Че художествената литература да не е само емоция?
Може да си благоговееш пред автори на художествена литература доста успешно. Още повече, че фината наблюдателност на всяко едно ниво (мисли/чувства/описание на хора или други неща) в добрата литература е също толкова информативна/отваряща очите, колкото и това да ти се разкрие физичен закон, който не си познавал досега.
При правилното възприемане на начина, по който се изразяват доста автори, си действа и откривателския механизъм. Да не говорим, че най-силният емоционален ефект следва точно след осъзнаването на част от историята на принцип "научих нещо ново".
Едит: не само религиозната, а цялата емоционалност и въобще емоциите ни, са плод на вкоренени "заблуди" - само че не бих ги нарекъл така; това са просто ментални образи и концепции, предизвикващи определени реакции у нас, които наричаме емоции. Едно от нещата, които ни прави уникални, е това как тия неща, дето ни предизвикват емоциите, са свързани и как се комбинират, когато станем свидетели на определено събитие (случващо се на улицата, или на нас, или на страницата от някоя книга). В тоя смисъл са "заблуди", щото на всички образи и концепции в главите си ние самите сме им дали смисъл, а не сме го получили от някаква всезнаеща инстанция.
Ето например подписа ми - аз свързвам тия думи с разни неща, които съм преживял/прочел/за които съм чул през тия двайсетина години и следователно ми въздействат. Ако можех и имах желанието да обясня тия неща, които обуславят реакцията ми, на друг, той като нищо може да ми каже "Бе, пич, заблуждаваш се, това, което си преживял, въобще не значи това, което си мислиш, че значи, и следователно не би трябвало да гледаш тия шест думички в тая светлина и не би трябвало да ти въздействат".
Last edited by
Trip on Mon Jun 02, 2008 1:49 pm, edited 1 time in total.