За и против абортите

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Fri Oct 21, 2005 9:59 pm

Не е ли доста по-същностен спорът кой какво би избрал в съответната ситуация и защо.
Просто е - ще се постарая максимално никога да не направя подобна грешка :roll:. Ако пък се случи Морви има право, решението зависи от твърде много фактори. И все пак абортът е доста по-малко вероятният избор, който бих направила.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Fri Oct 21, 2005 10:11 pm

окей не ми се спори повече, първо защото не ми е приятно и второ - защото темата ми е неприятна. извинете ме. приятни "войни".

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Fri Oct 21, 2005 10:24 pm

Roland of Gilead wrote:Но това е само теоретизиране, факт е, че ако един мъж не иска детето, което една жена е заченала от него, тя трябва или да абортира, независимо от желанията си, или да си го гледа сама, без да има КАКВИТО и да било претенции към бащата.
Ок, ако бащата изначално е отказал да приеме детето, съм съгласна, че майката няма никакво право да търси финансова, морална, материална и каквото и да било друга подкрепа за бременността си и бъдещотоо отглеждане на детето. НО тук идва още един момент. Смятам, че в същата крайна степен, бащата няма да има право да реши, че е татко след 2, 3, 5 или повече години и да предяви права над детето смо на базата на генетичния материал, носен от заблудения му сперматозоид, който е оплодил злощастаната яйцеклетка.

Колкото до вероятността от травма при аборт, тя при съвременното ниво на медицинита и при при легален, навреме извършен аборт е минимална.

А как бих постъпила - не знам. но се надявам да не попадна в подобна ситуация. Много по-добре би било детето да е желано и планирано.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 21, 2005 10:35 pm

По ред на номерата:
Elan wrote:да, де ама аз мисля, че ако бащата иска детето, това в никакъв случай не значи, че няма никакво право над него. може жената да го носи, но това е плод на тях двамата, в който имат участие и двамата.
Факт, но жената е тази, която трябва да го износи, тя поема рисковете и т.н. Мъжът, както всички сме научили в пубертета, не прави кой знае какво ;)
Elan wrote:така че позволете ми да не се съглася, но според дори нежелано едно дете е дар... и унищоването на този човешки живот, не е хуманно.

това е чисто заличаване и убиване на живота. според мен животът е нещо изключително ценно. и това е фактическо убийство. или да не са го създавали, или просто да не го убиват, след като то им е натрепено. има достатъчно средства за предпазване.
Използвал си много хубава дума - "натрапено". Факт е, че бели стават. Но трябва ли заради миг невнимание, цял живот страдание? Мисля, че животът на двама души (мъжа и жената), е по-важен от този на един неоформен зародиш. Както е по-ценен от този на сперматозоидите, които изхвърляш в презерватива. Защото (и това ми направи впечатление, че го игнорира) те са не по-малко живот от зародиша в началната му фаза. Но го правим, нали?
Освен това съществува и моментът с това какво можеш да дадеш на това дете. Ок, ще го родите и после? Ако нямаш парите да го издържаш, храниш, обличаш и образоваш? Ако нямаш моралната, психологическа и интелектуална база, по която да го оформиш като качествен човек? Нима трябва да го обречеш, само щото "е станало"? Не мисля.
Moridin wrote:Аз всичките твърдо "за"-та, които прочетох, обсъждаха само правото на жената да абортира. Аз това право мисля, че единствено буйстващите католици го оспорват и някак никъв спор няма да стане тук. Не е ли доста по-същностен (ако и несъдържателен, защото по мое мнение докато не му се случи на човек, само си теоретизира на сляпо) спорът кой какво би избрал в съответната ситуация и защо.
Не виждам с какво това има нещо общо с разговора. Всичко зависи от ситуацията, но тук говорим за конкретното е ли абортът в един най-общ план морален, приемлив или както там ще определим простичкото "за", или не е. За бога, ако не искам приятелката ми да абортира и тя също не иска, за какъв аборт става дума изобщо? Но ако аз искам или тя иска, или и двамата, тогава въпросът е "трябва ли", "може ли", "морално ли е", "хуманно ли е" етц да го направим? Аз също не знам дали бих поискал такова нещо, въпросът е много сложен и емоционален. Но твърдо искам да имам правото да го сторя, ако пожелая. Аз го и имам де, но... бе ясно е за какво говорим :)
Elan wrote:предпочитам да съм унищожил възможността за създаване, а не самия живот
Зародишът не е много по-голям живот от сперматозоида, както вече казах. Една жена може да пометне по един милион причини, дори в първия месец, без да разпознае разликата с обикновен цикъл (е, твърдят, че могат :)). Тогава какво става? Живот ли е бил унищожен (парченце месо, не по-голямо от пръст, че и по-малко), или възможността за такъв? И с какво това се различава от един целенасочен аборт?
Elan wrote: да не говорим, че абортът понякога става причина жените да не могат да забременеят повторно. така че ако трябва да избирам за въображеамата си приятелка - по-хубаво да се предпазим, отколкото после тя да се налага да изхвърля детето отново и да не можем да имаме дете.
По-хубаво, ма може и да не успеете. И въпросът е тогава какво ще се прави. На всички е ясно, че по-добре да не стават аварии, но понеже те ВСЕ пак стават, затова е и тая тема. А като не ти се спори, прав ти път, но следващия път не обявявай, че напускаш, детинско е. Ще разберем и сами.
And you can't dance with a devil on your back...

