Колелото на времето - Джордан VS Сандерсън [SPLIT]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jan 21, 2013 10:31 pm

Колди, душице, Сандерсън беше вече много известен когато го избраха от ТОР. Те го избраха ЗАЩОТО беше много известен. Това, че още не го бяха публикували в БГ, не е индикация за нищо.

А фенчетата по фенчестите форуми да плямпат каквото си искат, ревютата на Сандерсъновите Колела са масово хвалебствени.
And you can't dance with a devil on your back...

LightOne
Adept

Post by LightOne » Mon Jan 21, 2013 11:50 pm

И аз бих желал да се намеся, тъй като се считам за как беше "разбирач на Колелото" - изчел съм я десетки пъти по толкова барабар и форумите по Колелото. Та аз като "разбирач" съм много доволен от Сандерсън и работата му по Колелото.
"Разбирачите" които coldie толкова държи на мнението им, са предимно от драгънмаунт. Там е някакъв магнит за хейт и критикарстване. И този хейт спрямо Брандън можеше да е валиден, ако обаче не се хвърли око и в друг голям сайт на "разбирачи", какъвто е Тар Валон. Там такова чудо няма. Хората там са доста по-позитивни и умерени в критиката си. Така че хайде да не мерим с драгънмаунтския аршин, не е като да е абсолютно валиден.
А за това как Сандерсън се бил възползвал - доста от публикувания материал на Брандън е написан ПРЕДИ да започне работата по Колелото. Няма да чака пет години да прашасва нещо, което е готово за издаване я.
Та втръснало ми е от драгънмаунтски хейт - има и други мнения на дългогодишни фенове, които не по-малко дишаме, живеем и разбираме духа на Колелото - и то е че Сандерсън се е справил, не перфектно, но не сме и очаквали да бъде такова с оглед обстоятелствата.
If you want to touch Me-touch the sun,
if you want to catch Me-catch the wind,
if you want to smell Me-smell the blood,
if you want to kill Me-kill the death,
if you want to live-be Me
LightOne(2005-?)

Колелото на Времето - Какво липсва в превода?

coldie
Forsaken

Post by coldie » Tue Jan 22, 2013 9:02 pm

LightOne wrote:И аз бих желал да се намеся, тъй като се считам за как беше "разбирач на Колелото" - изчел съм я десетки пъти по толкова барабар и форумите по Колелото. Та аз като "разбирач" съм много доволен от Сандерсън и работата му по Колелото.
"Разбирачите" които coldie толкова държи на мнението им, са предимно от драгънмаунт. Там е някакъв магнит за хейт и критикарстване. И този хейт спрямо Брандън можеше да е валиден, ако обаче не се хвърли око и в друг голям сайт на "разбирачи", какъвто е Тар Валон. Там такова чудо няма. Хората там са доста по-позитивни и умерени в критиката си. Така че хайде да не мерим с драгънмаунтския аршин, не е като да е абсолютно валиден.
А за това как Сандерсън се бил възползвал - доста от публикувания материал на Брандън е написан ПРЕДИ да започне работата по Колелото. Няма да чака пет години да прашасва нещо, което е готово за издаване я.
Та втръснало ми е от драгънмаунтски хейт - има и други мнения на дългогодишни фенове, които не по-малко дишаме, живеем и разбираме духа на Колелото - и то е че Сандерсън се е справил, не перфектно, но не сме и очаквали да бъде такова с оглед обстоятелствата.
За мен Сандерсън опропасти и принизи духа на поредицата, вкара в устата на някои герои думи, които никога нямаше да изрекат. Особено Перин е тотално неразбран като персонаж от бай ти Сандьо, харесвайте си го колкото искате,първият Мистборн и на мен ми хареса, но този човек просто не разбира Колелото. И използва популярността на книгата за да си изгради име.... по скоро да направи много кинти

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 22, 2013 9:07 pm

1. Сандерсън вече имаше изградено име, когато го избраха от Тор.

2. Какъв дух бе бате? Оня дух, дето ни занимаваше с пране и плат за рокли ли? ТОЯ ли дух е "принизил"?

