House M.D. (Д-р Хаус)

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Sun Jul 12, 2009 4:56 pm

Ми не,не очаквах нищо и пак бях разочарован.
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 12, 2009 5:04 pm

За да се разочароваш от нещо, то трябва да не отговаря на някакви твои вече оформени критерии. Тоест като почне някаква история, да очакваш да се развие по даден начин, дори подсъзнателно, по аналогия с други неща, които си гледал/чел/видял/чул/преживял и т.н.

Ако наистина приемаш нова история без никакви очаквания, няма база на сравнение, спрямо която да се чувстваш разочарован.

Аз например харесах всичко видяно, защото пасваше на представата ми за човешкото поведение и човешките отношения или ми ги разкри по начин, който ми се видя приемлив и интересен дори да не съм го очаквал. При теб явно се е получило разминаване отнякъде.

Всеки прокарва творбата през личната си призма, която пък е дело на личния му опит, възприятия, нагласи, схващания, възгледи, и преценява тази творба субект... опа, това е за друга тема. :mrgreen:

Факт е обаче, че този сериал се харесва на много хора. Всъщност за 2008 г. е най-гледаният сериал в света. Та явно доста хора съзнателно или подсъзнателно се съгласяват с показаното в него по една или друга причина. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun Jul 12, 2009 5:09 pm

passer-by wrote:Всъщност Хаус с дедуктивните си способности за човешкото поведение ми е като съвременна по-цинична и нецензурирана версия на Шерлок Холмс. А Уилсън съответно се явява доктор Уотсън. Двамата в комбинация ме кефят неудържимо, още повече, че Робърт Шон Ленърд също играе чудесно.
Всъщност има си причина да се казва House, което е почти като Holmes. Ако кажеш на някой от Перник да го каже ще стане Хоумс, което значи къщи :) Хаус е базиран на Шерлок.

др. Уилсън е др. Уотсън, даже инициалите са им еднакви - единия е Джон, другия Джеймс.
Хаус е пристрастен към наркотици, Холмс също (кокаин, викодин сигурно не са имали тогава още)
Холмс свири на цигулка, Хаус на китара и пиано.
Номерът на домашния им адрес им е един и същи :)
Хаус няколко пъти каза "когато елиминираш всички други възможности, това което остава, колкото и невероятно да е, е вярното", думи на Холмс

има и много други препратки 100% :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 12, 2009 5:12 pm

Ей, страхотни аналогии, не ми бяха направили впечатление. Поне не и съзнателно. :) Аз съдех главно по това как той като мономаниак пренебрегва всичко и всички в името на разбулването на поредната загадка и как всички други го уважават и го търпят заради този му талант.
The Best of Mozart

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun Jul 12, 2009 5:21 pm

Факт :) Въпреки че това, което най-прави впечатление е способноста му да забелязва дребни детайли и да вади съответните изводи.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 12, 2009 5:28 pm

thunder wrote:Факт :) Въпреки че това, което най-прави впечатление е способноста му да забелязва дребни детайли и да вади съответните изводи.
Или иначе казано - дедуктивните му способности. :wink:
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Jul 12, 2009 5:30 pm

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 12, 2009 5:49 pm

Да, това всъщност ми направи впечатление още при първото ми гледане - как отначало се разболява някой (извършено е престъпление) и постепенно се разкрива болестта, понякога след няколко грешни опита и натрупване на допълнителни улики (залавяне на престъпника).

Като междувременно ни се предлага анализ на човешкия характер от различни ъгли.

Абе - :thumbsup: :yay: :yo:
The Best of Mozart

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Jul 12, 2009 5:52 pm

Еми тва е баце. Освен да си осакатяваме лекарите, за да станат лекари, вместо да ги пращаме да учат...

Хаус е бил гениален лекар и преди инцидента. Това, че страданието му било необходимо е дрън-дрън ярина, която измислиха, за да може да разточат още десет сезона локуми. В по-ранните сезони бяха успели да му спрат болката и той не почна да убива хора. Странно, а? Щото лекарите се предполага така правят - ако не са ненормално гениални (квото и да значи това), да не стават за чеп за зеле. Бтв това пък е нещото, което ме дразни в екипа му - без Хаус не могат да си обършат гъзовете. Те така дават лайсънс в Америка - на всеки путьо от улицата, нали.

Актьорската игра е чудесна при великана Лори, но при положение, че персонажът му прави едно и също вече 5 сезона, не виждам някакви титанични постижения там. Уилсън и Къди също са хубави, но и с тях не правят нищо. Екипите са катастрофално зле - и като персонажи и като игра. Освен негрото - той кефи малко повече, сигурно щото е негър.

За безумията в 5ти сезон не ми се говори. Самоубийството и произтичащия от това психически срив на Хаус бяха толкова зловещо смукани от нечии пръсти... И на Камерън спермицидните проблеми - ОМГ! Закво ни занимават с тея глупости??? Финалът беше хубав, но ако Хаус продължи да е в дупка и в 6ти сезон и нищо не се промени ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, просто ще го заеба.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 12, 2009 7:20 pm

Ако продължим аналогията с Хаус/Холмс - по света също има много полицаи и детективи, но само един Шерлок Холмс, който разкрива най-загадъчните престъпления. По същия начин лекарите в екипа на Хаус са кадърни за повечето случаи, но има някои по-трудни, за които е нужен неговият гений.

