Аз принципно съм малко скептично настроен към цялата дискусия, понеже по основния пример (мюсюлманското общество) като че ли твърде малко хора имат реални фактологически познания. Ама реални.
Може да е малко странно, но не смятам, че жената в западното общество е по-"свободна", само защото разполага със западните умствени и емоционални транквилайзери. За мъжа - същото. Щото емоционалните и умствени транквилайзери не са положителната част на свободата и не са предимството, с което Запада разполага пред Изтока. Странно ми е, че за повечето хора тук, ако съдя по постовете, единствено патологичните прояви като побоища, изнасилвания и убийства са проява на "лошото" в кое да е общество.
Ами милионите хора, които изживяват живота си на ръба на самоубийството, защото живеят в хаос от избори, повечето безпосочни, и затова не могат да се насилят да направят нито един? Да, повечето от тях никога не посягат на себе си или другиму. Е, и? Те спадат ли към "Златния милиард", след като живеят в "свобода" само номинално? А прословутото клише за западното отчуждение, за двойната крайност, в която съществуват западняците - утоляване на импулси и болезнена, понякога смазваща интелектуализация, до степен на морално осакатяване? Колко от вас вярват, че транквилайзерите, налични на западния свят, компенсират това? Колко лол-кетз са нужни, за да е човек щастлив? Колко филма, колко Туайлайта, колко удовлетворена е в общество като западното една малтретирана жена, защото е успяла да се оплаче на съответните институции? Колко западни жени и мъже имат необходимата вяра в принципите и работата на подобни институции/доброволни групи, за да се почувстват овъзмездени от тях?
И въобще, ако вместо статистика за убийства и изнасилвания имахме нещо като ангстометър, къде по скалата щеше да е Запада?
И колко точно ВСЪЩНОСТ са случаите на унижение и осакатяване на личността тук в сравнение със страни с по-различни културни ценности? Имам предвид унижение, което е ПОЧУВСТВАНО като такова (понеже нали за това говорим?). Имаме ли как да знаем? Ама не на базата на екстраполация от подочуто от новините. Всички знаем, а някои от нас по-добре, колко необективни са медиите при все претенциите си за обратното.
С горното не се опитвам да изразя конкретна позиция, просто ми е интересно дали и какви отговори ще намери всеки един от вас на горните въпроси. На 23 съм, за Бога, не мога да си позволя фиксирана позиция точно по такива въпроси...