За и Против пълния член
Moderator: Moridin
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Минувачо, с цялото ми уважение към теб, опита ти и професията ти, в случая ми се струва, че не си прав. Според мен и подложното сказуемно определение би трябвало да получи пълен член.
В момента нямам достъп до българска граматика (най-малкото защото в момента не съм в България), но ето малко информация по темата, макар и не нормативна и определяща: "Определителен член в българския език" от Уикипедия и "Пълният член се употребява не само при подлога" от източник, на когото сравнително имам доверие.
В момента нямам достъп до българска граматика (най-малкото защото в момента не съм в България), но ето малко информация по темата, макар и не нормативна и определяща: "Определителен член в българския език" от Уикипедия и "Пълният член се употребява не само при подлога" от източник, на когото сравнително имам доверие.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Естествено, че сказуемното определение е с пълен член.
Въпросът за проверка не е кой/какво, а винителният падеж, независимо, че може да става въпрос за неодушевен предмет. Другата проверка, както писа Йоан Владимир преди някакви страници, е съгласуването при промяна на числото. Ако е неизбежно, имаме пълен член.
Въпросът за проверка не е кой/какво, а винителният падеж, независимо, че може да става въпрос за неодушевен предмет. Другата проверка, както писа Йоан Владимир преди някакви страници, е съгласуването при промяна на числото. Ако е неизбежно, имаме пълен член.
Мъжът е най-прекрасният.
Мъжете са най-прекрасните.
Неизбежно съгласуване.
Мъжът написа най-прекрасния роман.
Мъжете написаха най-прекрасния роман.
Може и без съгласуване.
Едит: Ъхъ, няма значение словоредът.
Мъжете са най-прекрасните.
Неизбежно съгласуване.
Мъжът написа най-прекрасния роман.
Мъжете написаха най-прекрасния роман.
Може и без съгласуване.
Едит: Ъхъ, няма значение словоредът.
Last edited by Trip on Wed Mar 21, 2012 11:05 pm, edited 1 time in total.
Явно се обърквам от френския, защото ме тегли да пиша "Най-малкия проблем съм аз / си ти", а не "Най-малкияТ проблем..." и съответно приемам някаквото определение на подлога като недостойно за пълен член, ориентирайки се по това с коя дума се скланя сказуемото.
(Подлог - с пълен член, всичко друго - с непълен.)

- tigermaster
- Elder God
Възвратни?Trip wrote:как се казваха тия глаголи
Нещо такова беше...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”