Банково нелепие и безумие - или колко е трудно да си изхарча СОБСТВЕНИТЕ НАЛИЧНИ ПАРИ в страна, която обича да прави всичко с кредитни карти.
Случи се тия дни да ми дотрябва да изтегля от сметката си повече пари, за да си платим самолетните билети за пътуването към Бг догодина и двата лаптопа, които решихме да вземем за двата чифта родители, че сега изпадна яка оферта и за двете. След известно разсъждение за това кой от многобройните начини на плащане, популярни в страната ми е достъпен, стигнах до извода, че:
- с кредитна карта не мога да платя, понеже лимитът ми е 1000 долара, а ми трябват 4300 (карам със студентската си кредитна и отказвам да си изкарам нормална, щото това е порочно нещо, което рано или късно ще ме загроби финансово).
- с дебитна карта не мога да платя, защото дневния ми лимит е 1000 долара, а на мен ми трябват 4300.
Остават вариантите кеш, сертифициран чек или драфт. От туристическата агенция си казаха, че вървят и трите, но това значи, че няма да се размине без наминаване до банката.
Та наминавам. Казвам на пича на гишето, че искам да изтегля 4300 долара от сметката си. Имам ги - няма нужда да ги взимам назаем или с кредит. Получавам безумния отговор, че такава сума не могат да ми дадат без предварителна заявка. 4300 долара. Не 43000. Не 430000. Не 4300000. Уот. Дъ. ФЪК?
Отпада и кеш варианта. Изкарвам си сертифициран чек против 6.50 долара за 2600-те долара, дето трябва да платя за билетите. Решавам за останалите пари да напиша нормален чек от моята чекова книжка - Сашко каза, че мога в неговия магазин, от който ще вземем лаптопите да платя така. Пиша чека. Малко по-късно Сашо ми се обажда, че ония проверили чека по телефона в неква чекова агенция и той имал повече цифри отколкото на тях им харесвало, та му го върнали.
Уот. ДЪ. ФЪК?
С чек съм си плащала наема и никога не са ми го връщали. Понеже утре Александър е първа смяна и ще излезе от нас в 7, за да му осигуря кинтите, които са на моята сметка, трябва да измисля нещо, за което не ми се налага да ходя до банката. Нещото се нарича Интерак и-мейл трансфер, с който му пращам кинтите от моята на неговата сметка през съобщение в и-мейла му. Оттам, той ще напише чек от неговата чекова книжка, барем броя на цифрите им хареса тоя път. Набирам 1600 кинта за интерак трансфера преди малко и ми се снася, че дневния лимит там пък е 1000 долара.
Уот. ДЪ. ФЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪК???
Пратих му 1000-те долара и сега му трябват още 600. Май ще му дам дебитната си карта утре да ги изтегли от банкомат или да доплати направо през картата.
И СЪМ БЯСНА! Сумата не е малка, но далеч не е голяма. Що за малоумие е това да ми е толкова трудно да ползвам реално съществуващите си пари??? Ако си бях взела кредитна карта с голям лимит, сега можех да платя с фантомни пари, да потъна в дълг и да си свиркам, защото така работи безумната финансова система тука! После що има криза и що всички са длъжници.
СМЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪРТ!!! Отказват ми достъп до собствените ми финансови ресурси. Какво по дяволите му има на тва място??????????