The Science Topic
Moderator: Moridin
ОК, нека наистина не спорим повече, понеже принципно съм съгласен с повечето неща, които казахте. Единствената разлика е, че може би любопитството ми е разбудено достатъчно, че да не изключвам възможността въпросните италианци все пак да си публикуват разработките. Нямаше да го имам това любопитство, ако не бяха въпросните положителни/неотрицателни мнения от страна цитираните изследователи, както и фактът, че все пак е разбираемо изобретател (демек, човек малко или много извън академичните институции) да иска да защити комерсиално работата си. А и доколкото разбирам, по cold fusion все пак се работи на немалко места по света, макар че в италианския случай май ставало дума за малко по-различен процес. Иначе за всичко останало нямам възражения, ясно ми е общо-взето как се прави истинска наука в модерния свят и не твърдя, че въпросната разработка отговаря на тези стандарти във варианта, в който е представена за момента.
Дам, associate professor не значи, че човекът е на някакво най-долно ниво в йерархията. Множество хора се пенсионират като доценти, дори доста успешни учени. Доста често качването до ниво професор е съпроводено и с много административни трудности, не е само до академична слава. Adjunct assistant professor по-скоро е външен лектор.
Дам, associate professor не значи, че човекът е на някакво най-долно ниво в йерархията. Множество хора се пенсионират като доценти, дори доста успешни учени. Доста често качването до ниво професор е съпроводено и с много административни трудности, не е само до академична слава. Adjunct assistant professor по-скоро е външен лектор.
Za da sme syvsem tochni, Associate Professor e Associate Professor i nqma tochen ekvivalent v centraliziranata syvetska sistema (koqto Bulgaria izpolzva vse oshte, dokolkoto znam). Nai-blizko naistina e docent, no ima razliki. Primerno, az sym Assistant Professor, koeto e neshto mejdu asistent i docent i e pyrvoto profesionalno profesorsko nivo. Imam zashtitena disertaciq, taka che sym doktor i dosta poveche ot bulgarski asistent, no si e pyrvo zvanie -- tuk ako nqmash disertaciq / Ph.D. prosto shte te naemat mnogo trudno, a tenure e prakticheski nevyzmojno da ti dadat.
Da ne govorim za vlizaneto v bulgarskite "golqm ili malyk" doktor, koito nikoga ne sym razbiral.
Random, adjunct professor/instructor e adjunct, ne assistant. Neshtasten rob, koito prepodava nepriqtni kursove za drebni pari i e izvyn profesionalnata sistema. Ne byrkaite ponqtiqta.
Izvinqvam se za chatericata.
Da ne govorim za vlizaneto v bulgarskite "golqm ili malyk" doktor, koito nikoga ne sym razbiral.
Random, adjunct professor/instructor e adjunct, ne assistant. Neshtasten rob, koito prepodava nepriqtni kursove za drebni pari i e izvyn profesionalnata sistema. Ne byrkaite ponqtiqta.
Izvinqvam se za chatericata.
На мен фокусът ми беше върху "adjunct" термина преди останалите звания. Доколкото знам, има всякакви видове adjunct professors, макар че не ми е ясно как точно се определят. В нашата катедра има един adjunct assistant professor и един adjunct associate professor. Нямам представа каква точно е разликата, и двамата се мяркат изключително рядко и на практика не са част от катедрата. Мисля, че е просто термин, който показва, че съотвеният човек не е на пълно работно време и има някакъв по-мизерен договор.
- Moridin
- Global Moderator
@Феанор - Малко са ти стари представите 
Малък и голям доктор не е съветска измислица само - http://en.wikipedia.org/wiki/Higher_doctorate#Higher
Да не говорим, че това изобщо не е релевантно за работа в университета - правете разлика между научни звания и научни степени. Голям доктор не се изисква за нищо и е само за слава.
В последното законодателство, асистентите трябва да имат защитена докторска дисертация. Много от тях (например аз) я нямат заради заварено положение, но това е положително за висшето ни образование - не забравяйте, че хората, избиращи академична кариера, са малко, поради ниските доходи, и възможността да се използват за преподаване хора, които имат достатъчна компетентност да преподават бакалавърски курсове, но нямат желание/време да стават доктори, е според мен плюс.
Съответно това, че си доктор, не те прави повече от български асистент по принцип, а те прави повече от български асистент - магистър :Р
В българските университети всички преподаватели на щат минават през следните звания:
асистент
старши асистент (придобива се по стаж)
главен асистент (придобива се при докторска степен - това става obsolete с новия закон)
доцент (изисква докторска степен и по стария закон)
професор
академик <-> член-кореспондент (ако стане член на Академията)
Assistant Professor според мен отговаря точно на асистент, доколкото няма по-ниска степен на щат, която има право да преподава.
