A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 23, 2013 5:23 pm

При Денерис всеки път, когато се провикваше: "Довагери!" ми беше Moment of Awesome. Просто адски ме кефи как звучи тази дума и как тя я произнасяше.

Впрочем, във форума на Песента (asoiaf.westeros.org) с тази дума (Unsullied - Неопетнени) наричат хората, които гледат сериала без да са чели съответните книги. Та Христината и Сашо, например, са Unsullied (довагери) в момента. :D

И да допълня нещо за темпото - не бих се учудил ако Бениоф и Уайс стигнат в края на пета книга след два сезона. Половин сезон за остатъка от трета книга и сезон и половина за четвърта и пета сумарно ми се вижда напълно възможно, съдейки по това, което са вкарали в трети сезон.

Въпросът е дали те (и НВО) ще решат да добавят още един сезон поради все по-голямата популярност на сериала и за да дадат още една година на Мартин при писането на книгите, или ще решат да си карат със свое темпо, в който случай след две години спокойно може да са го настигнали, ако тогава още дописва шеста книга (дано я е довършил, де - 2015 г. все пак, а и уж вече е отметнал някаква немалка част).

Без да спойля, челите книгите знаем колко пълнеж има в четвърта и пета. На мен лично и той ми допада за дообогатяването на света, но от гледна точка на сериала има стотици страници, които може да се сбият в минимум епизоди. Особено при (СПОЙЛЪРИ ЧЕТВЪРТА И ПЕТА КНИГА)
Spoiler: show
обиколката на Вестерос от Бриенката, доста неща от Мартелите плюс немалко Джон Сноу, още повече Тирион и най-вече Денерис.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Apr 23, 2013 6:55 pm

passer-by wrote:И да допълня нещо за темпото - не бих се учудил ако Бениоф и Уайс стигнат в края на пета книга след два сезона. Половин сезон за остатъка от трета книга и сезон и половина за четвърта и пета сумарно ми се вижда напълно възможно, съдейки по това, което са вкарали в трети сезон.
Е трета книга ще е два сезона, ако не се лъжа. Т.е. пета книга ще е 6-ти сезон след 3 години.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Apr 23, 2013 6:59 pm

passer-by wrote:=
Впрочем, във форума на Песента (asoiaf.westeros.org) с тази дума (Unsullied - Неопетнени) наричат хората, които гледат сериала без да са чели съответните книги. Та Христината и Сашо, например, са Unsullied (довагери) в момента. :D
I kinda like that. :lol:

Емо, забелязах за Кейтлин. (спойлер от трета книга)

И понеже съм се спойлнала за това дето ще се случи с нея се чудех дали това не е поредния пророчески сън на Бран. Само дето не й беше срязано гърлото и не хриптеше.
Last edited by Amelia on Tue Apr 23, 2013 7:33 pm, edited 2 times in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Tue Apr 23, 2013 7:01 pm

Demandred wrote:
Ordo Malleus wrote: Имам чувството, че Варис прави точно това, което описа в първият си мотивационен диалог с Нед Старк - когато говориха в тъмниците. Не си спомням думите, но беше нещо от сорта, че просто иска мир. Евнухът е доста искрен на моменти и се възползва как всички търсят лъжата и манипулацията зад всяка негова дума.
Горе-долу по същото време Варис подготвяше заедно с Илирио нашествието на дотраките на Дрого, така че явно мирът въобще не му е приоритет.
Съчинения-разсъждения, които включват и книгите:
Варис си иска Таргариените на власт и разбира се, че това отчасти се дължи на тяхната благосклонност към него. Обаче Паякът си е бая важна личност и по време на управлението на Робърт, тоест, не вярвам само жаждата за влияние да го движи.

В крайна сметка, около 300-годишното управление на драконите е било относително мирно, а до бунта на Робърт кралствата са се радвали на почти столетие без мащабни бойни действия. Слагаме отгоре некадърността на Баратеон като владетел, очевидната непригодност на наследника му, уродът Джофри, джафкането на големите родове и т.н. Вече не помня доколко Варис е бил в течение на плановете на Кутрето, но като сложим всичко на везната, струва ми се правилно за човек като него да си подсигури вариант, в който бившата династия да се върне на трона, бекъпче някакво.

