"Многоръкият бог на Далайна" - каза се достатъчно по-горе, определено си заслужава заради особения поглед. А пък и на моменти ми напомня на старите руски приказки, или за един цикъл от разкази на Гогол -
"Диамантената ера" - просто класика, наистина малко свършва посредата, но си е много добра книга
"Прашинка в божието око" - без думи, аз честно казано не харесвам всичко на Лари Нивън, но тази книга ме грабна направо
Тези трите са задължителни, ако не си ги чел, и трите са много завладяващи. След това аз лично ти препоръчвам следните две:
"Терминален експеримент" - тази книга ми е слабост, не само защото авторът е англичанин, доколкото си спомням. Но вътре има много наука, и изобщо напомня на най-добрите примери от класическата фантастика
"Радиото на Дарвин" - донякъде сходна с предишната по стил, също много наука, както и наблягане на социалните последствия от всичко. Освен това май има продължение, трябва да проуча

Просто са по-необичайни, но си остават много увлекателни. Освен това са малко по-хардкор фантастика, отколкото някои от другите. Иначе ако не беше ограничението от две книги, препоръчва също:
"Играчът на играчите" - нетрадиционна книга, интересна е, аз лично не съжалявам, че си я купих навремето
"За подмяна" - това си е брутален роман, макар и с усещането, че е писан за филмиране. Но определено историята е шашава, и на моменти доста натуралистична