Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Ако говорим "реален живот", извънземните чинии и християнските вълшебства са еднакво измислени. А ако говорим за тетралогията - в нея няма ЕДНО реалистично нещо, за бога.
Така че недоволството от елементи в сетинга на IV се свежда до жанров вкус и привикване със старите серии.
Така че недоволството от елементи в сетинга на IV се свежда до жанров вкус и привикване със старите серии.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Остави Стоунхендж, според фон Деникен сигурно и Емпайър Стейт Билдинг е дело на извънземните, толкова вманиачен е тоя човек да търси под вола теле.
Самият Деникен е доказан измамник, БТВ.
Anyway, Инди никога не е имал претенции за научна достоверност, така че мен извънземните въобще не ме притесняват.

Anyway, Инди никога не е имал претенции за научна достоверност, така че мен извънземните въобще не ме притесняват.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Пичът му е дал 2.5/4, всъщност горе-долу колкото бих му написал и аз, ако го оценявах - 6.5-7/10.по Питър Тревърс, списание Rolling Stone
"След като светът най-сетне видя четвъртата част от поредицата за Индиана Джоунс, истината и оценките за нея се движат между крайностите, сещате се, мястото, където разочарованието захапва очакванията ви.
О да, мечтаех си "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" да е същото класическо приключение като "Похитителите на изчезналия кивот", който стартира сагата за Инди през 1981. Но то не е.
Кристалният череп поне е на нивото на леко непохватното продължение "Храмът на обречените". Липсва и приятният елегичен тон на сбогуването с Инди в "Последният кръстоносен поход". Спилбърг и Лукас изглежда са оглупели.
Добрите новини са, че Харисън Форд все още борави с камшика и шапката по-добре от когото и да е в този занаят.
Лошите новини са, че след 19 години препирни между Спилбърг и Лукас по сценария, тази каша е най-доброто, което са успели да сготвят.
Почти всичко изглежда похитено от предишните три филма. Още по-лошо е че след якото начало в което Инди е пленен от руснаци в Невада през 1957, сюжетът се завърта около някакъв атомен експеримент. Толкова изтъркано клише! По средата на филма почнах да си мисля, че гледам "Съкровището" срещу "Досиетата Х" с малка доза "Младите албатроси"*. И нито едно от тези сравнения не е комплимент за Инди.
Форд, на 65 и в енергична форма, си партнира с Шиа Лабьоф, справящ се чудесно с ролята на Мът, момчето, което се включва в мисията по издирване на Кристалното дилдо или там както му викаха.
Очаквах да прескочат искри между Инди и Кейт Бланшет в ролята на руския учен Ирина Спалко, но великата Кейт е забита в образа на еднопластов злодей с акцент, пробуждащ в мен асоциации повече с Роки и Булуинкъл, отколкото с търсената "червена заплаха".
Чувствата на Инди са запазени за една стара любов. Голяма тръпка е да видим завръщането на Карън Алън като Марион Рейвънууд, партньорката на д-р Джоунс от Похитителите и майка на Мът. Някои смятат, че Мът всъщност е син на Инди. Как ви хрумна?!
Палци горе за чудесните каскади - не пропускайте дуела между джиповете на Мът и Ирина! А какво ще кажете за армията от мравки-човекоядци? Но ако трябва да избирам бих заменил всичките паранормални глупости със сцени, които сближават и ни разкриват героите на човешко ниво. Изпусната е възможността да покажат Инди смачкан от времето и рисковете на обвързването, приятелството и любовта.
Каскадите оставят истински белези, но зрителите очакващи емоционален резонанс в Индиана 4 ще попаднат в храма на обречените. Спилбърг и Лукас не се доказват като творци, просто си вършат добре работата."
Не говоря за историческа достоверност, очевидно. Но каква е вероятността да е съществувал Граалът, например, проста дървена чаша, чийто легендарен статус е придобит и каква - извънземните да са вършали насам-натам по различните култури през вековете - то не са кръгове в житата, Наска линии, Стоунхендж, пирамиди, бла, бла, бла... Още малко и Лох Нес ще се окаже извънземно.
Едно са артефакти от реално съществуваща религия, която е създала богатата история зад гърба си, подкрепена с немалко писмени материали (за достоверността на тези може да продължим да си спекулираме, но е факт, че ги има и съществуват), както и многобройни легенди и герои. Съвсем друго са глупавите спекулации за извънземните, за чието съществуване има само пресилени догадки на идеалистични хора и много спекулиране. Много филми сме гледали.
Не казвам, че за съществуването на Кивота, Граала, Атлантида и т.н. има неопровержими доказателства, но е някак по-вероятно да са съществували първоизточниците на легендите, ако и много по-различни от това, което е стигнало до нас сега, отколкото да обясняваме всичко с извънземните и това да не влиза в рамките на фантастичното.
Едно са артефакти от реално съществуваща религия, която е създала богатата история зад гърба си, подкрепена с немалко писмени материали (за достоверността на тези може да продължим да си спекулираме, но е факт, че ги има и съществуват), както и многобройни легенди и герои. Съвсем друго са глупавите спекулации за извънземните, за чието съществуване има само пресилени догадки на идеалистични хора и много спекулиране. Много филми сме гледали.
