Trip wrote:А имах предвид, че след като хората така или иначе си произнасят кратък член навсякъде, на много от тях може би не им дреме, че като пишат има такова нещо като "пълен член". И това е допълнителна спънка. Друга спънка е точно това, за което говориш - като се мъчиш да ограмотиш хората, опитвайки се да прибягваш до абстрактни граматически обяснения, все едно ги караш да реашават диференциални уравнение от шеста степен или нещо такова...
Уж нямах намерение да задълбавам в дискусия, а то явно е по-силно от мен...

Не исках да се задълбочавам, защото си знаех, че рано или късно ще намеся емоция, което и ще се случи ето сега.
Изборът дали да бъдеш компетентен в дадена област, или не, е изконно лично право на всеки. А този избор е нещо сложно и зависи от куп неща. Ако на някой не му дреме дали е грамотен, значи не му дреме и толкова. Мое право пък е да си направя съответния извод за него. Този извод най-често е: "ето един човек, на който не му дреме"... поне се старая да не стигам по-далеч в изводите си за него. Не успявам винаги.
През цялото време правех спекулативни и действително неточни сравнения с физиката и математиката. Това са области, в които моята компетентност е ниска. Ако ме хванат в елементарно невежество, ме е срам. Ако често ме карат да се срамувам, отивам да си доуча ненаученото в училище. През ум не ми е минавало да очаквам някой да опрости тези сложни науки, за да ги сведе до моето ниско равнище на компетентност. За да се окажа ей така, внезапно, по-знаеща, отколкото съм. Да мина за по-образована, каквато не съм. Говорим за елементарно равнище на компетентност, нали така? За подлог и допълнение си говорим. За киселина и основа. За + и - заряди. Дали ще ми дреме, или не, си е мое лично право. А право на всички останали пък е да не им натрапвам моето лично невежество като норма.
Отпадането на пълния член се дъвчи от деветдесета насам. Следя този важен за нацията въпрос отблизо, по чисто субективни причини. Досега не съм чула нито едно мнение "за" отпадането му, подкрепено със собствено лингвистични аргументи. Поне едно - колкото и шантаво да е, ще му отдам нужното внимание. Причините винаги са били извънезикови. А най-солидният аргумент е била винаги всеобщата неграмотност. Първо сред децата, после те пораснаха и станаха кандидат-студенти, завършиха и сега вече неграмотността се пръкнала в официалната бизнес кореспонденция. Предричам в близко бъдеще и неграмотност сред хората от третата възраст...
А иначе реформи се правят - всеки, който е поработил коректорския занаят, ще го потвърди. Правят се, верицата тяхна, поне веднъж на петилетка, за да се оправдае ново издание на правописния речник. Щури хора има тук-там, купуваме си го редовно. Ей така, от любопитство, да видят как са решили през следващите три години да се пише - шкембе чорба или шкембе-чорба, крем-супа или кремсупа, важно ми е да знам, защото така и не схванах скрития граматически смисъл зад подобни промени.
Истината е, че на никой не му дреме за правописа, освен на шепа академици и все по-смаляващата се коректорска гилдия. А иначе децата са неграмотни. Защото правописът е труден. Решението е да го опростим.
ПП. Trip, закачих се за твоето изказване само защото ми навя тези размисли