щастие все пак вече е в миналото, да отдаде почит на милионите загинали по бойните полета или в домовете си и да си обещае, че ще направи каквото може в малкия си, незначителен за измеренията на световната политика живот, за да не допусне тази мрачна страница от историята да се разлисти отново. Точната дата е без значение - един ден по-късно или по-рано, един месец по-късно или по-рано - от значение е просто да сведем глава и да си кажем: "доколкото зависи от мен, повече няма да допусна това да се случи"!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat May 10, 2008 8:19 pm

Много добре казано :thumbsup:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat May 10, 2008 8:51 pm

Super M wrote:Следейки целия грандиозен спор, останах с впечатлението, че принципните позиции на всички много или малко съвпадат като цялата аргументация се върти около конкретната дата. За да не навлизам в детайли по отношение на различните позиции, бих казал, че датите в историята понякога са доста "игриви" и просто символични. За масовия гражданин, който не е специализирал с история или международни отношения, който не навлиза в дълбоки и безпринципни разсъждения кой диктатор е пряко или косвено отговорен за убийството или изтезанието на повече хора, за опустошаването или разрушаването на повече територия, за да могат да се степенуват в диктаторска скала по значимост на нещастията, които са причинили на света, за масовия гражданин с малко будна съвест, е достатъчно поне веднъж в годината да си припомни, че човечеството преди 50 години е било впримчено в най-ужасната и кървава война, която за щастие все пак вече е в миналото, да отдаде почит на милионите загинали по бойните полета или в домовете си и да си обещае, че ще направи каквото може в малкия си, незначителен за измеренията на световната политика живот, за да не допусне тази мрачна страница от историята да се разлисти отново. Точната дата е без значение - един ден по-късно или по-рано, един месец по-късно или по-рано - от значение е просто да сведем глава и да си кажем: "доколкото зависи от мен, повече няма да допусна това да се случи"!
QFUT
And you can't dance with a devil on your back...

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun May 11, 2008 10:43 am

С риск да бъда заклеймен за това, че продължавам тема, която очевидно е изчерпана, искам да отговоря на RRSunknown. За втори път ще те помоля да четеш внимателно това, което са написали другите.
RRSunknown wrote:А празника не е за Сталин а победата на ЦЯЛА Европа.

Съзнавате ли колко смешно звучи изказването че ако не комуинист или евреин се живеело спокойно при Хитлер ? Обяснето го това на хилдятите поляци НЕевреи и НЕкомунисти които са загинали в Бухенвалд.
По първото твърдение - да и аз това казвам, но празнувам на друга дата, както между другото прави голяма част от Европа. :wink:

Второто ти твърдение директно показва, че минаваш постовете на хората по диагоналната система. Говорех за времето преди началото на войната (затова и споменах 30-те години). Хилядите поляци загиват в Бухенвалд по-късно. То вярно, че и аз съм се изразил твърде мъгляво, но не разбирам защо вместо да се хванеш за това говориш абсолютно несвързани неща.

И за да те олесня, твърдението ми в прав текст е, че терорът на Хитлер е целенасочен и засяга само хора, които той предварително е обявил за врагове (все още говоря за 30-те), а този на Сталин е хаотичен и засяга всеки.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun May 11, 2008 4:21 pm

По първото твърдение - да и аз това казвам, но празнувам на друга дата, както между другото прави голяма част от Европа.
Значи няма смисъл да спорим :P

Иначе за Хитлер и Сталин няма смисъл да се говори- хаотичен или не терора си е Терор.
Дали Хитлер е избивал в началото или края няма значение- избитите са си избити.
Пък и аз разглеждам от гледна точка на Българин- за мен е без значение дали Сталин или Хитлер са били по зле- българи са умирали през цялата война и то за едно голямо нищо.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun May 11, 2008 4:27 pm

Съгласен съм! 8-)

Dwight
Misting

Post by Dwight » Sun May 11, 2008 8:34 pm

Еми ако смятате, че изпълнението на националния идеал е нищо, то не знам кое за вас е "нещо".
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun May 11, 2008 9:36 pm

Естествено, че е нищо на тази цена. Боли ме за националния идеал. Ако живеех по онова време, би ме било срам, ако бяхме спечелили и си бяхме получили териториите, платени с кръвта на сто милиона жертви.
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun May 11, 2008 10:22 pm

Dwight wrote:Еми ако смятате, че изпълнението на националния идеал е нищо, то не знам кое за вас е "нещо".
Питай ветераните дали са се били за национален идеал или защото са им насочвали автомати в гърба.

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Mon May 12, 2008 10:19 am

с чисто образователна цел не мога да се въздържа... да не дам едни линк със снимки от един военен парад.

http://zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=191656
Ако така ще постъпваш,
нищо не би постигнал,
а хората ще го нарекат глупост.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon May 12, 2008 10:28 am

Дам, тъкмо сега пуснаха по кината премиерния "Катин" на Вайда:
http://programata.bg/index.php?page=det ... &eid=45157
Естествено, че е нищо на тази цена. Боли ме за националния идеал. Ако живеех по онова време, би ме било срам, ако бяхме спечелили и си бяхме получили териториите, платени с кръвта на сто милиона жертви.
Я колко хубаво казано.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon May 12, 2008 10:33 am

simple_stupid wrote:с чисто образователна цел не мога да се въздържа... да не дам едни линк със снимки от един военен парад.

http://zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=191656
Логично следствие от Локарно.
Ако във Версай вместо Уилсън беше някой като Теодор Рузвелт ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon May 12, 2008 10:39 am

От Локарно?

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon May 12, 2008 10:50 am

В Локарно и Германците и Съюза са парии. Провеждат среща помежду си за да направят невъзможно във включването на въпроса за германските репарации, царските дългове които Правителството на СССР отрича. Освен това си дават статут на най-облагодетелствана нация, невъзможност да се вклюват във санкции една срещо друга и т.н. Това поставя началото на добрите междувоенни отношения между СССР и Германия които кулминират в пакта Рибентроп -Молотов.

А самото Локарно е така направено, че прави подялбата на Полша между СССР и Германия неизбежна.

Едит: Първия абзац е за Рапало. Мамка му :( Не съм ги чел тези неша от 6ти клас ....
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.