Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Jan 20, 2011 9:00 pm

Прочетох Нулев брояч. Хареса ми въпреки че наистина очаквах повече екшън от първият си истински досег с Гибсън. В смисъл добре, в този жанр имаме по-често герои хакери но това пречи ли да има престрелки? Тоя жанр има такъв потенциал за зрелищен екшън- всякакви човешки аугментации, нови оръжия, робо-паяци, киборзи с катани но имам чувството че не го използва. Разбира се чел съм малко киберпънк повече съм гледал (познайте какво, започва с а :wink: ), но все пак.
П.П. Книгата не е Невромантик но при все че е в същата поредица, не получих усещането за упадъчност, мръсотия и духовна разруха.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Jan 21, 2011 7:22 pm

Прочетох "30 години фентъзи" на ДАУ. Имаше добри попадения. Прави впечатление, че имат много автори жени.

Прочетох "Взор пред огледалото" (една книга в четири части) на Йън Ървайн. Хубаво е да видиш автор, който се самоиронизира чрез героя си. Неприятно впечатление ми направи, че почти нямаше положителни герои, 3/4 убиваха по някое нещастно сакато момиче в гърба или затриваха цели раси. Сиви герои, които очаквам да срещна в роман на Достоевски, а не във фентъзи, още повече, когато очакват от мене симпатия към тях. Иначе се чете лесно, става все по - увличащо с всеки том, може да се препрочита
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Fri Jan 21, 2011 7:40 pm

Добре, що е нужна тая нагласа към фентъзито като жанр, недостоен за употреба на по сериозни литературни похвати?

Нужно ли е всички герои да са по калъп, наситено черно и наситено бяло...
Не ти ли омръзва историята за малкото, добро овчарче и борбата му срещу злия магьосник - педофил?
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jan 21, 2011 8:57 pm

raylight wrote:Прочетох "30 години фентъзи" на ДАУ. Имаше добри попадения. Прави впечатление, че имат много автори жени.

Прочетох "Взор пред огледалото" (една книга в четири части) на Йън Ървайн. Хубаво е да видиш автор, който се самоиронизира чрез героя си. Неприятно впечатление ми направи, че почти нямаше положителни герои, 3/4 убиваха по някое нещастно сакато момиче в гърба или затриваха цели раси. Сиви герои, които очаквам да срещна в роман на Достоевски, а не във фентъзи, още повече, когато очакват от мене симпатия към тях. Иначе се чете лесно, става все по - увличащо с всеки том, може да се препрочита
Аз с мъка се преборих с първия том на това нещо и все още не съм събрал ентусиазъм за нататък.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sat Jan 22, 2011 1:31 pm

JaimeLannister wrote:
raylight wrote:Прочетох "30 години фентъзи" на ДАУ. Имаше добри попадения. Прави впечатление, че имат много автори жени.

Аз с мъка се преборих с първия том на това нещо и все още не съм събрал ентусиазъм за нататък.
Подобрява се с всеки том, а краят е много силен. На мен лично героите не са ми по вкуса, но на теб според мен ще ти харесат, ако прочетеш четирите части
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sat Jan 22, 2011 1:33 pm

beliefcontrol wrote:Добре, що е нужна тая нагласа към фентъзито като жанр, недостоен за употреба на по сериозни литературни похвати?

Нужно ли е всички герои да са по калъп, наситено черно и наситено бяло...
Не ти ли омръзва историята за малкото, добро овчарче и борбата му срещу злия магьосник - педофил?
Аз се радвам на книги като на Абъркромби или Влад Талтош, т.е. реални герои не ми пречат. В реалността все пак има някаква граница между добро и зло. В тези книги няма такава :roll:

