Roamer (and the rest че не мога да ви смогна)
Абсолютно смятам че е нормално "да има тук-там разни неща, които да остават загадка". Дори е полезно за поддържане на интереса. В случая не ми е това проблема.
Това, което ме притеснява е по-скоро липсата на някои фундаментални принципи. Когато автора създаде определен герой с определени характеристики, той няма правото да променя последните без някаква логическа причина. (герой описан като лакомник в книга 1 не може да бъде се превърне в аскет-анорексик в книга 3 без примерно да се е натровил със стриди в книга 2). По тази логика когато Ериксън напише, че Икариум забравя моментите когато е силно ядосан, няма как да напише след това
"..и така той забравил последните сто хиляди години". Независимо какво ще се случи в книги 3-4-5-25. Амнезията на Икариум адски добър пример, защото както и да я разглеждаш, няма логика. Дори да забравя "големи отрязъци от време" когато е силно ядосан, дори да му се губят периоди понякога, няма как да се държи по начина по който го прави. И не ме интересува какво е описал Ериксън по-нататък в поредицата. Аз говоря за
логиката в тази книга.
По същата логика, когато автора реши да опише как героите му се отправят на дълго, опасно пътешестие изоставяйки другари, дела и революция, е малко тъпо да се окаже че са били път,
единствено за да може автора да описва приключенията им.
Отговаряй на въпросите, Делвиг, вместо да си интелектуално саркастичен. По-умно е някакси.
@Roland Земи се скрии па ти с тоя арогантно-наци talk. Не съм видял да си задал въпроси.
@Lubimetz13 Аз не съм единственият, който знае за умствената изостаналост на Ериксон. Той не е умствено изостанал, а просто понякога допуска грешки. Всеки писател допуска грешки. Или ти смяташ, че Ериксън не допуска такива? (Или те не са грешки, а просто хитроумни прозорци към бъдещето?)
Аз просто се опитвам да го дискутирам като писател, който ми стана интересен напоследък. С плюсовете, минусите, слабите и силните страни. Както бих обсъждал и пробойните в логиката на Азимовата Фондация (примерно). Само че там няма как да кажем "чети нататък"..
И въобще, официално спирам да изразявам мнения за Малазан-а в каквато и да е форма с изключение на "Тоя ХХХ рути мивки!" С цел по-лесна комуникация..