Malazan Book of the Fallen, Part II

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Oct 06, 2008 5:45 pm

Според него Икариум забравя само моментите в които е бил обладан от страховита ярост. Понякога.
Понякога? Тогава, как в името на Аномандър Рейк, Икариум идея си няма, че е такъв печално известен унищожител? Нали дори един от моментите на ярост като си спомни и ще му просветне?
Ммммммдобре, само на мен ли ми се струва, или ти упорито отказваш да приемеш идеята, че в една многотомна поредица е поне "barely tolerable", ако не и съвсем нормално, да има тук-там разни неща, които да остават загадка, докато не прочетеш следващите един-два тома?
Не само на теб, определено. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 06, 2008 5:56 pm

Отговаряй на въпросите, Делвиг, вместо да си интелектуално саркастичен. По-умно е някакси.

А амнезията на Икариум яде големи отрязъци от време всеки път, когато той се "превъзбуди". Може дори да не се стигне до разрушения, но той забравя постоянно и по много. Ако авторът твърди друго във втора книга, ще те помоля да действаш с цитати :)
And you can't dance with a devil on your back...

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Mon Oct 06, 2008 5:57 pm

B. Delvig wrote:А, аз бях сигурен, че ще стигнем до "Ти не си го разбрал!" момента :D Това е универсално решение на всички дискусии като гледам.
Доколкото забелязвам, в повечето случаи основателно.

Чети нататък и много неща ще ти се разяснят.

Не се ли питаш понякога защо си единственият, който знае за умствената изостаналост на Ериксон? Толкова ли е трудно да повярваш, че да, на този етап някои явления остават неизяснени, защото следващите осем части от поредицата също трябва да се запълнят с нещо, а не просто защото авторът има олигофренския навик да допуска галактикотронни пропуски в историята си, които никой сред глутницата редактори, агенти и издатели, занимаващи се с него, не се е сетил да му покаже?

Ако да, I find your lack of faith disturbing, скъпи адмирал Моти.

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Mon Oct 06, 2008 6:50 pm

Roamer (and the rest че не мога да ви смогна)
Абсолютно смятам че е нормално "да има тук-там разни неща, които да остават загадка". Дори е полезно за поддържане на интереса. В случая не ми е това проблема.

Това, което ме притеснява е по-скоро липсата на някои фундаментални принципи. Когато автора създаде определен герой с определени характеристики, той няма правото да променя последните без някаква логическа причина. (герой описан като лакомник в книга 1 не може да бъде се превърне в аскет-анорексик в книга 3 без примерно да се е натровил със стриди в книга 2). По тази логика когато Ериксън напише, че Икариум забравя моментите когато е силно ядосан, няма как да напише след това "..и така той забравил последните сто хиляди години". Независимо какво ще се случи в книги 3-4-5-25. Амнезията на Икариум адски добър пример, защото както и да я разглеждаш, няма логика. Дори да забравя "големи отрязъци от време" когато е силно ядосан, дори да му се губят периоди понякога, няма как да се държи по начина по който го прави. И не ме интересува какво е описал Ериксън по-нататък в поредицата. Аз говоря за логиката в тази книга.

По същата логика, когато автора реши да опише как героите му се отправят на дълго, опасно пътешестие изоставяйки другари, дела и революция, е малко тъпо да се окаже че са били път, единствено за да може автора да описва приключенията им.
Отговаряй на въпросите, Делвиг, вместо да си интелектуално саркастичен. По-умно е някакси.
@Roland Земи се скрии па ти с тоя арогантно-наци talk. Не съм видял да си задал въпроси. :D

@Lubimetz13 Аз не съм единственият, който знае за умствената изостаналост на Ериксон. Той не е умствено изостанал, а просто понякога допуска грешки. Всеки писател допуска грешки. Или ти смяташ, че Ериксън не допуска такива? (Или те не са грешки, а просто хитроумни прозорци към бъдещето?)

Аз просто се опитвам да го дискутирам като писател, който ми стана интересен напоследък. С плюсовете, минусите, слабите и силните страни. Както бих обсъждал и пробойните в логиката на Азимовата Фондация (примерно). Само че там няма как да кажем "чети нататък"..