То и плановете му за Таргариените не достигат зрялост преди кралствата така и така да са се хванали за гушите и да са превърнали континента в бойно поле.

Аз както го виждам, до определен момент наистина се опитваше да предотврати войната, убеждаването на Нед да търси милост, например. След като Роб вдигна Севера и лайната удариха вентилатора, Варис сериозно задейства плана за връщане на Таргариените, направи избор и си работи за да го осъществи.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 23, 2013 7:07 pm

AlDim wrote:Е трета книга ще е два сезона, ако не се лъжа. Т.е. пета книга ще е 6-ти сезон след 3 години.
Бениоф и Уайс не се придържат твърдо към книгите (скачат напред-назад), нито към съотношение един сезон = една книга, а трети сезон - две. Приблизително е така, но не чак плътно. Плюс това доста от събитията в четвърта и пета протичат паралелно, та и в сериала вероятно ще е така. :wink:

Разбира се, че четвърта и пета могат да получат по един сезон, особено ако решат да поразширят отделни елементи от тях, но определено не се налага. :)

Е, адашке, вие за някои от най-важните неща сте оспойлени, баси!
Уточни преди спойлър тага си за Кейтлин, че е от трета книга, иначе някой може да помисли, че е нещо от сериала и ще се оспойли на свой ред. :wink:
Last edited by passer-by on Tue Apr 23, 2013 7:31 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Apr 23, 2013 7:31 pm

Мерси, добавих уточнение на спойлера. :)

Иначе не ми издържаха нервите и прочетох в разни уикита кво ще става. Добре, че съм тотално плиткопаметна, та съм забравила 90% от нещата. :lol:
Сашо иначе се пази от спойлери кат християнска девственица от секс. С един такъв инхерентен ужас...

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 23, 2013 7:32 pm

Amelia wrote:Мерси, добавих уточнение на спойлера. :)

Иначе не ми издържаха нервите и прочетох в разни уикита кво ще става. Добре, че съм тотално плиткопаметна, та съм забравила 90% от нещата. :lol:
Преди спойлър тага, ма, не вътре в него! :lol:

А да четеш уикито за тая поредица... :spank:

Значи имаш варианти за шантаж на мъжо, ако не слуша. :mrgreen:
Last edited by passer-by on Tue Apr 23, 2013 7:34 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Apr 23, 2013 7:33 pm

ОМГ КЪДЕ СЪМ ГО ТАЙПНАЛА ТВА!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Голям съм идиот!

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 23, 2013 8:00 pm

Аз бях постнал назад един доста добър анализ на сезоните и скоростта на книгите. В общи линии Мартин трябва да произведе шеста и седма книга по-бързо, отколкото произведе пета. Но тригодишни срокове (каквито са нормалните за тоя жанр) всъщност все още му вършат работа.

Друг е въпросът, че ако приемем, че САМО трета книга ще е сцепена на две, а другите книги ще са разпокъсани из сезоните (в което има смисъл), паг гледаме сериал с ПОНЕ 8 сезона, което ХБО никога не са правили. Та се надявам да е успешен...
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 23, 2013 9:02 pm

При уговорката, че книгите ще останат 7, Мартин ще пише бързо (като за него), а Бениоф и Уайс няма да напредват с гигантски крачки през пълнежа. :wink:

Иначе анализът беше много добър, да.

