A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 10, 2013 10:39 pm

Мдам. и аз не намирам нищо толкова странно в поведението на Кейтлин в някакъв тотално стресов момент, когато чувството за вина я е изкарало от всякакво равновесие. Човек спира да разсъждава нормално в тея моменти. Сериозно, на вас не ви ли се е случвало нещо подобно? На мен ми се е, щото и впоследствие не можех да повярвам, че съм мислила нещата, които бях мислила в оня изтрещял миг от живота си.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Apr 10, 2013 10:45 pm

За мен онази статия приравнява доста елементарно нейните екстремни ексцесии, за които си има причина (изповедта примерно), с някаква крайна оценка от страна на сценаристите за характера й in general. Повтарям, ако току-що е научила, че семейството й тотално е заминало на кино, ще си бленува за някакво измислено идеално единение, и още как.

Ако на 18-19 не само се е оженила не за тоя брат, за когото е трябвало, ами и новият й мъж е донесъл копеле в дома й, би поискала хлапето да го вземат дяволите. Кат от книгата също не ми се струваше никак умерена в тия аспекти. А отношението на сценаристите към майчинството е твърде разнообразно и далеч не се изчерпва с образа на Катлин.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 10, 2013 11:01 pm

Значи, аз поведението на Кейтлин в оня момент го разбирам. Както вече казах, мога да си представя защо една искрено и безусловно вярваща жена ще обвинява себе си за бедите на семейството си. Обещах им на боговете, не го направих, ето защо сега съпругът ми е мъртъв, дъщерите ми са в опасност, двамата ми малки сина е много възможно също да са мъртви, баща ми умря, бъдещето не вещае нищо добро за единствения ми останал син.

Факт е обаче, че самата сцена беше нелогична от гледна точка на това, което Пасъра изтъкна - цялостното й поведение дотук, което с нищо не е подсказвало, че някога е имало поне един миг, в който е изпитвала поне бегла симпатия към Джон, която симпатия да би довела до безсънна нощ, в която да се притеснява детето да не се спомине от шарка, а още по-малко пък да дава чак такива клетви на боговете - ще го обичам, ще му бъда майка, ще накарам баща му да го направи Старк. Тази много силно вярваща жена наистина изяви желание Джон да беше на мястото на Бран и се зарадва, като разбра, че той отива в Стража.

Като цяло тая ситуация с шарката беше напълно идиотска. Ако бяха искали да вкарат такъв момент по някаква причина - щото впоследствие може и да се появи такава, инак моментът дори не е и излишен, някаква друга дума трябва да му се измисли, - спокойно можеха да съчинят история за това как някое от децата й някога е било тежко болно и тя е дала обет към боговете да приеме Джон, стига да не й вземат детето. Това би имало смисъл. Сега е такова, каквото е - случайно сценаристко хрумване и колкото и да го обличаме в смисъл, то смисъл практически няма.

Но при все това аз не се впрягам чак толкова по тая сцена. Ако не беше разискването тук, просто щях да повдигна вежди и да я отмина, без повече коментари. Серията си ми хареса и с тая кръпка, така че й давам осем от десет. Надявам се нататък нещата да продължат в същия дух.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 10, 2013 11:40 pm

Е тя обета не го е направила от симпатии към Джон, а от чувство за вина. В онач нощ е била абсолютно паникьосана, че детето умира, като в религиозната й глава тая смърт се случва понеже тя я е поискала - т.е. тя разглежда себе си като убиец на малки дечица и това я ужасява до някво моментно умопомрачение.

В конкретната сцена от серията пък, тя отново е изперкала от ужас, че децата й са мъртви и пак я е загризала вината - тоя път не само за лошото й отношение към Джон (за което тя си дава идеално сметка колко е лошо, но просто не може да надвие себе си), а и заради собственото й семейство.

Поведението й е напълно консистентно с образа й. Както казах, единственото странно нещо ми беше това, че го изпя като по команда пред оная пача.

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Apr 10, 2013 11:40 pm

Ха, и аз й давам осмичка на тая серия, при максимум петица за предишната. Махам половин единица за дуела (понеже по тая линия вече нямам очаквания, иначе щеше да е повече) и единица и половина за едничкото изречение на Кейтлин за узаконяването на Джон, който да станел Старк, което както спомена Марфето, дойде от нищото даже в самия сериал и според мен пресоли супата. До този момент сцените за отношението й към Джон бяха недвусмислено в посока враждебност, а това, че е религиозна и богобоязлива си е общо впечатление за характера й по принцип, не конкретно за копелето на мъжа й.

