Стивън Кинг

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р

Харесвате ли творчеството му?

Да - обожавам книгите му!
56
48%
Абе бива, но има и по добри автори с които да си прекарвам свободното време...
47
41%
Не го харесвам...
2
2%
Не чета хорър...
7
6%
Стефан чий?...
4
3%

Total votes: 116

dracobg
Commoner

Post by dracobg » Thu Apr 22, 2010 8:37 am

penzata wrote:Можете ли да ми кажете коя е най-страшната книга на Кинг?
Прочети една негова повест "Лонголиерите".
Spoiler: show
Tам така добре ще усетиш страха от пустотата, която прийжда изяждана от дребните същества с много зъби. Много добре се насажда после идеята, че в един миг може да няма вече нищо на този свят, което да наречеш "СВЯТ". И остава само едното голямо нищо.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Apr 22, 2010 9:05 am

Е, можеше все пак да не разваляш известна част от елемента на изненада, да не разказваш голяма част от повестта...
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

dracobg
Commoner

Post by dracobg » Thu Apr 22, 2010 1:46 pm

Roamer wrote:Е, можеше все пак да не разваляш известна част от елемента на изненада, да не разказваш голяма част от повестта...
С два реда едва ли се разказва нещо от сто страници, ама поне ще могат да ориентират някой, който се чуди по темата за какво иде реч. Така викам аз де :)

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Apr 22, 2010 5:32 pm

Всъщност, до колкото си спомням, разказа точно развръзката.
Look at the darkness...
...around me.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Apr 22, 2010 5:35 pm

Аз се опитах точно това да не казвам в прав текст, ама... и аз така си го спомням...

Така де, ясно е, че красотата на повестта е в това *как* е написана, но все пак четенето върви по съвсем друг начин, като знаеш какво ще стане в крайна сметка :( Така че спойлер-тагът, който е там сега, си е съвсем на място.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

dracobg
Commoner

Post by dracobg » Thu Apr 22, 2010 8:28 pm

Абе, фантасти, човека пита за препоръки. Или вие като сте ги чели си пазите само за вас какво сте прочели? Демек, ако някой пита колко е часа, ще почнем да му разправяме какви марки часовници има на пазара, ама не и да му кажем колко е точно, че ще му развалим кефа да знае колко е пустият му час. Бре! Като му кажете няколко заглавия, дали ще е ясно кое е интересно? Препоръчвайте вие, като знаете как тогава. Може и само с инициали на името на книгата, човек сам ще си гадае кое какво е.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Apr 22, 2010 9:13 pm

Не се впрягай толкова. Просто в случая до голяма степен спойлваш роман, който разчита много на сюжетната загадъчност. За такива случаи я има spoiler tag опцията. Ако penzata не се притеснява от спойлъри, ще прочете текста в тага. За себе си знам, че първото четене на Ланголиерите щеше да ми е доста по-малко приятно, ако до голяма степен знаех решението основната загадка, която поддържа интригата.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 22, 2010 9:27 pm

крап, аз тъкмо се зарибих да я чета, а то това било развръзката :mrgreen:
This is it. Ground zero.

dracobg
Commoner

Post by dracobg » Fri Apr 23, 2010 6:48 am

Абе, нека я прочете, пък сам ще каже какво е усетил. Страхът си е страх, дори и да се знае, че идва :)

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Apr 23, 2010 7:29 pm

Гробище за домашни любимци и Играта на Джералд - това са му за мен най-откачените романи.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Apr 29, 2010 10:02 am

Почти свърших с Гняв.Засега е много различна много яка книга.

Untitled
Commoner

Post by Untitled » Mon May 03, 2010 1:25 pm

Чела съм "Everything's Eventual" и "За писането". От разказите много ми харесаха Autopsy Room Four, 1408 и Riding the Bullet. Втората ми беше интересна от гледна точка на описанието на зависимостта и историята как се е решил да се излеува. Сега ще чета "Живата факла", казаха ми, че е хубава.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

F242
Sorcerer

Post by F242 » Thu Jul 29, 2010 8:40 pm

Прочетох последното му произведение "Under the Dome"
Впечатленията са ми добри. Приятно съм изненадан, защото от четири-пет години, постепенно Стивън Кинг изпадна в групата на авторите, на които съм чел почти всичко, били са ми любими, но беше се присъединил към тези, които не следя дали са издали нещо ново. А това в моята класация е много лошо :mrgreen:
Книгата е връщане към доброто старо усещане - чете се без да може да я оставиш - и така почти деветстотин страници. Стилът е много добър, с типичния за Кинг богат език, с чувство за хумор и на места не-(трудно-) преводими игри на думи. Удоволствието беше, като от среща със стар приятел, за който си мислил, че може би няма да видиш никога.
Не искам да спойлвам сюжет - само ще кажа че в книжарницата на Mall of Sofia може би има останали един два екземпляра. Аз купих два - един за мен и другия десетина дни по-късно за подарък.
"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jul 29, 2010 8:48 pm

Имам я, но напоследък адски трудно подхващам дълги книги. Я се пробвай да ме зарибиш да я чета. За справка - на Кинг обожавам То, Сиянието и Тъмната Кула, кефя се умерено на Кристин и Кери и считам Томичукалата, Безсъние и Сблъсък за книги с огромен потенциал и УЖАСНО изпълнение.
And you can't dance with a devil on your back...

F242
Sorcerer

Post by F242 » Fri Jul 30, 2010 12:26 am

Най-лесно биха те зарибили първите 40-50 страници. :D
Освен това в началото има карта - обичам книги с карти - това може би идва от фентъзито, което също обичам да чета и дълъг списък с действащи лица.
Ако трябва да я сравнявам с предишни книги на СК, първите ми асоциации са с " Мъртвата зона" - има елемент за това как може политици да манипулират обикновени хора :D и "Needful Things" - съжалявам, но забравих, как беше преведено заглавието й на български- малък град под похлупак:D , всичко това забъркано в една експлозивно-наркотична смес от добре изградени образи и сюжет.
Любимият ми цитат:
Spoiler: show
The advice is this: 'Never give a good politician time to pray'
Почти нулево ниво на оцелели :mrgreen:
А и освен това, въпреки, че СК твърди, че книгата е започната, някъде по времето, когато е писал "Сблъсък" - но всъщност истинското писане е било в последните години, книгата е много по добра и запомняща се от нея. Няма го RF, но пък има малки шегички с Д-р Хаус.
Надявам се да съм помогнал, ако пък не, поне да не съм навредил, каквото е първото правило в медицината :D
"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."