Jobs ....
Moderator: Moridin
ZOMG, бе! Хайде без избирателно четене. В строителството точно, ако не си скъсваш гъза от работа излиташ. Няма синдикални протести. Няма петиции и пр. Или работиш, или си на борсата.
Да повторя - за бранша е нужна адекватна държавна политика за всевъзможните инфраструктурни проекти. Защото пътищата са в плачевно състояние. Магистралите са смешни. Нямаме завод за преработка на отпадъци. Голяма част от селищата в България нямат канализация. В големите градове има недостиг на детски градини. Работа има. Няма финансиране.
Не се вторачвайте само в жилищното строителство. И то в София. Докато единствената мисъл при градоустроиствения план е как да се нагушат разните институции и как да се извлече максимална печалба от собствеността на земята, София ще е една клоака. Курортните селища също.
Да повторя - за бранша е нужна адекватна държавна политика за всевъзможните инфраструктурни проекти. Защото пътищата са в плачевно състояние. Магистралите са смешни. Нямаме завод за преработка на отпадъци. Голяма част от селищата в България нямат канализация. В големите градове има недостиг на детски градини. Работа има. Няма финансиране.
Не се вторачвайте само в жилищното строителство. И то в София. Докато единствената мисъл при градоустроиствения план е как да се нагушат разните институции и как да се извлече максимална печалба от собствеността на земята, София ще е една клоака. Курортните селища също.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again
- The Dragon
- Elder God
Значи - базови неща.
1. Спестявай.
2. Не си купувай неща които не можеш да си позволиш и никога не взимай кредити.
3. Придобий квалификации така че лесно да си смениш работата.
4. Постарай се да имаш странични доходи.
Едит: Нали се сещаш, че за един проект да се строи трябва да има икономически смисъл от него? Канализацията на селищата е общински а не държавен проблем.
1. Спестявай.
2. Не си купувай неща които не можеш да си позволиш и никога не взимай кредити.
3. Придобий квалификации така че лесно да си смениш работата.
4. Постарай се да имаш странични доходи.
Едит: Нали се сещаш, че за един проект да се строи трябва да има икономически смисъл от него? Канализацията на селищата е общински а не държавен проблем.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Драгъне, всичко това е чудесно, но трудовата политика не е само проява на ужасна загриженост за ближния и подаяния. Когато човек работи си плаща застраховка да бъде осигурен при уволнение.
Още нещо - много е лесно да се каже, че трябва да можеш да си намериш някаква работа. Само че когато работата, както и 90% от ресурсите за работа се държат от няколко големи компании, тожа мойе да не зажиси от теб.
Но да, съгласна съм, че не могат да се държат изкуствено губещи предприятия само заради работната ръка.
Още нещо - много е лесно да се каже, че трябва да можеш да си намериш някаква работа. Само че когато работата, както и 90% от ресурсите за работа се държат от няколко големи компании, тожа мойе да не зажиси от теб.
Но да, съгласна съм, че не могат да се държат изкуствено губещи предприятия само заради работната ръка.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- The Dragon
- Elder God
И стигаме до три четири вълшебни думички които изградили цивилизацията - изобретателност, инициативност и съобразителност.
И кой е казал, че е лесно? Лесния вариант е другия - изкуствено висок стандарт на живот на кредит и треперене за розовото пличке в края на месеца.
Неквалифицираните високи надници си отиват. Все повече и повече неща се механизират. И все повече и повече blue collar работни места отиват в забвение. И този процес само ще се ускорява.
И кой е казал, че е лесно? Лесния вариант е другия - изкуствено висок стандарт на живот на кредит и треперене за розовото пличке в края на месеца.
Неквалифицираните високи надници си отиват. Все повече и повече неща се механизират. И все повече и повече blue collar работни места отиват в забвение. И този процес само ще се ускорява.
- RRSunknown
- Elder God
- The Dragon
- Elder God
Не е баш така. В софия има по-голяма динамика. Т.е. тук има повече работни места. Но има и по голямо търсене. И понеже има по голяма ликвидност на пазара има по ниска безработица.
Значи ако в долно камарци ми трябва плочкаджия, а ти си безработен водопроводчик и това е пазара на труда в момента - аз имам празно свободно място ти пак си безработен. А теоретично не трябва да има безработица.
