"Отори" на Лиан Хърн - мнения?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Jan 29, 2007 11:48 am

Потър изобщо не е фентъзи според авторката си.

Според мен също. Това си е прогимназиална пубер историйка. Точно затова и се отъждествяват лапетиите - подобни "събития" и "герои" има във всяко училище.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Асен Полуорк
Smallfolk

Post by Асен Полуорк » Wed Jan 31, 2007 11:52 am

shayhiri wrote:Потър изобщо не е фентъзи според авторката си.

Според мен също. Това си е прогимназиална пубер историйка. Точно затова и се отъждествяват лапетиите - подобни "събития" и "герои" има във всяко училище.
Някъде имаше едно подобно изказване на Дж. К. Роулинг, че докато пишела първата част, не знаела, че пише фентъзи:)! В отговор Тери Пратчет беше отбелязал, че може би магическите училища, островърхи шапки, магически храни, митичните създания и магиите е трябвало да й подскажат, все пак:)! Както и да е, поне формално ХП се води фентъзи, а литературните му качества просто не ми се иска да обсъждам, поне не и в тема за "Отори":)!
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine.
- Fran Lebowitz

Untitled
Commoner

Post by Untitled » Fri Sep 19, 2008 10:05 am

Струва ми се, че връзката с Хари Потър явно е била направена защото главния герой на Отори притежава необикновени способности, друга връзка не намирам. Трите книги от тази поредица, които четох, ставаха горе-долу, но според мен авторката е трябвало да напише само първата и да спре дотам. По-нататък действието става мудно, досадно, абе лично аз не му виждах края. Че идеята е добра-добра е, че минава за оригинално-минава, но щеше да е по-добре да се ограничи до действията в първата книга. Но пък първата си я бива, което е повече отклокото мога да кажа за ХП.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''