За преподавателите на хонорар има различни терминологии в България - някои ги наричат (неправилно) пак асистенти, другаде се водят хонорувани асистенти, при нас ги наричаме демонстратори и т.н.
Associate Professor във всички преводи, които са ми минавали през ръцете в академичната ми работа, си е баш доцент, или по-скоро доцент винаги се превежда така.
edit:

Малък и голям доктор не е съветска измислица само - http://en.wikipedia.org/wiki/Higher_doctorate#Higher
Да не говорим, че това изобщо не е релевантно за работа в университета - правете разлика между научни звания и научни степени. Голям доктор не се изисква за нищо и е само за слава.
В последното законодателство, асистентите трябва да имат защитена докторска дисертация. Много от тях (например аз) я нямат заради заварено положение, но това е положително за висшето ни образование - не забравяйте, че хората, избиращи академична кариера, са малко, поради ниските доходи, и възможността да се използват за преподаване хора, които имат достатъчна компетентност да преподават бакалавърски курсове, но нямат желание/време да стават доктори, е според мен плюс.
Съответно това, че си доктор, не те прави повече от български асистент по принцип, а те прави повече от български асистент - магистър :Р
В българските университети всички преподаватели на щат минават през следните звания:
асистент
старши асистент (придобива се по стаж)
главен асистент (придобива се при докторска степен - това става obsolete с новия закон)
доцент (изисква докторска степен и по стария закон)
професор
академик <-> член-кореспондент (ако стане член на Академията)
Assistant Professor според мен отговаря точно на асистент, доколкото няма по-ниска степен на щат, която има право да преподава.
За преподавателите на хонорар има различни терминологии в България - някои ги наричат (неправилно) пак асистенти, другаде се водят хонорувани асистенти, при нас ги наричаме демонстратори и т.н.
Associate Professor във всички преводи, които са ми минавали през ръцете в академичната ми работа, си е баш доцент, или по-скоро доцент винаги се превежда така.
edit:
Wikipedia wrote:In countries such as Lithuania, Bulgaria, Estonia, Russia and Ukraine "docent" is used as an academic title equivalent to associate professor.
This is it. Ground zero.
Стари са наистина, излязох от България преди 10 години. Но каквито бг познати имам с американски звания и титли се пазят от асоциация с българските такива, та сигурно има причина 
Основната практическа разлика между мен/колеги на моето ниво тук и български асистенти е (без да съм минал през бг университет, така че може да греша) нивото на отговорност. Аз съм напълно отговорен за всеки курс, които преподавам. Ако имахме graduate program тук, щях да имам собствени асистенти (graduate students -- като Амелия), които да ми проверяват домашните, водят упражнения и т.н. В България, доколкото знам, доценти преподават, а асистенти водят упражнения и т.н. Германски колеги, например, са ме наричали Dozent по тяхната система (sys zabelejka, za da sme tochni: iskaha da me predrazpolojat) -- а очевидно съм далече от Associate Professor още.
Тук не целя да си мерим... титлите, а да се стигне до някаква истина.
http://en.wikipedia.org/wiki/Professor# ... ted_States
http://en.wikipedia.org/wiki/Docent
Така че, по това което знам, български асистент е нещо като teaching assistant тук (само че по-добре платен), което е далече от мен.
Според новия закон, които цитираш, нещата може би се променят. Но са много далече още от точни сравнения и трансформации на титли.
Та, накратко:
Тук има три професионални нива:
Assistant Professor
Associate Professor
Professor / Full Professor
В България има пет такива, като най-ниското е сходно с нивото на graduate student тук. Няма смисъл да си играем да ги напасваме точно.

Основната практическа разлика между мен/колеги на моето ниво тук и български асистенти е (без да съм минал през бг университет, така че може да греша) нивото на отговорност. Аз съм напълно отговорен за всеки курс, които преподавам. Ако имахме graduate program тук, щях да имам собствени асистенти (graduate students -- като Амелия), които да ми проверяват домашните, водят упражнения и т.н. В България, доколкото знам, доценти преподават, а асистенти водят упражнения и т.н. Германски колеги, например, са ме наричали Dozent по тяхната система (sys zabelejka, za da sme tochni: iskaha da me predrazpolojat) -- а очевидно съм далече от Associate Professor още.
Тук не целя да си мерим... титлите, а да се стигне до някаква истина.
http://en.wikipedia.org/wiki/Professor# ... ted_States
http://en.wikipedia.org/wiki/Docent
Така че, по това което знам, български асистент е нещо като teaching assistant тук (само че по-добре платен), което е далече от мен.
