Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Dante
Mistborn

Post by Dante » Sun Aug 15, 2010 11:55 am

Някой чел Лукяненко да коментира този пост, защото искам да обсъдя теорите си.

Завърших "Спектър" на Лукяненко. Много съм доволен, НО забелязали ли сте колко много си приличат всички протагонисти в света на този човек? Било то Антон, Мартин, Пьотър или Леонид? Типични руски хора, пълни моралисти, добряги, които не блестят с нищо особено, но накрая се оказва, че качествата им са много по-дълбоко и т.н.
И още едно наблюдение, забелязали ли сте колко си приличат всички завършаци на Лукяненко? Действието започва кротко и спокойно а накрая
Spoiler: show
главният герой се превръща в Бог. Буквално. Антон на два пъти най-могъщия маг на Вселената, Мартин буквално си стана Бог пича, Леонид също буквално стана Бог, само дето във виртуалния свят, а Пъотър стана безсмъртно копеле, което реши съдбата на Земята и я присламчи към алианса на силните. Всички стават безумно могъщи и накрая, защото са абсолютни моралисти, се отказват от силата си, разбрали отговора на живота, Вселената и всичко останало. Ебаси.
Та имам чувството, че Лукяненко като малък си е мечтал да стане Господ и сега си го избива на главните герои, щото нали знаем поговорката за лисицата и киселото грозде. :D
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Aug 15, 2010 12:37 pm

Да, определено се забелязва и затова съм стигнала до извода, че е добре човек да се ограничи с Патрула и Лабиринта или пък просто да се примири, че Лукяненко не е чак толкова добър в другите си книги. Откъм идея и завръзка ги докарва, обаче развитието винаги е едно такова... Аз не бих стигнала до толкова дълбоки изводи за личността му, по-скоро смятам, че е леко ограничен творчески. И - което все пак е извод за личността му, но то просто се набива на очи - е патриот-шовинист и това доста ме дразни.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sun Aug 15, 2010 12:49 pm

Аз се шегувах с горния извод, но и това не е далеч от истината. Мен казано честно много ме кефи, много увлекателно пише, измисля интересни сюжети, персонажи и има страшно въображение. В "Спектър" идеята за пазителеите е почти гениална, само дето вместо да се разказват някакви интересни истории, тази идея бива опорочавана като Мартин изповядва моралните си дерзания, което ме дразни. Екшънът, развръзката и разнообразието също са на лице, да не говорим са безскрайно интересните извънземни, които е измислил и общо взето се получава един почти чудесен роман...но защо трябва да опорочава и ебе майката на всичко с последните две глава с подобни малоумни "възвишени" развръзки, просто ме дразни като главният герой
Spoiler: show
се превърне буквално в Бог, пробва от могъществото си и осъзнва колко е безсмислено, та взема се отказва от него.
И това навсякъде.
На четвъртата поредица поредица, която четеш от същия автор с почти идинтичен финал започваш да се дразниш...
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Aug 15, 2010 7:26 pm

Свърших Последната империя на Сандерсън- от много време не ми се беше случвало да оставам до късно да чета оставяйки всичко друго.
Силно се радвам че имаше ревю да ме заинтригува , иначе сигурно изобщо нямаше да разбера че съществува а камо ли да си дам парите.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Aug 16, 2010 11:38 am

Аз чета "The warrior prophet" и в момента съм на работа и се чудя каква схема да измисля за да мога да си чета тука без да бъда неприятно засечен от ръководството ;)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Mon Aug 16, 2010 11:49 pm

Покрай коментарите в темата се усетих, че вече е крайно време да започна и аз "Спектър".
На един дъх прочетох първите сто страници и определено ми се сториха адски увлекателни. С нетърпение ще продължа натам.
Иначе на Лукяненко съм чел само Патрулите, като те ми харесаха безумно много.
But goddamn,
you got me in love again

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Tue Aug 17, 2010 5:36 pm

Прочетох Невинен до доказване на противното на Скот Търоу. Само 20тина години след издаването му в Щатите ... :shock: Впечатлих се доста от книгата, до степен да дръпна едноименният филм с Харисън Форд в главната роля.
Много добри и филма и романа, препоръчвам ги. :wink:

Maverick
Smallfolk

Post by Maverick » Wed Aug 18, 2010 5:26 pm

Чета "Одисея в космоса" :bow:
Въпрос към тези, които са я чели: Защо има сюжетни разлики между първата и втората книга/ предполагам и в следващите, защото в момента чета втората.? В "2001" Боумън стига до монолита на Япет, а в "2010" се разказва, че се е качил на летящ монолит край Юпитер. Събитията на "Discovery" също са променени.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Aug 18, 2010 10:25 pm

Как бе в първата се "качва" на монолита.
Или го "качват", нещо заплетено беше... Отдавна съм я чел ;)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Maverick
Smallfolk

Post by Maverick » Wed Aug 18, 2010 10:43 pm

И аз затова се учудих. Чета "2001" и се смазвам от кеф (да, "качва" се). Почвам да чета "2010" и още в самото начало има резюме на първата книга, като се разказва коренно различна история, идентична с тази на филма на Кубрик, т.е. летящ монолит. Прелиствам напред и гледам, че има глави от сорта на "Пристигане на Юпитер", а следващата е "Discovery".

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Aug 19, 2010 3:30 pm

Има няколко сюжетни инкосистентности в поредицата. Причината е, че Кларк е известен с промените в книгите си, без да се съобразява с читателите. Дори в поредици. Ако е решил, че нещо е по-ок по новия начин, нищо не го е спирало да променя наред.

за справка: http://www.shadowdance.info/800Broeve/B ... larke.html
This is it. Ground zero.

Maverick
Smallfolk

Post by Maverick » Thu Aug 19, 2010 3:59 pm

Мерси за инфото :)

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Thu Aug 19, 2010 5:30 pm

Maverick wrote:Чета "Одисея в космоса" :bow:
Въпрос към тези, които са я чели: Защо има сюжетни разлики между първата и втората книга
В случая с Одисеите "Втора одисея" е продължение не на първата книга, а на филма.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Fri Aug 20, 2010 10:22 pm

Аз дочетох „Спектър” и съм безгранично доволен, направо подскачам до небето от радост, че съм намерил нещо толкова съвършено :D

Колкото до това, което казват Данте и Гибли малко по нагоре в темата – това наистина си е така, макар да съм чел само Патрулите и „Спектър”. Всъщност съм чел и „Не е време за дракони”, която му е съвместна с Перумов, там също имаше подобен финал. Но и трите произведения, въпреки този общ елемент, бяха доста разнообразни и то до такава степен, че това общото въобще не бих го забелязал сам. Ако специално седнем да търсим точно този елемент из руската фантастика бихме го открили дори в „Пикник край пътя” на Стругацки.
Но това въобще не ме пречи да обожествявам всички посочени в поста заглавия. :)
But goddamn,
you got me in love again

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 21, 2010 10:20 am

Сравнение между Лукяненко и качествен Стругацки = :neutral:
And you can't dance with a devil on your back...