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Sat Oct 22, 2005 3:04 am

о, не, предпочитам да си кажа, преди да се налага да си завирам носа в разни шитни, които не обичам и да споря срещу чуждите гледните точки и да се надкряскваме един друг, когато могат да съществуват повече. това е едно от нещата, заради които ме дразните: понякога сте твърде арогантни в мненията си и защото обичате да скачате първосигнално. ето защо не искам да говоря, нито да споря тук с когото и да е било. както казах - не искам, а и темата ми е неприятна. чао от мен.

Freddy Krueger
Adept

Post by Freddy Krueger » Sat Oct 22, 2005 9:48 am

Зависи.
Принципно "за" стига вече да не е късно (детето да е оформено в тялото).
Против само ако мъжът го иска и може да го гледа сам.
FREDDY vs JASON
Winner Kills All

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Oct 22, 2005 10:23 am

Ми принципно съм "за". В крайна сметка, слава Богу не живеем нито в Северна Ирландия, нито пък в Оман. Сега, аз лично предпочитам да се наблегне на превенцията срещу нежеланата бременност - има хиляди видове контрацептиви вече, пък и малко повече внимание никому не би навредило. Няма да забравя, още в десети клас като бях имах съученички, за които абортите се бяха превърнали в рутина почти като миенето на зъбите :( Че то това е отвратително, бе! Ама сега, като стане вече белята, или ако не дай си Боже нещо се окаже, че плодът е с малформации, или пък има някаква друга причина, естествено е, че абортът е по-правилното решение.
С други думи не съм фанатичен поддръжник на абортите, по-скоро смятам, че абортът трябва да е последното средство.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Oct 22, 2005 12:19 pm

Елане, честно казано аз тук шитни не съм виждал. Нито пък някой някога се е "надкясквал" с някого. Ок, наистина има хора с по-крайни виждания, но животът не е идеален. :P Той спорът принципно не е някой да си каже мнението, друг да си каже мнението и изведнъж двамата да съгласни един с друг, обединени около общо мнение (или около това на единия). Това се постига с водене на спор, т.е. с излагане на доводи и т.н., което очевидно се случва тук. След като на теб не ти се спори...

По темата - твърдо "за" абртите съм. Най-вече, когато са открити малформации на плода. В случай на една нежелана бременност, жената е тази, която трябва да реши. Мъжът има дотолкова глас, доколкото е фактор в нейното решение.
Най-сложна е ситуацията, когато жената иска дететто, а мъжът - не. Според мен причината за "фала" е най-определяща в случая, дали мъжът може да бъде освободен от отговорност към детето или не.