Според новия закон, които цитираш, нещата може би се променят. Но са много далече още от точни сравнения и трансформации на титли.
Та, накратко:
Тук има три професионални нива:
Assistant Professor
Associate Professor
Professor / Full Professor
В България има пет такива, като най-ниското е сходно с нивото на graduate student тук. Няма смисъл да си играем да ги напасваме точно.
Въпросът е, че graduate student, PhD, DLitt и прочие са съвсем различно нещо от по-скоро административните звания assistant, professor и прочие. Напълно възможно е и graduate student да води голям курс в Щатите и да има за асистенти други graduate students, които да му водят упражненията, да му проверяват домашните и т.н.
Добре, може би като начало прибързах с извода, че неналичието на академична кариера го прави ненадежден, независимо с каква титла е. Но дори да беше академик пак остава доста изолиран случай.
Бтв, това въобще не е за научната тема, но е толкова умилително антинаучно, че не мога да се въздържа
http://promostoka.com/energoinphormacio ... хнологичен, енергоинформационен медальон "ELIXIR"
Meдальонът «ELIXIR» е високотехнологичен продукт, изработен от:
вулканични скали;
специално подбрани природни минерали, в това число и от Рупите;
зареден с енергоинформационните матрици на 42 лечебни растения и клетъчни храни;
Приложението на медальона «ELIXIR» повлиява благоприятно:
увеличаването на жизнеността и енергията на тялото;
укрепването на биополето на тялото и предпазването му по такъв начин от вредни външни въздействия;
хармонизирането и балансирането на енергийните нива в организма и предотвратяването на заболявания;
подобряването на пропускливоста на клетъчните мембрани, а от там и клетъчното хранене;
стимулирането на обменните процеси и кръвообращението, пречистването от шлаки и токсини, неутрализирането на свободните радикали;
забавянето процесите на стареене и подмладяването на организма;
усилването на функциите на имунната и ендокринната системи;
подобряването на паметта, концентрацията и психическата устойчивост на съня;
намаляването на възпаления, болки в стави, артритни болки;
структурирането и пречистването от негативни енергийни въздействия на вода, течности, храни, хранителни добавки, козметика и др.;
материалното, ментално и духовно съвършенство;
Предназначение и свойства на медальона „ELIXIR"
Три са основните предназначения на медальона:
Въздействие чрез символите на Философския камък;
Защита от негативни външни въздействия;
Енергийна корекция, структуриране и подпомагане възстановяването на организма;[/spoiler]
Ако става и за полиране на мебели, както се казваше в Пипи...
Бтв, това въобще не е за научната тема, но е толкова умилително антинаучно, че не мога да се въздържа
http://promostoka.com/energoinphormacio ... хнологичен, енергоинформационен медальон "ELIXIR"
Meдальонът «ELIXIR» е високотехнологичен продукт, изработен от:
вулканични скали;
специално подбрани природни минерали, в това число и от Рупите;
зареден с енергоинформационните матрици на 42 лечебни растения и клетъчни храни;
Приложението на медальона «ELIXIR» повлиява благоприятно:
увеличаването на жизнеността и енергията на тялото;
укрепването на биополето на тялото и предпазването му по такъв начин от вредни външни въздействия;
хармонизирането и балансирането на енергийните нива в организма и предотвратяването на заболявания;
подобряването на пропускливоста на клетъчните мембрани, а от там и клетъчното хранене;
стимулирането на обменните процеси и кръвообращението, пречистването от шлаки и токсини, неутрализирането на свободните радикали;
забавянето процесите на стареене и подмладяването на организма;
усилването на функциите на имунната и ендокринната системи;
подобряването на паметта, концентрацията и психическата устойчивост на съня;
намаляването на възпаления, болки в стави, артритни болки;
структурирането и пречистването от негативни енергийни въздействия на вода, течности, храни, хранителни добавки, козметика и др.;
материалното, ментално и духовно съвършенство;
Предназначение и свойства на медальона „ELIXIR"
Три са основните предназначения на медальона:
Въздействие чрез символите на Философския камък;
Защита от негативни външни въздействия;
Енергийна корекция, структуриране и подпомагане възстановяването на организма;[/spoiler]
Ако става и за полиране на мебели, както се казваше в Пипи...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ти да видиш майтап... някой се опитва да продава този медальон и по света! Мдам, и ний сме дали нещо на света, да не се съмнявате изобщо!
И ако ви се сторят малко странни фрази като например "improving propusklivosta of cell membranes, and hence and cell nutrition" или "Troichnostta of human nature - body, mind and consciousness" или "This sign is encoded for confidentiality of material and spiritual-blagopo Lucia", а защо не и примерно "Considering that it is the first barrier, which regulates energy energoinformatsionni and contact anyone with the environment when aura is in optimal condition, it effectively protects the body of the above negative external influences"... е, значи не сте се настроили на правилната energoinformatsionni вълна, за да възприемете посланието!

