Телефон с две сим-карти - струва ли си или не?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Jan 24, 2009 3:40 pm

Елица, бърз тъп въпрос, който може и да е лаишки от незнание, но все пак съм длъжен да питам. Телефоните, за които казваш, че поддържат две SIMM-карти, използват ли и двете едновременно? Свързани ли са едновременно с две GSM мрежи? Ако е така (а то само така би имало смисъл според мен - това, което имаше в началото, с "дръж си двете карти в телефона, ама ползвай само едната от тях, просто ще ти е по-удобно да си ги пазиш и двете", няма чак толкова много смисъл)... та ако е така, всъщност телефонът не използва ли средно два пъти повече енергия за самата връзка с мобилните мрежи - търсене на мрежа, регистриране в мрежата, отговори на всякакви периодични "тук ли си, в тази клетка ли си" и всякакви такива неща? Моите лични впечатления от борба с GSM-апарати са доста свързани със силно изтощаване на батерия, ако по-продължително време съм на място, където няма твърде добър обхват - в такъв случай апаратът като че ли съвсем нарочно и съвсем правилно започва да изпраща по-силни сигнали за търсене и опити за регистрация.

Ако не е така, или ако наистина напоследък телефоните използват много повече енергия за красивите мърдащи и свирещи неща по екрана (с което също съм склонен да се съглася, ако кажеш, че е така), отколкото за сигнализация в самата GSM-мрежа, тогава извинявай за лаишкия въпрос :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Sat Jan 24, 2009 3:54 pm

Ми честно си казвам, че идея си нямам, дали си прав или не, в крайна сметка аз съм си прост дизайнер :)

Всички колеги, които тестват, казват че батерия се хаби най-яко от голям екран, с колкото павече цветове и колкото по-хубав толкова повече хаби. Друго мрънкане, което съм чувала (за батерията конкретно) е че при сериозен трафик през нета и бачкане с офис документи и приложения също харчи много и то повече едната платформа отколкото другата, но коя по-точно не помня (ъ, те всъшност вече станаха три с андроида)

Ползват и двете карти едновременно - тоест прав си, че поддържат и двете мрежи (но не съм наясно дали им се налага да хабят двойно енергия за да ги поддържат, мисля че не, но ще питам) ще питам и като дойде някой про в офиса дали си прав, че при лош обхват се харчи повече батерия.
Питанията обаче ще са в понеделник, че сега съм сама.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Sun Jan 25, 2009 12:17 pm

Охх, сложно нещо е да реша.. :(

Смартфона е хубаво нещо, доста хора са доволни от Е51... Изпадна ли в размисъл обаче установявам, че това което искам е телефон с много екстри (като смартфона), а това, от което всъщност имам нужда, е една проста нокия 1112... на сегашната така и не и разчовърках екстрите навремето, а радиото много бързо ми смъкваше батерията и се отказах да го ползвам...

И направо не мога да устоя на изкушението за смартфона :(

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 26, 2009 12:38 am

Ми ако става дума за E51... аз не устоях :) И хич, ама изобщо не съжалявам :) И не, Nokia още не са започнали да ми плащат за това, че в този форум вече май за трети път в трета различна тема им хваля точно този модел :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 26, 2009 2:47 am

За мен смартфоните си остават нещо, което рядко на човек дори ще му се прииска да ползва, камо ли наложи. Освен в първите две седмици да го разцъка и толкоз. За всички "смарт" функции на телефона са измислени по-смарт устройства и повечето хора вече започват да ги имат... искрено се надявам някой ден телефоните да се редуцират обратно до маломерни устройства (*), които могат да провеждат телефонен разговор, имат календар и калкулатор и евентуално снимат.

(*) казвам маломерни, защото заради канджитата и съответните нужди за размер на дисплея всички японски телефони от-до са с формата на нашенските смартфони (е не чак като оная дебелата чиния на Ники, но поне на дължина...) и ми писнаха.. моят телефон беше два пъти по-малък и можех дори понякога да си го нося в джоба...

