За или против притежаването на лично оръжие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Locked
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 23, 2009 7:01 pm

Медиите не знаеш ли на какъв принцип подбират и отразяват новини? :roll:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 23, 2009 7:03 pm

Твърде много неизвестни. Тва може да се провери (недай боже) само на практика.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Nov 23, 2009 7:08 pm

Я аз пак да питам. Какво би направил с оръжието мирен и неагресивен човек, който в напечена ситуация дори с юмрук не може да те уцели? Познавам такива. Дали изобщо ще може да дръпне спусъка и ако го направи, дали би бил сигурен къде ще уцели противника?
Бате очевидно трябва има обучение преди да получиш честта да си въоръжен. Мислиш ли че са ни раздавали оръжието първия ден и са ни разпращали на караул? Точно обратното - в продължение на месец и половина ти набиват в главата колко лошо ще стане ако си играеш с оръжието, промиват ти мозъка със легенди за стрелби и те следят всяка секунда когато си на учението с патроните в автомата. И това е системно - гарантирам ти че в един момент дори и подсъзнателно няма да посегнеш да целиш в главата или тръгнеш да отмъщаваш с оръжието.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 23, 2009 7:11 pm

Освен това спокойно може да се въведе изискване притежателите на огнестрелно оръжие да минават редовно тестове и да ходят на държавно стрелбище минимум Х часа на месец под контрол на служител на МВР.

Те за стрелбището бездруго си го правят обикновено по собствено желание.
Last edited by passer-by on Mon Nov 23, 2009 7:12 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 23, 2009 7:11 pm

RRSunknown wrote: Бате очевидно трябва има обучение преди да получиш честта да си въоръжен. Мислиш ли че са ни раздавали оръжието първия ден и са ни разпращали на караул? Точно обратното - в продължение на месец и половина ти набиват в главата колко лошо ще стане ако си играеш с оръжието, промиват ти мозъка със легенди за стрелби и те следят всяка секунда когато си на учението с патроните в автомата. И това е системно - гарантирам ти че в един момент дори и подсъзнателно няма да посегнеш да целиш в главата или тръгнеш да отмъщаваш с оръжието.
Принципно е така, само дето след два месеца замерих един ефрейтор с брадва. Не уцелих поради некадърност, ма ако имах под ръка оръжие щеше да куца гаранция. Следят те само в обучителния после те пускат по граница с 50 патрона и глава пълна с простотии и скука. :roll: Иначе ако не бяха толкова досадно шумни, в един момент е кеф ... който спокойно мога да го постигна и на пейнтбол.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Nov 23, 2009 7:14 pm

За друго питах. Познавам хора с години практика в бойни изкуства, които в реална опасност си гълтат езика. Години. Може ли курсът по стрелба да гарантира, че ще имаш смелостта да утрепеш някого, ако се налага?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 23, 2009 7:19 pm

Курса по стрелба Е да се научиш да стреляш точно, не да убиваш. Иначе щеха ти водят "носърчета" на курса.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 23, 2009 7:22 pm

tigermaster wrote:За друго питах. Познавам хора с години практика в бойни изкуства, които в реална опасност си гълтат езика. Години.
Виж темата за Meditations on Violence в Книжния форум. Там много точно се обяснява защо е така и какви са разликите между познатите планирани ситуации в доджото и тъмна улица, където някой ти скача изневиделица и докато разбереш какво става вече те е ударил 5-6 пъти.

А курсът по стрелба ти помага да свикнеш с оръжието. В непредвидени ситуации това може да е плюс. Не винаги естествено. Но ако имаш време за реакция, помага.
The Best of Mozart

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Nov 23, 2009 7:24 pm

Xellos wrote:Курса по стрелба Е да се научиш да стреляш точно, не да убиваш. Иначе щеха ти водят "носърчета" на курса.
Знам. Не питах за това.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 23, 2009 7:28 pm

tigermaster wrote:За друго питах. Познавам хора с години практика в бойни изкуства, които в реална опасност си гълтат езика. Години. Може ли курсът по стрелба да гарантира, че ще имаш смелостта да утрепеш някого, ако се налага?
tigermaster wrote:
Xellos wrote:Курса по стрелба Е да се научиш да стреляш точно, не да убиваш. Иначе щеха ти водят "носърчета" на курса.
Знам. Не питах за това.
От чисто любопитство - защо си се захванал с бойни изкуства? Ако аз, дето съм забравил всичко от залата и се водя профан, ти скоча с целенасоченото намерение да те намлатя с каквото ми падне под ръка или с голи ръце, а после да те съборя и да те ритам докато спреш да шаваш, как ще реагираш? С ириминаге или котегаеши ли?
Тренировките в зала са едно, опит от нажежени реални ситуации е друго. Залата ти дава допълнителни технически умения. Като стрелбището за ползването на огнестрелно оръжие.

Виж и подзаглавието на Размишленията за насилието. :wink: :idea:
Last edited by passer-by on Mon Nov 23, 2009 7:43 pm, edited 3 times in total.
The Best of Mozart

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Nov 23, 2009 7:42 pm

passer-by wrote: От чисто любопитство - защо си се захванал с бойни изкуства? Ако аз, дето съм забравил всичко от залата и се водя профан, ти скоча с целенасоченото намерение да те намлатя с каквото ми падне под ръка, а после да те съборя и да те ритам докато спреш да шаваш, как ще реагираш? С ириминаге или котегаеши ли?
Захванах се от чисто любопиство. Идея нямам как ще постъпя в реален бой - не съм се сбивал от шест-седем години, а започнах тренировките преди три. Но пък един познат, доста по-напреднал от мен, ми е разправял такива истории, че чак да ти се изправят косите. Иначе в разните спаринги, които ми се случват отвреме-навреме, техниките стават доста различни.
Във всеки случай знам как бих реагирал ако някой тръгне да ме плаши с нож, вместо да се опита да ме заколи - веднъж ми се е налагало, ама... Издърпах му го от ръката, преди да е осъзнал какво става. Сигурно затова и не беше стиснал дръжката здраво.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 23, 2009 7:45 pm

Добавих нещо горе.

Това, което опитвам да ти кажа е, че на моменти трябва да си дивашки агресивен, ако нямаш път за бягство и си принуден да се защитаваш. А самата мисъл да причиниш болка на друг човек по всички възможни места и по всякакви възможни начини е противна за много хора. И това понякога им излиза през носа. Реалният бой не е честен и равнопоставен.

Не призовавам да ставаме побойници, ако трябва да го кажа изрично за някои.
The Best of Mozart

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Nov 23, 2009 8:10 pm

Тайгъре какъв беше случая в който ти скочили защото носиш червена фанелка ?

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Nov 24, 2009 8:03 am

А защо си без шапка? :mrgreen:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Nov 24, 2009 9:38 am

Хм, не ми се търси в тема от 70 страници но ясно си спомням че Тайгъра беше спделил как наскоро двама му скочили защото носел червена фанелка а те (явно) са били надъхани левскари. Не мога да си спомня как точно е завършила ситуацията.