А Троновете спокойно ще стане 8 сезона, че и повече, ако трябва - достатъчно популярност е натрупал. Проблемите ще са повече откъм актьорите - други проекти поради нараснала известност, остаряване, преподписване на договорите след шестата година и вероятно искане на доста по-високи заплати, евентуални напускания и т.н.
The Best of Mozart

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 23, 2013 10:30 pm

Бррррр, магьосника, брррррр! :shock:

Всъщност, тази серия ми скучнееше, обаче Денерис накрая разкърти, извози и измаза. Буквално. А онова с Лорас и Санса беше неква грешка - предния път като дъртата, Марджъри и Санса си говориха, Олена изрично натърти, че не иде реч за Лорас, а Уилас. Валирианският език е мноо добър, а сцената, ахххх, сцената! И не им ли викаше довагиерис? Аз тъй го чувах. :) ИСКАМ ПАК!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 23, 2013 11:37 pm

Права си, току-що го изслушах пак, даже "в"-то й беше смекчено, почти "доуагерис".
Но все пак май си е Довагерис при повтарянето по-късно в речта й.

Значи за Unsullied - Христината е Довагер(и), Христина и Сашо са Довагерис. :mrgreen:

Сцената вече е в Тубата, естествено. Никола, пусни я на приятелите си, които не гледат сериала, може и да размислят:

Game of Thrones Season 3 Episode 4 Epic Scene of Daenerys Targaryen Rise to Power
http://www.youtube.com/watch?v=V4PPWYCqPKo
The Best of Mozart

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Apr 23, 2013 11:43 pm

Аз нещо не споделям всеобщия възторг от ставащото около Денерис в епизода. То се виждаше от километри какъв ще е развоят на събитията, така че ефектът на възхитена изненада го нямаше. А и всичко беше толкова клиширано показано, особено накрая като хвърли бича. Самата актриса продължава да не ми харесва. Може и заради косата да е, толкова е изкуствена, че всеки път се вторачвам в нея. Но и тя не влиза достатъчно добре в образа, уви.

Разговорът между Тирион и Варис беше много дървено заснет - отново това е скромно мнение, без да съм специалист в областта, но монтажът и ъглите на камерата напълно ме извадиха от сцената. Почнах да мисля "тия сега какво се опитват да направят", много странно ми беше, все едно са искали нещо да внушат подсъзнателно, но не се получи.

Харесах много повече нещата, които не очаквах - явно има резон да не се четат книгите. Аз съм чела до трета, но благополучно съм забравила доста от ставащото.
Trip wrote: Едит: Ах, брутално, гледам пак първата сцена. Когато го наритаха в калта, Джейми посегна за меча с дясната си ръка. Blink-and-you'll-miss-it момент, но евала, че дават шанс на човек да го види без малоумни клоусъпи и отчаяни гримаси.
Явно трябва да гледаш по-внимателно, доста трудно за пропускане си беше :) Аз се изкефих и на това как Бриен се намръщи на себе си като го обиди на жена, много беше сладко.

Марджери Тирел продължава да радва с всяка своя поява, ето такава трябваше да е Денерис, да се вижда как гори отвътре, как има ум, сила и воля.

Теон Грейджой е страшно добър актьор (съзнавам, че изразът не връзва смисъл, но аз често смесвам хората с персонажите им, в случая не ми е важно да мисля за него с истинското му име).
Last edited by Ghibli on Wed Apr 24, 2013 12:07 am, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Apr 24, 2013 12:03 am

Е, явно харесваме различни неща в тоя сериал - помня, че например дуелът Джайм-Бриен за теб беше не просто добър, ами даже най-силната част в оня епизод. :)

Точно пък хвърлянето на бича (няма нужда от спойлър таг, това е излъчен епизод) беше отличен завършек на тая сцена и ново подчертаване, че Денерис ненавижда робството, а това има значение. :wink:

Season 3: Episode #5 Preview
http://www.youtube.com/watch?v=SoemaxLkgRQ
The Best of Mozart

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Apr 24, 2013 12:13 am

Хубаво, махам спойлер тага, че и без това стоеше грозно.

Точно хвърлянето на бича беше от типа "ние сега още веднъж ще покажем как е правено десетки пъти преди нас", че и акцентирано... Цялостното ми впечатление беше все едно гледах някакъв момент от Спартак (на "Старс").

Между другото, нещо което много ме забавлява предишния (или беше по-предишния?) епизод - как дипломатично превеждаше робинята всичките простотии на господаря при уговарянето на сделката с Денерис. Не ви е лесно на вас преводачите :D
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.