Проблемът за мен е, че преди време Кейтлин изобщо е обещала на боговете да направи Джон законен син на рода Старк. В каквото и състояние на духа да е била, това за мен е прекалено. Да се моли да е живо и здраво копелето Джон Сноу и дори да се опита да му даде майчината обич, от която е лишено, щеше да е предостатъчно да се подчертае колко грижовна майка е, дори към дете, което не е нейно, но смята, че е на мъжа й.

Да го нямаше това изречение Джон да вземе името Старк, и аз щях да съм 100% ОК с тая сцена, вече си казах, че беше започнала отлично. Обаче тая неподкрепена с нищо до този момент сценарна хрумка за корекция със задна дата на тема законни деца ми идва като косъм в супата (оная пресолената, да). :P

Но ми беше интересно да видя какво мислят други за развитието на образа на Кейтлин, дори мненията, с които не съм съгласен (пак - само за едно изречение, не цялата сцена). Иначе принципно и на мен ми харесва как и в сериала добре я развиват като майка на благороден род, готова на всичко за децата си. :)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 11, 2013 12:24 am

Дуелът беше отвяващо як.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 11, 2013 1:02 am

http://www.happyplace.com/23035/game-of ... -episode-2

Не е чак на нивото на 3.01, но си има свежи моменти. :mrgreen:

Season 3: Episode #3 Preview

http://www.youtube.com/watch?v=PYk_JRoZkWc

Оха. :D
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 11, 2013 1:15 am

Не е лошо :) това за cave people даже ме разсмя!
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 11, 2013 2:59 am

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oui. Je suis garbage.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Apr 11, 2013 3:22 am

Младежът чете поезия по разни УНИЦЕФ събития, учи теология И философия в Кеймбридж и мисли да зареже актьорството, за да стане професор бтв.....

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 11, 2013 4:15 am

Знам, че е готин в реалния живот, ама няма да избяга от тоя образ скоро. :lol:

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 11, 2013 4:26 am

Горкият, смея да твърдя...
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Apr 11, 2013 8:39 am

Дет Силвъра веднъж рече, такъв образ изгради, че трябва да се пази да не го пречукат, докат си купува хляб някой ден.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Thu Apr 11, 2013 12:42 pm

Само да вметна, че School of Thrones завърши първия си сезон с три епизода, и горещо се надявам да има и втори :Д Много яка пародийка с много яки майтапи за просветените, и въпреки леко странния край се надявам пичовете да направят още епизоди!
Относно споровете:
1. Битката между Бриен и Джайм едва ли е била изиграна на макс, но много от слабостите могат да се обяснят с факта, че Джайм е окован, и освен това свръх-убеден, че Бриен няма да го посече. Обръщането с гръб в началото, което някой посочи, отразява тази убеденост, той човекът посред битката си й казва "See, could've got me there!" Иначе опъна се на Бриен за кратко, но както и в книгите тя го смазва в дълъг план, без да броим че тук има и предимството на тази нечовешка броня - ако ще дъвчем сериала за нещо, нека да е бронята, даже и здрав мъж (включително мутант като хрътката) следва да има проблеми ако се шматка постоянно с тежка броня.
Иначе много ме изкефи изражението й когато накрая го биеше с една ръка - някакво такова отегчено "лазиш ми по нервите, но някак се въздържам да не те смажа като муха!"

2. Сцената с Кейтлин ми се струва напълно логична и се вписва с образа й в сериала. Кейтлин е преди всичко архетип на майката, тема която е много силно залегнала в сериала - нормално е като види Джон, едно невинно бебе, на смъртен одър, да е готова на всичко, за да го спаси. В този момент тя би пожелала да приеме детето, да му стана пълноправна майка - още повече, че е възможно да са имали някакви спорове с Нед точно по това време, а Кат в крайна сметка го обича и би искала да го зарадва и да приеме "сина" му.
Във феодален контекст, щом един крал Таргариен си позволява да узаконява копелетата си, то значи е възможно да се случи, и е легитимно на човек да му мине тази мисъл през главата. При все това, повечето хора се спират, защото това ще породи безкрайни политически проблеми, и Кейтлин също се е спряла - на трезва глава тя никога не би обмислила действително да узакони Джон, защото това буквално ще време хляба на децата й.
Но сцената, за която спорим, Кейтлин не е на трезва глава, тя отново се огъва под собствените си страхове и търси упование в боговете - а боговете не ги е грижа за феодалната разсъдливост, таз законите са други, и тя ги е нарушила.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Apr 11, 2013 1:40 pm

Във феодален контекст, щом един крал Таргариен си позволява да узаконява копелетата си, то значи е възможно да се случи, и е легитимно на човек да му мине тази мисъл през главата.
Ясно, че е въможно за мъжете, все пак това е в техен интерес в някои случаи, а и това са техните синове, които биват узаконявани. Обаче благородничките да го правят при положение че е 100% против интересите им и така се лишават от едно от малкото им гарантирани права, ми се вижда нелепо.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!