Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Tue Feb 03, 2015 2:13 pm

Trip wrote:Виж, отворен съм към читави проучвания и данни по въпроса. (Интересен е.) Но общите приказки ме изнервят.
И според мен е интересен, но пък мене ме изнервя да ми обясняват прозрения като:
Lyanna Stark wrote:Мъжете и жените са хора. Хората са индивиди. Всеки индивид е различен.
Lyanna Stark wrote:Някои професии се считат от обществото за "женски" или "мъжки".
...

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Feb 03, 2015 2:37 pm

Еми, ти не ги надскачаш много, да ти кажа. А и на Лиана нещата може да са общи, но поне са необорими. Някак по-стабилна основа за надграждане предоставят, отколкото "жените са по-емпатични". Like, why, how, when, who? И т.н.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Tue Feb 03, 2015 2:43 pm

А мен ме изнервя да ми пишат едни и същи псевдонаучни измишльотини за осемхиляден път. Обяснявам очевидни неща, защото виждам отсреща упорит отказ да бъдат разбрани.

Освен това забелязвам, че не отговаряш на нито един конкретен аргумент. Особено очеизбождащ е отказът ти да отговориш смислено на аргументите на Амелия. (Е в това изречение какъв асонанс докарах...) Макар че те разбирам - тя, за разлика например от мен, има необходимите научни знания за да те попилее, ако тръгнеш да спориш с конкретни аргументи.

А читави научни проучвания би било добре да се видят, но даденият от Onslaught текст (става дума за ето това нещо, оригиналният линк е на 16 страница) не влиза в тази категория. Направих си труда да проверя източниците на статията. Сред тях няма нито едно достоверно изследване. Има проучване по телефона, доказана псевдонаучна организация, книга на някаква лекарка, цитирана само в сайтове за алтернативна медицина и терапии с прогестерон... нека да се самоцитирам:
Нема пиър ревю, нема научен метод, ник'ви такива екстри...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Feb 03, 2015 2:56 pm

Който има интерес по темата и търси нещо по-разбираемо за хора без висше по биология, без да е прекалено опростено, препоръчвам Pink Brain, Blue Brain на Lise Elliott. Добре описва как малките вродени разлики между половете стават доста по-големи поради социализацията и са цитирани стотици изследвания с интернет линкове към тях, когато това е възможно, ако искате да се задълбочите в темата в последствие.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue Feb 03, 2015 3:21 pm

Бе за много неща не съм съгласна с Джудит Бътлър и половината източници на това й есе са Фуко и Фуко, но за част от нещата е права.
In this sense, gender is in no way a stable identity or locus of agency from which
various acts proceed; rather, it is an identity tenuously constituted in time—an identity, instituted
through a stylized repetition of acts. Further, gender is instituted through the stylization of the
body and, hence, must be understood as the mundane way in which bodily gestures, movements,
and enactments of various kinds constitute the illusion of an abiding gendered self. This
formulation moves the conception of gender off the ground of a substantial model of identity to
one that requires a conception of a constituted social temporality. Significantly, if gender is
instituted through acts which are internally discontinuous, then the appearance of substance is
precisely that, a constructed identity, a performative accomplishment which the mundane social
audience, including the actors themselves, come to believe and to perform in the mode of belief.
Бтв много мъже са по-ставащи за "stay at home" parent от жените си, ма поне в България някак си да си мъж и да си гледаш децата е почти невъзможно. Бившият мъж на майка ми имаше попечителство над дъщерите си и не можеше да се ползва със същите привилегии като майка ми/бившата му.
На мен лично ми е сериозен проблем, че в обществото както беше казал изнасиления пич няма по-голяма обида за мъжете от това да бъдат приравнени с жените. Просто няма. За сметка на това за жените няма по-голям комплимент от това да ти обяснят какъв си мъж. Обаче въпреки, че трябва да се държиш "мъжки", трябва да си с прическа, епилирана и гримирана, щото ако не ги правиш тия неща пак не важиш.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Feb 03, 2015 4:05 pm

Litz wrote:На мен лично ми е сериозен проблем, че в обществото както беше казал изнасиления пич няма по-голяма обида за мъжете от това да бъдат приравнени с жените. Просто няма. За сметка на това за жените няма по-голям комплимент от това да ти обяснят какъв си мъж. Обаче въпреки, че трябва да се държиш "мъжки", трябва да си с прическа, епилирана и гримирана, щото ако не ги правиш тия неща пак не важиш.
Изобщо не съм съгласен с това. Не винаги приравняването с жените е обида, да не говорим, че обидите най-често са свързани с физически атрибути. Не виждам какъв е проблема едно момче да каже на друго, че бяга като жена или че се бие, като жена. Съвсем обективно може да се очаква от средностатистическото момче да е по-силно и по-бързо от средностатистическото момиче, двата пола имат различни физически атрибути. Затова не ми го подхвърляй тоя булшит. За мен по-тъпо е някой да направи комплимент, че примерно пишеш, като момиче. Що толкова ли е нехарактерно момчетата да пишат красиво? Това вече са стереотипи.

