Българският Манталитет

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Litz
Ascendent

Re: Българският Манталитет

Post by Litz » Tue Oct 27, 2015 10:21 pm

Всъщност даже това, че има повече диагностицирани хора с еди кво си психично заболяване е добър знак, щото значи, че тия хора ходят на терапия, взимат лекарства и тн. В България примерно никой не ти говори за психично здраве, а ти говори как това да ходиш на психолог са глупости и лигавщини.

Иначе, когато си живял в проблемна държава и отидеш в развита го има това, че проблемите, които местните виждат, за теб не че не са проблем, ами просто в твое село си видял толкова по-брутални работи, че тия неща просто не ти правят впечатление, за сметка на това се впечатляваш от незначителности поне за местните. Аз първия път, когато видях гей двойка да се държи за ръце и да се целува в С Бана не можех да повярвам, че това е истина, щото аз и моите приятели това в София не може да си го позволим :)

coldie
Forsaken

Post by coldie » Tue Oct 27, 2015 10:22 pm

Amelia wrote:Разлика в манталитета има. Огромна. Видяла съм го и от двете страни - това, което забелязвам аз като ходя по света и това, което моите приятели-чужденци забелязват в България. Не е въпрос на мрънкане от лошия матриал тука. Това са си съвсем нормални разлики в едни доста различни общества. И докато за канадските ми приятели доста от неуредиците в Бг са като някъв забавен факт, изваден от In soviet Russia меметата, за мексиканците, африканците, индийците, китайците и т.н. са нещо, с което са отраснали и могат да разберат на всякакви нива - как те променя като личност и как ти променя обществото. Примерно, когато гледам мексиканско кино, то ми е кат родно, ебаси, за разлика от американското. Кочината е същата и съзнанието определено от това кочиняво битие - също. И това съзнание не е задължително лошо, щото в доста отношения т.нар. Първи свят е доста сбъркан и хората в него страдат по други начини. Различно е просто.
В Европа за мен има поне няколко примера за европейски държави в цветущо здраве, колкото това е възможно в съвременният Свят. Не знам в кой ешалон на държави ги водят. Но ще спомена Словения, Чехия, Унгария, Хърватска, дори Сърбия и Румъния движат с доста бързи темпове напред. И специално за първите държави които споменах и като демокрация и като стандарт и като принадлежност и като зачитане на собствените си интереси ми се виждат твърде напред спрямо България, а дори и спрямо т.нат водещ Свят.
Отделно в Азия да спомена специално любимците ми от Южна Корея, а и дори едно Месксико в Южна Америка с цялата тази корупция - в Мексико се проведе най големият протест известен в съвременната история, и то съвсем спонтанно.Дори Аржентина, която си сменя държавният глава през 3 месеца, и която беше фалирала го превъзмогна за няколко години..

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Oct 28, 2015 12:23 am

Аз понякога си мисля, че на човек му е нужна поне някаква борба, защото иначе е лесно да се пуснеш и да живееш по течението, както става в момента в западния свят. Твърде лесно е да се потопиш в един хедонистичен начин на живот, който рано или късно те превръща или в нихилист, или в едно крайно нещастно същество живеещо просто заради страха от смъртта.

Ами всичките тези убийства и самоубийства в САЩ защо се случват? Това си е чист нихилизъм. Да си кажеш, че нищо вече няма смисъл и няма какво да губиш, и да изтрепеш една маса народ преди да се гръмнеш, или пък просто да се гръмнеш. Как толкова млади хора стигат до такова положение така бързо? Ами през първите си 10 години вече са изконсумирали почти всичко, което съвременните технологии предлагат. Компютри, конзоли, айфони и айпади, и т.н. На 12-13 години вече правят секс, крият се да пият алкохол, почват с тревата. И до 18 вече многократно са преживяли неща, за които психиката им изобщо не е готова. Или пък не са, но много искат и въображаемата невъзможност да достигнат до тея "яките неща", които готините деца ги правят, пак започва да им обгръща живота в мъка и страдание.

