F1 за нова машина :)

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 18, 2012 5:32 pm

Спонтанно при малко преместване започва да се държи като че ли му е натиснат бутона за мобилити центъра или да пише х-ве в полетата за писане
Носи го някъде на сервиз да го проверят - имах абсолютно същия случай с корозирала дънна платка, първо почва така и след време тотално сдухва. Само че при нас отваряше нови прозорци с бутона за прозорец.

Тия Dell Инспирони не се надявайте много на тях - освен че са най-евтините продукти на Делл и самата конструкция е много компромисна (дори да ви се струват скъпи в сравнение с Acer и т.н. всъщност истинските бизнес и гейм модели на Дел са много по-скъпи), то от сигурен източник знам че в българия внасят партиди които са произведение при настройките на поточни линии или не са издържали тестовете за качество за западния пазар.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sun Mar 18, 2012 5:50 pm

Morwie do kolkoto pomniya do 7 dni sled pokupkata mojesh da go vurnesh bez obqsnenie.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 18, 2012 5:57 pm

Лошото че в България пазара е такъв че хората нямат пари за качествена стока, и в резултат си мислят че що дават хиляда лева купуват нещо качествено а в действителност получават максимум изтънени откъм конструкция и материали модели. Липсва всякакво официално представителство и качествена подръжка.
За сравнение - ето какво е качество
http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPa ... 10_NT7ETBM

Само че струва 2700 лева. Това всъщност реална цена на качествен лаптоп.

Поръчвал съм оригинални части от производител - една качествена батерия само тя струва 250 лева, адаптера е 80 лева, монитора е минимум 200 лева - смятайте какви части ви слагат от кол и въже в евтинажите за по 600 лева и от какви пластмаси от кофичски за кисело мляко се правят корпусите, охлаждането и всички елементи.

Един от най-лесните начини да прецените качеството на лаптопа е фаранцията която ви дават - няма нужда да си IT специалист за да видиш разликата между 3 години стандартна с опция за +2 , и 1 година стандартна.

Стига се дотам професионалисти да си търсят втора употреба едноядрени Панасоник които обаче с матовия си монитор и изключителната си здравина са десетократно по полезни за разбота на силно слънце и запрашена атмосфера от i5 базирани системи с лъскава клавиатура и голям шрифт на етикета за паметта и твърдия диск.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Mar 18, 2012 7:11 pm

За този става дума
http://www.technomarket.bg/products/091 ... i5110i7875

И аз четох, че проблемът бил в дъното при някакви хора със същите глупости. Днес ми го смениха, но още нямам сили да инсталирам новия и да чакам със затаен дъх дали ще даде същия дефект. Иначе, Ян, това със седемте дни е само за онлайн покупки, доколкото зная:(
Радо, аз няма да го ползвам в някакви екстремни условия, не ми е служебен, а и онази цена просто не мога да я дам (пък и тоя дизайн ме хвърля в къпините) и взех този. Между другото, от стар Дел имам само добри впечатления, та очаквах поне да работи. Базово, нали.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 18, 2012 7:44 pm

Аз принципно говоря :)

Макар че аз бих си купил втора употреба за 800 лева но качествена машина пред лъскав и нов до 1200 лева.

Дел старите все още бяха качествени - в последните 4 години почна масова евтинизация и дори утвърдени марки подгънаха крак и навлязоха с модели в най-бюджетната сфера, въпреки че тези подели са чисто и просто "китайчета" с надпис Dell които почти по нищо не се различават от стандартните еднодневки .

Принципно пазарната стратегия в момента е да продават машини които до 3-4 години максимум да издържат пряко сили и после неизбежно да дефектират и ти да си купиш нова машина. Докато навремето се правеха машините да издържат 7-10 години и още да работят.
Клиенти се привличат най-лесно като ги смаеш с Яки процесори (тм), много памет и твърд диск и разбира се full hd. Това което не ти казват на етикета е че за докарат тази цена корпусът и дъното се държат на ластик на плюнка, а охлаждането е малко пластмасово вентилаторче. Захранването вместо оригинално с качествена батерия се слага колкото да тръгне а батерия след година вече пада на 60% от стартовия си капацитет. На практика си купуваш машина с показатели които в 99% от случаите не ползваш и на 50% от това което предлагат на книга.
Кой ползва 8 GB рам - геймъри и дизайнери. Иначе я ползваш 2 гб я не. I7 процесор - какво ще прави нормалния потребител с такъв процесор - ще работи с Аутоткад ли проектите на завода за коли в ловеч ли?

