Проблемът е, че трудно бих могла да изтъкна предимства спрямо х-пърл - по простата причина, че не ползвам пърл-а за това. Изглежда ми като да заема прекалено много място, а и вече бях навикнала на грид. Трябва да отбележа, че с х-пърл не съм си играла да опитам да го конфигурирам в по-приемлив за интерфейса вид - нямам и идея съответно как да го направя.
По отношение на грид.
Компактен - можеш лесно да подредиш баровете си. При мен рейд групите са подредени вертикално. Сменям на хоризонтална подредба на 10ман рейд и на нормално парти. Имаш възможност да определиш формата на барчетата. Преди ползвах квадратчета с вертикална индикация на промяната в hp. от доста време насам съм сменила на по-продълговати с хоризонтална - по подобие на нормалните барове. Но това са някакви подробности. Като цяло хубавото е, че като погледнеш скупчените хелт-барчета, получаваш бърза картина за цялото положение на рейда - кой е в обхват, кой играч на какво полжение е, кой има някакъв ефект, който можеш да изчистиш, кой държи агро в този момент и евентално има нужда от бърз щит и хийл. Преди имаше един неприятен момент, че може без да искаш да изместиш цялата грид таблица по екрана в неподходящ момент. Сега и това са го разрешили и този проблем изчезна. Местенето все още е изключително лесно, което позволява да правиш размествания според това каква видимост ти е необходима, но случайните премествания са сведени до минимум (май от промяната насам не е имало такъв случай).
Друго голямо удобство. ако правилно съм видяла, при х-пърла просто имаш множество пръснати зелени барчета, като за нормалните hpbars. Общо взето самите опции на играта позволяват подобно разпределение. При грид барчетата на играчите са оцветяване според класа и няколко букви за индикация на името. Не го отбелязвам за предимство, защото е шареничко (направила съм го прозрачно, за да не ми е шарения). Има много голямо значение, когато е носи масов демидж, да се погрижиш първо за тези, за които обикновено знаеш, че са с по-малко hp. Защото баровете дават процентна индикация, а 20 процента от животаа на паладин не е 20 от живота на прийст. А и като играеш с познат тийм, обикновено знаеш кой горе долу колко носи, колко добре се справя в стресови ситуации, колко живот има като цяло. Общо взето за секунди се ориентираш кой играч, къде е и на какво положение. Предполагам, че подобни екстри си има и х-пърл, но не съм сигурна дали са толкова ясно разпознаваеми, като при грид.
Имам и проблемът, за който ти споменах - с таргетването. Но наистина мисля, че това е повече проблем на моите си рефлекси, плюс лаг. Мисля, че съм имала подобни проблеми и преди изобщо да инсталирам подобен ад-он (Спелка вероятно още помни как го оставих да умре като куче в БРД, докато в това време хийлвах едно роге, което си беше на максимум xp).
Други неща, които на мен сами много полезни - ад-она за скролинг комбат текста. Ужасно е удобен и много лесно ми помага да следя овърхийлинга си, както и какъв точно демидж понасям (дава ми името или иконка на източника на демидж). Общо взето по него се ориентирам често дали не съм на грешен таргет. Обмисляла съм да взема разпределение на таргет някъде другаде по екрана, но истината е, че тогава долната част на интерфейса ще се задръсти тотално. Кварц е другият хубав адон за кастър - показва ти лаг, какъв каст имаш и името на таргета върху самия бар. Още един начин да следиш да не си объркал нещо.
А по отношение на хийлването с активирани над главите барове мога да кажа, "БРАВО" на тези хийлъри. Аз категоричо не мога да се оправя с това да гоня барчета по екрана.

Но пък аз съм си некадърен-хийлър и ползвам ад-они:)
добавено
Има още един ефект на грид, който често пропускам да отбележа и докато играя, но може да е много полезен - има индикатор за идващи heals - т.е. върху барчетата се появява сянка, която показва, че някой (може да си ти:)) хийлва определен играч и колко ще му качи живота. Беше ми много полезно при преценка за prayer of healing - ако видя, че друг прийст е почнал, спестявам си маната и овърхийлинга. Но май не индикира хотовете. Или поне не съм успяла да забележа до момента, но аз и нямам свалени допълнителни профили на грид.