Америка - По-далечна, отколкото можем да си представим

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 4:54 am

Ами виж първия линк - има два щата, в които "само" 70% от хората имат религия. Всичко останало е много нагоре. В Европа има 7 държави, в които процентът е такъв, само в 4 от които той може да се мери с нормата за САЩ.

Истинският проблем е, че религията е пронизала абсолютно всичко там - наскоро четох как Американската Асоциация за борба с рака отказала дарение, защото било от атеистична организация. И ония проценти от предния пост съм убеден, че си стоят такива 13 години по-късно. Може и въвеждането на креационизъм да е локална заплаха в 10 щата, и може в крайна сметка здравият разум да надделее, обаче на мен ми е неприемлива самата мисъл някъде в цивилизована държава това изобщо да подлежи на въпрос. И 40% от населението на тази държава всъщност да споделя това като възглед за света, т.е. потенциално да е ок с подобен брейнуош. Ето тук идва и свободата - не знам дали е здравословно на едно общество да му е оставена освен всичката свобода на света, и тази да бъде тъпо, колкото си иска и никой да не може да каже "копче".

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 5:03 am

Еми да, и мен не ме кефи. Аз си идвам с европейския "big government" манталитет и съм твърдо убеден, че 90% от човечеството са идиоти, на които не бива да се позволява да решават нищо по-важно от листа за супермаркета. Обаче не можеш да отрежеш свободите в едно отношение без да ги отрежеш във всички други и Америка каквото е постигнала, го е постигнала на тоя принцип.

Това за Асоциацията за борба с рака можеш ли да ми го намериш в нета? Щото първо това, че има "американска" в името нищо не значи, пак си остава някаква частна организация. А обстоятелствата са важни. Контекстът е важен. Ей на тук примерно има едно проектче "adopt a highway", при което частни лица и организации "осиновяват" част от дадена улица и са отговорни за поддържането й. Та четох как някъде си местният ККК клон се опитал да се включи и им отказали. Просто защото участието им би донесло лоша репутация на проекта и би отблъснало много други потенциални дарители. Не казвам, че е непременно същата ситуация, просто давам пример.
And you can't dance with a devil on your back...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 5:14 am

О, става дума точно за American Cancer Society - онова дето от него по-голямо в света няма:
http://www.examiner.com/article/america ... m-atheists

Проблемът е, че не се вижда от написаното какво чак толкова е постигнала Америка, което липсва във Франция да речем.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 5:21 am

Е ок, ма тоя линк е спекулация. Асоциацията е отрекла това да е причината. Защо ние приемаме априори, че лъжат?

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 5:30 am

Ама разбира се, могат да си наизмислят хиляди задни вратички. Тва не променя фактите - отказали са дарение, което може да спаси между 3 и 5 човешки живота, което е аморално от всякаква гледна точка, при положение, че това не са пари от търговия с наркотици. Това далеч не е единствен случай, в който религиозността надвива здравия разум на територията на САЩ, та не е много невероятно точно атеизмът да им е проблем в тоя случай.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 5:43 am

Продължаваш да изхождаш от презумпцията, че атеизмът е причината за отказа, а не някакви съвсем други бюрократични проблеми. Ние НЕ ЗНАЕМ, че това е причината.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 6:00 am

Ако не ставаше дума за държавата, в която през 2012 на религиозна основа се изисква и забраната за употреба на контрацептиви (!), щях да си помисля за момент, че може да има някаква друга причина. Прочети Letter to a Christian Nation на Сам Харис.

Разбирам откъде следва мисълта ти - Америка ти е дала възможност за нещо, което трудно би се случило на територията на България. Това, че виждаш подобрение на нещата в този аспект обаче, не значи, че той задължително трябва да е следствие от нещо, което води след себе си и свободата да си тъп. Щото в цивилизована Европа би могъл да направиш същото, но някак си по-рядко се случва на човек да попадне на подобни идиотии като примерите по-горе, да не говорим, че с примери могат да се напълнят книги (и хората са го направили).

