Не знам на кой е заслугата героите да са по "стегнати", но не бива да се изключва вероятноста и Джордан да си е заложил това- все пак идеята му беше че това е последната книга и той сигурно е орязал доколкото може разните ненужни и досадни описания
WoT 12 - The Gathering Storm
Прочетох книгата- добра е (и сигурно ще завърши преди поредицата на Мартин
) .
Не знам на кой е заслугата героите да са по "стегнати", но не бива да се изключва вероятноста и Джордан да си е заложил това- все пак идеята му беше че това е последната книга и той сигурно е орязал доколкото може разните ненужни и досадни описания

Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry
- The Dragon
- Elder God
А на мен на места ми лиспва пълнотата на героите и на взаимоотношенията им. Информацията която ни е пусната е, че Джордан е написал някои от главите и макар, че не съм готов да заложа това може да се открои. Излишните страници с шиене на рокли и приготвяне на чай в някой от предишните томове е нещо съвсем различно. Доколкото мога да преценя при Сандерсън има едно взаимодействие на героите и случване на събитията като при Фийст - прави едно, прави две, прави три. Почти съм сигурен, че например повечето глави с Егвийн са писани от Сандерсън. Просто на места са като съшити с бели конци, а точно това никога не съм го забелязвал при Джордан. Джордан беше майстор на подтекста и изпипваше дори и малките сюжетни линийки.
Но не искам да звуча като че обвинявам Сандерсън, както казва той от една страна той си има собвтвен стил на писане а от друга все пак трябва да с епридържа и към стила на Джордан. Е няма майсторството на Джордан, но явно има желание и пак да подчератя с изключение на главите с Егвийн книгата е много добра.
Плявата с дългите описания на рокли и подобни нямаше и никога не е имала общо с качеството на всичко останало. Дразнешо е било понякога но реално всеки е свободен да прескача тия страници и да чете същественото а то е всичко останало.
Но не искам да звуча като че обвинявам Сандерсън, както казва той от една страна той си има собвтвен стил на писане а от друга все пак трябва да с епридържа и към стила на Джордан. Е няма майсторството на Джордан, но явно има желание и пак да подчератя с изключение на главите с Егвийн книгата е много добра.
Плявата с дългите описания на рокли и подобни нямаше и никога не е имала общо с качеството на всичко останало. Дразнешо е било понякога но реално всеки е свободен да прескача тия страници и да чете същественото а то е всичко останало.
Цялата сюжетна линия с Егвийн и кулата е съшита с бели конци някъде от шеста книга насам, когато по неведоми причини Егвийн я направиха Амирлин. Вече половин дузина томове тя е "умната" (в кавички, защото по стандартите на седайките не се иска много, за да изпъкваш с акъл), а останалите са патки. Същото е и в 12-ти том, мен ако питаш, но поне има развръзка най-накрая.coldie wrote:А на мен на места ми лиспва пълнотата на героите и на взаимоотношенията им. Информацията която ни е пусната е, че Джордан е написал някои от главите и макар, че не съм готов да заложа това може да се открои. Излишните страници с шиене на рокли и приготвяне на чай в някой от предишните томове е нещо съвсем различно. Доколкото мога да преценя при Сандерсън има едно взаимодействие на героите и случване на събитията като при Фийст - прави едно, прави две, прави три. Почти съм сигурен, че например повечето глави с Егвийн са писани от Сандерсън. Просто на места са като съшити с бели конци, а точно това никога не съм го забелязвал при Джордан. Джордан беше майстор на подтекста и изпипваше дори и малките сюжетни линийки.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
И аз кат Мат. Егвийн беше образец на тъпата зубрачка, която изкарва шестици като си научава уроците наизуст, а ако учителят сглупи и я прекъсне, тя и с пистолет в челото не може да продължи нататък. С други думи - същество, напълно лишено от способността за рационално мислене. Това правеше главите с нея някакъв див пълнеж. Признавам, че внезапната й метаморфоза в мислещо създание е шокираща - нещо, което без съмнение се дължи на Сандерсън. Все пак човекът е решил да вложи малко мисъл в действията на героите, които вече книги наред не се поздравяваха, че да не би случайно да си разкирят плановете. Нищо, че целта им е една и съща.