Затова най-скъпите и качествени лаптопи са бизнес клас нищо че по показатели изглеждат доста по- зле.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Sun Mar 18, 2012 8:56 pm

Това за 7те дни мисля че важи и за нормални покупки, преди време връщах няква мрежова карта в един магазин, но ме увериха че просто съм изпуснал въпросния срок и нямало как да стане.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Mar 18, 2012 9:03 pm

RRSunknown wrote:Аз принципно говоря :)

Макар че аз бих си купил втора употреба за 800 лева но качествена машина пред лъскав и нов до 1200 лева.

Дел старите все още бяха качествени - в последните 4 години почна масова евтинизация и дори утвърдени марки подгънаха крак и навлязоха с модели в най-бюджетната сфера, въпреки че тези подели са чисто и просто "китайчета" с надпис Dell които почти по нищо не се различават от стандартните еднодневки .

Принципно пазарната стратегия в момента е да продават машини които до 3-4 години максимум да издържат пряко сили и после неизбежно да дефектират и ти да си купиш нова машина. Докато навремето се правеха машините да издържат 7-10 години и още да работят.
Клиенти се привличат най-лесно като ги смаеш с Яки процесори (тм), много памет и твърд диск и разбира се full hd. Това което не ти казват на етикета е че за докарат тази цена корпусът и дъното се държат на ластик на плюнка, а охлаждането е малко пластмасово вентилаторче. Захранването вместо оригинално с качествена батерия се слага колкото да тръгне а батерия след година вече пада на 60% от стартовия си капацитет. На практика си купуваш машина с показатели които в 99% от случаите не ползваш и на 50% от това което предлагат на книга.
Кой ползва 8 GB рам - геймъри и дизайнери. Иначе я ползваш 2 гб я не. I7 процесор - какво ще прави нормалния потребител с такъв процесор - ще работи с Аутоткад ли проектите на завода за коли в ловеч ли?

Затова най-скъпите и качествени лаптопи са бизнес клас нищо че по показатели изглеждат доста по- зле.
Специално за рама да се заям - хриома ми и мозила спокойно ядат по 2-3 гиги всяка. Сложи и някакъв торент клиент и някакъв филм да работи на бекграунд + скайп (300-400) + всякакви излишни драйвери от производителите и се получава не лоша сумичка,
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Sun Mar 18, 2012 9:17 pm

Милена, върни този боклук веднага и или си сглоби десктоп с подбрани компоненти, за да знаеш точно какво става, или събери пари за кадърен лаптоп (бележка: не всички скъпи са кадърни). Само ядове ще имаш с това, ако го оставиш. Ежедневно наблюдавам студенти с подобни лаптопи как си бият главата в стената -- и това е тук, при всичките гаранции и т.н. глупости.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Mar 18, 2012 9:23 pm

Въпросът е дали всички кадърни са скъпи, а не обратното ;р
Аз на този етап повече от 1600лв за лаптоп няма да дам, освен ако тотално се убедя, че нищо на тая цена не струва за чеп за зеле. И честно казано не ми трябва лаптоп да държи 7 години, когато ще е динозавърски. Нека държи по три и да е по-евтин, но да не прави зулуми.

За тоя Дел четох противоречиви неща. Офертата от лаптоп.бг, която постнах по-горе, е с буквално идеална конфигурация и ме интересуваха или впечатления от изработката на серията (които Морви донякъде даде), или препоръки за нещо друго от тоя ценови клас.