И въобще, официално спирам да изразявам мнения за Малазан-а в каквато и да е форма с изключение на "Тоя ХХХ рути мивки!" С цел по-лесна комуникация..
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Oct 06, 2008 6:55 pm

Понеже доста скоро четох втора книга, мога да ти отговоря за Икариум и амнезията му: авторът никъде не казва "забравя моментите, в които е много ядосан". Показва ни един случай в началото на книгата, в който става така, и толкова. Което не означава, че това и само това е начинът и причината Икариум да не помни. Всъщност в края на книгата се казва нещо, което е точно обратното на това, което ти си възприел като обяснение, и е истинското такова - "умът му е увреден от това, което е направил". Те ти ги няколкото хиляди години.

Не вярвам, че сериозно твърдиш, че героите (Фидлър, Калам и пр.) са били път ей така без сюжетна обосновка, защото това е идиотско.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 06, 2008 7:35 pm

Въпросът ми беше за изчезналата армия, Делвиг, макар и завоалиран. Жалко, че не и го видял, беше само едно от... трите изречения в поста ми.

И стига излагация, естествено, че ще постваш всичко, което ти хрумне, в тая тема. Затуй си дошъл все пак ;)

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Tue Oct 07, 2008 1:02 pm

@Ghibli Единственото смислено обяснение по случая, до което успях да стигна, е че Икариум преживява определена травма някъде в периода между кончината на последният му 'спътник' и унищожението на село Мапово + прикачването на самия Мапо към него. Според последният тази травма е въпросното унищожение. Обаче факта, че се говори за редица спътници означава, че въпросната травма датира от по-древни времена. Това ясно. Но според теб Ериксън ""никъде не казва "забравя моментите, в които е много ядосан"". По тази логика Икариум трябва да си спомня случая с народа на Мапо (както и множество други подобни) тъй като травмата му предхожда тези случаи.

Един въпрос - според теб способен ли беше Куик Бен да пренесе Калам, Фидлър и компания където и да е на картата без особени усилия? :D

@Roland Това за армията беше малко общо казано от моя страна. Визирах странното "изчезване" на Камист Релто + две други магета от сцената след изчистването на Warren-ите и малко подозрителната скорост (бавна) с която се придвижваше армията на Корболо Дом..но това са дребни неща. 8-)

И нещо което ми е любопитно - става ли ясно по-нататък кой е бога на когото служи Джистал прийста Малик? :)

Такива работи..

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Oct 07, 2008 1:14 pm

Ъъъ... Не исках да навлизам в тежки спойлери, затова по-горе не писах съвсем подробно, но сега ще оспойля.
Spoiler: show
Икариум получава травмата си, когато се опитва да освободи баща си, разкъсвайки в процеса един от древните уоръни (не помня кой точно). Нямам книгата у себе си, но съм доста сигурна, че това предхожда всичко останало, за което говориш. И е логично да не помни неща, които са се случили, след като умът му е бил направен на решето и вече не работи както трябва.
От друга страна разрушението на "село Мапово" изобщо не е негово дело (ония старейшини го направиха, за да мотивират Мапо да му стане спътник и да полага правилните "грижи" за него) (и това пак става ясно във втора книга някъде към края), поради което няма как да го помни.

Куик Бен вероятно е способен да направи доста неща, да. От друга страна уоръните са нещо, което не е изяснено напълно как действа (поне до втора книга) и (както става ясно пак във втора книга) даже асцендентите, дето ги имат за свои, също не ги познават напълно. От трета страна, дори да може да ги пренесе чрез уорън до някъде си, може да има много причини да не е добре да го прави или да не може да го направи в конкретния момент:
- Ласийн вероятно си има свои хора, които да охраняват пътищата през уоръните
- вероятно дори и без такава охрана могат да ги засекат и спрат
- може да е зает с други неща/ да не му стига силата/ да не може да избегне разкриване на нещо, което не иска/ и др.
Това е от позицията на човек, който е чел до втора книга.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Oct 07, 2008 1:44 pm

И нещо което ми е любопитно - става ли ясно по-нататък кой е бога на когото служи Джистал прийста Малик?
Да.
според теб способен ли беше Куик Бен да пренесе Калам, Фидлър и компания където и да е на картата без особени усилия?
Абе сигурно би успял да го направи, но чак пък без особени усилия... Има си специална гилдия, която пренася хора и стоки през уоръните (ония пичове, които донесоха вода и разни други припаси на Колтейн с големия "файтон" са нейни членове). Нека само кажем, че си има причина да дерат по седем кожи и постоянно да губят хора при пътуванията си през уоръните.

