Page 13 of 37

Posted: Wed Nov 23, 2011 11:15 am
by Claymore
Тва с РНК е яко. Иначе грешката е моя че не се сетих веднага за хемоцианина уж наскро го учихме при членестоногите като правихме тест за мезосистемата. И да между другото, излиза че Ангелите от Евангелион имат сродство с безгръбначните. :lol:

Posted: Tue Nov 29, 2011 3:19 pm
by dellusion
A Dutch researcher has created a virus with the potential to kill half of the planet's population. Now, researchers and experts in bioterrorism debate whether it is a good idea to publish the virus creation 'recipe'. However, several voices argue that such research should have not happened in the first place. The virus is a strain of avian influenza H5N1 genetically modified to be extremely contagious ... created by researcher Ron Fouchier of the Erasmus Medical Center Rotterdam, Netherlands. The work was first presented at a conference dedicated to influenza that took place in September in Malta."

Posted: Wed Dec 14, 2011 7:31 pm
by Amelia
Току що пуснах рецензия на първата евър статия, която ми пратиха да ревюирам. Беше писана от японци и енгришът болеше ужасно. Писах и на авторите и на редактора, че езикът трябва да се поправи, иначе нема да я бъде тая публикация. Не съм подозирала, че някой ще изпляка такова произведение за пускане в научен журнал. Скандализирана съм, някво. Явно неграмотността не ходи само по студентите ми.

Posted: Wed Dec 14, 2011 11:26 pm
by Morwen
Е, японците са известни с енгриша, но за списание наистина... :shock:

Posted: Thu Dec 15, 2011 1:13 am
by Feanor
Амелия, с умиление наблюдавам колко романтична представа имаш за научния процес и играта на публикации и си спомням за единия месец, в който и аз имах такава. Но аз съм си циник по принцип.

Продължавай все така, светът има нужда!

Posted: Thu Dec 15, 2011 1:41 am
by Amelia
Бе аз знам, че научно-изследователският и публикационен процес е по-профанизиран и покварен отколкото трябва, ама все пак очаквам от евентуалните научни манускрипти по-добро лингвистично оформление от това в лаб рипортите на първокурсниците си студенти. Бахти.

Сега, ясно ми е, че английският език не им е матерен на тия японци, ама и на мен и на шефа ми не ни е матерен, а пишем доста по-добре от тях.

Posted: Mon Dec 26, 2011 10:15 pm
by Roamer
Чудех се в коя тема да го пусна това, че повече хора да го прочетат... в крайна сметка реших все пак да е тази.

Интересен въпрос - "Какво е усещането, какво ти дава това да разбираш от математика, да я познаваш на много високо ниво?" На някои въпросът може да звучи малко глупаво, но всъщност не е - и аз лично бях много впечатлен от човека, който е дал отговора с най-много гласове, отговора, който разглежда няколко страни на този въпрос и обяснява всяка от тях. Наистина интересно за четене - и определено *не* само за хора, които смятат, че разбират от математика на високо ниво!

Posted: Wed Dec 28, 2011 2:16 am
by Feanor
Благодаря за връзката, Roamer.

Posted: Wed Jan 11, 2012 12:21 am
by Claymore
А бе искам да питам тук Амелия, барем тя успее да го обясни като хората, спрегнатите основи и киселини по протолитичната теория на Брьонстед и Лоури извън нея реално основи и киселини ли са?
Пр: CH3COOH + H2O= CH3COOH- + H3O+
В този случай ацетатният анион е спрегната основа. Извън гледище на ПТ той пак ли е основа?

Posted: Wed Jan 11, 2012 12:32 am
by Amelia
Какво имаш предвид под "реално основи или киселини" са? Дали са с pH над/под 7? Дали имат химичната реактивност на основа или киселина? Кога за теб една основа или киселина е реална основа или киселина?

Posted: Wed Jan 11, 2012 9:08 am
by Claymore
Amelia wrote: Дали имат химичната реактивност на основа или киселина?
That. Разяждат ли, взаимодействат ли с основни/киселинни оксиди, алкохоли, т.н.

Posted: Wed Jan 11, 2012 8:07 pm
by Amelia
Значи, може би ще ти стане ясно какви са тея спрегнати киселини и основи, ако знаеш какво имаш в една колба, съдържаща разтвор от такива. Та ето ти обяснение какво става с тези соли, които произвеждат спрегнати основи/киселини по Брьонстед-Лоури механизъм (т.е. с обмен на протони).