Ама освен критики към всичко под 2000 лв досега не чух нещо по тоя въпрос :) А това твърдение ми е прекалено неприятно, за да го приема просто така.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 18, 2012 9:39 pm

Специално за рама да се заям - хриома ми и мозила спокойно ядат по 2-3 гиги всяка. Сложи и някакъв торент клиент и някакъв филм да работи на бекграунд + скайп (300-400) + всякакви излишни драйвери от производителите и се получава не лоша сумичка,
Ти си от про потребителите.

Интересно как при мен торент + скайп + всякакви драйвери и ИЗОБЩО всичко ми ползват едва 1.5 GB.

Ако сложиш 180 таба отворени - да може и 32 ГБ да ти потрябват , ама това са екстремалности.
И честно казано не ми трябва лаптоп да държи 7 години, когато ще е динозавърски. Нека държи по три и да е по-евтин, но да не прави зулуми
Там е работата че не е динозавърски - това е само във фантазиите на хората които
А) Живеят в паралелната вселена в която всеки си купува ново SSD всяка година.
б) Не са навътре в материала и си мислят че с новия скъп I7 филмите магически ще станат с много по добро качество от стария качествен, но едноядрен процесор.

Пита ме за мнението ми казвах ти го - бих предпочел втора ръка качествен пред нов нодел за същите пари. Ако си толкова богат че да подновяваш работеща техника всеки две години - твоя воля, може да имаш късмет и да ти провърви. На някои хора запознати с хазарта 10% дефектиране на дъно им се струва достатчно малък процент за рискуват да заложат 1600 лева.

Нека да дам няколко примера които са факти по света

ThinkPad T60p с 1600х1200 S-IPS дисплей е предпочитан от фотографи и дизайнери с нелоши доходи пред съвременна графична станция;

ThinkPad T61p, където и да е по света в добро състояние се продава на по-висока цена от актуален модел от среден клас.

ThinkPad T30, въпреки че е модел на повече от 10 години има стойност не по-ниска от бюджетен нов лаптоп, защото се използва за професионална дейност, в която цената му се изплаща в рамките на един работен ден
Ето и как се играе Крайзис на споменатия 10+ годишен лаптоп:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 9Xmy3MARTE#!

Panasonic Toughbook дори и с едноядрен процесор навсякъде по света е по-ценен от повечето лаптопи с Intel Core i5

Всеки употребяван 24-битов (истински 16.8 млн. цвята) S-IPS или S-PVA монитор се предпочита от компетентния потребител пред нов 18-битов (истински 232хил., интерполирани - 16.2млн. цвята) E-IPS или C-PVA модел дори и цените да са близки

bsb
Paragon

Post by bsb » Sun Mar 18, 2012 10:24 pm

Сравняваш Land Rover Defender с Peugeot 308. Примерно де, не твърдя, че пежото е калпаво.
Все пак повечето хора не са дизайнери и нямат нужда от S-IPS. Нито са полеви работници и съответно нямат нужда от защитена срещу сериозни натоварвания конструкция.

Освен това лаптопите вече са като мобилните телефони. Масов продукт, включително за домашна употреба, който същевременно е и известен признак на статус. Затова се сменят не когато им изтече животът или вече не вършат работа, а когато остареят морално. Което може да включва и това, че вече не е модерно лаптопът ти да тежи 6 кг и да е дебел 4 см, а трябва да тежи килограм и да е дебел 0,5 см (отново пример, да не се хване някой за числата). Така че, след като масовите потребители сменят компютрите горе-долу с честотата, с която сменят телефоните, няма никакъв смисъл тези лаптопи да се проектират и произвеждат с конструкция и материали, осигуряващи живот от 7+ години.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sun Mar 18, 2012 11:11 pm

Жоро, с изключение на този проблем със "специалния" клавиш, който явно не беше монтиран както трябва, този лаптоп поне на мен ми изглеждаше съвсем наред. Като слушам Морви, този, с който са й го заменили, е съвсем-съвсем наред, така че поне засега нямаме оплаквания... ама още не е минал през истинско ползване де :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 18, 2012 11:33 pm

bsb wrote:Сравняваш Land Rover Defender с Peugeot 308. Примерно де, не твърдя, че пежото е калпаво.
Все пак повечето хора не са дизайнери и нямат нужда от S-IPS. Нито са полеви работници и съответно нямат нужда от защитена срещу сериозни натоварвания конструкция.

Освен това лаптопите вече са като мобилните телефони. Масов продукт, включително за домашна употреба, който същевременно е и известен признак на статус. Затова се сменят не когато им изтече животът или вече не вършат работа, а когато остареят морално. Което може да включва и това, че вече не е модерно лаптопът ти да тежи 6 кг и да е дебел 4 см, а трябва да тежи килограм и да е дебел 0,5 см (отново пример, да не се хване някой за числата).
Ако ще правиш аналогия с модибилните телефони и "статуса" то ще ти го кажа така - не можеш да си купиш смартфон за 400 лв и да си мислиш че получаваш качеството на истинския, оригинален такъв.

Същевременно аз предпочитам стара но здрава НОКИА която знам че няма да ме предаде. Но хора различни - идеали също. Който има 1600 лева всеки на две години за да гъзарее* по кафенетата с лъскава пластмаса - жив и здрав, негови са си парите той си решава какво да ги прави. Макар че ако ще сменяш с такава честота с какво намекваш че трябва да се сменят би трябвало директно да купиш нещо марково вместо да стържеш дъното на бюджетния клас на съответната марка за която си чувал че прави добри машини .
Така че, след като масовите потребители сменят компютрите горе-долу с честотата, с която сменят телефоните, няма никакъв смисъл тези лаптопи да се проектират и произвеждат с конструкция и материали, осигуряващи живот от 7+ години.
Гледай сега - те още се произвеждат, даже се и купуват - но и от хората които под лаптоп разбират "статус". А ако решиш да си търсиш такава машина няма да я намериш в магазина за хладилници и перални а в специализирани места.

Не съм писал всички тези постове да изкарвам глупаци хората купили ли бюджетни машини (не говорим за откровенни бомби със закъснител за по 600 лева) - просто обяснявам защото няма нищо чудно че им дават дефекти и защото се налага да се сменят през две три години.

Баща ми съм му купил подобен лаптоп и макар че си работи вече трета година откровенно съм му казал да не му се надява много - вече му почнаха забивите от прегряване, батерията е паднала двойно и така. Така са всичките. Защо съм му купил такъв - защото и той хем иска да гъзарее * хем не може да си позволи нито качествена машина, нито да сменя на две години просто защото няма пари.

Пиша просто информация от кухнята ако някой се чуди как стоят нещата по принцип - принципно тези неща важат до голяма степен и при настолните компютри.

*Гъзарее - демонстрира статус с техника принципно предназначена за потребление. Не че няма и луксозни модели с хромови капаци, сребърни бутони и бижута но това е съвсем друга, много тясна ниша.
Моето мнение за гъзареенето с лаптоп е равносилно на това да се хвалиш с тостера си - впечатлява само определен кръг хора и разсмива останалите.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 19, 2012 12:24 am

Феаноре, не мога да го върна - това не е Америка, тук плащаме за глупостта си :lol:
РРС, всъщност аз съм ок с това да го сменям на няколко години, в крайна сметка след 5 години компютрите са доста морално остарели (показаният от теб лаптоп на малко под 10 години все пак е с подобрения) и освен това вероятността аз да съм му шибнала един при някое от всичките пренасяния за съжаление е немалка. Последният трябваше да се сменя точно заради това.
Иначе, предполагам, че не е бил най-мъдрият избор дори за парите си, ама да бяхте писали повече:) И все пак на мен ми трябва главно за кежуал неща + да не се задъха при следващата операционна система/игра, така че допускам, че ще свърши работа.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 19, 2012 12:31 am

РРС, всъщност аз съм ок с това да го сменям на няколко години, в крайна сметка след 5 години компютрите
Говорим за сменяне на 2 години, не за пет макар че съм съвсем уверен че мога да ти донеса 5 годишен модел който ще прави ВСИЧКО което правиш в момента с сегашния
(освен ако не се окаже че си скрития геймър на форума и всъщност си купила лаптопа за стръвна игра на Батълфилйд 3 32 срещу 32 човека)