А гениите понякога са асоциални личности по един или друг начин. Това е всъщност още едно от интересните неща при Хаус - че постига резултати в заплетени случаи, като същевременно не се държи по обществено приетия конвенционален начин. И му се разминава, защото е гений в областта си. Струва ми се, че на доста хора им се ще да са толкова откровени като него, но не смеят по ред причини.

Събитията в пети сезон ти се струват изсмукани от пръстите на теб, защото не приемаш, че разказаните случки са възможни или интересни. Твое мнение. На мен ми се сториха напълно възможни, а също и интересни. Защото виждам допълнителни страни от един или друг персонаж. Теб лично те може да не те вълнуват или да не ти се връзват с този персонаж, но това си е твоята представа за хората. За теб са безумия и глупости. Което не значи, че не са възможни. Защото са. Просто на теб не са ти интересни.
The Best of Mozart

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Tue Jul 14, 2009 11:18 am

В това дето го казва кака ви Христина има много истина.
Spoiler: show
Хаус беше великолепен първите сезон и половина, но после просто зацикли. Епизодите станаха зверски повтаряеми с абсолютно еднаква структура. Сори, но аз нямам медицинско образование и не мога да оценя сложните случаи дето ги решава Хаус, тъй че ми остава само храната дето налива на всички. И заради това още по-гадно ми става като ей така изведнъж от 5ти сезон става бахти п****то. Не стига, че се лигави яко около Къди, ми го лови и бесния Ейнджъл комплекс "Ох горкият аз, забранено ми е да бъда щастлив, ако искам да запазя смисъла на съществуването си". Еми съжалявам, не ме интересуват дребните ти житейски проблеми. Първата половина на четвърти сезон (кастинга) беше супер свежа и разнообразна с новите хора, как се дърлиха и Хаус си играеше с тях, но след това зацикли отново, даже повече - просто и тримата нови са way по-безинтересни от Англичанчето, Негъра и Кравата (не помня имена, сори). Но пък от друга страна също толкова безполезни. Честно казано, не знам в истинска болница за какво биха им плащали заплати на такива смешници да седят и да забавляват Хаус. (Имаше един епизод, дето Хаус и Къди бяха в самолет, той си избра трима рандъм пътници и те заместваха перфектно тримата неудачници.)
Колкото до края на пети сезон - наистина беше страхотен, но сега като се замисля двата последни епизода просто не могат да оправдаят забозването от предишните двадесет...
Не че Хаус е лош сериал или съм го гледал с нежелание. Просто го хваща синдромът на повечето хиляда и петстотин сезонни сериали - от един момент започва зацикляне и липса на идеи, които се компенсират с лигавене на главните герои...
Last edited by Corwin on Tue Jul 14, 2009 1:13 pm, edited 1 time in total.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Jul 14, 2009 12:24 pm

Бтв, между Холмс и Хаус има една много сериозна разлика. Ако помня правилно, в "Етюд в червено" Уотсън споменава, че Шерлок Холмс категорично отказва да запомня факти, ако не са свързани с дедукцията или случаите, които разрешава - дори не знае, че Земята се върти около Слънцето. За разлика от него Хаус притежава грандиозна обща култура, която демонстрира във всеки епизод.

Що се отнася до останалото - факт е, че "Доктор Хаус" е единственият толкова дълъг сериал, който съм изгледал от начало до край, без да изтърва нито един епизод. Обикновено сериалите ми отъпяват твърде бързо. (Което сигурно не е хубаво, но е така.) А и краят на петия сезон обещава страхотно начало на следващия.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Jul 14, 2009 2:19 pm

Тишо, онуй с Негъра и Кравата е Австралийче май.

И ми се струва, че и ти, и адашката приемате този сериал твърде насериозно и се опитвате да напаснете съзнателно хиперболизираните части от него към реалния живот. То ясно, че в действителността Хаус отдавна щеше да е в затвора за наркомания плюс системно нарушаване на професионалната етика барабар с Къди като съучастница, че му позволява опасни процедури. Май твърде буквално го приемате. А иначе и аз нямам медицинско образование, но и не мисля, че е нужно. :)

Зацикляне не съм забелязал. Може би защото отдавна заобичах персонажите, а ситуациите, в които изпадат те и пациентите им все ми предлагат по нещо ново откъм човешко поведение и отношения.
The Best of Mozart

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Mon Jul 20, 2009 11:50 am

Аз съм съгласна с минувача. Хаус ме грабна още от първия сезон и оттогава не ме пуска. Един от много малкото сериали, които гледам епизод по епизод, защото нямам търпение да чакам целия сезон. А края на пети направо ме остави :shock:
Image

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Sep 22, 2009 10:43 am

Гледам, че се е появил нов епизод в Замунда. Само да излизат по-скоро субтитри, че не знам доколко мога да го гледам без превод...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”