п.п. Батерията остро пада, когато няма обхват именно по причините, изложени от Пенчев, на всички телефони, с които съм имал досег
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 26, 2009 9:00 am

И аз съм приблизително на същото мнение за смартфоните Не че им има нещо, но истината е, че болшинството от човечеството ползва gsm-а предимно за разговори. Разбира се, свойството на някои апарати да варят чай, да правят мусака и да пускат прахосмукачка никак не е за пренебрегване, но личното ми верую е, че ако човек все пак няма нужда от подобни неща, е най-добре да си земе просто телефон. Камерата към него е бонус. В тази връзка аз много фанатично препоръчвам Сони Ериксън, които напоследък взеха да превземат много успешно пазара, балансирайки великолепно по въжето цена-качество. Моят модел k800i, както и следващият - k810i, са наистина чудесни. Имат си всичко, каквото трябва, единствено нямат уайърлес (което е минус, ако човек иска задължително да броузи безплатно по талафона) и изобщо, препоръчвам ги.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 26, 2009 10:07 am

This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 26, 2009 10:14 am

В този блог бтв има маса интересни статии, например тази
Last edited by Moridin on Mon Jan 26, 2009 1:09 pm, edited 2 times in total.
This is it. Ground zero.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 26, 2009 1:01 pm

(горният линк разтегля екрана)

А, ето защо като търся нещо именно на латиница ми вади ненужни резултати на кирилица, да им се не види и удобството :/
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 26, 2009 1:03 pm

доколкото разбирам става основно ако търсиш в гугъл.бг, а и според мен е повече удобство, отколкото неудобство, най-малкото винаги можеш да си филтрираш резултатите по език, ако държиш :)
This is it. Ground zero.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 26, 2009 1:06 pm

Е аз търся на български, но написано на шльокавица...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Mon Jan 26, 2009 1:33 pm

Лично за мен транслитерацията на Гугъл също е по-скоро удобство, отколкото пречка... а и за разни хора около мен също :) Жоро, имай предвид, че онзи материал е писан преди кажи-речи година, оттогава насам е станало дори още по-удобно :)

Иначе за смартфоните - уф, то и това си е една от онези религиозни войни, при които всъщност и двете страни си имат силни аргументи и на практика всичко опира до това какво е най-удобно за конкретния човек. Аз дълго време бях върл противник на твърде умните телефони, много върл противник, много говорех и ръмжах и какво ли не... докато преди няколко месеца не се оказа, че всъщност Nokia 6310i вече просто не се продава и че дори и на старо не мога да си намеря хубав, работещ модел, който да не започне да плаче за смяна след два-три месеца. Е, тогава реших да пробвам първо с една друга Nokia, а после, след един паметен ден в Дружба, и с Nokia E51 - и трябва да ви кажа, че си ми харесва, и че доста често ползвам няколко (не всички, но все пак няколко) от по-хитрите й функцийки. Е, няма да ми измести лаптопа и фотоапарата де, ама някои неща наистина стават по-бързо, ако не се налага да вадя, разпъвам и настройвам друго устройство.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Mon Jan 26, 2009 8:42 pm

Такааааааааааа, съжалявам че се позабавих, но затварям брой и съм луднала.

Колегите ми казаха че Roamer е доста прав - 2симовите телефони харчат повече за поддръжка на двете мрежи, не чак двойно, но почти, обаче все пак казват, че за никои телефон поддържането на връзка с мрежата не е основен харч. (именно затова онез нокии дето излязаха преди време с черно бели екрани, при положение че никой вече не правеше такива, държаха умопомрачително дълго време без презареждане, щот не връзката, а екрана харчи много)
Освен това казват , че тъй като двусимовите джаджи се предвижда да се ползват двойно повече от обикновенните, повечето модели (поне по-качествените) са с по-яки батерии, и/или с две такива + няколко вида зарядни, за да е максимално улеснен потребителя.

За жалост не успях да намеря време, да говоря с колегата който е имал такъв за няколко месеца, а не за 5-6 дни (за тест при нас обикновенно са за толкова, макар че някои са оставали и за по месец).

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jan 26, 2009 9:05 pm

Две нокии xpressМusic залепени с дъвка гърбовете и сте готови :)

http://www.cellphones.ca/news/upload/no ... obile-.jpg
:mrgreen:
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Jan 27, 2009 2:07 pm

Roamer, а за софтуера на Нокиа Е51 какво ще кажеш? И за батерията? Не съм имала вземане-даване със симбиан, боравенето по-трудно ли е, отколкото с уиндоус? Сред познати попаднах на мнението че симбиан софтуера бил кофти, макар и да не разбрах защо точно...