Не казвам, че за съществуването на Кивота, Граала, Атлантида и т.н. има неопровержими доказателства, но е някак по-вероятно да са съществували първоизточниците на легендите, ако и много по-различни от това, което е стигнало до нас сега, отколкото да обясняваме всичко с извънземните и това да не влиза в рамките на фантастичното.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
То сигурно има, но теории, които се градят на спекулации, а не на доказателства са несериозни. А възможността да съществува разумен извънземен живот я има, просто все още сме на ниво 'възможно е, но не знаем със сигурност'. Та 'Е.Т.' все още е в сферата на фантастичното.
Едит: Чисто математически също може да се докаже, че е възможно, предполагам. А и немалко учени са доказали наличие на вода или лед, както и на благоприятни за живота температури или газове на някои планети, които са наблюдавани с Хъбъл, примерно. Но това пак не доказва наличие на разумен живот, който да е дотолкова еволюирал, че да лети в космоса, да е дошъл тук и да е построил това-онова. Затова пак си остава фантастика. И на мен фантастиката ми харесва, тук говорим за снощния филм, в чийто сюжет тези неща не ми харесаха.
Едит: Чисто математически също може да се докаже, че е възможно, предполагам. А и немалко учени са доказали наличие на вода или лед, както и на благоприятни за живота температури или газове на някои планети, които са наблюдавани с Хъбъл, примерно. Но това пак не доказва наличие на разумен живот, който да е дотолкова еволюирал, че да лети в космоса, да е дошъл тук и да е построил това-онова. Затова пак си остава фантастика. И на мен фантастиката ми харесва, тук говорим за снощния филм, в чийто сюжет тези неща не ми харесаха.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
Хехе и преди написах, че спорът е безсмислен. Валери ти отпочна пак с въпроса си към мен, отговорих ти аз как виждам нещата, не налагам мнението си на другите.
Колкото до реализма в Инди... да, не търся реализъм във филмите, но пак е различно. Опитах се да обясня.
Колкото до реализма в Инди... да, не търся реализъм във филмите, но пак е различно. Опитах се да обясня.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
И се провали гръмотевично, да. Просто разбрахме, че единият абсурд "може", а другият "не може".
Дори не е до реализъм, щото дори религиозните реликви да са реалистични сами по себе си, златният съндък, който бълва духове-рецидивисти, и дървената чаша, която дава вечен живот, мен са ми безкрайно по-нереалистични от интердименционални извънземни...
Дори не е до реализъм, щото дори религиозните реликви да са реалистични сами по себе си, златният съндък, който бълва духове-рецидивисти, и дървената чаша, която дава вечен живот, мен са ми безкрайно по-нереалистични от интердименционални извънземни...
And you can't dance with a devil on your back...
Muad_Dib wrote:Пичът му е дал 2.5/4, всъщност горе-долу колкото бих му написал и аз, ако го оценявах - 6.5-7/10.по Питър Тревърс, списание Rolling Stone
Но ако трябва да избирам бих заменил всичките паранормални глупости със сцени, които сближават и ни разкриват героите на човешко ниво. Изпусната е възможността да покажат Инди смачкан от времето и рисковете на обвързването, приятелството и любовта.
Каскадите оставят истински белези, но зрителите очакващи емоционален резонанс в Индиана 4 ще попаднат в храма на обречените. Спилбърг и Лукас не се доказват като творци, просто си вършат добре работата."
доста заблудено мнение има тоя другар тревърс. добре, че не са използвали възможността за тия глупости, щото малко кусури си има иначе, мнали...
Между другото, точно в негова книга се говори за открит череп на неизвестно същество без никакви следи от обработка. Това е автентично.Moridin wrote:Тре четете повечко Ерих фон Деникен![]()
СЕКА археологическа загадка се дължи на извънземни
(както каза ролиминатора)
Отделно от това "загадката от Роузуел" е точно за (това вече е недоказан слух) открит от армията на САЩ труп на извънземно, който от 1947 г. се съхранява на тайно място. Това ясно го показаха във филма в началото с надписите върху контейнера.
Аз не съм разочарован от четворката. Но не съм и впечатлен. Приличаше ми на поредица носталгични скечове и намигвания тип "А бяхме млади" или "Ах, спомняте ли си, госпожо" (което пак не е малко, де, кефи си). Хареса ми заради носталгията и навързването на сюжетни нишки от предишни филми като Мериън с хепиенда накрая. Пък и все пак отново гледах Харисън Форд като Индиана Джоунс с лафове и екшън-сцени. Но като цяло филмът ми беше някак лековат.
ДОБАВЕНО: Питър Тревърс от Rolling Stone добре се е изразил, благодаря за куота, Коле.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Ице аз по принцип възприемам филмите с Инди като леки, развличащи и ненатоварващи ако това имаш предвид под лековат. Определено не е Следващото Голямо Нещо в приключенските филми, а си е още от същото добре познато старо. Ако трябва да подредя филмите от поредицата в реда който ми харесват то той е следния 3>1>4>2.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
Лековат в сравнение с другите три, Валка. Не мога да не ги сравня, това все пак е филм от Инди франчайза.
Иначе за подредбата и аз така - 3,1,4,2. Като 4 и 2 са ми доста близо като субективно удоволствие. Но все пак предпочитам нацистко-съветската нишка пред индийската.
Иначе за подредбата и аз така - 3,1,4,2. Като 4 и 2 са ми доста близо като субективно удоволствие. Но все пак предпочитам нацистко-съветската нишка пред индийската.

The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля