Roland wrote:А, и още нещо - така и не успявам да разбера за теб ВСЯКО мнение ли тежи еднакво, бидейки изцяло субективно? И не става ли тогава парадоксален фактът, че ми вадиш цитати на автори, след като техните мнения са също толкова валидни, колкото моето?
Всяко мнение е субективно, но не всяко тежи
за мен еднакво. Защото пресявам мненията през
моята призма. Както впрочем правиш и ти, и всеки друг.
Поради което няма нищо парадоксално в това, че цитирам мнения на Питър Дейвид (а и на други хора), когато те изразяват по подходящ начин това, което мисля по даден въпрос. Както е казал Сенека - "Всяко хубаво нещо, казано от друг, считам за свое".
Мислех, че мнението ми е достатъчно ясно, но щом държиш, ще го кажа и по-директно. Има неща, които ме дразнят в дадени произведения. В някои случаи са тези, които споменаваш. Което не значи, че те биха ме дразнили винаги и навсякъде. Зависи как се връзват с останалите елементи от произведението. Освен това, дори и
мен да ме дразнят винаги и навсякъде, това е
моето възприятие на творбата. Не възприятието на всеки. Така че не съм съгласен с мнението ти, че щом ги има, автоматично са дразнещи винаги и за всички. Демек, и това не е общовалиден критерий. Тоест не е обективен.
Преценката я правим аз, ти, той, тя, ние, вие, те... Преценяваме субективно през собствената си призма. Дали ще го наричаш "групов субективизъм" или "авторитетен субективизъм", при това "избирателен" или погрешно ще му плеснеш етикет "обективност" - все тая. Става дума за субективните мнения на едни или други хора. И естествено, че аз ще предпочитам повече едни пред други в зависимост от това доколко по-смислени ми се струват. На мен. През моята призма. Според субективната ми преценка. Това правиш и ти, и всеки друг.
Дано най-сетне да си разбрал какво мисля по въпроса. Мисля, че достатъчно пространно изложих мнението си - личното си субективно мнение, което не е общовалидна истина - в тази тема. Най-вече на тази страница и предишната. Плюс края на осма страница. (Това за който го мързи да прочете всичките 10

)
Не съм казал, че с теб не може да се спори. Приписваш ми намерения, каквито нямам.

Казах, че изразих мнението си по въпроса и спирам дотук. Който се интересува от него - да прочете темата.
Изказването ти, че "не си се бутал да приказваш по възродената от мен тема" ме учудва при положение, че ти я създаде тая тема. Но пък ако не си искал да коментираш това, което съм написал тук, никой не те е карал. Не съм го писал специално за даден човек, че той да се чувства длъжен да го коментира, дори да не му се е искало.
Вече имам горчив опит от предишни дискусии, в които от един момент нататък почваме да повтаряме едно и също с различни примери и метафори, а понякога дори и просто да го повтаряме. Не ми се прави това повече.
П.П. И стига си се дразнил, когато някой не приема мнението ти по даден въпрос. Тук е форум - споделяме кой как възприема даден предмет на обсъждане. Някои мнения са по-близки едни до други, но е неизбежно да има различаващи се. В спор за изкуството обективни (което значи общовалидни за всички) истини няма.