3. Брандън Сандерсън не е Робърт Джордан. Това е друг човек, който има друг стил на писане, друго разбиране за писането и т.н. Естествено, че ще се опита да запази стила на поредицата, доколкото може, но това вече не е Колелото на Джордан, това е Колелото на Джордан и Сандерсън. Сляпата имитация на Джордан би била тотален фейл и тогава щеше да мучиш още повече.

Ебати тъпата сляпа фенщина, честно...

LightOne
Adept

Post by LightOne » Tue Jan 22, 2013 9:26 pm

Според теб - това е друго нещо. От предните ти мнения разчиташе на гърба на "разбирачите" и как всички по всички форуми били недоволни. Е, такова нещо няма. Да спомена също и дузината ревюта линквани от драгънмаунт, включващи от "най-големите играчи" до външни хора, където всички те са положително настроени, с критика къде лека, къде тежка, но като цяло положителни. Така че това си е твое мнение и то не представя мнението на целия фендъм. Аз няма да се мъча да те убеждавам в противното. Просто желая това поставяне под един знаменател да не ти е довод.

Не че му е темата мястото, но защо точно пък Перин да е му най-неразбрания, като именно него масово го сочат за най-доброто на Сандерсън пак според "разбирачите"?

И продължаваш да дюднеш как бил правил кинти наготово - книгите му вече са били на финален етап на публикуване преди да поеме работата на КНВ. Първият от десетомния му епос неколкократно е натъртвал, че е писан преди да започне Колелото. Пак да попитам от какъв зор да ги задържа за години?
LightOne(2005-?)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 23, 2013 1:56 am

Също така човекът си има кариера и никому не е длъжен да я жертва, за да зарадва феновете, нали... Джордан ги мотаеше по 3 години всяка от сенилните си бози накрая. Сандерсън ви ги изстреля за сумарно няма и 4 години и трите.

annorion
E'lir

Post by annorion » Wed Jan 23, 2013 2:21 pm

Тук не си съвсем прав.

Брандън работи по трите книги в продължение на 5 години. Джордън за 18 години е издал 11 книги и е написал добра част от последните три. Горе-долу с една и съща скорост работиха и двамата.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 23, 2013 4:24 pm

Аз изчислявам това, че съм в Америка от 3.5 години и за този период излязоха и трите.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed Jan 23, 2013 4:44 pm

annorion wrote:Тук не си съвсем прав.

Брандън работи по трите книги в продължение на 5 години. Джордън за 18 години е издал 11 книги и е написал добра част от последните три. Горе-долу с една и съща скорост работиха и двамата.
Какво разбираш под "написал добра част" от последните три? Всичко на всичко Сандеръсн е получил 5-6 написани готови сцени от Джордан - Сцени с Граничниците в двата пролога, Верин и Егвийн, Моарейн и Том, Авиенда в Руйдийн и Епилога. Евентуално и в Последната битка някои сцени, но не е потвърдено като информация. Това ли е достатъчно за "добра част"? . За Перин е известно, че цялата му арка е трябвало Сандерсън да я мисли сам - Джордан просто му е плеснал в бележките Перин става такъв и такъв без грам дума повече. Същото се отнася за арката с Черната кула.
LightOne(2005-?)

coldie
Forsaken

Post by coldie » Wed Jan 23, 2013 9:11 pm

Роланд, може ли да се сравни името което е имал преди КНВ с популярността и продажбите, които постигна след това?
Аз не уважавам нито Сандерсън, нито Хариет, нито ТОР, те са заедно в играта.
Спомен за светлина - най продавана книга за Януари, Сандерсън се превърна от средностатистически автор в звезда, но за мен въпроса е, че използва КНВ.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Jan 23, 2013 9:27 pm

coldie wrote:Роланд, може ли да се сравни името което е имал преди КНВ с популярността и продажбите, които постигна след това?
Аз не уважавам нито Сандерсън, нито Хариет, нито ТОР, те са заедно в играта.
Спомен за светлина - най продавана книга за Януари, Сандерсън се превърна от средностатистически автор в звезда, но за мен въпроса е, че използва КНВ.
Ако под използва - достави по-добър край на тази поредица отколкото тя заслужава - да определено използва колелото докрай.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed Jan 23, 2013 10:01 pm