На тебе те ти ли харесваше началото на Нюзрума бре? :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 6:22 am

Спести ми снизхождението плс. Не е това, че съм влюбен в Америка и не виждам проблемите й. Просто знам, че макар и мнозинството хора да са религиозни, истинският фанатизъм - тоя, дето ще откаже пари от атеисти единствено на базата на атеизма им - е интензивно райт уинг и съответно няма да го намериш в организация, която се бори срещу рака. Понеже това е, сещаш се, медицина, а.к.а. наука, и съответно креационистите не се занимават с нея.

Боравиш с абсолютно опорочена логика - "има олигофрени, които искат да наложат безумни закони на религиозна основа, ерго всичко, което изглежда като че ли е олигофрения на религиозна основа и е в същата държава, трябва наистина да е така".

А началото на Нюзрума е велико и абсолютно вярно. Затова и не разбирам защо ме вкарваш в позицията на заслепен от американския флаг ;)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Aug 11, 2012 6:46 am

И аз не виждам убедителни доказателства, че на верска основа са отхвърлени парите поне в тоя материал.

Мен началото на Нюзрума ми хареса, ама беше яко оувър дъ топ и след обяснението колко е зле страната се почна едно пасторално описание на това колко е била добре някога, колко хората са били добри и са си помагали и ненам си кво още. И ми стана леко смешно.

Бтв при нас в разни католически училища се опитват да забранят ваксината против папилома вируса (тоя дето прави брадавици - свързват го и с рак на маточната шийка), щото щял да доведе до безразборен секс преди брака. Винаги съм знаела, че 15-годишните девойки само страха от рак на маточната шийка ги спира да изчукат всичко живо. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 6:46 am

Ти трябва да си луд, че да не виждаш проблемите на Америка. :)

Боравя с най-вероятната хипотеза, особено като се разгугля по пространно по въпроса.
http://www.patheos.com/blogs/friendlyat ... enerosity/

Но това е само капка в морето. На мен изначално не ми става ясно за какво е този топик? Има нещо уникално характерно за САЩ, което ги прави по-добро място за виреене от всички други ли? Досега уникалното дето виждам е, че ти дава свободата (на места) ако искаш да станеш лекар и учиш медицина, да можеш да скипнеш лекциите по еволюция и генетика, щото ти противоречат на религиозноте разбирания. Тва съм съгласен, че никъде другаде го няма. :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 7:10 am

Не, темата е за да даде малко контекст на хората, които скачат да вият против "американците" щото в Чикънтаун, Милуоки някъв пастор предложил за гласуване да се забрани Glee по местните канали. Тва, че аз лично виждам добрите страни на Америка и смятам, че са по-важни от лошите, не знам защо трябва автоматически да превръща темата в някаква ода за Щатите, каквато тя очевидно не е. Уникално характерното за САЩ е че е САЩ. Колкото и да им е кисело гроздето на по-голямата част от света, тая държава по-малко феноменална няма да стане. И логично, лошото й е също толкова мащабно колкото доброто. Не знам къде не е така.

И искаш ли да ти намеря 50 различни линка, които демонстрират, че Обама е комунист-мюсюлманин, който иска да абортира белия американец out of existence, за да насели държавата с незаконни имигранти?

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 7:19 am

Ама виж, като имам примери с държави, в които олигофрении като тази в Чикънтаун, Милуоки не се случват през ден, естествено, че ще скачам. Това на практика е илюстрация на държава, в която е разрешено всеки луд да е с номера си.

Ето го в прав текст - аз пък от три години живея във Франция и бачкам в Швейцария. Кажи ми съвсем конкретно какво не мога да правя аз, каквото ти можеш да правиш? Тва наистина ми убягва.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 7:40 am

Не знам защо искаш да продължаваме да спорим за това на кой му е по-голяма държавата. И не мисля да се въвличам в спор на тая тема.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Aug 11, 2012 7:54 am

А, не въвлечи се. Щото и аз искам да знам кои са тея показатели:
(макар че останалата част от модерния свят още бая хляб има да изяде, докато ги догони по толкова много показатели, че е смешно чак)
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 7:55 am

Не бе, наистина няма да се въвлека :) Тва е като с на Алшу гледането на Лейн. Няма значение какво ще кажа, така че просто ще си спестя напразния труд.