А това някой да приравни жена с мъж води до много взривоопасни ситуации. Представям си как казвам на някоя девойка, че ходи като мъж. Шамара ще се е забил в лицето ми преди да си довърша изречението.

Ако има някаква тенденция, която аз забелязвам, е че днешно време момичетата са доста по-разкрепостени и вършат същите простотии, които и момчетата. Което като цяло не ме кефи, щото е дебалансиращо. Когато преобладава аху-иху, остава твърде малко място за разум и трезво мислене.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Feb 03, 2015 4:29 pm

Amikae wrote:Изобщо не съм съгласен с това. Не винаги приравняването с жените е обида, да не говорим, че обидите най-често са свързани с физически атрибути. Не виждам какъв е проблема едно момче да каже на друго, че бяга като жена или че се бие, като жена.
Пробвай тогава. Иди в някоя дискотека примерно и кажи на 10 рандъм пича подобно неща, да видим какво ще стане. Ако не изглеждаш като Кличко или Бате Арни, подозирам, че резултатът няма да е много приятен. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Feb 03, 2015 5:03 pm

Изобщо не съм съгласен с това. Не винаги приравняването с жените е обида, да не говорим, че обидите най-често са свързани с физически атрибути. Не виждам какъв е проблема едно момче да каже на друго, че бяга като жена или че се бие, като жена. Съвсем обективно може да се очаква от средностатистическото момче да е по-силно и по-бързо от средностатистическото момиче, двата пола имат различни физически атрибути. Затова не ми го подхвърляй тоя булшит. За мен по-тъпо е някой да направи комплимент, че примерно пишеш, като момиче. Що толкова ли е нехарактерно момчетата да пишат красиво? Това вече са стереотипи.
Ми не, това също е физиологично обусловено - жените са по-добри във фините движения от мъжете. И да, и мъже могат да пишат красиво. Както и жени да бягат бързо. Има разлики, но те не са толкова епохални, че това да се превръща в етикет. И ако кажеш на 10 човека, че бягат или се бият като момичета (включително момичета), вероятно над 90 направо ще приемат, че ги обиждаш, а останалите ще го заподозрат.
Ако има някаква тенденция, която аз забелязвам, е че днешно време момичетата са доста по-разкрепостени и вършат същите простотии, които и момчетата. Което като цяло не ме кефи, щото е дебалансиращо. Когато преобладава аху-иху, остава твърде малко място за разум и трезво мислене.
А няма да е дебалансиращо, ако мъжете единствени имат право на аху-иху, не мислят трезво и въпреки това те са стожерите на обществото, защото не са "невротични като жени"?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Feb 03, 2015 5:38 pm

Грешно ме разбра, Морве. Аз не съм против купонясването, но винаги съм бил против простотиите и пиянските запои, които са нещо масово за момчетата. Картинката става само по-грозна, когато и момичетата ембрейсват този начин на живот. Не виждам как ще израстне обществото с тая свободия, дето се шири последните години.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Feb 03, 2015 5:40 pm

Ми аз си мисля, че това е някакъв етап в живота, който се надживява от повечето.Въпросът е да не е твърде дълъг или твърде интензивен.
I don't wanna die

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue Feb 03, 2015 6:21 pm

Е то не вярвам да има някой, който да е ЗА пиянските изцепки. Ма идеята, че момичетата нямат право на такива изцепки просто щото са момичета е тъпа.

Бтв като става въпрос за хормони някъде бях чела, че нивото на тестостерон на мъжете спада като станат бащи, за да се грижат за децата. Трябва да го намеря пак това изследване. Щото тука имаме нещо физиологично обусловено, което обаче обществото не иска да приеме.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Feb 04, 2015 9:11 am

Баси, докато се наканя пак да прочета темата, тя се сменила ен-найсет пъти. Винаги така става :mrgreen:

Инак мерси на Дем за заглавието на поредната книга, която трябвадапрочетаподяволите..
This is it. Ground zero.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Thu Feb 05, 2015 12:28 am

Развръзката с конкурса за девствени миски:

http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80% ... NKY82jF9In

Който издържи на 1 минута е БОГ.

Та Онслот нали обясняваше за лудите феминистки и неадекватните им идеи, да според тях съществото от видеото сигурно е достойно за уважание. и пример за подражание. Според тях Амал Аламудин Клуни и Ким Кардашиян са равностойни модели за подражание. Според тях ако дадеш обективна обратна връзка за жена и на нея не й изнася, си сексистко прасе. Според тях ЛЕНА ДЪНАМ е пример за подражание и феминистка икона, въпреки че е изнасилвачка. ЛОЛ. Според тях Габори Сидибе е модел за подражание, ма колкото и да оценявам успехите й като чернокожа жена, тя е beyond morbidly obese и не това не е модел, който да се следва. Ма крайностите винаги са грозни.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Feb 05, 2015 1:00 pm

Някак след като стигнах до слоугана “How the [bleep] am I supposed to open jars and lift heavy objects without my husband?”, не можах да продължа нататък. Това е обидно и за жените, и за мъжете.

Въобще това отъждествяване на целия фиминизъм с глупостите му (част от тях погрешно разбрани, разбира се) е същото като отъждествяването на всички мъже с насилниците и т.н.
I don't wanna die