Кой какво чете?

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Thu Sep 09, 2004 10:50 am

Neverwhere на Геймън - точно го завърших.

Много свежо, макар че превода е отвратителен - половината каламбури и игри на думи са оставени като таралеж на околовръсното....Въпреки това - изключително увлекателна, скоро не ми се беше случвало да чета с такава лакомия...

Господата Круп и Вандермар са бетон!
Дор ми се загуби като елемент - много ефимерно и скечирано нещо.
Ловеца - 'нашата обща еротична фантазия'
Маркиза - абе негър ли беше тоя човек или просто много тъмен?
Ангела - откъдето и да го погледнеш - просто стар педераст
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 09, 2004 10:52 am

Ангелът беше краднат Триас от Плейнскейп, но маркизът май беше циганин по-скоро... Иначе господата Круп и Вандемар ферева :)
And you can't dance with a devil on your back...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Sep 09, 2004 11:22 am

Наченах "Войната на цветята" на Тад Уилямс. Засега много радва - някаква смесица между "Faery Tale " на Фийст и Геймън. След разочарованието "Спомен, Печал и Трън" доста приятна изненада...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 09, 2004 11:26 am

Пък аз съм на първата една шеста от петия Малазан и напук на зложелателите ме кефи ужасно много :) В смисъл, книгата има малко общо с историята и атмосферата на поредицата дотук, но това не я прави лоша, сама за себе си е адски въздействаща засега :)

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Thu Sep 16, 2004 7:40 pm

Снощи започнах сборникът с разкази на Х. Бийм Пайпър - "Паравреме". Отдавна не бях чела приключенска фантастика или поне не такава, която да ме хване за гърлото от самото начало.
...Обещах да пиша пак, след като свърша с "Гобленът на Фионавар" и ето сега ще пиша. Предварително си признавам, че ако съм заклет фен на нещо то това е научната фантастика, така че мнението ми за една фентъзи сага е ужасно субективно и предубедено, но няма какво да направя - такава съм си....
Най-после ми стана ясно защо така и не успях да си дочета "Силмарилион". Просто многото и разнообразни герои и сюжетни линии и изчистения стил, които поне лично за мен са най-силната страна в книгите на Толкин там са натоварени с много и излишни неща (прилагателни, описания, новосъздадени думи и т.н.), които правят книгата нечетивна. Поне за мен. Със същото нещо се сблъсках в първия том на Фионавар. По-нататък нещата се оправят, но докато прескоча "Лятното дърво" след всяка страница бях готова да се откажа.
В това,че някой мнооого обича да си измисля нови думички няма нищо лошо. И аз от малка съм силно привързана към житейските навици на Пипи Дългото чорапче, но в един момент ми дойде много. Сигурно не съм достатъчно "фентъзи" настроена.
Героите... - На мен Дейв Мартинюк ми стана любимец. Просто останалите в един момент взеха да стават прекалено трагични като образи; постоянно разкъсвани от разни вселенски проблеми. Докато той си стоеше здраво стъпил на земята.
Предварително се извинявам на тези, които тепърва ще четат тази книга, но не мога да се въздържа просто. Най-излишното нещо тук е Артур Пендрагон. Някакси тази сюжетна линия стоеше не на място сред всички останали. А и това, че никой не знаел името му нещо не го разбирам как става. Ама нейсе - да предположим, че не съм оценила момента.
Няма да навлизам в подробностти, че току виж съм минала към преразказ с елементи на разсъждение.
Но като цяло тази книга ми хареса. Няма да замести единствената фентъзи сага в личната ми библиотека ( за "Хрониките на Амбър" иде реч), но поне няма да я забравя веднага след като прочета финалните изречения.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Sep 16, 2004 9:19 pm

А аз най сетне сбарах "Нощна стража" на Пратчет и почти я прочетох. Мрачна е, няма нищо забавно вътре, ама ми харесва!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 16, 2004 9:40 pm

И-ЛИ-ОН! И-ЛИ-ОН! И-ЛИ-ОН! И-ЛИ-ОН!
Атмосферата на Хиперион, но оригинална нова история, просто е жестока :)

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Thu Sep 16, 2004 10:02 pm

Marfa wrote:А аз най сетне сбарах "Нощна стража" на Пратчет и почти я прочетох. Мрачна е, няма нищо забавно вътре, ама ми харесва!
Мрачна? :shock: Мм, може и така да се кажа, но моите стандарти за мрак са малко... странни, и каквото и да напише Тери Пратчет (стига да е за Диска ;-)) не влиза в тях. Аз к'вито ги пиша... Препоръчвам на бъдещите си читатели да са готови да заемат позата "главата между коленете" (наистина помага ;-)), или в случай че не помогне - да държат легенче наблизо ;-) Само че първо е необходимо най-сетне да седна на четрибуквието си и да напиша най-сетне нещо завършено... Тия дни ще имам време, така че... Може би за новия брой.... (Вътрешен глас:Ха-ха-ха, надеждата на бездарника умира последна...)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 16, 2004 10:03 pm

Напълно съгласен с Рол, Илион мачка просто. 8-)
Все още не съм я дочел, но засега е просто феноменална.
Най-излишното нещо тук е Артур Пендрагон. Някакси тази сюжетна линия стоеше не на място сред всички останали.
Напълно съгласен.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 16, 2004 10:17 pm

Е то и аз съм на първи 200 и нещо страници де... Обаче е супер и все по-супер става.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Sep 16, 2004 11:17 pm

Реших малко да почина от Малазана, така че чета Сартр ;) За 5 страници не мога нищо да кажа, освен че стилът е достатъчно... наситен, за да ми хареса.

Иначе артурските референции и мене ми бяха не на място, макар че доста беше изградено околко тях във Фионавар. Имаше няколко доста разувстващи момента в тая книга обаче..
This is it. Ground zero.

Lews
Scholar

Post by Lews » Fri Sep 17, 2004 12:42 am

Regsa wrote:Предварително се извинявам на тези, които тепърва ще четат тази книга, но не мога да се въздържа просто. Най-излишното нещо тук е Артур Пендрагон. Някакси тази сюжетна линия стоеше не на място сред всички останали. А и това, че никой не знаел името му нещо не го разбирам как става. Ама нейсе - да предположим, че не съм оценила момента.
Не знам, лично според мен точно това вмъкване на Артур в сюжета направи атмосферата на книгата незабравима.
Иначе аз чета "Землемория" в момента...
"Сърцето ми е мрачен леден храм -
и боговете кървави не моля...
Изгубих всичко,за да го създам -
железен и студен по моя воля..." Дара

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 17, 2004 8:12 am

Илион FEREVER,FEREVER - явно Дан Симънс си ги може тия неща!
Маниакална, дива, необичайна и със струящ от страниците хумор.

Кво ще правя в следващата една година? Ще чакам Олимп.

Мноого лек спойлър - все пак го казвт на 3та страница.

Тук Ахил е - цитирам "леко глуповат, един безкрайно по-красив Арнолд Шварценегер"
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Random
Ascendent

Post by Random » Fri Sep 17, 2004 11:47 am

Да, Драгън - Илион, Илион!!! Още съм в началото, но рулира :)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Sep 17, 2004 6:06 pm

Напълно съгласен с Драгън,БТВ, кога се очаква да излезе "Олимп" в САЩ, някой да знае, че ме мързи да търся?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!