Кривопис
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Стига идиотизми, естествено, че без пълния член се губи функционалност на езика:
Народа учуди министъра
вариант 1: Министърът е учуден от действията на народа
вариант 2: Именно министърът, а не някой друг, учуди народа
Абсолютно равнопоставени опции. Как избираме без пълния член? И да, ясно от контекста, но ИМА и извънкотекстуални примери.
Народа учуди министъра
вариант 1: Министърът е учуден от действията на народа
вариант 2: Именно министърът, а не някой друг, учуди народа
Абсолютно равнопоставени опции. Как избираме без пълния член? И да, ясно от контекста, но ИМА и извънкотекстуални примери.
This is it. Ground zero.
- JaimeLannister
- Forsaken
Това с Джейми ще го приема като заяждане, ама и без това вече свикнах и даже май взе да ми харесва да ми викат Джейми... 
Относно другото. Най- елементарна ирония, не я ли схващаш?
Знам къде се слага пълен член. Не претендирам, че съм особено грамотен и се справям перфектно с правилата в българския език, но що годе знам за какво става дума и като пиша нещо мога да го направя без фрапиращи грешки....
Не смятам, че когато четеш си изясняваш кой извършва действието благодарение на пълния член, макар това да му е предназначението изначално
Ако няма пълен член няма ли да разбереш кой извършва действието??? Отговори си на този въпрос относно примерите които даде...
По принцип ми прави впечатление, че човек като знае нещо, колкото и безмислено да е то, започва да се гордее с това, че го знае и да си мисли, че всички трябва да го знаят...
Лично на мен повече ми пасва идеята за език, който да се опростява по- скоро с идеята за една еволюция, а не просто самоцелно опростяване...
Чудя се как ли са защитавали хората оная грозна буква дето се е слагала в края на всички думи преди доста време, как и беше името?

Относно другото. Най- елементарна ирония, не я ли схващаш?
Знам къде се слага пълен член. Не претендирам, че съм особено грамотен и се справям перфектно с правилата в българския език, но що годе знам за какво става дума и като пиша нещо мога да го направя без фрапиращи грешки....
Не смятам, че когато четеш си изясняваш кой извършва действието благодарение на пълния член, макар това да му е предназначението изначално

По принцип ми прави впечатление, че човек като знае нещо, колкото и безмислено да е то, започва да се гордее с това, че го знае и да си мисли, че всички трябва да го знаят...
Лично на мен повече ми пасва идеята за език, който да се опростява по- скоро с идеята за една еволюция, а не просто самоцелно опростяване...
Чудя се как ли са защитавали хората оная грозна буква дето се е слагала в края на всички думи преди доста време, как и беше името?

- Interpreter
- Forsaken
JaimeLannister wrote:Лично на мен повече ми пасва идеята за език, който да се опростява по- скоро с идеята за една еволюция, а не просто самоцелно опростяване...
Джайм, колкото по се опростява правописът в един език, толкова по изпростява самият език.
- Spoiler: show
- JaimeLannister
- Forsaken
Даде ми...Roland wrote:Жоро ти даде пример, в който не знаеш. Току що.
Извънконтекстуален...

Все ми се струва, че неминуемо в един език има двусмислици, моменти, когато нещо не става съвсем ясно или би могло да бъде разбрано по различни начини...
Interpreter, мерси за инфото. Лично аз искрено се надявам да не се връщаме назад в езиковите правила...

Не е извънконтекстуален примерът. Това може да е заглавие на статия. Централното заглавие на вестника, например, от което зависи дали ще ти привлече вниманието да си го купиш. Нямаш как да разбереш, преди да си го взел, какво се има предвид в заглавието, а то самото е двусмислено. Какво правим тогава? Щото за разлика от думата "войн", за чието "й" съм с две ръце за, тук не говорим за ЕДНА дума, която така или иначе се използва рядко в ежедневната реч и обикновено в достатъчно ясен контекст. Говорим за базово правило на писмената реч, без което се затлачваш в двусмислици.
And you can't dance with a devil on your back...
@ Джайм: Без да мога да дам конкретен пример, редовно ми се случва както си чета нещо изведнъж да установя, че мисълта ми отива в една посока, а текстът - в друга, и да се наложи да се върна и да си сложа наум пълните членове на местата, където е трябвало да бъдат, но на някого са се сторили излишни. Така че - примери има, ако четеш вестници или блогове задължително в първия половин час ще попаднеш на нещо подобно.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- JaimeLannister
- Forsaken
Къв смисъл има да спорим изобщо?
То по тоя принцип вместо да опростяваме трябва и нови правила да почнем да слагаме за да не се случело случайно някъде да потънем в двусмислици.
Двусмислици има и сега и ще продължава да има.
И да, прав си, че ако се махне правилото за пълния член със сигурност двусмислиците ще бъдат повече. Трябва, може би, да се направи равносметка за плюсовете и минусите и тук хората ще оценяват различно. И онези, които не са научили правилото за пълния член (а има доста такива) със сигурност ще решат, че сложността не си струва в името на по- малкото двусмислици.
Ще ми се само да спомена един аргумент, който е много практически. А именно- познавам поне няколко човека, които функционират пълноценно, пишат що годе грамотно, хората ги разбират и те разбират хората, занимават се с работа изискваща писане... и не знаят правилото за пълния член. Това не им пречи да си вършат работата по-добре от други, които го знаят.
Чисто практически стойността на пълния член за разбирането на текста клони към нула.
А тоя пример със заглавие от вестник е доста отнесен, макар че, разбира се на теория би могло да се случи...
И, о господи, какво ще правим тогава?
То по тоя принцип вместо да опростяваме трябва и нови правила да почнем да слагаме за да не се случело случайно някъде да потънем в двусмислици.
Двусмислици има и сега и ще продължава да има.
И да, прав си, че ако се махне правилото за пълния член със сигурност двусмислиците ще бъдат повече. Трябва, може би, да се направи равносметка за плюсовете и минусите и тук хората ще оценяват различно. И онези, които не са научили правилото за пълния член (а има доста такива) със сигурност ще решат, че сложността не си струва в името на по- малкото двусмислици.
Ще ми се само да спомена един аргумент, който е много практически. А именно- познавам поне няколко човека, които функционират пълноценно, пишат що годе грамотно, хората ги разбират и те разбират хората, занимават се с работа изискваща писане... и не знаят правилото за пълния член. Това не им пречи да си вършат работата по-добре от други, които го знаят.
Чисто практически стойността на пълния член за разбирането на текста клони към нула.