Все пак, мисля, че фендъмът не следва да се сърди. Книгата е писана от друг човек с или без бележките на покойния Джордън, мир на праха му. Стилът може да е по-простичък, признавам, но просто авторът е друг. Човекът няма как да пише като Джордън, той е друг човек. Продължил е историята според собствените си възможности и според собствените си възгледи, а аз например съм много доволна от резултата. Единственото, което ми е трудно да преглътна, е внезапната промяна на Егвийн, но няма как. Другият вариант би бил някой да й тегли ножа като на Пророка и да се тури друг герой на нейното място, ама няма как да стане, не и в толкова малко книги. Очевидно според мен, че Джордън така и така й беше отредил велика роля, просто Сандерсън помогна това да бъде изпълнено. Оная самовлюбена гъска просто не би могла да свърши нещата, които й бяха отредени. Да речем, че боят с чехъл по задника просто й е понаместил мозъка, който явно се е намирал някъде там.
- Spoiler: show
Все пак, мисля, че фендъмът не следва да се сърди. Книгата е писана от друг човек с или без бележките на покойния Джордън, мир на праха му. Стилът може да е по-простичък, признавам, но просто авторът е друг. Човекът няма как да пише като Джордън, той е друг човек. Продължил е историята според собствените си възможности и според собствените си възгледи, а аз например съм много доволна от резултата. Единственото, което ми е трудно да преглътна, е внезапната промяна на Егвийн, но няма как. Другият вариант би бил някой да й тегли ножа като на Пророка и да се тури друг герой на нейното място, ама няма как да стане, не и в толкова малко книги. Очевидно според мен, че Джордън така и така й беше отредил велика роля, просто Сандерсън помогна това да бъде изпълнено. Оная самовлюбена гъска просто не би могла да свърши нещата, които й бяха отредени. Да речем, че боят с чехъл по задника просто й е понаместил мозъка, който явно се е намирал някъде там.
Много по-лесно е да приема, че най-накрая Егвийн проявява здрав разум, отколкото това, че 5 тома досега другите седайки се държаха като тотални олигофренки, за да може просто тъпата Егвийн да ги надхитря постоянно. Сега поне Егвийн се държи сравнително умно, а седайките са на задоволително ниво, което е далеч по-смислено и поне за мен приятно за четене от насиленото малоумие на героите, за да си върже Джрдан сюжета, което наблюдавахме досега.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- The Dragon
- Elder God
Мнението ми накратко :
Най-доброто колело след Окото на света досега. (Окото беше най-добро поради факта че никой преди Джордан не беше опитвал да направи толкова голям и мащабен консистентен фентъзи свят)
Плюсове:
Липса на Елейн
Минимална поява на Перин и Авиенда ( като по изключение почти не дразнят)
Смърта на пророка и издигането на Файле от тъпа мучаща крава в влажен поглед до не толкова тъпа мучаща крава с влажен поглед.
Всичко с егвийн и сюан ( Не вярвам че го пиша това)
За жалост груповото поумняване само частично е засегнало Ранд и обкръжението му.
Най-доброто колело след Окото на света досега. (Окото беше най-добро поради факта че никой преди Джордан не беше опитвал да направи толкова голям и мащабен консистентен фентъзи свят)
Плюсове:
Липса на Елейн
Минимална поява на Перин и Авиенда ( като по изключение почти не дразнят)
Смърта на пророка и издигането на Файле от тъпа мучаща крава в влажен поглед до не толкова тъпа мучаща крава с влажен поглед.
Всичко с егвийн и сюан ( Не вярвам че го пиша това)
За жалост груповото поумняване само частично е засегнало Ранд и обкръжението му.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
Голямо чудо, в кажи-речи всички други държави са си в хаос и то без да им се отделят по хиляда страници скука за описване на всички детайли как точно това става във всяка една. Освен Андор, that is.RRSunknown wrote:За Пророка сте в огромна грешка според мен - не случайно му струва че вижда дракона, не случайно се казва че Самаил разпознал делата на Демандред на юг и не случайно именно пророка остави в пъен хаос две държави.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Плюс туй
Обаче факт е, че нямам търпение да излезе следващата книгата.
- Spoiler: show
Обаче факт е, че нямам търпение да излезе следващата книгата.
Пророка имаше голяма роля във всяването на хаос и разруха, което е основна цел на Тъмния преди Последната битка. Сега, друг е въпроса, че всеки със здрав разум отдавна трябваше да направи това, дето му причиниха в тоя том... но Перин мисли бавно, нали...
А Егвийн се задейства самостоятелно още от 11 книга, където единствената глава с нея е една от най-добрите.
А Егвийн се задейства самостоятелно още от 11 книга, където единствената глава с нея е една от най-добрите.