Нали не очакваш читателят да симпатизира на Хитлер, заради опитите му в рисуването или заради Сталин, който имал строги принципи. Да затриеш цяла раса, за да си спасиш жената е допустимо, ако имаш твърдостта за това, но да продължаваш да търсиш симпатия след това ... Все едно Милошевич и Хашим Тачи да харесваш :roll:

lotfil
Commoner

Post by lotfil » Sat Jan 22, 2011 8:57 pm

Не е нужно да харесвам Хитлер,за да ми е интересна Втората световна.Хубаво е, когато историята е реалистична..Не прекалено брутална,като авторът просто иска да си избие комплексите,за да се мисли за много готин..Просто реалистична.Ясно е,че в едно Средновековие не може всички да са засмяни и доволни като хобити,да се свенят и да си се къпят денонощно и оп изведнъж един зъл магьосник решава да бъде лошия..моралните ценности,както ни ги нагажда обществото,си е нещо съвременно..Ако не се гледаше с лошо да пикая из града,щях да го правя непрекъснато,вместо да търся храстчета зад спирките :P Средновековието си е един животински мизерен свят и това си е.Дали ще избия някаква си раса,ако единсвеното ми щастие може да живее..естествено 0.o
Иначе приказните фентъзита са си супер.Нямам търпение да дочета The Prince of Nothing и да си се порадвам на Властелинът,примерно.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sun Jan 23, 2011 9:24 am

Светът в "Взор пред Огледалото" не отразява Средновековието като период, нито Европа като територия. Авторът е Австралиец.

За границата между добро и зло - при Джордж Р.Р. Мартин има такава. Има герои, които търпят развитие - като Джайм, има "лоши", които имат ясна мотивация за делата си, но има и доста добри герои, които обикновено си го получават брутално от лошите. Макар при него нещата да са брутални и космическата справедливост да не се раздава прибързано, можеш да се асоциираш с някой добър герой, преди да му отсекат главата и да я хвърлят в реката. При Ървайн повечето главни герои остават живи и се радват на хепиенд... с цената на няколко раси

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Sun Jan 23, 2011 3:41 pm

Изчетох Brothers of the Snake на Дан Абнет. Още една книга по вселената на Warhammer 40k, става въпрос за Iron Snakes space marines chapter. Леко нестандартна е, концепцията на Iron Snakes е базирана на древна Гърция (примерно техният базов свят се казва Итака), и Абнет явно се е опитал да напише книгата така, че да звучи като древногръцки мит - на места се получава, на други - не, но е достатъчно приятно четиво, макар и на места доста неструктурирано.
Elves dig rocket launchers.

Jen
Paragon

Post by Jen » Tue Jan 25, 2011 12:17 pm

Най-накрая - “Покани ме да вляза”. Само човек, който прекарва 8 месеца в годината на място със светлина от по 5 часа на денонощие, може да го сътвори това. На Стивън Кинг примерно хорърите му са приказки и ги четеш като приказки, като друг свят, а това е толкова безкомпромисно този свят, че е всъщност по-гадно в моментите извън хоръра.
Много е добра. Шведският филм е изключително плътно по тона и хладността й и мисля че прави толкова, колкото е възможно, за да я достави както трябва, макар че и той пропилява някои фини моменти. Мислех си да гледам и американския, ама май няма – трета интерпретация на тая история ще ми е в повече вече.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 25, 2011 3:08 pm

Горещо препоръчвам да преосмислиш тази стратегия. Но си дай време и се настрой повече като за приказка. За мен римейкът е разкошен.

Иначе книгата никога няма да я прочета вероятно.
And you can't dance with a devil on your back...

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Tue Jan 25, 2011 9:42 pm

Ние гледахме Американския филм - старае се максимално да следва Шведската нишка. Доста интересно и депресиращо. Да си вампир е дори по - перверзно, отколкото си мислех, заради времето ( не климата ).

lotfil
Commoner

Post by lotfil » Thu Jan 27, 2011 8:02 pm

Снощи прочеjох преведения "Героя на времето",излезе преди няколко дни от Бард..Страшно ми харесва тази поредица, чакаме сикуелa

Veritas
Scholar

Post by Veritas » Thu Jan 27, 2011 9:23 pm

Преди половин час захапах Героя. Тая нощ няма да се спи.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jan 27, 2011 9:30 pm

Аз го почвам след малко - забавиха ми доставката чак до днес.