И ако ви се сторят малко странни фрази като например "improving propusklivosta of cell membranes, and hence and cell nutrition" или "Troichnostta of human nature - body, mind and consciousness" или "This sign is encoded for confidentiality of material and spiritual-blagopo Lucia", а защо не и примерно "Considering that it is the first barrier, which regulates energy energoinformatsionni and contact anyone with the environment when aura is in optimal condition, it effectively protects the body of the above negative external influences"... е, значи не сте се настроили на правилната energoinformatsionni вълна, за да възприемете посланието!

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Moridin
- Global Moderator
Асистент (или teaching assistant, или assistant professor) не е формално равно на graduate student, тъй като graduate student е всеки, който е завършил висшето си.
Да кажем, че по все още актуалната терминология (която обаче не е в съответствие с новия законопроект - май не е закон все пак още - в България), твоята позиция би била на главен асистент - т.е. хабилитиран асистент, тъй като доколкото разбирам водиш лекции (а не упражнения или семинари).
В българската система право да водиш лекции (поне тези от задължителния курикулум) имаш право само ако си доктор, респективно гл. асистент.
Същевременно това, което най-отговаря на работата на Амелия, доколкото съм наясно с какво прави Амелия, при нас се казва "докторант" - това са аспиранти, които са зачислени да пишат докторантура към катедрата и за да си вземат доктората, трябва да изведат някакво количество часове. Те обаче не са на щатна работа и не взимат заплата, а по-скоро стипендия (както всички докторанти по света). Това отговаря на понятието "graduate student", в контекста, в който ти го използва (макар че по-общо то указва всеки каращ или завършил магистратура, както вече казах).
Да кажем, че по все още актуалната терминология (която обаче не е в съответствие с новия законопроект - май не е закон все пак още - в България), твоята позиция би била на главен асистент - т.е. хабилитиран асистент, тъй като доколкото разбирам водиш лекции (а не упражнения или семинари).
В българската система право да водиш лекции (поне тези от задължителния курикулум) имаш право само ако си доктор, респективно гл. асистент.
Същевременно това, което най-отговаря на работата на Амелия, доколкото съм наясно с какво прави Амелия, при нас се казва "докторант" - това са аспиранти, които са зачислени да пишат докторантура към катедрата и за да си вземат доктората, трябва да изведат някакво количество часове. Те обаче не са на щатна работа и не взимат заплата, а по-скоро стипендия (както всички докторанти по света). Това отговаря на понятието "graduate student", в контекста, в който ти го използва (макар че по-общо то указва всеки каращ или завършил магистратура, както вече казах).
This is it. Ground zero.
Квото каза Жоро. Докторантите в Бг са в общи линии това, което в САЩ и Канада се нарича graduate student. С разликата, че град. стюдентс тук могат да са или МАГИСТРАНТИ, или докторанти. Независимо от това кви са обаче, могат да водят упражнения, семинари и прочее сравнително нискоквалифицирана преподавателска работа. Т.е. имат някои от задълженията на българските асистенти. В Бг това могат да го правят само докторанти, които са минали т.нар. "докторантски минимум". Тук в Канада още със стъпването в Унито почваме да преподаваме, дори преди да сме минали qualifying exam-a си. Парите, които взимам са от 2 източника - заплата за преподавателските ми изяви, върху която ми начукват и някъв работен стаж - т.е. третира се като заплащане за професия няква, облага се с данъци и т.н.. Другата половина идва като стипендия - дава ми се, щото съм ученик и правя рисърч. Не ми носи работен стаж и не я облагат с данъци.
При нас няма град стюдентс, които да четат лекции или да координират цял курс, но не изключвам да е възможно. Университетите тук имат няква автономия що се отнася до раздаването на титли и звания, нямат някъв централизиран орган като ВАК, така че може да има места, в които на град. стюдентс им дават и по-отговорна преподавателска работа.
При нас няма град стюдентс, които да четат лекции или да координират цял курс, но не изключвам да е възможно. Университетите тук имат няква автономия що се отнася до раздаването на титли и звания, нямат някъв централизиран орган като ВАК, така че може да има места, в които на град. стюдентс им дават и по-отговорна преподавателска работа.
- The Dragon
- Elder God
Аз пък бях teaching assistant в Канада и само с бакалавърската си степен и то след като вече бях завършил (т.е. работен стаж ми се броеше), защото съм много готин.
Това включваше три семинарни групи, проверяване на половината тестове и домашни на студентите и чат-пат водене на лекции за цялата пасмина от 300 души.