Page 17 of 20

Posted: Tue Mar 04, 2008 10:08 am
by DELgado
Това без да ги вариш нали?

Иначе с ябълка и лимон звучи интересно. :lol:

Posted: Tue Mar 04, 2008 10:17 am
by beliefcontrol
Без варене, само накиснати за достатъчно дълго време, за да омекнат.
По принцип го дават като рецепта за десерт, затова е и наличието на сметана. Без нея не знам какво ще получи, но не пречи да пробваш. :)

Posted: Fri Apr 11, 2008 3:00 am
by shayhiri
Две сгодни (и съвсем правилни, както си му е реда) салатки, които сефте приведох в съществувание тая вечер и дори наименовах:

"И ракът е риба":

четвърт кило рачешки ролца се нарязват и накисват в марината от зехтин, соев сос и сока на два лимона, вода на вкус
една зелена салата, връзка лук и две сварени яйца се нарязват на ситно
всичко по-горе се омешва старателно, като може даже и да се намачка
търпи зелени маслини за подсоляване

"Шанхайски изгрев":

4 жълти твърди ароматни круши (2 нарязани на кубчета, 2 едро настъргани) се омачкват с пулпа на 1 розов грейпфрут и лъжица домашен мед
заливат се с чашка синьо кюрасо и малко гренадин на вкус
търпи шепичка счукани ядки (кайсиеви, бадеми или най-добре шам фъстък)

Първата е добро мезе за червено вино или квото там пиете, а втората вкарва с отскок в кревата. :wink:

Да ви е сладко! :)

Posted: Fri Apr 11, 2008 8:56 am
by Marfa
А, тук му е мястото да споделя последната салата, дето правих. Гепих я от Звездев и се оказа мммммм!

Значи, какво се иска:
1/2 кг. пилешки дробчета
1 зелена салата
1 червена салата
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
репички
подправки

Дробчетата се измиват и се задушават най-добре в зехтин. След като се готови, им се слага лимонов сок (при Звездев беше балсамов оцет, ма нямах) и сол. Изсипват се както са топли с все олиото и пр. в накъсаната салата с нарязаните лук, чесън и репичките. Разбърква се и се хапе докато е топло. Е мнооооого е добро, много!

Posted: Fri Apr 11, 2008 9:45 am
by Xellos
Тая пък ''червена'' салата от де се зе?

Posted: Fri Apr 11, 2008 10:00 am
by Moridin
Еми кат марулята, ма червена, не си ли я виждал?

Posted: Fri Apr 11, 2008 10:47 am
by Marfa
И къдрава една такваз. Бе салата ка салата, ма червеникава :) Лама! :bigtongue:

Posted: Fri Apr 11, 2008 12:38 pm
by DELgado
Малфе звучи много вкусно. Задължително ще го пробвам. :wink: Иначе някой да има рецепта за лазаня? :?

Posted: Fri Apr 11, 2008 12:47 pm
by Xellos
Нема хубави кори по магазините.

Posted: Fri Apr 11, 2008 12:49 pm
by Elayne
На Никола майката май е спец по лазаните, ще го питаме него :).

Posted: Fri Apr 11, 2008 1:00 pm
by DELgado
Просто се сетих, че домашна лазаня не съм ял никога през живота си и реших, че ако не е много сложно бих пробвал. :wink:

Posted: Fri Apr 11, 2008 3:38 pm
by Mushu
Аз правих скоро - при това за първи път през живота ми - и стана супер сполучлива. Корите бяха на Stella, нямат нужда от бланширане, а рецептата взех оттук - http://gotvarstvo.georgievi.net/a/pasta_boloneze
Не съм правила някакви промени, май само пропуснах някоя и друга подправка. Наистина чудесна стана и трябва да направя скоро пак :)

Posted: Fri Apr 11, 2008 4:33 pm
by DELgado
Интересно звучи. Ще взема да я пробвам тази. 8-)

Posted: Sat May 17, 2008 2:37 pm
by Muad_Dib
Майка ми направи някаква НЕХУМАННА салата. Значи риба тон се изцежда от мазнината до получаване на "кашичка". После се разбърква майонеза с кетчуп и се добавя към рибата. Получената смеска се слага върху канапе от маруля + царевица + зехтин.

Убийствено е.

Posted: Mon May 19, 2008 3:01 pm
by BaYa
Майонеза + кетчуп (+1 капка ром + няколко капки Табаско) = Розов Сос. Който страхотно тичка на скариди, всякакви риби, сурими и студено пиле; всичко това винаги в салати.
Остро се препоръчва рибените консерви да не са в олио, а във водичка със сол. Така не се "изцеждат и изхвърлят" мазноразтворимите витамини с все олиото. :wink:

Аз пък чак вчера се усетих да опитам авокадото, вместо масло. :lol: Еееей страхотна идея извадих, за сандвичите. Значи белвате леееко омекнало авокадо. Моментално поръсвате с малко лимон, и добавята малко сол и няколко капки Табаско (на вкус де). Поразбърквате добре, докато и смачквате авокадото.
Мажете на две филии и набутвате някоя месеста вкуснотия м/у тях: я парче печено пиле, я месо на грил, я кебапчета.
Ммммммммм, страхотно е вкусно!! :wink: