Кандидатстудентска кампания 2004

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Icy Dawn
Merchant

Post by Icy Dawn » Wed Jul 14, 2004 11:57 pm

Странно... Ние си учихме 5 години в гимназията, обаче последната (11 клас ще да е било това) изобщо не сме имали часове по Биология. Сега не знам това как е и дали последната година изобщо се учи, та се замислих... Май последната година не се учи, нали? :oops:
"Във физиката броенето е като при дивите племена - едно, две, много..."

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jul 15, 2004 12:02 am

Хм, аз нямах последните две, сигурно просто зависи от училището...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Jul 15, 2004 8:22 am

ildalina wrote:Е тъй като вече се учи до 12 клас, Екологията е в 11ти.
E и аз учих до 12 клас все пак :) Идеята е, тъй като в някои училища не учат биология и химия след 10 клас, да не се включва материал от 11 клас за изпита.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jul 15, 2004 8:35 am

Всъщност като изключим това, че развиването на литературни теми те кара да намразиш литературата като цяло, самият разказ е с доста ясни послания, сравнително кратък и лесен за анализиране...
То и какво друго да очакваш от Вазов, с неговото въображение с обем на особено малък лешник и метафоричност, деликатна като пневматичен чук...
This is it. Ground zero.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Jul 15, 2004 11:41 am

Moridin wrote:
Всъщност като изключим това, че развиването на литературни теми те кара да намразиш литературата като цяло, самият разказ е с доста ясни послания, сравнително кратък и лесен за анализиране...
То и какво друго да очакваш от Вазов, с неговото въображение с обем на особено малък лешник и метафоричност, деликатна като пневматичен чук...
Хахаха, Мор, това бих го казал преди три години. :)
Не, че няма истина в него де....
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jul 15, 2004 12:07 pm

Е аз и го казах преди три години, но за съжаление някои неща наистина са класика и преминават изпитанието на времето - некадърността на Вазов е един от най-ярките примери за това.
This is it. Ground zero.

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Thu Jul 15, 2004 12:24 pm

Не се ебавайте с Вазов бе! Доста добър поет е!!! Е вярно, че "Под Игото" е егаси куция роман, ама то от всеки поет писател не става.
Не мое да мъмриш, брат!

Мила
Scholar

Post by Мила » Thu Jul 15, 2004 1:34 pm

Вазов съкс :)

Колкото до Смирненски - искам и аз такава тема след две години... Ако не друго, поне защото на нея наистина ще си проличи кой може и кой е зубрил само темички разни...

Мнение за факта, че ученичка е била хваната в 160та зала да преписва направо от учебника за 11ти клас?! Това освен нахалство е и пълна идиотия...

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jul 16, 2004 7:40 pm

Moridin wrote:Е аз и го казах преди три години, но за съжаление някои неща наистина са класика и преминават изпитанието на времето - некадърността на Вазов е един от най-ярките примери за това.
И това бих го казал преди 3 години, но не и днес :).
Чак пък некадърност...?...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

AND NOW IS FOREVER..."

Image

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Jul 16, 2004 9:31 pm

Странното при Вазов е, че той наистина няма въображение. Ама съвсем. Пише клиширано и сковано, със стил колкото на вмирисан пантоф, и пробутва по адски наивен начин тесногръди и сковани идеици ( жената е непълноценна без съпруг и деца, мъжът е злодей, ако не е патриот и пр. ), които просто няма как да бъдат възприети, камо ли приети от ученици - аз също съм ученик и го твърдя абсолютно убедено. Освен това темите по разказите и книгите му се смилат и преживят от учителите по литература от трийсет години по погрешен начин до пълно изтърбушване и всякакво отклонение от шаблона се наказва с бележническа смърт. Но главната причина да бъде мразен от всички лекета в училищата е, че окупира цялата учебна програма - ако в годината се учи българска и чуждестранна литература ( това е в по-ранните класове, но ми е удобно за пример ) и се изучават, например, пет негови разказа, всеки от тях се нищи със седмици, а идеите в него, по рождение достатъчно извратени и шовинистични, се преувеличават с хъс и амбиция до фундаменталното твърдение, че от всяка буква блика нещо за "българските добродетели". Ако по случайност в програмата е останал някой незапълнен с Вазов час, той се подарява на Ботев. Така истински добри писатели като Радичков, Смирненски и чуждестранните автори в учебниците ( които, трябва да призная, почти винаги се подбират по умения, защото няма български добродетели, за които да раздуват ) стоят отстрани и си бъркат в носа през цялата година. Тъжно, но факт.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Jul 16, 2004 9:56 pm