Докато в държави, като България, на дневния ред на хората стоят съвсем други неща. Понеже тук ги няма много от даденостите на западният свят, българите сме длъжни да имаме едно базово survival ниво(децата включително се подготвят за това), което в известна степен ни държи под една по-висока готовност по всяко едно време, защото борбата е за насъщния и алтернативи няма. Затова и сме купонджийски народ, понякога дори прекалено, но дойде ли Понеделник всеки си е заел поста. Борбата е може би едно от малкото неща, които ни бутат към правия път.

С това не искам да кажа, че сме ебати готините легенди, не, но определено сме се научили как да се порадваме дори на малкото, което имаме. Естествено усеща се влиянието на запада и у нас, и човек може да разпознае началните стадии на някои доста кофти западни тенденции у нас, но то се и очакваше, след като така упорито сме вперили поглед нататък.

България, разбира се, като държава си е пълна дупка, така че за мен решението е някъде по средата, само не знам как и дали изобщо е постижимо по нашите географски ширини. За мен концептуално държави, като Канада са много впечатляващи и как няма да ме впечатлява държава, която е станала символ на толерантност и просперитет. Сега Амелиа трябва да каже какво е положението с нихилистите, понеже не познавам хора, които са живяли там...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Oct 28, 2015 5:27 am

Нихилистите в Канада ли? Абе не знам дали е точно нихилизъм това или е чисто и просто резултат от егоистичната човешката тъпотия, която преобладава в някои части на САЩ. И тук има такива, ама са доста по-умерени от идиотите на Юг. Но и тук е имало масови престрелки в училища. Реднек културата, която води до тях, може да се види и тук - байбъл башъри, които съсипват образованието, консерви, гън нътс... Само че го има и нещастният опит на канадците да се разграничат от САЩ, щото иначе не им остава кой знае кво като национална идентичност. И, да им се ненадеваш, в момента това, за което са се хванали, за да се спасят от културна асимилация от САЩ е точно мултикултурализма. Тук всички канадци приказват за гостоприемната Канада, която е отворена за имигранти и за миролюбивите канадци, които искат да прегърнат всички човешки култури и да живеят в мир с тях. Повтарят го като няква мантра и си го вярват. И си възпитават децата така. И оттам то става наистина - щото населението масово го вярва, нали. Да, намират се и проповедници на страха и омразата в консервативните провинции като тая, в която живея. Но дори тук се чувствам у дома си и хората не се държат с мен като с чужденец. Може да не съм достатъчно кафява на цвят, знам ли.

А покрай изборите сега тая мания по мултикултурализма се усети още по-силно. Щото, след 10 години консерви на власт, се бяхме сурнали по нанадолнищата на САЩ. С обслужването на разни корпорации, все едно са по-важни от хората по света. С абсолютно неебателното отношение към околната среда. С постоянното сеене на страх от страна на консервите, щото ислямизъм, тероризъм, ненам-си-къв-си-изъм. И НЕ ИМ МИНА НОМЕРА. В САЩ, щото, минава непрекъснато.

Значи, оня понеделник, в който ни откраднаха колата, в Канада избраха либералите на власт. И дори след всичкия ужас, който преживяхме на съвсем персонално ниво, не мога да ви опиша колко се гордея с това място. Оптимизмът и надеждата, които чувствам... Мили хора, иска ми се и в България някога да може да усетиме това на някои избори. Просто ей така ВЕДНЪЖ ЕБАСИ в тая нашата изстрадала територия, населението да иде и да пусне позитивен вот и да излезе от изборите с чувство на надежда. В момента сравнявам избори, които се проведоха в разстояние на една седмица един от друг, но които сякаш се проведоха в две абсолютно различни времеви епохи и съм в ебаси когнитивния дисонанс. Разликите са монументални - като предизборно поведение, като медийно отражение, като организация... Гледам Волен и репортажите от Армеец и ми иде да вия. Българийо, защо ми причиняваш това??? :cry:

