Половината ревюирани книги са за вампири бтвMuad_Dib wrote:...или просто човекът е прав, а вие не търпите критика?
Shadowdance #67
Moderator: Moridin
Scalpel. Sponge. Magic Wand!
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Това мога да го приема само с конкретен пример за филм, на който е дадена оценка 6-7, а ревюиращият хич и изобщо не го е харесал - толкова не го е харесал, колкото друг ревюиращ не е харесал книга, на която е дал оценка 1-2.
Добавено: това беше отговор на поста на Никола, не на Тънди.
Добавено: това беше отговор на поста на Никола, не на Тънди.
Last edited by Roamer on Wed Jul 14, 2010 3:23 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- RRSunknown
- Elder God
В тоя брой ми направи впечатление наличието на 4-ки, 5-ци и 6-ци сред оценките на филмите
В предишния гледам 5.5 и 6.5
В 64-ката гледам 4-ки и 5-ци
Все пак е възможно да се съберат повечко филми на ниво над 7-цата (пък и по начало май вече не сме толкова луди, че да ходим на тотални малоумия, а Уве напоследък се поизгуби...). Освен това при филмите са застъпени доста повече жанрове.
При книгите пазара ни ограничава и няма какво да се лъжем, в момента е наводнен с боклуци...
В предишния гледам 5.5 и 6.5
В 64-ката гледам 4-ки и 5-ци
Все пак е възможно да се съберат повечко филми на ниво над 7-цата (пък и по начало май вече не сме толкова луди, че да ходим на тотални малоумия, а Уве напоследък се поизгуби...). Освен това при филмите са застъпени доста повече жанрове.
При книгите пазара ни ограничава и няма какво да се лъжем, в момента е наводнен с боклуци...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
не става дума за това и няма нужда от буквализми.
ако текстът на едно ревю крещи "средна работа" (както са повечето в броя), логиката изисква оценката да е около 5, а не 7, че и нагоре. не е нужно да си слаб филм, за да получиш 5. нужно е да си средняшки.
както и да е, фискиране и експлицитно заявяване на някакви критерии може само да помогне на четящия да се ориентира. аз лично изобщо не бих слагал оценки в числа, но туй е леко друг въпрос.
ако текстът на едно ревю крещи "средна работа" (както са повечето в броя), логиката изисква оценката да е около 5, а не 7, че и нагоре. не е нужно да си слаб филм, за да получиш 5. нужно е да си средняшки.
както и да е, фискиране и експлицитно заявяване на някакви критерии може само да помогне на четящия да се ориентира. аз лично изобщо не бих слагал оценки в числа, но туй е леко друг въпрос.
Aми доколкото ми е известно, има едно негласно споразумение между нас:
1. Да даваме оценки според как стои филмът/книгата сред останалите, подобни на тях. Което значи, че Принцът ОБЕКТИВНО може да е за 4.5 примерно, но като за летен блокбъстър получава 7. В повечето ревюта става ясно какъв е жанровия контекст все пак.
2. Оценките според скалата сме ги разбили малко или много така:
9.5-10: БАСИ ШЕДЬОВЪРА
8-9.5: (Много, много) добър
7-7.5: Средна работа/ставащ
5-6.5: (по-скоро) посредствен
4-4.5: (Бая) слаб
2-4: Създава позиви за повръщане/диария/причинява сифилис
под 2: Уве Бол
В тоя ред на мисли и аз недоумявам 7.5-ицата на Затъмнение с това ревю...
1. Да даваме оценки според как стои филмът/книгата сред останалите, подобни на тях. Което значи, че Принцът ОБЕКТИВНО може да е за 4.5 примерно, но като за летен блокбъстър получава 7. В повечето ревюта става ясно какъв е жанровия контекст все пак.
еми ето. сега да се сложи на видно място.Trip wrote:Aми доколкото ми е известно, има едно негласно споразумение между нас:
иначе човек няма как да предположи самосиндикално, че скалата е с повече разделителна способност в частта на некадърните продукти и с по-малка в частта на добрите. то има как, де, щото подобно нелогично изкривяване се налага като правило, когато критиката е зависима от производителя на съдържанието по един или друг начин, което е огромен процент от професионалната такава, ама уж не е такъв случаят тук.
също, не е лошо да се замисли ръководството (:Р) доколко е целесъобразно да има числови оценки в сайт с некомерсиална насоченост. наличието на оценка отдолу като правило може по-често да накара човек да НЕ чете ревюто (щото, предполагаемо, оценката му казва достатъчно), и по-рядко – да го чете. ако импресиите се капитализираха, числовите оценки и противоречията, предизвиквани от тях, имат смисъл като генератор на трафик. но в случая са по-скоро презентационен минус и отнемат от тежестта на съдържанието (текста, демек).
Всъщност са кажи-речи балансирани между добри,средни и лоши. 9-10 са в горния край на "добър", 7.5-8.5 - в средния и 7 - в долния. От 6.5 до 4.5 разпределението е подобно, просто средните филми преливат ту в по-горната, ту в по-долната категория, затова разликата е по-малка. А в категорията на кофти нещата числата са 4, понеже там обикновено не сме стриктни - не ни се занимава да оценяваме ТОЧНО нещо, което и бездруго смърди.
А иначе досега сме установили, че хората се кефят на чисълца, но не САМО на чисълца, така че не мисля, че имаме проблем с нечетене на материалите ни. В смисъл, мисля, че не може да се каже със сигурност дали без оценки би било по-добре.
А иначе досега сме установили, че хората се кефят на чисълца, но не САМО на чисълца, така че не мисля, че имаме проблем с нечетене на материалите ни. В смисъл, мисля, че не може да се каже със сигурност дали без оценки би било по-добре.
Честно казано, по-скоро не съм съгласна със скалата на Емо:)
НО първо мисля, че в конкретно този брой няма особено надценени филми... И второ, като книги ревюираме какви ли не части от набързо скалъпени серии, самиздати и т.н. Като филми ревюираме само големи заглавия, а не епизоди от "Дързост и красота" и дипломната работа на Пецко в Натфиз, примерно. Ако ревюирахме и такива филми, и там скалата щеше да е по-широка.
НО първо мисля, че в конкретно този брой няма особено надценени филми... И второ, като книги ревюираме какви ли не части от набързо скалъпени серии, самиздати и т.н. Като филми ревюираме само големи заглавия, а не епизоди от "Дързост и красота" и дипломната работа на Пецко в Натфиз, примерно. Ако ревюирахме и такива филми, и там скалата щеше да е по-широка.
Last edited by Morwen on Wed Jul 14, 2010 5:06 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Да, големи заглавия са в повечето случаи. Защото над тях са работили оператори, които си знаят работата, актьори, които ако и да са дървета, не са смехотворни, режисьори, на които това не е дебютен проект... Вложени са много усилия и много пари. И режисьорът и сценаристът трябва да са пълни идиоти, ако не направят от това поне средняшко зрелище. Случва се и да са пълни идиоти, разбира се...
В този брой съм дала 1,5 на книга, в която писателят буквално не знае как да си служи с думите. Съотносимо лош филм в кино не мисля, че съм виждала.
В този брой съм дала 1,5 на книга, в която писателят буквално не знае как да си служи с думите. Съотносимо лош филм в кино не мисля, че съм виждала.
I don't wanna die