Догледах го и аз най-после. Постът надолу е фраш от спойлери. Четете на собствен риск.
Последните няколко епизода наистина не бяха твърде добри, но специално тоя точно след паузата ме утрепа (президентката как прелистваше книгата бавно, бавно, бавно, полагайки всяка предишна страница върху кладата на предишната, и Кара, горяща собствения си труп). Инфодъмп-епизода беше инфодъмп, но какво пък - в тоя момент толкова исках да знам какво става и защо е ставало, че бях напълно готов да им простя. Пианистът беше готин. Бунтът беше просто убиец. Аз, между другото, мразя Гейта. Озлобен гад, желаещ отчаяно на всички да им е толкова гадно, колкото е на него - бях напълно готов да повярвам, че е започнал бунт и дори се зарадвах, като умря. Освен това исках Том Зарек да изчезне от картината. Красиво. Заслужаваше го. Двата епизода все едно за мен са писани и заедно с "Рейзър" са ми любимата част от сериала.
Финалът беше красив. Много. Директното съобщение, че има Бог, ме изненада и възторгна. Решението да изоставят корабите и да се доверят на Центурионите беше напълно разбираемо с оглед на събитията от... ами целия сериал, но особено последния сезон, когато наистина започнаха да се доверяват на Силоните и да разбират, че това всичкото всъщност е просто голяма грешка... Мога да видя причините да жадуват за ново начало.
И, разбира се, краят. Затварянето на историите на всички. В тоя момент вече бяха останали само и единствено персонажи, които обичах, умрях си от кеф, като гледах как най-после са в тихото пристанище от другата страна на бурята и ще се отпуснат, наслаждавайки се на чаша скъпо червено вино и еленски бут. Метафорично.
Само за адмирала и госпожата президент ми беше тъжно. Не бяха заслужили това, което получиха... Но какво пък. Не всеки има хепи енд.
А, тяхната история, между другото, е едно от готините неща в сериала. Оня епизод, в който тя тича из кораба, беше чудесен.
Единствено не ми допадна съвсем-краят на финала. Беше ненужен. Както и оня момент с хибридите и Андерс в началото - беше малко деус екс макина. Но се преживява.
Прекрасен, прекрасен сериал.