Надценените филми

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Apr 05, 2010 11:57 pm

Crash (2005) - тъп филм. не само не заслужава каквито и да е награди (освен Малинки), но и не си заслужава гледането дори без пари. Нелеп и ужасно изкуствен диалог (никой не говори за расизъм всеки 4 от 5 реплики), изпълнен с нелепи съвпадения сценарий, няколко от най-насилено мелодраматично-манипулативни сцени ever (особено тази с детето и халосните патрони -още се опитвам неуспешно да я забравя), слаба визия...Да не говорим колко е крадено от по-добри филми от тоя тип, елементарно и поднесено с ненатрапчивостта на парен чук "послание".

L'Enfant (2005) - този за щастие съм го позабравил, обаче все още си спомням как ме умори от скука на един от филмфестовете и колко шокиран бях, като видях после, че е спечелил Златната Палма в Кан и още куп награди. В него има практически всичко най-лошо от арткиното от ултрареалистичния тип и почто нищо от доброто.
Но все пак ще се включа - No country for old men - на фона на целия хайп по него - покъртително плосък като цяло, с послание лишено от всякаква арт-релевантност, с изключително неприятни сетъп, декори и сюжет, със силно репетативна структура, с безлични герои, като единственото (и безкрайно оувърхайпнато) изключение - Чигур, се изчерпва като характер още с първите си две прояви и единствено психопатската игра на Бардем го спасява. Същият Бардем прави милиони пъти по-добра, но далеч по-незабелязана роля в "Морето в мен".
QFT.

P.S. Предлагам да си направим клуб "2001 is ridiculously overrated". ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 12:02 am

Никич, знаем ;) Ама споко :mrgreen:
Иначе темата и мен ми е само повод за нервиране, не съм сигурен що писах :mrgreen: То аз и не съм гледал толкова много, че да ми прави впечатление де

Бтв нещо не съм наясно... само заради мудните сцени ли 2001 смуче? Защото в Сталкер има поне две сцени (една с онази дрезина и една в Зоната с водата), които са безумно дълги и на първата ужасно ми се спеше, но въпреки това филмът е много добър според мен.

п.п. Мога да си обясня (макар и трудно) заблудени души, които да не харесват 300, но да не харесваш Син Сити?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Apr 06, 2010 12:04 am

В сравнение с 2001 Сталкер е напрегнат екшън, това без преувеличение.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 06, 2010 1:48 am

Muad_Dib wrote:Също така искам да се възхищавате на самоконтрола ми, защото на 7 пъти се спрях да напиша какво мисля за някои хора и вкусовете им :wink:
Ти си моят герой :oops: :oops: :oops:
And you can't dance with a devil on your back...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Tue Apr 06, 2010 2:08 am

Аватар
- ужасна история и драматичен конфликт, пресъздавани >100 пъти на екран досега;
- безинтересни хартиени персонажи - клише до клишето;
- идеи (и особено тяхното поднасяне) на ниво детска градина, чак неудобно да ти стане;
- технологията изобщо не революцията, която всички я изкарват и дори не е последният писък на mo-cap-а;
- твърде постен дизайн на Пандора и съществата, без нищо наистина интересно в него;
- адски смотана музика;
- тонове пропилян потенциал, особено по отношение на романтичната история.

Срещу това: $2.5e9 worldwide, i.e. the. most. overrated. movie. EVER. Beat-the-fuck-that.

А, чакай, ще си го бия и сам:

The Dark Knight
Приличен като за комиксов несериозен филм, но да се сложи това в топ 10 на imdb е меко казано налудничаво. За съжаление, малко са хората, които си дават сметка, че този филм щеше да мине съвсем между другото (горе-долу като първата част), ако Леджър не се беше споминал. Изпълнението му е готино - но Оскар? WTF? Щеше да сънува номинация, ако не беше спретнал od-то. Освен това - слабичък като идеи, доста неадекватен като тон към финала, трансформацията на Харви е сериозен фейл, постен визуално, ужасен музикално, съдържащ Батман с говорен дефект, съдържащ най-смотаната Батман-чик евър и т.н. Недостатъците му не са критични като за комиксов филм, но говорим за такъв, който се състезаваше с Кръстника и Шоушенк, по дяволите.

P.S. До хората, които незнайно защо наричат Беоулф овъррейтед: наясно ли сте, че това е филм с 6.6/10 на IMDB и с приходи от $100М при бюджет $150М? Тва не е тема за филмите, които мразим (и споменаването на които вероятно ще изнерви Силвъра :)), а за филми, които са надценени. Нали така? Щото аз харесвам относително много и двата изброени отгоре (единия колкото Беоулф, а другия малко по-малко), но тва не пречи да са адски, просто АДСКИ надценени филми.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 06, 2010 2:41 am

Ъм, има и други места, където нещо може да е оувъррейтед, освен целокупния безмозъчен фендъм. Във СФФ-нишата Беоулф е ужасно тачен.

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Tue Apr 06, 2010 3:22 am

Аvatar – Тука смятах да напиша „Смърфове с USB и 3D!ЗОМФГ ОРИГИНАЛНОСТТА!”, но Силвъра ме изпревари така, че каквото каза той освен, часта, че дизайна е постен.На мен Пандора ми хареса.

Crash - каквото каза Вивиан

Batman Begins – Цял филм как Брус Уейн става Батман и пак са пропуснали важни елементи + Кейти Холмс.

The Curious Case of Benjamin Button - скука много скука, ама много

Sherlock Holmes – доста не смешен, малко по-дълъг отколкото трябваше и Дауни прекалено много се правеше на Джак Спароу. Освен това и Гай Ричи не ми допада принципнo.

300 – типично Франк Милърско произведение.Много насилие, малко сюжет, никакъв смисъл.Зак Снайдър е добавил само slow motion-a.
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 06, 2010 4:01 am

Gunslinger wrote:Аvatar – Тука смятах да напиша „Смърфове с USB и 3D!ЗОМФГ ОРИГИНАЛНОСТТА!”, но Силвъра ме изпревари така, че каквото каза той освен, часта, че дизайна е постен.На мен Пандора ми хареса.
Ъм, филмът обаче не се е рекламирал с оригиналния си сюжет или сетинг, че да му е това проблемът. За надценяването иначе ок.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 9:04 am

Всъщност УСБ-то си беше точно ЗОМГ оригиналността :mrgreen:

п.п. И за всички хейтърчета - ДЖИМ КЕРИ Е ГОЛЯМ! И всички филми с него, докъдето стигнах (преди оная с Морган Фрийман) са нишово перфектни, с няколко изключения основно в лицето на Ейс Вентурите.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 06, 2010 9:55 am

Moridin wrote:
Morwen wrote:А, също и Беоулф. Може би главно заради кошмарно грозното на моменти 3Д, което го докарваше до Шрек.
?!?!?!

за разлика от Беоулф, Шрек беше невероятно красив (особено за времето си), поради простата причина, че е лайк.. нефотореалистичен и комиксов?

Беоулф беше тринайсет хиляди пъти по-дървен и това че бяха насложили личицата отгоре по не знам си каква точно известна на силвъра и скърджа технология, не го спаси никак даже.
Не, не съм се изразила добре:) Шрек има идеята да пресъздава почти рисувани образи и с това се справя чудесно. Беоулф иска да пресъздава истински и с това се справя... като Шрек. В смисъл, в един момент на филма аз съвсем сериозно се чудех какво, мааму, прави Рапунцел в Беоулф?!? Затова ги свързвам така:)

Иначе, и на мен старите кучета не ми бяха страст, видя ми се добър, но не толкова колкото останалите смятаха.
Vivian wrote: Chicago -твърде бледо копие за човек, който го е гледал на сцена.

The English Patient -предпочитам романа. Освен това, бях прочела романа преди да гледам филма и вече го имах режисиран в главата си. Като че ли повече си харесвам моята версия.

La Vita e Bella -Бенини ме изнервя. Намирам награждаването му с Оскар за най-добър актьор за...гавра. Намирам плагиатстването от друга творба с подобна тематика за некрасива. Намирам промоцията, която беше излята 1998 от Мирамакс и Харви Уайнстайн за долнопробна, дразнеща и твърде безвкусна. При други обстоятелства, щях да смятам, че филма е сладък, бтв. По умилителен начин, може би.
Честно казано точно защото смятах, че може да се влияя от отношение към книгата, не сложих Властелинът в списъка. Според мен филмът трябва да се разглежда отделно от произведението, по което правен, защото това в най-добрия случай значи, че е можел и повече, но не и че е лош само защото не блести на фона на първообраза. С Животът е прекрасен е аналогично - това кой каква кампания правил за него не влияе на качеството на филма според мен.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Apr 06, 2010 9:55 am

Transformers
Bond Series

Сега... аз държа да се уточня. Общо взето успявам да вдяна защо хората са харесали тези филми. Аз обаче не ги харесах и като представител на себе си, за мен те стават тъпи. Та така разбирам темата - филмите, които масата е харесала, но не и аз.
Look at the darkness...
...around me.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 10:21 am

Че кой пък някога евър изобщо над 13 е харесал Трансформърс :mrgreen: Това според мен е всепризнато най-голямата скъпоплатена чекия от Бързи и яростни насам
This is it. Ground zero.