Като разтвориш една такава сол във вода, тя най напред ще се дисоциира до съставните си йони. Оттам с йоните могат да се случат две неща:

1. Нищо - ако йонът идва от силна киселина или основа (примери Cl-, NO3-, Na+, Ca2+ и т.н.). Той си остава да си плува в разтвора, без да влиза в химична реакция с водата.

2. Хидролиза - т.е. реакция с водата, ако йонът идва от слаба киселина или основа. Примери:

- хидролиза на ацетатен йон
CH3COO- + H2O = CH3COOH + OH-
Знакът "=" тук означава обратим и равновесен процес, т.е. тая реакция протича и в двете посоки и като се изравни скороста на правата и обратната реакция ще получим равновесие. Виждаш, че при хидролизата се отделят OH- йони. Това означава, че pH на тоя солеви разтвор (ако катйона на солта идва от силна основа) ще е по-голямо от 7, т.е. ще имаме основен характер. OH- йоните си реагират като OH- йони - т.е. воден разтвор на тая сол ще реагира с квото OH- реагират. Сега, относно разяждането - за да имаме такова, ни трябва голямо количество OH- йони. Това е трудно да се получи при обратим процес като горния. При силните основи е лесно - те се дисоциират на 100%, т.е. всичката основа, която сложиш в разтвора ще ти осигури OH-. Тук само малка част от анйона на солта ще произведе OH-. Като насложиш и това, че солите все пак имат ограничена разтворимост във вода, много трудно ще получиш корозивен разтвор като тоя на NaOH например. То и той разяжда в по-високи концентрации само - аз бая съм се обливала с такъв и нищо не ми е ставало.

- хидролиза на амониев йон
NH4+ + H2O = NH3 + H3O+
Отново обратима реакция, тоя път произвеждаща хидроксониеви йони и обуславяща киселинно pH (когато имаме анйон от силна киселина). H3O+ си реагират като H3O+. За корозивните свойства важи квото написах горе за OH- йоните.

Относно реакцията с алкохоли.
Киселините могат да реагират с алкохоли до получаване на естери. Обаче, тези киселини трябва да са ОКСОКИСЕЛИНИ, т.е. да съдържат кислород, свързан с водород (OH група). Примерно:
CH3COOH + C2H5OH = (CH3CO)OC2H5 + H2O
Скобите горе обграждат частта, която идва от киселината. Това извън тях е от алкохола. Според засега известния механизъм на естерификацията кислородът, който свързва киселинния и алкохолния остатък (т.е. кислородът извън скобата) ИДВА ОТ АЛКОХОЛА. Не от киселината! Киселината губи OH група, алкохолът губи H. Звучи противно на всякаква логика, обаче ако разучиш в детайли механизма на реакцията, има смисъл. Т.е. за да може нещо с киселинен характер да взаимодейства с алкохол до получаване на естер, то трябва да има OH група в себе си. Спрегнатите киселини имат един протон, краден отнякъде и съответно няма да влизат в естерификация. Там евентуално би могла (трудно) да протече някоя реакция характерна за неоксокиселини. Май имаше заместителни реакции някви, при които OH групата на алкохола се заместваше с парче от киселината... И нещата зависеха много от това каква е киселината - дали е по-силна от водата или не, за да може да се получи добра напускаща група (вода в случая)... Това не си го спомням много добре - виж в учебника си по органична химия за реакция на алкохоли с киселини, които не са оксокиселини.

Надявам се да съм била от помощ. :)

Posted: Wed Jan 11, 2012 9:42 pm
by Claymore
Тоест разтворите със спрегнати основи и киселини зависят по сила от изходните хидролизирани вещества. Благодаря, изясни ми се. Той урока е прост, мен ме интересуваше само това за реактивността защото не разбирах как да кажем ацетатен анион действа като основа. :D

Posted: Wed Jan 11, 2012 10:00 pm
by Amelia
Мхм, зависят страшно много. :)

Posted: Mon Feb 06, 2012 11:51 pm
by Claymore
http://9gag.com/gag/2405150
Знам 9gag, убийте го с камъни... но ми е интересно някой знае ли наистина какво е това? рекох да го постна преди да съм забравил.