Сега, въпреки, че ментално се превръщам в канадка все повече и повече и скоро наистина ще съм такава и по документи, аз съм си родено българче и затова НИКОГА няма да спра да се съмнявам в политиците. Либералите ще ме разочароват нееднократно - убедена съм в това. Но поне мога да си позволя ДА СЕ НАДЯВАМ, че МОЖЕ и да се окажат наистина. Гледам от време на време по някое интервю на Трудо и си викам, "Пич, плз бъди истински. Плз, моля те, ПОНЕ ЕДИН ЧОВЕК С ВЛАСТ НА ТАЯ ПЛАНЕТА ВЕРНО ДА Е ТАКЪВ!". Същото го мисля и за новия Папа, между впрочем. Имам въпюща нужда тея хора наистина да са това, за което се представят.

За кво говорехме тука? Българският манталитет? Ненам, ненам.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Martix
Archmage

Post by Martix » Wed Oct 28, 2015 3:50 pm

@stealth
Виждаме доста неща в България, които... не са нормални и приемаме, че сме уникални с тях, ние сме ги измислили и усъвършенствали.
my point exactly. Естествено, има си неща изконно български като компютъра, бойната авиация и корупцията, но като изключим тези и още няколко ни остават неща дето ги има навсякъде.

@Ghibli
че отказваш да признаеш съществуването на разлика в манталитетите между един българин и един, да речем, американец.
По отношение на ревюто, по-скоро твърдя, че всеки ще си направи някакви паралели на база манталитета си.
Не тва ми беше идеята на темата де, целя се в бг манталитета конкретно щото ме дразни с тоя фатализъм.

@Claymore47_Fen
Сори, че те ползвах за катализатор, нищо против останалата част от ревюто, просто като прочета, че за някой е стандарт, че в БГ нищо не работи както трябва и ми кипва. Не казвам, че сме най-великата страна на света(точно обратното даже), но като чуеш корупция и лоши пътища да си представяш веднага България ми се вижда нечестно спрямо половината планета.
Нещо друго за книгата или ревюто, стана ли ти интересно да я прочетеш или обратното? Или само така, driveby style, да се поядосаш на някакви мои лични убеждения (които трудно ще променя) вместо да дадеш конструктивна критика върху стил и други неща (които поне мога да се опитам да променя)?
Разбира се, че ми стана интересно, много харесвам книги, които не се случват само на американци в америка.
Ама не мисля, че съм дорасъл да давам съвети за стил при моето твърде ограничено дар слово. А относно променянето на убеждения на непознати в нета, не е ли това смисъла на онлайн общуването? Или съм разбрал грешно.

@Litz
статистиката с депресираните хора в развитите страни и че била по-голяма е тотално ВТФ
Мхм, сега като пуснах по-задълбочено проучване (8 мин.) и открих, че България всъщност е на дъното по щастливост в Европа, бият ни само страни от третия свят.
британският ми съквартирант разказваше как са се напивали в училище и било някво мега приключенското нещо
При нас пък всички се надпреварват да се надпият, или да се надлъжат кой колко много е изпил, за да се натрупат някакви виртуални точки в надпреварата за ученик на месеца. Разликата не е чак толкова голяма.
а не как да си платя тока.
Бедност се среща дори в развитите страни, може процентът да е доста по-малък от нашия, но навсякъде има хора, които не могат да си платят тока, като и и у нас има хора, които оправят света по форумите и FB.
Ма мен статистиката с депресираните ме уби обаче
И на мен ми е любима, ето тука даже съм написал, как в БГ сме най-стабилната нация и нямаме никакви проблеми:
ама ние българите си знаем, че американците са so silly like that с техните депресии, ние тука не знаем що е депресия, удряме една ракия и сме ок.
@Amikae
Ами всичките тези убийства и самоубийства в САЩ защо се случват?
Заради никаквия контрол на оръжията? Ако в БГ всеки имаше патлак, и тук щяхме да имаме много повече убийства, масови престрелки и др. забавления.
Ами през първите си 10 години вече са изконсумирали почти всичко, което съвременните технологии предлагат. Компютри, конзоли, айфони и айпади, и т.н. На 12-13 години вече правят секс, крият се да пият алкохол, почват с тревата.
А пък бг дечицата това въобще не го правят, така ли, щото аз съм останал с друго впечатление.
Понеже тук ги няма много от даденостите на западният свят, българите сме длъжни да имаме едно базово survival ниво(децата включително се подготвят за това), което в известна степен ни държи под една по-висока готовност по всяко едно време, защото борбата е за насъщния и алтернативи няма.
Чак пак такъв глад не съм видял, а съм бг дете и то не от голям град или заможно семейство. Мисля, че малко драматизираш положението. БГ все пак е страна от 2-рия свят, не 3-тия.
но дойде ли Понеделник всеки си е заел поста.
Пхахахаха, тва е точно обратното на бг манталитета. Ти ни изкара някакъв district от Hunger games.
There are no rules! I'm gonna get you!