Значи ако в долно камарци ми трябва плочкаджия, а ти си безработен водопроводчик и това е пазара на труда в момента - аз имам празно свободно място ти пак си безработен. А теоретично не трябва да има безработица.
аз пък се чудех как лекаря взима 300-400... Се тази - частния сектор заплатите са пъти над държавните просто.RRSunknown wrote:Винаги и аз съм се чудил как може строителя да взема 1500 лева а учителя 400.
Аз съм за краткосрочното поддържане на някаква работа. Случва се да фалира местния завод и хайде отиват по дяволите нещата. Но с години да се поддържа нещо изкуствено твърдо не. Кремиковци трябваше отдавна да го няма и да се намалява персонал и прочие поддръжка и финансиране, така че накрая да се закрие без толкова шум. Вместо това се опитваха да го продадат и естествено никой не искаше да го вземе. Колко години не се намери някой да каже - "махаме го", понеже е непопулярно решение в краткосрочен план и никой политик не посмя да го каже дълго време докато бат Бойко не дойде (не харесвам бат Бойко, но точно в този случай по-добре да беше се появил по-рано

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Да впрочем и да не забравяме, че сега като се приеме плащането на обезщетение за безработица да е до безкрай, някои индивиди никога няма да поискат да си търсят работа.
Аз също съм против изкуственото поддържане на работни места, но не и против създаването им, когато това е оправдано. Въпросът е че при нас все повече за неща, за които има отлична автоматизация, тя не се въвежда, защото видиш ли няколко човека остават без работа заради това. Но резултатът е по-скъпа продукция, която не е конкурентноспособна, трудно се реализира, а и често именно човешкият фактор е причина за по-ниско/непостоянно качество, което допълнително оскъпява продукцията. Време е да се мисли не само за запазване на работните места като абсолютна бройка, а как да се постигне по-добра ефективност, защото тя води до разрастване на производството по напълно естествен начин и съкратените места ще се възстановят за сметка на разширенито на мащабите, без да има компромис с цената/качеството/нещо друго. Сега заради тази самоцелна поддръжка на някакво статукво много предприятия просто потъват/вече потънаха и проблемът с безработицата не се решава, а става по-кофти.
Мнението ми е, че синдикатите колкото помагат, два пъти повече пречат с често нереалните си и безумни от икономическа гледна точка искания.
Аз също съм против изкуственото поддържане на работни места, но не и против създаването им, когато това е оправдано. Въпросът е че при нас все повече за неща, за които има отлична автоматизация, тя не се въвежда, защото видиш ли няколко човека остават без работа заради това. Но резултатът е по-скъпа продукция, която не е конкурентноспособна, трудно се реализира, а и често именно човешкият фактор е причина за по-ниско/непостоянно качество, което допълнително оскъпява продукцията. Време е да се мисли не само за запазване на работните места като абсолютна бройка, а как да се постигне по-добра ефективност, защото тя води до разрастване на производството по напълно естествен начин и съкратените места ще се възстановят за сметка на разширенито на мащабите, без да има компромис с цената/качеството/нещо друго. Сега заради тази самоцелна поддръжка на някакво статукво много предприятия просто потъват/вече потънаха и проблемът с безработицата не се решава, а става по-кофти.
Мнението ми е, че синдикатите колкото помагат, два пъти повече пречат с често нереалните си и безумни от икономическа гледна точка искания.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
- The Dragon
- Elder God
Алексис - все повече хора стават абсолютно безполезни. Виж че след почти всяка рецесия БВП-то се възстановява бързо, но работните места почти не. Защото при фирмите няма социална мрежа - така че остават онези които могат да доставят продукт и услуга на по ниска цена - те са тези които са въвели нови технологии, или са оптимизирали работния си процес.
И работния ден 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Не че нещо, но няколко познати от Стара Загора щяха да са умрели от глад ако беше така. В крайна сметка си намериха работа, но на някои им трябваше повече от година. Не защото не търсеха.The Dragon wrote:3 месеца помощи за безработни и да се оправят след това.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
Само на мен ли ми се струва очевиден отговорът на поставения въпрос или? За държавата не е изгодно да оставя нещата на самотек, защото това означава разпространение на бедност и куп социални проблеми (справка чистият капитализъм в 18-19 век), които в крайна сметка са й по-неизгодни.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- RRSunknown
- Elder God