Баш пък некадърност, бих казала. Никой досега не е успял да ми обясни убедително кое му е гениалното на Вазов. Прозата му е плоска, тромава и клиширана, образите, които развива, са еднопластови и предсказуеми, при него добрите са добри, лошите са лоши, средно положение почти няма, а когато го има, то е куцо и с двата крака. Поезията му е горе-долу на същото плачевно равнище, като "Опълченците на Шипка" е нагло изплагиатствано от Пушкин и една поема за Петър І, спомням си, че като ни я пробутаха в час по руски всички се оцъклихме, имаше едва ли не цели пасажи, взети и турнати във Вазовия вариант:( Категорично не може да се сравнява с с Каравелов примерно откъм проза (все пак са съвременници) нито с Ботев, Яворов или Славейков откъм поезия. За Ботев-политика мнението ми е крайно негативно, но за Ботев-поета с ръка на сърцето твърдя, че е ярка звезда от световна величина - стиховете му просто са гениални и това определение обобщава всичко, което би могло да се каже. Просто Вазов е за съжаление абсолютно незаслужено и прекалено превъзнасян. За мене "Записки по българските въстания" е на светлинни години пред "Под игото" описание на на събитията от този период, не само поради прякото участие на Стоянов в събитията, но и поради чисто литературната си стойност. Жалко е, че на този роман не се набляга в училище вместо на въпросното "Под игото", наистина жалко. И съм съгласна с Любимец, че заради Вазов са изместени и сбутани в кьошето много наистина талантливи наши и чужди творци, на които би следвало да се обърне много по-голямо внимание.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Jul 16, 2004 10:05 pm

Съгласен с Марфа и Мор за Вазов напълно, особено за " метафоричност, деликатна като пневматичен чук.." . Колко точно казано просто.:)
Ботев е друга бира, за мен той е гениален поет и си е обида за него да се споменава в едно изречение с дърводелеца Вазов. Oбаче това за Пушкин и Шипка най-накрая ми изясни мистерията как Вазов е успял да напише нещо сравнително добро. :)
Last edited by Demandred on Fri Jul 16, 2004 10:41 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Jul 16, 2004 10:38 pm

Мда, не мога да се сетя обаче как се казваше Пушкиновата поема, все пак действието се развиваше ако се не лъжа в девети клас... Но е истина пък!!!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sat Jul 17, 2004 5:32 pm

Хм... Сладко, наистина сладко...
Значи, та, преди...
Ми, преди 3-4 години мислех по съвсем същия начин като вас. За мен Вазов беше пълен некадърник, който задръства читанките с елементарни патриотични послания. Идеален за нечия "пропаганда", добродушен и тачен както от комунисти, така и от тия след това....
С други думи- направо си го мразех...
И все пак. Макар мнението ми и днес много да прилича не всичко изписано по- горе, осъзнах, че в страната на слепите едноокия е цар.
Знам, че ще ми скочите и ще ме избиете със все парцалите, но Вазов си е явление за нашата литература...
Доста години оцелява, нали?
Ух, тук си признавам, че се оплетох, ама наистина се оплетох. Стоя 5 минути и пиша тоя пост и...
Разбрах, че самия аз не съм си изяснил отношението към гореспоменатия писател. От крайно отричане към по толерантна позиция, но ... Дали?
Не искам да навлизам в безпредметни спорове, но си мисля, че преувеличавате. Не е нито толкова некадърен, нито толкова елементарен колкото го изкарвате (та нима това не би могло да бъде казано за всеки писател?). Може би... Просто не е нищо толкова невероятно, колкото го изкарват....
?

AND NOW IS FOREVER..."

Image

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Jul 17, 2004 5:40 pm

Ако става за въпрос и "Моята борба" на Хитлер още се чете, но ме съмнява да е заради чисто литературната й стойност. Ако Вазов не се изучаваше в училищата, щеше да е почти забравен (напълно заслужено).
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."