Принципно призивът "пазете се докато е време" е много хубав и правилен, но излишен за темата. Тъй като статистиката сочи, че в 7% от случаите дори презервативите са неефикасни.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Sat Oct 22, 2005 5:14 pm

Jaar wrote: По темата - твърдо "за" абртите съм. Най-вече, когато са открити малформации на плода.
Тъй като и аз съм "за" абортите и съответно няма какво ново да кажа по темата да поразширя малко дискусията с "А ако плода е с малформации, но родителите все пак го искат". Или ако след раждането по различни причини детето бъде необратимо и тежко увредено, тогава какво.
Преди време четох в Интернет една много разгорещена дискусия точно по такава тема. Семейство има вече 1 дете, но при раждането на второто се случват куп нещастия - вродени увреждания, лекарски грешки, неправилно лечение - в следствие на което детето, момиченце, доколкото си спомням, остава почти жив труп - не вижда добре, не чува, с умствени увреждания, почти не може да се движи. Родителите не се съгласяват да го оставят в дом и решават да го отгледат сами. Какво се получава на практика обаче - абс всички, баща, майка, по-голямо братче, баби и дядовци, приятели и близки - са впрегнати в отглеждането на това дете, защото то се нуждае от огромни грижи и много средства, за да оцелее. Струва ли си усилията? Лекарите са категорични, че то никога няма да има подобрение. Обаче живота на всички около това дете се върти само около него и неговите проблеми. Родителите дори тогава признаха, че са занемарили грижите за по-голямото си дете улисани около по-малкото.
Вие какво мислите по този въпрос? Прави ли са родителите да обричат и себе си, и близките си, а най-вече по-голямото си дете на постоянни грижи за едно обречено дете, или е по-добре то да се остави в специализирано заведение?
pulled out

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Oct 22, 2005 5:51 pm

Marfa wrote:Ми принципно съм "за". В крайна сметка, слава Богу не живеем нито в Северна Ирландия, нито пък в Оман.
Защо пък Северна Ирландия, там са предимно протестанти и бих предположил, че са с една идея по толерантни по въпроса за абортите от католиците в останалата част на острова?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Oct 22, 2005 6:46 pm

Ми щото там са забранени. Преди време даже се беше вдигнал доста голям шум, защото не искаха да позволят на едно 13 годишно момиче, забременяло след изнасилване, да абортира. Нещо ходиха в чужбина и май така се разреши в крайна сметка случая.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Voland
E'lir

Post by Voland » Sat Oct 22, 2005 8:18 pm

Jaar wrote:Принципно призивът "пазете се докато е време" е много хубав и правилен, но излишен за темата. Тъй като статистиката сочи, че в 7% от случаите дори презервативите са неефикасни.
Има посткоитални контрацептиви за тая работа!

Ако човек действа разумно възможностите за фал не са толкова големи. Абортът е опция, разбира се, но е много лесно да се каже - "твърдо съм за" преди да е опрял ножа до кокала! Струва си човек да се замисли над думите на Елан, че обстоятелствата могат да се стекат така, че повече жената да няма възможност да забременее. Аз познавам такива случаи и мога да ви кажа, че това въобще не е от онези неща за които с лека ръка се казва - "твърдо за" човек не знае какво ще му дойде до главата, за това принципно се въздържайте от категорични изказвания. Да не говорим че познавам и момиче абортирало с (-)резус за което не се е знаело предварително и не са му вкарали имуноглобулини...да не разправям за рисковете от втора бременност при изработени антитела.
Твърдо съм за аботри при абнормална бременост!
А пък констатации от сорта на "това което става с женското ми тяло" ми звучат дребнаво, незряло и егоистично и не могат да бъдат причина за аборт. С последното не искам да обидя никого, още повече че е напълно нормално разсъждение за човек, кой не планира деца в близко бъдеще( а и промените в женското тяло са си шок за всяко бременно момиче :wink: )