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Oct 28, 2015 7:28 pm

Спрете се с тея много светове, абсурдно е :neutral:

Аз не знам Амикае в коя България е живял, ма в тая дето аз съм живяла, изгубването на дественост от рано, пушенето и пиенето + тревата са си някви нормални неща. Аз не съм била на парти от 8 клас нататък, на което да не е имало алкохол и пияни лапета (и аз сред тях нали). Тревата също се появи супер рано. За пропадналите гимназии в София, не знам какво даже се случва.

Иначе се присъединявам към Матрикс по проблема с престрелките, убийствата и тн. В Щатите в крайна сметка си купуваш огнестрелно заедно с хляба, в БГ се има някъв контрол и не на всеки му се занимава да минава през 300 инстанции, но иначе ако законите ни за оръжия бяха същите, голям процент убийства щеше да има. То има много убийства чисто от бой и без огнестрелно егати.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Oct 28, 2015 7:38 pm

Идеята със световете съм учуден че повече хора не я знаят. Първият свят е в зоната на влияние на Америка, втория - на СССР/Русия, третият е държавите които по време на Студената война а и сега не са силно съюзени с никоя от двете сили, примерно точно бивши колонии като Нигерия. Поне това мисля че беше обяснението, което помня от някакъв час по история.

@Martix, разбира се че е хубаво да се променят мнения, но затова съм писал "трудно", щото не става лесно, още повече когато отсреща ти пишат "аре плс, стига с лапешки глупости" :lol: Иначе се радвам че е възбудило някаква реакция и интерес с ревюто.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Oct 28, 2015 8:08 pm

@Martix

Бро, колко да драматизирам положението? Работя във фирма с 200 човека персонал през лятото и заплатите на сигурно доста над 50% от персонала са до 500 лева. Ти изобщо знаеш ли как се живее с такива пари? На баба ми пенсията е стотина лева. Ти не ми обяснявай как тия неща ги има навсякъде. Или ще се сравняваме с Африка?

Баш хардкор държавица сме си, с доста специфичен хардкор манталитет. Допреди не чак толкова много години сме били поробени, а след това за много кратко сме се докоснали до свободата преди да ни покосят национални катастрофи, след което друго в някои отношения дори още по-пагубно робство. Така че си още малък да обясняваш на хората, че не сме чак толкова зле. Ние сме ужасно зле и хората неживеещи в столицата и Пловдив, в повечето случаи паричките им стигат колкото да си платят наемите, данъците и да си купят храна.

Аз на бас се хващам, че за да ти е така айляк на теб, родителите ти се спукват от работа и лишават себе си за да може да имаш ти. Когато аз бях в началното училище отивах на даскало с 50 стотинки(500 лева тогава) и ми стигаха за една закуска, и така бяха всички от моя клас.

За оръжията пък що за майтап. В България не е чак толкова трудно човек да си намери пистолет, стига да го иска. Но първо трябва наистина да поиска да си избие съучениците и гадните мацки, дето не му пускат. Обаче за това не е достатъчно само да си саднат и депресиран, а си е нужна една съвсем друга душевна безизходица. У нас такива неща не се случват не защото е трудно човек да си намери огнестрелно оръжие. А и за какво ще му е, като дори една ножка може да си вземе и да намушка поне няколко от съучениците си. Просто тук изтормозените деца си теглят здраво и търпят. Поне по мое време беше така. Ставал съм свидетел на какви ли не брутализми и ежедневни гаври с ученици, и все пак нито една от жертвите не се превърна в убиец, а дори повечето от тях в момента живеят доста добре и имат висок социален статус.