Гибли добре е обяснила за Икариум, унищожението на селото на Мапо е много хиляди години след като Икариум започва да има проблеми с паметта си.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 07, 2008 2:50 pm

Всяко отваряне на физически портал към уорън (т.е. не използването му за магия, а ВЛИЗАНЕТО в него) е разкъсване на тъканта на този уорън. Преминаването на цяла армия би нанесло непоправими щети на тази тъкан, което води до преливане в съседни уоръни и до доста чудовищни катаклизми. Затуй подобни работи само боговете правят, при това рядко.

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Tue Oct 07, 2008 2:52 pm

Да го оставим Икариум тогава, защото явно аз не успявам да ви накарам да разберете какво се опитвам да кажа. Повредена му е паметта на човека по неопределен начин и толкова.

Куик Бен е майстор на уоръните. Баси, той дори даде на Калам дистанционно управление за уорън! И при Калам не ставаше дума за обикновено пътуване, а за може би най-важната мисия в книгата. Едва ли да пратиш известен claw и бриджбърнър през половината свят, е по-безопасно от това да го пуснеш през уоръна. Това е все едно, след като си описал как Тоблакай-а саморъчно транжира Солтейкън, да опишеш как Крокус пребива Тоблакай-а с мокър чорап с резервацията, че истинската мощ на мокрите чорапи се разкрива напълно в книга 9 :D

И само да добавя - не се опитвам да критикувам Ериксън в момента. Всъщност започвам да го уважавам все повече с прогреса на книгите. Просто не ми харесва, когато ми се струва че някой автор се заплита в собствените си Рок-Пейпър-Сизърс схеми. И ако се окаже че аз не съм ги разбрал - толкова по-добре 8-)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 07, 2008 3:56 pm

Проблемът ти е, че при Ериксън няма схеми. При него всичко плава.

А иначе разбрахме те добре за Икариум. Просто ти не си допрочел :lol:

Коментарът ти за уоръните ми стои малко като да не си обърнал внимание на моя преден пост. Ако греша, обясни ми, моля те, как се съчетават двете.

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Tue Oct 07, 2008 4:30 pm

Roland wrote:Всяко отваряне на физически портал към уорън (т.е. не използването му за магия, а ВЛИЗАНЕТО в него) е разкъсване на тъканта на този уорън. Преминаването на цяла армия би нанесло непоправими щети на тази тъкан, което води до преливане в съседни уоръни и до доста чудовищни катаклизми. Затуй подобни работи само боговете правят, при това рядко.
- Бен даде на Калам "камък" който отваря уорън от произволно място.
- Камист Релто използваше своя уорън да събира пеперуди в него, като го отваряше и те влизаха в уоръна.
- Ордите от Д'иверс и Солтейкън едва ли се класифицират като богове и въпреки че създадоха тежки задръствания, не повредиха ни най-малко тъканта на самите уоръни.
- Калам едва ли се брои за армия (освен като ефективност 8-) )

Гибли, нещо такова да :roll:

Оптималното развитие на Дедхаус Гейтс според един прагматик:

Ласийн
Калам и Бен се пускат през уоръна до Унта. Бен разбива уардовете, Калам пречуква императрицата. Край - епичен двубой Калам вс. Топър.

Икариум и Мапо
- Кой е разрушил този прекрасен град с такава ярост?!
- Ми..ти
- Не си спомням. А защо съм го разрушил?!
- Ми..ядосаха те, а ти притежаваш чудовищни сили!
- Верно? А те знаеха ли за моите сили?
- Мхм..ти си ни легенда
- ЩО МЕ ЯДОСВАТ тогава?!
- ......
- Не плачи сега де..няма, няма.
- ..айде да махаме от тая тъпа пустния а?

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Oct 07, 2008 4:35 pm

Хаха, диалогът е добър :D

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Wed Oct 08, 2008 12:47 am

Проблемът ти е, че при Ериксън няма схеми. При него всичко плава.
Е така кажи, поне да не се пъна да търся логика за да отговарям (съвестно) на такива въпроси: :)
Roland wrote:В кое по-точно няма грам логика?
А иначе разбрахме те добре за Икариум. Просто ти не си допрочел
:D Няма такова нещо..аз съм известен със зловещата си прецизност по отношение на четенето. (Само имена бъркам, щото ги чета по диагонал :roll: .)

...Nadezhda, I shall then be back
When the true batch outboys the riot.....