Оригами

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Thu Jul 23, 2009 11:26 am

Успях! Всички тайни на този дракон са разкрити :)

1. Трябва да се ползва квадрат със страна 25 см както си е написал човека, защото иначе стъпалата са мъка, все пак и от 23 см става, но изглежда малко късокрак, освен че е по-трудно
2. За сгъвката, която скрива излишната хартия при краката си трябва по-мека хартия, за да стане добре, аз съм я направила малко по-надолу отколкото е показана, защото хартията е твърда и не може да се прегъне толкова навътре колкото би трябвало (то май точно заради това е малко късокрак)
3. главата така и не схванах какво толкова я гънат като си остава все същата :lol:

Ето го и моя дракон:
Image
Last edited by Елица on Thu Jul 23, 2009 2:52 pm, edited 1 time in total.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jul 23, 2009 11:34 am

Поздравления, страхотен е :D
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jul 23, 2009 12:48 pm

Браво ;))
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Fri Jul 24, 2009 12:17 pm

Купих си от Слънчоглед интересни хартии. Една ще се окаже може би много подходяща за оригами, но е най скъпата - 3.50 за 50x70, като се има предвид че всичките са измачкани по края, размера за оригами реално би бил 45x45 или по-малък. Води се ръчна хартия, по мека е от за принтер, не е дебела и мисля, че ще пази сгъвка(и прилича на ръчна - правила съм, но предполагам е машинна по ръчна технология)

Трябваше да я пробвам вчера вечерта, но я забравих в пицария Виктория, стискайте палци да са я прибрали и да ми я дадат, като отида след малко до там.

Редакция: Не са я прибрали или поне така твърдят, което просто няма как да стане, не беше нещо незабележимо. Явно някой си я е харесал :(
Минах и си купих пак, ама ми е едно такова криво, бях убедена че ще си я получа и че няма кой да си я присвои.

Плана ми за тази вечер е същия дракон от новата ми черно-златна хартия + опит да сгъна този на Joseph Wu :
Image

Както е видно от линка ще пробвам многократно, но дракона е наистина красив и покрива доста представата ми за змей, така че от моя гледна точка влагането на време и нерви е оправдана :)

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Tue Jul 28, 2009 7:14 pm

Хеееееееееееелп.
Опитвам се да сгъна това: http://www.osovo.com/diagram/origamidragondiagram.htm
Обаче както е видно от линка схемата е направена набързо и не е стъпка по-стъпка, явно за хора дето са доста по-наясно с оригамите от мен и аз се оплитам ужасно още от самото начало, а дракона много ми харесва.

От третия ред първата картинка как се получава следващата е важния въпрос?
Странното е че с много разгъване и сгъване успях един път да сгъна в този вид, но следващите стъпки пак ме объркаха и съответно листа се прокъса и почнах наново и не мога да открия първия път как съм успяла да го направя :evil:
Направо вече издивявам.

За черно златния - стана жесток :) По - меката хартия си е блага работа, като го снимам ще постна.
За този на Joseph Wu дето уж щях да го сгъвам - оказа се че схемата, която мислех че е за него е за един друг, който повече от всичко прилича на лисица и не ми е красив за да се мъча да го правя.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 28, 2009 8:26 pm

Така като гледам, просто трябва да "отлюспиш" четирите края надолу, представи си как се бели портокал ;) При това действие въпросните четири края трябва да обърнат централния си ръб наобратно (нещо подобно на outside reverse fold). Ако просто поразвториш модела, хванеш един от тия четири края и му обърнеш ръба от вдлъбнат на изпъкнал (гледано отгоре), то автоматично ще стане и ще видиш ;)

той и този дракон нещо ми изглежда странен като краен резултат, но да видим :) този на Джоузеф Ву изглежда страхотно! Май не съм го виждал преди.
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Wed Jul 29, 2009 10:33 am

Мерси Moridin, аз го правя, но не виждам общо с предишните сгъвки, и ми остава чувството за нещо сгрешено.
Защо се правят като при това прегъване ги разгъваме и изобщо не се съобразяваме с тях. При предишния дракон като разгъвах нещо което съм сгъвала много след това се ползваха по нов начин предишните прегъвки, а тук сякаш са безсмислени. Дано да добият някакъв смисъл, че ме глозга от вътре нещо раздразнено :)

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Sat Aug 01, 2009 8:39 pm

Ти ме вдъхнови с тия дракони, обаче на оня, дето си му разкрила всички тайни, още на 11-тата стъпка се оплетох :) Затова пък направих ПАПАГАЛ! и съм адски горд със себе си (не мога да го снимам в момента, но за това нещо говорим и се получи точно като на картинката).