В заключение решението на проблема се състои в следното:
спирала+цилест+презерватив+постинор+пълно въздържание(може мастурбиране от време на време, но с повишено внимание) ако и следвайки тази схема стигнете до аборт е редно да се замислите дали пък не трябва все пак да родите детето!
:lol:

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Sun Oct 23, 2005 9:12 am

Аз съм "за" аборта по медицински причини. Даже имам познати, на които бебенцето им беше с тежки увреждания и се роди мъртво, при положение, че е можело да се видят аномалиите още в началото на бременността и да се направи аборт. Факт е, че е по-малко стресиращо от това да родиш мъртво дете. Сега аз като майка мога да кажа, че не бих могла с лека ръка да направя аборт, пък било и бебето плод на грешка. Не ми говорете, че не било живо. Всички, които са правили спонтанни аборти цял живот скърбят за бебетата, които са загубили, макар да са приличали по-скоро на грахче, отколкото на бебе. Аз самата имах един неприятен момент в началото на бременността и няма да ви кажа какъв ужас изпитах при мисълта, че може да загубя бебето си. Това за промените в женското тяло... ами една жена, която е с нагласата един ден да има деца не би трябвало да си мисли за такива работи. Аз още не съм на 6, ама кой му пука - имам си прекрасно дете и това е най-важното.
Прави сте, че ситуации много и не може да се отговори еднозначно на въпроса, поне аз не мога. Ако имам стабилна връзка и забременея случайно, надали ще направя аборт - никога не съм поставяла кариера или нещо друго пред семейството. Това за уврежданията след аборт не е малък минус - все пак това си е една интервенция на много крехко място, никога не знаеш какво може да стане/това не го пожелавам на никого/. Вече ако говорим за бременност резултат от one-night-stand наистина може би бих абортирала - особено ако съм на 16-17 :roll: Абе, много мога да говоря, но не мога да кажа твърдо "за" или "против", това е. Но пък наистина да не можеш да абортираш, ако си била изнасилена, това си е гавра с човешките права.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sun Oct 23, 2005 1:48 pm

Voland wrote:Има посткоитални контрацептиви за тая работа!
Факт е, че след като продължават да се случват толкова много нежелани бременности, въпросните контрацептиви не се използват "достатъчно".

От гледна точка на човек, който изобщо няма намерение да има деца в близко бъдеще, мисля, че никога не бих обрекъл семейството си на грижи за едно тежко увредено дете. Какъв е смисълът, когато няма надежда?

Да, разбира се, че всеки аборт крие и своите рискове. Но същото се отнася до всяка бременност. Кой може да каже, дали една жена, която не може да ражда, заради направен аборт, е нямало да почине при раждането?
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Killua
Ascendent

Post by Killua » Sun Oct 23, 2005 2:45 pm

Мързеше ме да чета всичко, та директно си казвам мнението :)
Аз съм ЗА абортите, тоест - всеки си има право на избор и да се забранява аборта по разните там религиозни причини и от сорта е глупаво... А и бебето може да има някакви увреждания, тогава, ако се роди, става ужасно положението (третият ми братовчед е болен, не помня какво точно му имаше, не е от най-тежсите случаи, но не може да говори, понякога се държи агресивно... май нещо в мозъка му притискаше някакъв нерв; майка му е привързана към него постоянно, а има още две момчета, добре че пораснаха и вече на са й и те на главата..)
Но както всичко си е до личен избор, така аз за себе си съм против аборта :) Така де, разните там твърдения, че ще провалиш живота си и живота на детето, ако не си готов за такава стъпка, ако нямаш пари и тн за мен са пълни глупости... Човек никога не знае какво ще се случи и затова си струва да се опита :) Пък и това си е един живот, ако и до втория месец да не е напълно развит.. аз самата съм щяла да бъда абортирана, ако са ме сбарали по-рано, та много се радвам, че все пак ме има :wink: (и ситуацията е била познатата - бедни студенти с малко бебе - сестра ми, само аз съм липсвала :P )
shadow dance nikoga ne luje