Американските деца не биха издържали една седмица в българско училище или изобщо в България. На мен батковци са ми гасяли фасове във врата, били са ме, гърмяли са с газов пистолет в класната ми стая, като още бях много малък. Дори до закуските не можеше да се стигне без да минеш през цяла бригада гадове, която те обижда и подритва всеки ден. Коли бомби са ме събуждали гърмящи през една улица от моята, звуци от престрелки, мутри правещи, каквото си поискат. Ама аз бях готов за тия неща още от малък. Това беше българията, в която аз израстнах и хич не ми беше дори на акъла да се тормозя дали някакъв миндил ме харесва или пък да планирам как ще изтребя съучениците си.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Oct 28, 2015 8:24 pm

Амикае, осъзнаваш ли разликата между това да можеш да си купиш пистолет заедно със зърнената закуска и това и това по закон да трябва да преминаваш през куп бюра, да плащаш такси, да минаваш обучения, да имаш къде да го съхраняваш и нали не можеш да си купиш пушка от Фантастико. Това, че може да се намери и че един идиот може да го даде на сина си не значи, че е толкова лесно.

Иначе случая с Опиц ясно показва, че щяхме да се стреляме по-яко и от Американците, ако имахме техните закони.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Wed Oct 28, 2015 8:41 pm

Амикае е направила добър анализ, според мен, но както каза друг явно отдавна не е в България. И тук западният модел вече е доста влиятелен. Въпреки, че все още нямаме тези масови разстрели по училища примерно. Все още нямаме и това ниво на полицейска държава. Но натам се върви. След като живее в САЩ, Амикае сигурно знае какви саги се развиха около противопоставянето на граждани и полицаи, има наистина брутални случаи от само тези които са успяни да се хванат от нечий телефон и да видят бял Свят, в които чернокож бива убит само защото е продавал цигари на дребно на улицата. Честно казано, поне до момента това което вършат полицаите в САЩ и Западна Европа е несравнимо с полицейското насилие у нас.
Страх ме е от полицейската държава,аз видях какво направиха няколко наредби и 2 дрона в Бостън. Не искам това да идва и у нас, макар, че вече го усещам.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Oct 28, 2015 8:47 pm

coldie, за втори път ти казвам, че Амикае е мъж. Най-малкото ползва мъжки прилагателни баси. И не живее в Щатите.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Wed Oct 28, 2015 8:58 pm

Amikae wrote:@Martix

Бро, колко да драматизирам положението? Работя във фирма с 200 човека персонал през лятото и заплатите на сигурно доста над 50% от персонала са до 500 лева. Ти изобщо знаеш ли как се живее с такива пари? На баба ми пенсията е стотина лева. Ти не ми обяснявай как тия неща ги има навсякъде. Или ще се сравняваме с Африка?

Баш хардкор държавица сме си, с доста специфичен хардкор манталитет. Допреди не чак толкова много години сме били поробени, а след това за много кратко сме се докоснали до свободата преди да ни покосят национални катастрофи, след което друго в някои отношения дори още по-пагубно робство. Така че си още малък да обясняваш на хората, че не сме чак толкова зле. Ние сме ужасно зле и хората неживеещи в столицата и Пловдив, в повечето случаи паричките им стигат колкото да си платят наемите, данъците и да си купят храна.

Аз на бас се хващам, че за да ти е така айляк на теб, родителите ти се спукват от работа и лишават себе си за да може да имаш ти. Когато аз бях в началното училище отивах на даскало с 50 стотинки(500 лева тогава) и ми стигаха за една закуска, и така бяха всички от моя клас.