Добре де coldie, каква ти е логиката в крайна сметка? Всеки автор, който би поел Колелото щеше да има точно същия успех и скок по популярност. Да не би Сандерсън да е с нещо по-специален? То много лесно да плюеш на статуквото, ама не виждам каква ти е алтернативата в случая? Колелото да не е номер едно по продажби и авторът да не придобие популярност? Кой е тоя автор дето НЕ би се възползвал? Че нали ще го разкатаят именно ако КНВ не е успешна по продажби. Ни така, ни иначе. Пишеш ги ей така за да се хейти на принципа май.
LightOne(2005-?)

coldie
Forsaken

Post by coldie » Wed Jan 23, 2013 11:31 pm

LightOne wrote:Добре де coldie, каква ти е логиката в крайна сметка? Всеки автор, който би поел Колелото щеше да има точно същия успех и скок по популярност. Да не би Сандерсън да е с нещо по-специален? То много лесно да плюеш на статуквото, ама не виждам каква ти е алтернативата в случая? Колелото да не е номер едно по продажби и авторът да не придобие популярност? Кой е тоя автор дето НЕ би се възползвал? Че нали ще го разкатаят именно ако КНВ не е успешна по продажби. Ни така, ни иначе. Пишеш ги ей така за да се хейти на принципа май.
Ами ако не ми вярваш потърси и виж колко книги изкара Сандерсън за това време... Ти например ако беше средноразряден писател какъвто е Сандьо, така ли щеше да постъпиш?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jan 24, 2013 3:31 am

Пак се пита - човекът изпуснал ли е срок? Забавил ли е книга от Колелото? Нещо повече - ОБЕЩАВАЛ ЛИ Е НЯКЪДЕ, ПОДПИСВАЛ ЛИ СЕ Е С КРЪВ ДА НЕ ПИШЕ СВОИ НЕЩА, ДОКАТО РАБОТИ НАД КОЛЕЛОТО? Не. Поел е проекта, който са му предложили. Спазил е всички срокове, които са му дали, и е предоставил продукт, който мнозинството читатели харесва, и една голяма част от тях считат за по-добър от последните книги на Джордан. Пък ти можеш да му се сърдиш колкото си искаш за това.

Няма никаква причина този един проект да е по-важен за него от собственото му творчество, напротив - има всички причини да не си занемарява собствените проекти при положение, че НЕГОВИТЕ читатели очакват книги в СВОИТЕ любими поредици и от СВОЯ любим автор. Това, че разни тийнчета смятат Колелото за Библия, и считат, че всеки, който има нещо общо с него, е длъжен да му се кланя, е проблем на тийнчетата.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Thu Jan 24, 2013 9:56 am

coldie wrote:
LightOne wrote:Добре де coldie, каква ти е логиката в крайна сметка? Всеки автор, който би поел Колелото щеше да има точно същия успех и скок по популярност. Да не би Сандерсън да е с нещо по-специален? То много лесно да плюеш на статуквото, ама не виждам каква ти е алтернативата в случая? Колелото да не е номер едно по продажби и авторът да не придобие популярност? Кой е тоя автор дето НЕ би се възползвал? Че нали ще го разкатаят именно ако КНВ не е успешна по продажби. Ни така, ни иначе. Пишеш ги ей така за да се хейти на принципа май.
Ами ако не ми вярваш потърси и виж колко книги изкара Сандерсън за това време... Ти например ако беше средноразряден писател какъвто е Сандьо, така ли щеше да постъпиш?
Аз съм търпелив човек. За това няма проблем да ти потретя нещо, дето си го прочел вече два пъти. Аз хубаво ще видя колко книги е издал за това време, ама колко от тях са били на финален етап на дописване и издаване преди "това време" ще влезе ли най-сетне като довод?. Ако ще да е най-великия и горноразряден автор пак ще постъпи по абсолютно същия начин - за какво да отлага нещо, което е на практика готово за публикуване. Четвърти път - произведения писани преди да поеме писането на Колелото.
LightOne(2005-?)