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Tue Apr 06, 2010 10:30 am

Moridin wrote:Че кой пък някога евър изобщо над 13 е харесал Трансформърс :mrgreen: Това според мен е всепризнато най-голямата скъпоплатена чекия от Бързи и яростни насам
Aз "харесах" Трансформърс 2 или по-точно Трансформърс 2 ме кефи повече от първия заради следните неща.По-хубав екшън, повече Трансформъри,повече от 10 минути екранно време на Мегатрон и Оптимус.
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Apr 06, 2010 11:22 am

Ех, каква яка тема. Някои от коментираните тук филми са ми сред най-любимите, например Джуно и първите два Х-мен, но все пак всеки си има вкус.

Да видим сега...

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
– въпреки всичките си напъни, филмът през по-голямата си част си ми беше чисто и просто скучен. Пък и още от началото главният герой започва да се бори за запазването на някаква уж прекрасна връзка в живота му. Но аз, като зрител, не съм виждал каква е била тази конкретна връзка, не знам какво е представлявала, затова просто не ми пука ще бъде ли спасена или не. И с течение на филма колкото повече виждам от тяхната връзка, толкова по-малко ми пука. Клемънтайн не ме привлича по никакъв начин, аз въобще не бих харесал такава жена. Общо взето през целия филм се вълнувах повече от страничната историйка на героинята на Кирстен Дънст, а не от централната линия. Наистина има някои любопитни режисьорски похвати, но все пак е масово надценяван.

The Reader – гледах го скоро след като бях прочел книгата и ми се стори просто смехотворен. Не че романът беше велико достижение на литературата, но поне докато го четях се замислях от време на време за някои неща, а при гледането на филма това не се получи. Много харесвам Кейт Уинслет (въпреки че критикувам втори филм с нея), но тук тя определено не показа на какво е способна. Заслужаваше Оскар за нещо доста по-качествено.

Moulin Rouge! – беше ми просто ужасяващ. Клиширан, претрупан, предвидим, но преди всичко – лигав. Просто лиготията се стичаше от екрана и на мен лично ми беше противно. И това като се има предвид, че обожавам мюзикъли и обожавам Никол Кидман.

За Аватар и The Hurt Locker си казвал мнението в съответните теми. Може би е редно да добавя, че въпреки всичко Аватар ми хареса и бих го гледал пак, просто доста от качествата му са надценени. Най-скапващото нещо за един хубав филм е да ти го рекламират като велик. А пък The Hurt Locker ми беше категорично отвратителен.

Но все пак най-масово надценявания за мен филм си остава Dark Knight. Съгласен съм, че филмът далеч нямаше да се радва на настоящата си популярност, ако Леджър беше жив и здрав.
Филмът ми стана доста интересен в последния час-час и нещо, но преди това беше просто скучен. Едва изтраях първата половина с разните там истории с мафията, идеше ми директно да си изляза от киносалона. След средата определено ми стана по-интересно, случващото си беше интригуващо, но наистина идеите и посланията ми се сториха размити, пък и трансформацията на Харви беше по-скоростна и недоизпипана дори от превръщането на Анакин в Дарт Вейдър в Star Wars 3. И просто целият филм не ми стоеше добре като за Батман филм, макар и да сме виждали много по-ужасни екранизации по темата. Но Нолън специално тук сякаш отказва да прояви фантазия. Гледа да направи всичко ултра-мега-реалистично, че просто лишава Готъм от чара, който би могъл да му придаде. Не че реалистичния подход е нещо лошо, но все можеше в конкретния случай да вложи повече въображение. И дори най-заклетите фенове на Леджъровия Жокер трябва да се съгласят, че принципно един персонаж трудно може да донесе 10 от 10 на целия филм.
But goddamn,
you got me in love again

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Tue Apr 06, 2010 12:26 pm

Roland wrote:Ъм, има и други места, където нещо може да е оувъррейтед, освен целокупния безмозъчен фендъм. Във СФФ-нишата Беоулф е ужасно тачен.
Ми не, не е тачен масово никъде (ако имаш някви доказателства за противното, ще ми е много приятно да ги разгледам де).
Ъм, филмът обаче не се е рекламирал с оригиналния си сюжет или сетинг, че да му е това проблемът. За надценяването иначе ок.
При такъв огромен хайп от страна на публика, превъзнасяне от страна на критика и бокс офис - точно за тоя филм вече става напълно несъществено дали се е рекламирал с оригиналност на сюжета или не.

Продължавам с Up - типичен пиксарски захарен памук, срамота, че взе оскарите на Фокс (дори Коралината ги заслужаваше в пъти повече).