Е той е средно сложен, а драконът много, ще видим по-късно какво ще става :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Aug 02, 2009 4:46 am

Сега ще се пробвам май с няколко, може ли само линк към този на Джоузеф Ву?
This is it. Ground zero.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Mon Aug 03, 2009 11:33 am

Moridin оказа се че схемата, която имам не е за този от снимката, а за един доста грозен приличащ на дакел-лисица (поне според мен де) и се отказах да го правя.
Искам да се призная за идиот, сега като прочетох съвета ти пак
Така като гледам, просто трябва да "отлюспиш" четирите края надолу, представи си как се бели портокал
разбрах че е много лесно и че всъшност не съм осъзнала какво пишеш, и съм го правила по съвсем различен (тотално сгрешен)начин. Посипвам си главата с пепел и обещавам да чета внимателно, дори да си мисля че съм решила конкретния проблем :oops:

RAT400 ми точно за 11 не знам защо те затруднява, ама то се видя че и мен уж прости неща ме объркват :) Просто прегъваш нагоре, като гледам е показано да е на 1/3 от ъгъла сгъвката, но за да не му се чудиш дали е точно просто подравни с крилото (малките триъгълничета са крилата). Надявам се да съм ти помогнала. Ако не пиши какво точно не се получава и ще се пробвам да помогна. Може да снимам в няколко кадъра как се прави сгъвката ако не я направиш.
Last edited by Елица on Mon Aug 03, 2009 11:37 am, edited 1 time in total.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Mon Aug 03, 2009 11:36 am

Аз с 11 и сам се оправих (беше адски тъпа грешка), ама някъде по-нататък пак нещо се спрях и накрая реших първо да се хвана с нещо по-просто :) резултатът е един вече сгънат гълъб, пак от ориланд, пак точно като на картинката се получи (малко по-смачкан, де), а днес ще правя един орел на Джоузеф Ву. Или поне ще се опитам.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Mon Aug 03, 2009 11:39 am

Гълъба и аз мисля да го сгъна, много истински ми изглежда. Ще се радвам да качиш снимки и на гълъба и на орела като го направиш.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Mon Aug 03, 2009 12:16 pm

Ето го гълъба, орела ще го постна ако стане.
Хм, май не е точно като на картинката все пак - крилата ги нагънах с pleat fold, а не step fold, на човката направих някакъв... outside reverse fold? вместо step fold... но поне прилича :)

И орелът стана! Има го на сайта на Ву, ако някой иска да го прави, много е лесен (прави се frog base и след това има още 27 стъпки, трудно е само на едно място, дето се правят crimp folds - търсих в ютюб как да ги сгъна) и по мое мнение е доста красив, нищо че моят е смачкан :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Aug 03, 2009 6:38 pm

Мен ми се щеше да направя пришълецоподобния дракон, но диаграмата нещо тотално изгуби кредибилност къмто синк-фолда на покрива няколко реда под онова отлюспване :mrgreen: отдавна не съм виждал толкова претупан чертеж! така де, нямам време да го мисля сега, после може да го хвана пак, макар че крайният резултат и без това изначално не ми изглежда ужасно привлекателен.

браво за гълъба и орела :)
а какво следва да е "степ фолд"? :shock:
This is it. Ground zero.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Mon Aug 03, 2009 10:38 pm

http://www.oriland.com/studio/diagram.a ... 9&pages=13

Стъпка 27...

Като pleat fold, ама всичките ръбове се събират в една точка. Май.