За оръжията пък що за майтап. В България не е чак толкова трудно човек да си намери пистолет, стига да го иска. Но първо трябва наистина да поиска да си избие съучениците и гадните мацки, дето не му пускат. Обаче за това не е достатъчно само да си саднат и депресиран, а си е нужна една съвсем друга душевна безизходица. У нас такива неща не се случват не защото е трудно човек да си намери огнестрелно оръжие. А и за какво ще му е, като дори една ножка може да си вземе и да намушка поне няколко от съучениците си. Просто тук изтормозените деца си теглят здраво и търпят. Поне по мое време беше така. Ставал съм свидетел на какви ли не брутализми и ежедневни гаври с ученици, и все пак нито една от жертвите не се превърна в убиец, а дори повечето от тях в момента живеят доста добре и имат висок социален статус.

Американските деца не биха издържали една седмица в българско училище или изобщо в България. На мен батковци са ми гасяли фасове във врата, били са ме, гърмяли са с газов пистолет в класната ми стая, като още бях много малък. Дори до закуските не можеше да се стигне без да минеш през цяла бригада гадове, която те обижда и подритва всеки ден. Коли бомби са ме събуждали гърмящи през една улица от моята, звуци от престрелки, мутри правещи, каквото си поискат. Ама аз бях готов за тия неща още от малък. Това беше българията, в която аз израстнах и хич не ми беше дори на акъла да се тормозя дали някакъв миндил ме харесва или пък да планирам как ще изтребя съучениците си.
душевна безизходица... може би това е то.
Ти явно си живял в София най-вероятно, аз все пак съм от един доста малък град, където точно тези привички ги нямаше. И тук имаше тайфи, батковци, и йерархия, но аз съм скачал на всеки който се е опитвал да ме унижи, с изключение на един, които се водеше за капата на града и който ме удари веднъж а аз не посмях да му отвърна. Този след няколко години след като беше в затвора го срещнах съсухрен, посърнал и прегърбен.
Явно сме подобни набори, и при мен имаше бой за закуски. Бил съм и в карзармата, мога да споделя и нещо за там,. Хванах по мекият "климат". Ако някога старите войници са тормозели младите и са ги правели стари с неякои неприятни похвати, които нараняват то при мен, имаше просто забавни гаври, но не с мен като това, че един го караха да обува чехли и на насапунисаната настилка да прави няколко обиколки. Мен лично ме направиха стар, като ми накъсаха копчетата на куртката, когато бях дежурен по рота.
Аз поне забелязвам сериозна разлика в морала. Ако преди имаше гаври, то поне не бяха смъртоносни. Ако сега имаше наборна армия бих се обзаложил, че щеше да има убийства.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Oct 29, 2015 8:53 am

Какви убийства аз хванах предпоследния набор и нямаше никакви гаври, а иначе нямаше някаква дисциплина - всеки си прескачаше оградата когато си иска. 99% от хората ги страх да си държат заредения автомат ти говориш как щяло да има убийства. :roll:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Oct 29, 2015 12:56 pm

Днеска ей така постреляли с 2 гранатомета по бронирана кола на голяма мутра съвсем случайно в Лозенец, човещинка.

Иначе на Нова Година си личи колко малко оръжия има населението определено. :)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Oct 29, 2015 1:45 pm

Litz wrote:Амикае, осъзнаваш ли разликата между това да можеш да си купиш пистолет заедно със зърнената закуска и това и това по закон да трябва да преминаваш през куп бюра, да плащаш такси, да минаваш обучения, да имаш къде да го съхраняваш и нали не можеш да си купиш пушка от Фантастико. Това, че може да се намери и че един идиот може да го даде на сина си не значи, че е толкова лесно.

Иначе случая с Опиц ясно показва, че щяхме да се стреляме по-яко и от Американците, ако имахме техните закони.
Хммм ... като бях тийнеджър няколко от приятелчетата ми много сериозно се занимаваха със бомби, едно момче от физиците имаше няколко калашника в гардероба си, а макаров с удължена цев и изтрити номера струваше 200 долара ;) Вярвай ми достъпа но смъртоносни играчки беше по лесен отколкото в САЩ в края на 90-те в България - а и почти всеки дом имаше по нещо излезнало от фабриките на ИЖ - я 12, я 16.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.