А тоя пример със заглавие от вестник е доста отнесен, макар че, разбира се на теория би могло да се случи...
И, о господи, какво ще правим тогава?

- JaimeLannister
- Forsaken
Е не знам.Ghibli wrote:@ Джайм: Без да мога да дам конкретен пример, редовно ми се случва както си чета нещо изведнъж да установя, че мисълта ми отива в една посока, а текстът - в друга, и да се наложи да се върна и да си сложа наум пълните членове на местата, където е трябвало да бъдат, но на някого са се сторили излишни. Така че - примери има, ако четеш вестници или блогове задължително в първия половин час ще попаднеш на нещо подобно.
Ти ме застреля...
Ша почна да правя социологическо проучване. Колко човека обръщат внимание на пълния член и колко не...
Лично аз никога не го гледам....
Ама ти ме изненадваш... Може просто да ми е грешна преценката....

Last edited by JaimeLannister on Tue May 06, 2008 12:22 pm, edited 1 time in total.
Едно си баба знае, едно си баба бае...
Като толкова ти харесва неграмотността, ок, само не я защитавай и не я налагай на другите.
Едит: Това беше преди да ти прочета втория пост, сори.
Като толкова ти харесва неграмотността, ок, само не я защитавай и не я налагай на другите.
Едит: Това беше преди да ти прочета втория пост, сори.
Смяната на азбуката и махането на пълния член ще са най-малките проблеми на бг културата оставащите й десетилетия.
Иначе е нормално на нас да ни изглежда абсурдно. Как е с новото поколение, обаче?

http://news.vestnik24.com/lifestylebg/l ... 86910.htmlОт няколко дни десетки търсачи на охлюви дирят влечугите в дълбоките мокри треви.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- tigermaster
- Elder God
Преди време някъде видях заглавието "Куче ухапа министърът на образованието". Това ми стана любим пример по отношение на важността на пълния член.
Има обаче правила, които трябва да се променят. Не ги знам и само ме объркват - например кога заглавието на една улица се поставя в кавички и кога не - понеже от известно време ако заглавието означава някакъв предмет, май се поставя в кавички, а ако е име - не... Или беше обратното, не помня. Сестра ми го каза наскоро, а тя е в седми клас и ги е учила наскоро тия работи.
Има обаче правила, които трябва да се променят. Не ги знам и само ме объркват - например кога заглавието на една улица се поставя в кавички и кога не - понеже от известно време ако заглавието означава някакъв предмет, май се поставя в кавички, а ако е име - не... Или беше обратното, не помня. Сестра ми го каза наскоро, а тя е в седми клас и ги е учила наскоро тия работи.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Хм, аз последно като проверявах имената на улиците винаги бяха в кавички; можеше да се изпускат евентуално при адресиране на писма...Ако намериш нещо повече по въпроса кажи (питай сестра си :р).
- Moridin
- Global Moderator
И аз не мога да дам конкретни примери, но съм остро на мнението на Гибли, че от няколко дена четене веднага ще попаднеш на такъв.
ЩЕ ГО КАЖА САМО ВЕДНЪЖ, ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ ТАКЪВ ЧОВЕК, НО НЯМА КАК: ЗА МЕН ПЕРСОНА, НЕСПОСОБНА ДА РАЗБЕРЕ И ЗАПОМНИ ПРАВИЛОТО ЗА ЧЛЕНУВАНЕ (от мен да мине без по-особените случаи), Е ЛОБОТОМИРАН ИДИОТ, С КОГОТО НЯМАМ ПРИЧИНИ ДА СЪМ В ЕДНО ОБЩЕСТВО.
ЩЕ ГО КАЖА САМО ВЕДНЪЖ, ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ ТАКЪВ ЧОВЕК, НО НЯМА КАК: ЗА МЕН ПЕРСОНА, НЕСПОСОБНА ДА РАЗБЕРЕ И ЗАПОМНИ ПРАВИЛОТО ЗА ЧЛЕНУВАНЕ (от мен да мине без по-особените случаи), Е ЛОБОТОМИРАН ИДИОТ, С КОГОТО НЯМАМ ПРИЧИНИ ДА СЪМ В ЕДНО ОБЩЕСТВО.
This is it. Ground zero.
А "репортери", за които охлювите са "влечуги"?
Съгласен донякъде с последното иначе, но ако АЗ го бях казал по тоя начин (а аз не бих), щяхте да ме качите на клада и баннете, в тоа ред. 

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.